Când și pentru ce boli să vaccinați pisicile?

Fiecare proprietar își dorește ca pisica să fie sănătoasă. Cel mai simplu și mai eficient mod de a evita bolile grave este să vă vaccinați animalul de companie..

Luați în considerare când și ce vaccinări recomandă experții pisicilor să facă o protecție fiabilă împotriva celor mai periculoase infecții.

Ce boli există vaccinuri?

Până în prezent, vaccinurile pentru pisici au fost dezvoltate și sunt utilizate în mod activ, având ca scop prevenirea următoarelor boli:

 1. Calicivirus - infecție virală, manifestată prin febră, leziuni grave ale sistemului respirator cu formarea de ulcere, inflamație a membranei mucoase a ochilor.
 2. Panleucopenia - o boală cu o rată de mortalitate foarte mare, deoarece virusul provoacă inflamații intestinale severe și provoacă imunodeficiență secundară.
 3. Rinotraheita virală, sau „herpes felin”, care se caracterizează printr-o implicare intensă a căilor respiratorii superioare. Infecția este predispusă la evoluția cronică.
 4. Rabia. Virusul rabiei este capabil să provoace boli la aproape toate animalele cu sânge cald, inclusiv la oameni. Agentul patogen afectează sistemul nervos, ceea ce duce la consecințe ireversibile.
 5. Chlamydia - o boală foarte contagioasă care apare cu o creștere a temperaturii corpului, conjunctivită cu descărcare abundentă, slăbiciune generală și stare de rău.
 6. Boli fungice ale pielii (microsporia, trichofitoza, dermatofitoza), care sunt însoțite de mâncărime severă a zonei afectate, matitatea stratului, căderea părului sau ruperea zonei infectate a pielii. Cu imunitate redusă și lipsa unui tratament adecvat, procesul poate acoperi întregul corp și poate perturba activitatea organelor interne.
Vaccinare
Vaccinare

Atenţie! Toate pisicile trebuie vaccinate fără excepție. Se crede că dacă o pisică nu iese afară, atunci nu se poate infecta. Cu toate acestea, agenții infecțioși pot intra cu ușurință într-un apartament pe haine și încălțăminte. În același timp, pisicile domestice se îmbolnăvesc mai grav, deoarece nu întâmpină în mod constant agenți patogeni și așa-numitul antrenament pentru imunitate nu are loc la ele..

Vaccinări pentru călătorii în străinătate

Există situații în care o persoană trebuie să călătorească în străinătate cu animalul său de companie. Astfel de călătorii pot fi efectuate numai dacă pisica are un pașaport veterinar internațional, în care sunt făcute note despre vaccinări. Verificarea conformității acestor pașapoarte cu cerințele internaționale este efectuată de punctele de control veterinar situate la punctele de trecere a frontierei.

Când intră în majoritatea țărilor, pisica trebuie vaccinată împotriva principalelor infecții: rabie, calicivirus, panleucopenie și rinotraheită virală. Cu toate acestea, această listă poate fi completată cu unul sau alt vaccin, în funcție de țara în care este prevăzută aducerea pisicii. Prin urmare, cerințele pentru transport trebuie clarificate în prealabil..

A călători in străinătate
A călători in străinătate

Atenţie! Când vaccinați pisicile înainte de a călători în străinătate, ar trebui să utilizați medicamente fabricate în Europa, deoarece vaccinurile de la alți producători pot să nu fie recunoscute într-o țară străină.

Vaccinarea pentru pisici trebuie făcută cu cel puțin 30 de zile înainte de zbor sau călătorie. Dacă revaccinarea a fost deja efectuată în anul curent și nu au trecut mai mult de 11 luni de când a fost efectuată, atunci nu este necesar să o repetați.

Atenţie! Dacă regulile de import sunt încălcate, pisica poate fi expulzată din țară pe cheltuiala proprietarului sau chiar eutanasiată. Prin urmare, nu ar trebui să riști și să încerci să ocolești legea..

Reguli de vaccinare

Condiții care trebuie îndeplinite la vaccinare:

 1. Animalul de companie trebuie să fie complet sănătos;
 2. Înainte de vaccinare, cu o săptămână și jumătate înainte, trebuie să deparazitați și, dacă este necesar, să tratați părul pisicii cu un agent anti-purici și păduchi;
 3. Imediat înainte de procedură, un specialist examinează animalul și măsoară temperatura acestuia pentru a identifica posibile contraindicații;
 4. După efectuarea vaccinării, medicul veterinar trebuie să facă o notă în pașaportul veterinar al animalului de companie, indicând numele vaccinului și data vaccinării;
 5. După efectuarea injecției, pisica trebuie să fie sub supravegherea unui medic veterinar timp de 15-20 de minute. Dacă se constată simptome alergice, atunci animalul va primi asistență calificată promptă;
 6. Timp de câteva zile după vaccinare, animalul de companie va experimenta o ușoară scădere a imunității. Prin urmare, în această perioadă, proprietarul nu trebuie să facă baie animalului de companie, pentru a nu răci. De asemenea, trebuie să limitați contactul cu alte animale și să evitați alte situații, în urma cărora pisica se poate îmbolnăvi..
Sub supravegherea unui medic
Examen medical

Contraindicații

Există o serie de contraindicații pentru vaccinarea pisicilor:

 1. Dacă pisica are simptome de vreo boală;
 2. Slăbirea corpului pe fondul oricărui stres, recuperare după boli sau alți factori;
 3. Pisoii au vârsta sub 8 săptămâni;
 4. Starea sarcinii și perioada de alăptare a pisoiilor (există excepții, de exemplu, vaccinul Quadricat, la recomandarea unui specialist, poate fi administrat unei pisici însărcinate);
 5. Perioada de dinți și de dinți la pisoi.

Atenţie! Dacă pisica a fost recent în contact cu un animal care este bolnav de boala de la care se planifică vaccinarea, ar trebui să așteptați 2-3 săptămâni și să o observați. În absența simptomelor bolii în acest timp, animalul poate fi vaccinat. Dar dacă vaccinați o pisică în timpul perioadei de incubație a bolii, atunci puteți slăbi foarte mult imunitatea acesteia și provoca un curs foarte sever al bolii de care doreau să o protejeze..

Programul de vaccinare pentru pisici

Conform schemei de vaccinare a pisicilor, prima vaccinare se administrează pisoilor la vârsta de 8-12 săptămâni. Pisicilor li se administrează de obicei un vaccin multivalent împotriva calicivirusului, panleucopeniei și rinotraheitei virale. În funcție de tipul de vaccin, acesta poate conține, de asemenea, o componentă care protejează împotriva chlamydia.

După 3-4 săptămâni, se efectuează o vaccinare repetată împotriva acestor boli cu vaccinarea polivalentă selectată.

Atenţie! Dacă este necesară vaccinarea unei pisici adulte care nu a fost vaccinată anterior, atunci vaccinul polivalent se administrează și de două ori cu o pauză de 3-4 săptămâni. La fel se procedează și în cazurile în care nu există date despre prezența sau absența vaccinărilor la animal în trecut..

De obicei, concomitent cu a doua injecție a vaccinului polivalent, la vârsta de 3 luni, pisoii sunt, de asemenea, vaccinați împotriva rabiei.

Vaccin antirabic
Vaccin antirabic

Dacă în regiunea în care trăiește animalul, au existat cazuri de înregistrare a rabiei, atunci la recomandarea medicului veterinar, pisicile pot fi vaccinate împotriva acestei boli la vârsta de 8 săptămâni. În acest caz, puii de 3 luni sunt re-vaccinați după.

O dată pe an, se efectuează o revaccinare împotriva tuturor bolilor enumerate. Necesitatea vaccinării anuale se explică prin faptul că în acest mod imunitatea dezvoltată de corpul pisicii împotriva acestor infecții este menținută la nivelul adecvat. Dacă, dintr-un anumit motiv, revaccinarea nu a fost efectuată la timp, lacuna ar trebui completată cât mai curând posibil, deoarece o pisică nevaccinată devine din nou susceptibilă la agenți patogeni.

La cererea proprietarului, pisica poate fi vaccinată și împotriva bolilor fungice (diferite tipuri de licheni). Această vaccinare este relevantă datorită faptului că trichofitoza, microsporia și dermatofitoza afectează nu numai animalele, ci și oamenii. Aceste boli sunt extrem de contagioase și dificil de vindecat..

Vaccinul împotriva lichenului poate fi utilizat de la vârsta de 8 săptămâni, pentru prima dată se face de două ori cu o pauză de o săptămână și jumătate până la două săptămâni. Revaccinați animalul cu această vaccinare și anual.

Schema de vaccinare este aproximativă, deoarece pentru fiecare animal de companie, calendarul poate fi selectat individual, luând în considerare posibilele contraindicații.

Concluzie

Un proprietar responsabil ar trebui să vaccineze pisica cu toate vaccinările necesare. Așa că își arată grija pentru animalul de companie, protejându-l de boli cumplite. În plus, toată lumea știe că o boală este întotdeauna mai ușor de prevenit decât de vindecat..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Când și pentru ce boli să vaccinați pisicile?