Înțelegerea tratamentului rănilor infestate la pisici

S-a întâmplat ca pisicile și chiar pisicile să fie creaturi foarte disputate. Chiar și un animal de companie aparent domestic, eliberat pe stradă pentru o plimbare, se poate întoarce acasă rupt și sângeros. Și este bine dacă urechile lui sunt intacte! Cu toate acestea, este mult mai rău atunci când, ca urmare a unei lupte, apare o rană purulentă: la o pisică, poate provoca sepsis și chiar duce la moarte..

Informatii de baza

Plăgile purulente sunt plăgi însămânțate cu microflora piogenă. În aparență, astfel de leziuni sunt ușor de distins de alte răni, deoarece puroiul răsare din ele, un miros neplăcut emană adesea de pe suprafața plăgii. Părul din jurul ei este aglomerat din exsudat șifonat. Culoarea sa variază de la galben verzui la ichorous (culoarea tăieturilor de carne). Dar, în acest din urmă caz, vorbim, mai degrabă, nu despre purulent, ci despre necrotice cursul procesului inflamator.

Principalul pericol al oricărei (!) Focalizări purulente (chiar și o mică fierbere, și nu doar o rană) în organism este probabilitatea de a dezvolta septicemie, adică ingestia microflorei piogene și a toxinelor acesteia în sânge. Cu cât corpul pisicii este mai slăbit, cu atât este mai mare probabilitatea unui rezultat atât de trist. În mod ciudat, dar puteți determina gradul de tensiune a imunității pur și simplu uitându-vă la puroi.

Dacă este groasă (seamănă cu smântâna în consistență), are o culoare galben-verzuie și un miros ușor dulce, dar nu urât, atunci totul este în regulă - un astfel de exudat se numește benign și indică imunitate normală. În cazul în care puroiul seamănă cu iaurtul lichid de culoare roșu-verzui / albicios, aceasta indică o imunitate slabă și epuizarea severă a mecanismelor de protecție ale corpului pisicii. Dacă animalul dvs. de companie are exact acest exsudat, este mai bine să nu practicați tratamentul la domiciliu, ci să îl arătați imediat medicului veterinar.

Ce altceva este pericolul unui astfel de prejudiciu? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să știți ce este puroiul. Acesta este un amestec de leucocite moarte și resturile de microorganisme distruse de acestea. Această compoziție conține un număr mare de enzime care dizolvă ușor proteinele. Adică o rană infestată aproape de un vas de sânge mare - potențial fatală. Cu cât puroiul este mai slab, cu atât conține mai multe enzime și cu atât este mai pronunțată capacitatea sa de dizolvare..

Pregătirea pentru îngrijirea rănilor

Încă o dată, vă reamintim că este extrem de important să nu permiteți microflorei piogene și toxinelor sale să pătrundă în fluxul sanguin general și, prin urmare, toate manipulările trebuie făcute cu mare atenție (în special pe cap). Mai întâi, ai nevoie eliberați suprafața din jurul plăgii de păr și exsudat șifonat. Mai întâi ai nevoie înmuiați exsudatul cu apă oxigenată (nu mai mult de 3%). Luați-vă timpul: dacă crustele nu se vor mișca, umeziți-le mai tare cu soluția de dezinfectant și așteptați. Covoarele din lână lipicioasă sunt bine tăiate, încercând să evite formarea rănilor și a zgârieturilor. Nu este nevoie să radeți lâna - dacă este necesar, medicul veterinar va face această manipulare. Nu stoarceți puroiul în niciun fel! Nu urcați nici cu mâinile în rană! Nu numai că poți agrava și mai mult procesul patologic, dar cu siguranță vei răni pisica. Și este puțin probabil să o lase fără consecințe ...

Dacă există rămășițe în rană, încercați să le îndepărtați ușor de acolo. Repetăm ​​încă o dată, nu este nevoie să „shurud” cu mâinile - folosiți o pensetă sau o clemă (curată, iar după îndepărtarea corpului străin va trebui să fie fiartă). Există adesea resturi de țesut de-a lungul marginilor plăgii - de asemenea, acestea nu pot fi îndepărtate. Puteți infecta fluxul sanguin. Acest tratament trebuie făcut și de către un medic veterinar..

În cazul în care suprafața plăgii depășește 10-15 mp. vezi, este mai bine să te întorci imediat la el. În mod similar, în cazurile în care daunele sunt groase, miros dezgustător și greu, precum și în situațiile în care rana însăși este numai fistula, conectarea cavității abcesului cu mediul extern. Este mai bine să nu tratați astfel de patologii acasă, deoarece există o probabilitate serioasă de a dezvolta sepsis. În plus, trebuie urgent să îi arătați animalului de companie medicului veterinar dacă starea sa generală vă inspiră anumite îngrijorări (pisica este apatică, refuză să mănânce, are o temperatura). Cum este tratamentul rănilor purulente la pisici?

Spălare și bandaj

Niciodata si niciodata nu tratați rana turnând iod sau verde strălucitor acolo. Deci, este posibil să se ardă în cele din urmă țesuturile care rămân în viață, după care cursul procesului patologic va fi agravat în continuare. Puteți spăla canalul plăgii fie cu o soluție slabă de permanganat de potasiu (o soluție de permanganat de potasiu de culoare roz), fie cu peroxid de hidrogen (concentrație - nu mai mult de 3%), sau cu Pharmoksidin.

Când „împrejurimile” plăgii sunt curățate, iar cavitatea sa este eliberată de excesul de puroi, puteți începe să aplicați un bandaj. În primul rând, pe comprimă se aplică o compresă de bumbac-tifon, impregnat cu linimentul balsamic al lui Vishnevsky sau levomekol. Acești compuși întârzie în mod eficient puroiul și dezinfectează canalul plăgii. Dacă nu aveți nimic la îndemână, puteți înmuia șervețelul cu o soluție saturată de sare obișnuită de masă sau chiar zahăr. Formulările hipertonice întârzie bine puroiul, doar în astfel de cazuri bandajul trebuie schimbat mai des.

După aplicarea unui tampon îmbibat într-o soluție antiseptică, puteți atașa întreaga structură la rană. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza un bandaj obișnuit sau chiar un tencuială. Vă rugăm să rețineți că nu este necesar să bandajați zona „rănită” „strâns”: este necesar să rămână accesul oxigenului la suprafața plăgii. Dacă acest lucru nu se face, o microflora anaerobă extrem de periculoasă poate începe să se dezvolte sub bandaj..

Antibioticele cu spectru larg sunt utilizate pentru a preveni septicemia. Este mai bine să le prescrieți nu în interior, ci să tăiați perimetrul plăgii, dizolvându-se într-o soluție de novocaină de 0,5%. În acest caz, se obține o ameliorare bună a durerii, daunele se vindecă mult mai repede. Acesta este modul în care rănile purulente sunt tratate la pisici..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Înțelegerea tratamentului rănilor infestate la pisici