Tumoare de sân la pisică: simptome de cancer și tratament

Pisicile, ca și oamenii, sunt susceptibile la dezvoltarea cancerului, cel mai adesea dezvoltă o tumoare de sân (AMF). Acest diagnostic nu este un verdict pentru un animal de companie, deoarece boala este tratabilă. Proprietarul unui animal de companie cu patru picioare ar trebui să se familiarizeze cu simptomele acestei patologii, astfel încât, dacă se găsesc semnele sale, să livreze prompt pisica la medicul veterinar pentru examinare și prescrierea unei terapii competente.

1 Tipuri de cancer mamar la pisici

Tumora mamară la o pisică se dezvoltă din epiteliul glandular și se împarte în următoarele tipuri:

 • Adenom și fibroadenom. Este destul de rar. Este o tumoare benignă.
 • Carcinom sau adenocarcinom. Se dezvoltă mai des și este o neoplasmă mobilă care se deschide, se revarsă și începe să sângereze în etapele ulterioare.
 • Tumori mixte. În acest caz, sunt afectate atât țesuturile ductale, cât și cele epiteliale ale glandelor. Tumorile mixte se caracterizează printr-un curs mai favorabil.

Este dificil să se determine tipul de neoplasm în unele cazuri, mai ales dacă acesta izbucnește.

2 Simptome

Tumora mamară

Simptomele tipice apar atunci când boala intră în stadiul dezvoltării active. Se observă modificări în comportamentul, aspectul și bunăstarea generală a animalului. Tumora în sine arată ca noduli multipli sau singuri, iar ganglionii limfatici din zona inghinală și axile se inflamează. Uneori, leziunea acoperă simultan mai mulți lobi ai sânului.

Pisica are bulgări sau umflături în zona pieptului. Se simt ca niște boabe de nisip sau mărgele mici la atingere..

Animalul de companie are, de asemenea, următoarele semne caracteristice ale bolii:

 • o creștere semnificativă a dimensiunii neoplasmului;
 • inflamație severă a țesuturilor din jur;
 • senzații dureroase;
 • creșterea temperaturii locale și generale;
 • scădere bruscă în greutate;
 • refuzul de a mânca sau scăderea poftei de mâncare;
 • descărcare sângeroasă sau purulentă de la o tumoare deschisă.

Sunt expuse riscului femelelor în vârstă și pisicilor nesterilizate. Unele simptome pot indica o altă afecțiune medicală sau faptul că animalul de companie poartă pisoi. Din acest motiv, dacă se găsesc semne, trebuie să contactați imediat clinica veterinară pentru a confirma diagnosticul și să nu încercați să vindecați singur animalul.

3 Diagnostic

Într-o clinică veterinară, un specialist nu numai că palpează glandele mamare ale unei pisici, dar face și o biopsie, luând biomaterial din neoplasm. Adesea, cancerul benign maschează o tumoare malignă, astfel încât examinarea în clinică este detaliată. Veterinarul folosește următoarele tehnici suplimentare:

 • analize de sânge (clinice, biochimice);
 • radiografie;
 • Analiza urinei;
 • examen cu ultrasunete.

În timpul diagnosticului, medicul veterinar nu numai că confirmă sau infirmă diagnosticul, dar dezvăluie și prezența comorbidităților la pisică. Examinarea detaliată ajută la dezvoltarea unui regim de tratament eficient pentru oncologie.

4 Funcționare

În cele mai multe cazuri, medicul veterinar este obligat să recurgă la operație și să efectueze o mastectomie. Această operațiune are loc în etape. În primul rând, specialistul înlătură neoplasmul în sine cu o suprafață mare de țesut sănătos și apoi scapă de ganglionii limfatici din apropiere. Îndepărtarea nodurilor este necesară pentru a preveni răspândirea ulterioară a metastazelor.

Radioterapia nu este practic utilizată. În cazuri extrem de rare, această tehnică este utilizată înainte de operație pentru a reduce tumora..

Pe măsură ce proliferează celulele canceroase, se efectuează drenaj limfatic, timp în care primul și al doilea lobi toracici sunt drenați în ganglionii limfatici axilari.. Al treilea lob este drenat în ganglionii limfatici axilari și inghinali, iar al patrulea - numai în inghinal.

Odată cu drenajul limfatic, este afectat întregul sistem limfatic, care la rândul său duce la vasodilatație și relaxare musculară. Astfel, limfa începe să circule mai bine și să fie distribuită pe tot corpul felin. Măsura intervenției chirurgului depinde de mărimea tumorii. Dacă este nesemnificativ, atunci numai glanda afectată este îndepărtată, iar când se răspândește în glandele vecine, întregul rând este îndepărtat. În caz de leziune bilaterală, operația se efectuează în 2 etape, iar intervalul dintre proceduri poate fi de 14 zile.

5 Terapia conservatoare

După operație, animalului de companie i se arată un curs de chimioterapie. Este necesar să se oprească dezvoltarea tumorii și să se excludă posibilitatea reapariției. În timpul terapiei chimice, se utilizează medicamente puternice (Doxorubicin). Medicamentele sunt luate sub supravegherea strictă a unui medic veterinar, deoarece medicamentele au efecte secundare grave.

Dacă nu este posibilă tratarea bolii cu intervenții chirurgicale din orice motiv (bătrânețea animalului de companie, starea de sănătate precară), atunci terapia chimică este singura metodă care ajută la oprirea procesului patologic. Această metodă este utilizată și în cazurile în care tumora este mică și medicul veterinar decide să nu efectueze operația..

Rezultatul depinde în ce stadiu a fost detectată boala și cât de mare este tumora la pisică. Prognosticul este mult mai favorabil în cazurile în care diametrul tumorii nu depășește marca de 3 cm. Este imposibil să se determine cu certitudine cât trăiesc pisicile cu această boală..

Dacă tumora a izbucnit și apare scurgerea purulentă, atunci trebuie îndepărtată imediat. Dacă, dintr-un motiv întemeiat, intervenția chirurgicală urgentă este contraindicată la animal, atunci se recurge la terapia conservatoare și se prescriu unguente antiinflamatorii (Levomekol). Înainte de a utiliza produsul, rana trebuie tratată cu apă oxigenată. Animalului de companie i se mai arată un curs de antibiotice (Fosprenil).

O tumoare de sân la animale nu poate fi periculoasă pentru oameni. Cancerul nu se răspândește la oameni de la pisicile bolnave.

6 Îngrijirea postoperatorie

După mastectomie, o pisică este pusă pe pisică pentru a preveni cusăturile de a se linge. Nu este recomandat să-l eliminați fără a consulta mai întâi un medic veterinar..

Proprietarul de acasă ar trebui să ofere pisicii îngrijire postoperatorie, care constă în următoarele manipulări:

 • Menținerea odihnei complete. În timpul reabilitării, animalul de companie trebuie protejat de contactul cu alte animale și copii. Camera în care este conținută trebuie să fie caldă și protejată de curenți de aer.
 • Elaborarea unei diete speciale. În ceea ce privește nutriția, este recomandabil să vă consultați cu medicul veterinar, care vă va recomanda alimente medicamentoase specializate sau produse naturale adecvate hrănirii pisicii în această perioadă..
 • Tratamentul suturii și medicația. După operație, medicul veterinar va prescrie animalului de companie un curs de medicamente pentru uz extern și intern, iar proprietarul trebuie să-și urmeze fără încetare recomandările. Este imposibil să ajustați în mod independent doza de medicamente și să încetați utilizarea acestora.

La cea mai mică modificare a stării animalului de companie (apariția puroiului, o creștere a temperaturii), trebuie să mergeți imediat la o întâlnire cu un medic veterinar.

7 Măsuri preventive

Nu există tehnici profilactice specializate care să salveze o pisică de la dezvoltarea AMF.. Dar medicii veterinari vă recomandă să recurgeți la unele măsuri care pot reduce probabilitatea de cancer al glandei la animalul dvs. de companie:

 • Sterilizarea timpurie. Experții recomandă sterilizarea femelei înainte de pubertate sau când pisica nu a împlinit încă vârsta de doi ani.
 • Examinări preventive periodice la clinica veterinară. Pisicile adulte trebuie examinate cel puțin o dată pe an, iar animalele mai în vârstă cu vârsta peste 7 ani - o dată la 6 luni.
 • Refuzul medicamentelor hormonale. Unii proprietari preferă medicamentele hormonale sterilizării, care perturbă ciclul sexual și afectează negativ starea generală a animalului de companie..
 • Alimentare corectă. Hrana industrială de calitate scăzută și produsele din tabelul comun duc adesea la defecțiuni în corpul animalului..

La domiciliu, proprietarul ar trebui să examineze în mod regulat glandele mamare ale pisicii și, dacă se găsesc sigilii, contactați imediat medicul veterinar..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tumoare de sân la pisică: simptome de cancer și tratament