Este o tumoare de sân o pisică cancer?

Animalele de companie, ca și oamenii, sunt susceptibile la diferite boli..

Una dintre cele mai frecvente sunt tumorile mamare.

Acestea sunt cele mai frecvente la pisicile mai în vârstă..

Cauze

Veterinarii nu sunt de acord cu privire la cauzele neoplasmelor. Unii experți consideră că întregul punct constă în aportul necontrolat de medicamente hormonale medicinale. Cel mai adesea, astfel de medicamente sunt utilizate pentru a opri vânătoarea (suprimarea instinctului sexual).

Astfel de medicamente provoacă o defecțiune a sistemului hormonal și acest lucru provoacă apariția unei tumori pe glanda mamară la o pisică. Factorul ereditar joacă, de asemenea, un rol. Dacă a existat o astfel de boală în familie, atunci va apărea și la descendenți cu un grad ridicat de probabilitate..

Există, de asemenea, o teorie conform căreia condițiile de mediu nefavorabile afectează negativ sănătatea animalului de companie. O alimentație necorespunzătoare reduce, de asemenea, nivelul de rezistență al corpului. În cele din urmă, acești factori provoacă dezvoltarea neoplasmelor..

Animal bolnav
Animal bolnav

Un alt factor care contribuie la apariția unei tumori este lipsa de sterilizare și estrus frecvent fără împerechere. Toate acestea afectează fundalul hormonal și orice încălcare a acestuia este plină de patologii.

Sterilizarea se face cel mai bine înainte de prima căldură. Unii proprietari așteaptă în mod specific ca animalul să ajungă la vârsta de un an.

De asemenea, în timpul examinărilor, se găsesc adesea chisturi (tumori) ale ovarelor și alte boli ale uterului, care se pot dezvolta în neoplasme.

Cancerul este o boală gravă și fatală. Prin urmare, dacă proprietarul constată că pisica are o glandă mamară umflată, ar trebui să contacteze imediat medicul veterinar..

Simptome

O ușoară umflare a glandei mamare apare în procesul de hrănire a pisoiilor. Acest lucru este posibil cu o sarcină falsă. Mastita provoacă, de asemenea, umflarea glandelor mamare. Cu toate acestea, niciunul dintre acestea nu este semn de cancer..

O tumoare de sân (AMF) la o pisică durează mult timp într-o formă latentă. Este posibil să observați mici bulgări în zona mamelonului. La palpare atentă, se simt noduli mici sub piele.

Când țesuturile se infectează, începe procesul inflamator. Se constată letargie, somnolență, pierderea poftei de mâncare. Animalul începe să lingă viguros locul dureros.

Este posibilă formarea unei tumori benigne, care nu reprezintă o amenințare la adresa vieții și nu aduce inconveniente animalului. Semnele ei:

  • forma corectă;
  • este separat de alte țesuturi printr-o capsulă;
  • crește pe o singură glandă;
  • împinge țesuturile, nu germinează în ele.
AMZH
AMZH

Cu toate acestea, orice tumoare benignă se poate dezvolta într-una malignă, deci trebuie monitorizată constant.

Cancerul de sân la pisici are patru etape:

  1. La început, educația nu depășește 1 cm. La palpare, se simt mazăre mică. Animalul se comportă normal și nu prezintă nicio îngrijorare..
  2. În a doua etapă, tumora atinge 3 cm, și devine vizibil la inspecția vizuală. Bunăstarea animalului de companie nu se schimbă.
  3. În a treia etapă, formația atinge 5 cm. Focarele bolii emană un miros neplăcut. Încercările de a le atinge provoacă agresivitate la animal. Se constată letargie, slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, sete.
  4. A patra etapă se caracterizează prin apariția ulcerelor. Tumora invadează țesuturile adiacente. Un miros neplăcut se intensifică și puroiul poate proveni din formație. Pisica este apatică.

Tratamentul tumorii mamare

Pentru a pune un diagnostic, medicul veterinar prescrie o serie de examene și teste. Un test de sânge general și biochimic ajută la evaluarea stării corpului și la identificarea patologiilor concomitente.

Țesutul deteriorat este luat pentru biopsie. Conținutul ganglionilor limfatici este dat pentru analize citologice. Asigurați-vă că faceți o radiografie toracică sau o ultrasunete - acest lucru va dezvălui localizarea tumorii și metastazelor.

Istologia țesuturilor afectate vă permite să determinați tipul de neoplasm. Există mai multe opțiuni de tratament. Pentru o tumoare benignă, îndepărtarea chirurgicală este cea mai bună. Acest lucru garantează o recuperare completă..

Cu toate acestea, o astfel de intervenție nu este întotdeauna posibilă. În acest caz, este prescris un tratament conservator. Pentru aceasta, se utilizează terapia complexă. Acesta vizează oprirea creșterii tumorii, creșterea imunității și prevenirea proceselor inflamatorii..

Pentru aceasta, se utilizează medicamente antibacteriene, anticanceroase. Medicamentele specifice, dozajul și durata cursului sunt determinate de medicul veterinar. El ajustează și programarea.

Dacă o pisică are o tumoare la sân, aceasta trebuie tratată. Dacă nu există puroi în rană (descărcare galben-verde), este suficient să-l clătiți cu antiseptice.

Acest lucru va încetini dezvoltarea proceselor necrotice. Pentru tratamentul ulcerelor, se utilizează unguente precum Levomekol sau Actovegin. Medicamentul specific este prescris de medicul veterinar.

Puteți spăla tumoarea deschisă cu soluție salină. Iodul și verdele strălucitor nu trebuie utilizate, deoarece vor provoca arsuri. Pentru a reduce mirosul neplăcut, rana este curățată în fiecare zi și i se aplică un bandaj steril. Deasupra se pune o pătură.

Salină
Salină

Cât va trăi o pisică cu tumoare??

În ciuda gravității diagnosticului, este posibil să se prelungească viața animalului. Totul depinde de stadiul bolii și de oportunitatea începerii tratamentului. În etapele a treia și a patra, mulți medici veterinari refuză să efectueze operația, deoarece răspândirea metastazelor a început deja în tot corpul.

Mult depinde și de resursele interne ale corpului. Fără intervenție chirurgicală, acestea sunt suficiente timp de aproximativ doi ani. În tot acest timp, se efectuează terapie de susținere.

În stadiile incipiente, prognosticul este mai favorabil. După îndepărtarea tumorii, pisica intră într-o stare de remisie, dar totuși va fi întotdeauna expusă riscului de reapariție.

Din toate cele de mai sus, concluzia: dacă apare o bucată pe glanda mamară a unei pisici, este necesar să se trimită imediat animalul la un medic veterinar. Succesul tratamentului va depinde de aceasta..

Intervenție operativă

Îndepărtarea tumorilor mamare este tratamentul preferat. Animalul nu ar trebui să aibă boli cronice, iar vârsta acestuia să nu fie mai mare de 10 ani. Operațiunea în sine se efectuează conform schemei standard.

Se pregătește câmpul de operare - părul este îndepărtat, pielea este tratată cu un antiseptic. Pisicii i se administrează anestezie, după care se excizează pielea. Veterinarul blochează apoi vasele care hrănesc tumora. După îndepărtarea neoplasmului în sine are loc.

Ultimul pas este sutura. Linia mamară sau doar o zonă poate fi îndepărtată. Totul depinde de gravitatea bolii. Cancerul de sân felin poate fi tratat cu succes doar din timp.

În cazurile severe, ambele linii ale glandelor sunt îndepărtate. O astfel de operație este clasificată ca fiind complexă. După aceasta, este necesară o reabilitare îndelungată. În același timp, medicii veterinari nu pot garanta durata remisiunii..

După operație
După operație

Prevenirea

Oncologia la animale devine din ce în ce mai frecventă. Pentru a reduce probabilitatea apariției acesteia, pisica trebuie sterilizată înainte de prima activitate sexuală. Acest lucru trebuie făcut în jurul vârstei de 7-8 luni..

Nu utilizați niciodată medicamente hormonale pentru a suprima căldura. Puteți utiliza numai medicamente pe bază de plante („Stop-stress”, „Cat Bayun” și altele).

Pentru un control regulat, pisica trebuie adusă la clinica veterinară o dată pe an. Medicul va efectua manipulările necesare și va prescrie teste care vor evalua activitatea organelor interne.

Acordați o atenție deosebită nutriției și condițiilor de viață ale animalului de companie. Hrana trebuie să fie cel puțin premium. Dacă o pisică mănâncă alimente naturale, atunci ar trebui să fie echilibrată cu adăugarea unui complex de vitamine și minerale.

Concluzie

Fiecare proprietar al animalelor de companie ar trebui să aibă timp să îl verifice în mod regulat. Puteți simți glandele mamare, verificând dacă există bulgări și bulgări. O astfel de procedură va permite identificarea în timp util a debutului bolii..

Dacă bănuiți că pisica trebuie dusă la medicul veterinar. Umflarea glandelor mamare este observată în alte patologii. Prin urmare, numai un medic poate diagnostica corect.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Este o tumoare de sân o pisică cancer?