Complicații la o pisică după naștere: tipuri, semne, tratament

Odată ce pisica este în travaliu, medicul veterinar ar trebui să efectueze o examinare completă detaliată a animalului. În medicina veterinară modernă, sunt utilizate mai multe tehnici pentru a investiga starea generală a corpului animalului și pentru a identifica în timp util posibilele complicații după naștere.

Tipuri de complicații

După o naștere reușită, medicul veterinar face o injecție specială cu un medicament hormonal - oxitocină. Acest lucru este necesar pentru a stimula involuția uterului (revenirea organului la dimensiunea originală pre-gravidă), precum și pentru a stimula fluxul de lapte. De asemenea, este necesar să se efectueze cercetări privind laptele pentru a evita diverse leziuni infecțioase..

Primele 7 zile după mii de animale, este necesar să se monitorizeze constant indicatorii de temperatură ai corpului, făcând măsurători de cel puțin 1 dată pe zi. Când temperatura crește peste 39,6 grade, trebuie să trageți alarma. Alocări caracter purulent, care durează mai mult de 2 săptămâni, vorbește despre un proces patologic grav și periculos.

Complicațiile după naștere includ o listă întreagă de stări patologice:

 • acută și stagnantă mastită;
 • sângerare din cavitatea uterină;
 • subinvoluția uterului;
 • eversiunea și prolapsul uterului;
 • eclampsie;
 • metrită acută.

Metrită

Metrita este un proces inflamator al mucoasei uterine care are loc din cauza infecției canalului de naștere cu microorganisme patogene bacteriene străine. Debutul unei afecțiuni poate fi imediat după naștere și după ceva timp.

Cauze

Principalii factori în dezvoltarea metritei acute este ieșirea întârziată a placentei. Motivul apariției inflamației membranei mucoase a uterului este întârzierea ultimului pisoi mort, care se poate mumifica în cavitatea organului genital. Infecția poate pătrunde, de asemenea, în canalul de naștere dacă nu sunt respectate regulile de asepsie și antiseptice. Livrarea la domiciliu cu instrumente nesterile sau mâinile murdare poate declanșa o infecție.

O altă cauză obișnuită a inflamației uterului și a pereților uterului este lipsa de curățenie în cuibul cu pisoi, atât în ​​timpul procesului de naștere, cât și după acesta. Pentru a preveni această complicație postpartum, se recomandă îndepărtarea sângelui și a placentei, care poate servi drept un excelent teren de reproducere pentru creșterea și reproducerea microorganismelor bacteriene..

Simptome

Animalul arată deprimat și letargic. Indicatorii de temperatură corporală încep să varieze de la 39 la 40,7 grade. Animalul nu are poftă de mâncare și este complet apatic față de ceea ce se întâmplă. O astfel de pisică nu își linge pisoii, nu își respectă igiena. Laptele produs în glandele mamare ale unui astfel de animal nu este potrivit pentru hrănirea descendenților.Coaguri groși caracteristici și mucus verzuie amestecat cu sânge sunt eliberați din organele genitale. Semnele caracteristice ale patologiei apar la 2-5 zile după terminarea travaliului.

Notă! În primele ore după naștere, o pisică are o descărcare verzuie din vagin. Nu au mirosul caracteristic putrid și fetid, ca în procesul inflamator..

Descărcarea fiziologică normală trece fără modificări ale temperaturii corpului, diaree, erupții ale conținutului gastric și alte semne caracteristice ale otrăvirii corpului cu produse ale activității vitale a microflorei patogene..

Terapie

Tratamentul pentru o complicație postpartum include îngrijirea adecvată a animalelor. Pisoii trebuie înțărcați de la mama lor și hrăniți cu amestecuri artificiale. Un curs de terapie cu antibiotice este prescris cu utilizarea agenților antimicrobieni din grupul cefalosporină cu un spectru larg de acțiune. În absența eficacității, este posibil să se prescrie o intervenție chirurgicală - excizia uterului inflamat și anexe.

Eclampsie sau tetanie de lapte

Acest tip de patologie este destul de rar în familia felinelor. Eclampsia, sau febra laptelui, apare atât în ​​timpul nașterii, cât și după ceva timp. Practic, o complicație similară este diagnosticată în timpul alăptării de la 18 zile la 18 săptămâni.

Cauze

Principalul motiv pentru debutul patologiei este lipsa de calciu în organism. Calciul joacă unul dintre rolurile dominante în transmiterea semnalelor prin sistemul de fibre nervoase. Perioada de gestație și alăptare a pisoiilor este marcată de o cantitate mare de calciu care circulă în fluxul sanguin, care este utilizat pentru dezvoltarea fetală și producția de lapte. Cu lipsa unui mineral, începe să se spele activ din structurile osoase, ducând la insuficiență și perturbarea funcționării normale a corpului. Ca urmare a unor astfel de modificări patologice, pereții uterului fie slab, fie nu se contractă deloc..

Notă! Cu eclampsie, stimularea cu un medicament hormonal - oxitocina nu va da rezultate, deoarece corpul nu va reacționa corect la acesta.

Simptome

Destul de des, tetania laptelui apare la pisicile cu o așternut mare. Debutul patologiei are loc în timpul nașterii. Deci, animalul dă naștere primului pisoi și doarme câteva ore înainte de eliberarea celuilalt. În cazul în care fătul nu corespunde dimensiunii sau ocupă o poziție greșită, stimularea cu oxitocină sau alte medicamente auxiliare nu se efectuează din cauza posibilei amenințări de ruptură uterină.

Notă! O cantitate crescută de ioni de calciu poate provoca probleme cu conducerea impulsurilor mușchiului cardiac, interferând cu buna funcționare a acestuia..

Principalele simptome ale eclampsiei postpartum sunt:

 • anxietatea animalului;
 • respirație rapidă;
 • paloarea membranelor mucoase;
 • afectarea coordonării mișcărilor;
 • tremurături convulsive ale membrelor anterioare și posterioare;
 • ascuțirea botului din cauza strângerii pielii.

12 ore după apariția semnelor caracteristice animalul poate muri ca urmare a creșterii temperaturii și a leziunilor meningelor.

Tratament

Moartea poate fi evitată dacă solicitați imediat ajutor veterinar calificat. Pilonul principal al tratamentului pentru eclampsie este injecțiile cu bigluconat de calciu pentru a restabili echilibrul mineralului din corp. Odată cu creșterea temperaturii corpului la animal, se efectuează manipulări, asemănătoare cu cele cu lovitura de căldură primită. Este important să adăugați porții de vitamina D, fosfor și calciu în dieta pisicii..

Prolapsul (eversiunea) uterului

Una dintre cele mai frecvente complicații ale nașterii la prim-născuți este prolapsul uterin. Primul ajutor trebuie acordat animalului imediat, deoarece este posibilă infectarea organului intern și apariția complicațiilor secundare.

Cauze

Motivele de bază pentru dezvoltarea acestei modificări patologice în corpul animalului sunt următorii factori:

 • încălcarea funcției contractile a uterului;
 • un număr mare de fructe;
 • pisoi mari;
 • încercări puternice;
 • obstetrică incorectă;
 • polihidramnios;
 • încălcări ale aparatului ligamentos al organelor pelvine;
 • utilizarea pe termen lung a preparatelor medicinale specifice cu proprietăți tonice.

În plus față de principalii factori, există și minori - un factor de ereditate genetică, o încălcare a activității unei pisici în mișcări în timpul procesului de purtare a făturilor, o încălcare a corectitudinii și echilibrului nutriției unei pisici. Experții din domeniul medicinei veterinare consideră că cel mai frecvent prolaps uterin apare la pisicile cu o constituție corporală destul de slăbită și la animalele slăbite.

Simptomele patologiei

Principalul simptom este prolapsul organului genital de la deschiderea fiziologică.

Alte semne sunt:

 • apariția unei formațiuni în formă de pară din vagin;
 • umflarea structurilor țesuturilor căzute;
 • sângerare;
 • prezența fisurilor la suprafață - când membrana mucoasă se usucă;
 • umflături și umflături în zona vaginală;
 • un refuz tăios de a mânca;
 • starea asuprită a animalului;
 • paloarea membranelor mucoase vizibile;
 • încălcarea actului de urinare și defecare.

Notă! Prolapsul uterului poate fi complet și parțial. În al doilea tip, autodiagnosticul stării patologice este dificil..

Tratament

Tratamentul implică reducerea organului genital într-o clinică veterinară de către un specialist calificat. Înainte de a pune uterul la locul său, membrana mucoasă este irigată cu o soluție rece de alum sau furacilină. După uscare cu tampoane speciale și lubrifierea membranei mucoase cu unguente antimicrobiene, organul este reglat manual.

Pentru a preveni prolapsul repetat și fixarea sigură a organului genital în cavitate, se aplică suturi în formă de buclă. În unele cazuri, se folosește metoda laparoscopiei, iar uterul repoziționat este suturat pe peretele abdominal. După prolaps și eversie a uterului, complicațiile apar adesea sub forma endometrita. Este posibil să se prevină un astfel de proces patologic prin prescrierea terapiei cu antibiotice și aducerea organului la tonul necesar se efectuează folosind un medicament hormonal - oxitocina.

Subinvoluția uterului

Procesul încetinit al dezvoltării uterului în starea opusă, cum a fost înainte de sarcină, se numește subinvoluție. Acest proces patologic se dezvoltă adesea la pisicile cu mulți fături, precum și la animalele cu perturbarea sistemului hipotalamo-hipofizar. Subinvoluția poate apărea și din cauza fructelor prea mari, precum și a polihidramniosului și a alimentației necorespunzătoare..

Simptome

Principalele semne de subinvoluție la pisici sunt:

 • lipsa descărcării postpartum;
 • greaţă;
 • vărsături;
 • intoxicaţie la pisici și pisoi mici;
 • inflamația mucoaselor uterine.

Tratament

Terapia în caz de încălcare a dezvoltării inverse a uterului după naștere include o vizită imediată la medicul veterinar. La cabinetul veterinar, medicul va putea determina doza exactă de oxitocină și poate prescrie o nutriție adecvată pentru animalul de naștere. În acest caz, pisoii mici vor trebui hrăniți artificial..

Inflamația congestivă și acută a glandelor mamare

Procesul inflamator care se dezvoltă în glandele mamare ale pisicilor după naștere este de două tipuri - septic și stagnant. În majoritatea cazurilor, una dintre apariții mastită presupune dezvoltarea alteia.Mastita stagnantă - galactostaza, apare ca urmare a stagnării excesului de lapte într-una din glandele mamare. O schimbare similară în corp este însoțită de umflături în regiunea glandei, durere și temperatură locală crescută.

Notă! În cazul galactostazei, laptele are aciditate normală - 6,0 - 6,5. În caz de încălcări și modificări ale pH-ului până la 7,0, numirea unui tratament urgent, deoarece aceasta indică dezvoltarea inflamației septice a glandelor mamare.

Abces sânul - mastita septică acută se caracterizează prin inflamația glandelor, provocată de culturi bacteriene patogene. Microflora patogenă poate pătrunde în țesuturile moi prin abraziuni și zgârieturi pe mameloane. Boala se dezvoltă destul de repede și se observă în primele 24 de ore după terminarea procesului de muncă. În unele cazuri, un abces mamar se poate dezvolta la 1,5 luni după naștere.

Laptele de la o astfel de pisică este neobișnuit de toxic, poate provoca otrăvirea sângelui la puii mici și poate provoca moartea subită. Semnele mastitei acute sunt:

 • umflarea glandei;
 • durere severă la palpare;
 • decolorarea pielii la locul localizării procesului la albastru roșcat;
 • impurități de sânge;
 • descărcare de masă brânză și gălbuie din mamelon;
 • creșterea indicatorilor de temperatură corporală;
 • refuzul unui animal de a mânca.

Tratamentul mastitei

În cazul galactostazei, nu este necesar un tratament special. Animalul se simte destul de normal. Pentru a atenua starea, puteți aplica comprese calde și umede, precum și lapte stagnant expres. Pentru a reduce edemul sever, vor ajuta diureticele, a căror doză trebuie prescrisă numai de un specialist. Se recomandă reducerea dietei animalului.Tratamentul mastitei acute presupune monitorizarea constantă a medicului veterinar. Se prescrie un curs de antibioterapie, masaje ușoare ale zonei afectate și comprese calde. S-a recomandat oprirea hrănirii pisoilor cu lapte matern și transferarea acestora la hrănirea artificială. Dacă pisoii au mai mult de 3 săptămâni, se pot descurca în mod independent fără laptele matern..

Hemoragii

O stare patologică apare după o naștere dificilă. In unele cazuri hemoragie postpartum poate începe după un proces ușor de naștere. Hemoragia (sângerarea) apare atunci când apare un blocaj mecanic cu o placentă reținută sau un pisoi, provocând ruperea canalului de naștere. Uneori se înregistrează prezența hemoragiilor după subinvoluție.

Important! Este necesar să se facă distincția între apariția sângerării și scurgerea normală a lochiei din vaginul unei pisici care dă naștere.

Sângerarea se caracterizează prin sânge stacojiu și cheaguri de sânge, iar lochiile au o nuanță verde închis sau maro. De regulă, descărcarea fiziologică din canalul de naștere nu trebuie să dureze mai mult de 3 săptămâni. Hemoragia este extrem de periculoasă, deoarece poate provoca șoc și moarte..

Tratament

Tratamentul unei astfel de complicații după naștere include tehnici conservatoare și chirurgicale. Pentru a preveni și evita infecția sângelui cu microorganisme bacteriene, este prescris un curs de antibiotice. După diagnosticarea și clarificarea cauzei sângerării, se iau măsuri - se aplică suturi speciale în caz de deteriorare a organelor genitale externe. În cazul deteriorării pereților uterului, suturile pot fi aplicate asupra organului însuși. În majoritatea cazurilor, organul genital este îndepărtat.

Prevenirea complicațiilor

Odată cu debutul perioadei postpartum, este important să se acorde primul ajutor animalului în caz de anomalii sau tulburări ale bunăstării pisicii. Este important să vă asigurați că toți bebelușii s-au născut, să simțiți ușor abdomenul pentru a diagnostica restul după naștere sau un pisoi nenăscut. Este necesar să acordați atenție tuturor modificărilor care apar cu animalul de companie, să monitorizați starea emoțională, indicatorii de temperatură ai corpului, prezența secrețiilor.

Notă! Nu mai luați încă o dată pisoii în mâini. Provoacă stres mamei..

În apropierea cuibului cu pisoi, trebuie să puneți toate atributele necesare unei proaspete mame - o toaletă, un castron cu alimente, apă potabilă curată..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Complicații la o pisică după naștere: tipuri, semne, tratament