Caracteristici ale tratării unei răceli la o pisică

O pisică, ca orice creatură vie, se poate îmbolnăvi. Și recent, pisicuța încă jucăușă nu mănâncă, nu merge, nasul devine uscat și fierbinte. A răcit. O răceală obișnuită la fiarele cu coadă seamănă cu un om, dar este mai severă. Proprietarii îngrijitori trebuie să înceapă imediat să trateze răceala la o pisică acasă, deoarece, fără a primi tratament în timp util, pisica poate chiar să moară.

O scădere a imunității la animalele de companie poate apărea și din următoarele motive:

 • curenți în casa în care trăiește pisica;
 • bolile infecțioase recente și tratamentul lor cu antibiotice;
 • găsirea unui animal afară pe vreme umedă și cu vânt;
 • înlocuirea mâncării cu care pisica este obișnuită cu alta;
 • lipsa vaccinărilor preventive pe fondul bolilor cronice;
 • pătrunderea în nas a obiectelor străine sau a paraziților (aici este necesar un tratament veterinar urgent);
 • reacții alergice care arată adesea ca o răceală.

Ca și la om, boala este mai ușor de prevenit decât de a trata o pisică pentru răceală mai târziu. Pentru a face acest lucru, de îndată ce se răcește, oferiți pisicii un loc cald pentru odihnă și somn. Pentru animalele care ies afară, începeți un ritual de uscare obligatoriu după o plimbare pe timp umed. Dacă proprietarul scaldă pisica singur, procedurile trebuie efectuate numai în apă caldă. Nu ar trebui să vă întrebați dacă o pisică poate răci, dar după o plimbare, asigurați-vă că ați uscat animalul înfășurându-l într-un prosop încălzit și apăsând-o cu mâinile.

Trebuie amintit că apa potrivită pentru o persoană va fi rece pentru animalul său de companie - pisica se simte bine la o temperatură a apei de 40 de grade. După ce a înotat în apă rece, ea poate dezvolta o răceală și va avea nevoie de tratament..

Semne de răceală

Tratamentul pentru răceli la pisici trebuie făcut pentru a se asigura că diagnosticul este corect. Acest lucru este necesar, deoarece simptomele sale pot semăna cu alte boli..

Primul indicator este nasul animalului. O pisică sănătoasă are un nas răcoros și umed, acoperit cu un strat subțire de mucus, care filtrează praful și germenii din aer. Când începe răceala, nasul se usucă, ceea ce face dificilă recunoașterea mirosurilor și, dimpotrivă, facilitează pătrunderea microbilor în membranele mucoase.. Uscarea nasului indică și apariția deshidratării. (acesta este un semnal pentru a începe urgent tratamentul!). Cu nasul curgător, mucusul începe să se producă activ în nasul pisicii, ceea ce provoacă umflarea membranei mucoase, ceea ce face ca respirația să fie dificilă. Alte simptome:

 • pisica mănâncă fără pofta de mâncare sau refuză deloc să mănânce, bea doar apă;
 • animalul este apatic - nu se joacă, preferă să se culce și să doarmă;
 • strănuturi și tuse în mod constant, respirând greu cu respirație șuierătoare;
 • ochii umezi;
 • temperatură corporală ridicată și oboseală.

După ce ați observat aceste simptome la animalul dvs. de companie, ar trebui să treceți la treabă pentru a vindeca rapid pisica de răceală..

Atenție, alergii!

Răceala la pisici poate fi ușor confundată cu manifestări alergice sub forma unui nas curgător..

O pisică poate da o astfel de reacție la diferite substanțe chimice care îi afectează membrana mucoasă sensibilă a nasului, cum ar fi amoniacul, alcalii, acizii, substanțele chimice de uz casnic. Există o singură ieșire - să vă asigurați că animalul de companie nu are acces la baie și toaletă în timpul curățării cu ajutorul substanțelor chimice. Dacă este necesar, trebuie efectuat un tratament antialergic.

De ce o răceală banală este periculoasă

Spre deosebire de oameni, răcelile pisicilor sunt foarte insidioase. Acesta progresează rapid și o curgere aparent inofensivă, dacă nu este urmată de tratament, poate duce la complicații severe, cum ar fi:

 • bronşită;
 • inflamația plămânilor și a rinichilor;
 • boli ale sistemului genito-urinar;
 • artrită și artroză.

Lipsa tratamentului poate duce la faptul că o răceală lentă va submina imunitatea animalului și pisica va avea o boală cronică, care va avea un efect foarte dăunător asupra sănătății și calității vieții sale, iar apoi va necesita un tratament constant și costisitor.

Primul ajutor pentru instalarea unei răceli

Deci, dacă animalul de companie s-a îmbolnăvit totuși, un stăpân iubitor ar trebui să știe cum să trateze o pisică pentru răceală. Cu o stare relativ normală a animalului, puteți începe în mod independent tratamentul acasă.

În primul rând, este necesar să atenuați simptomele neplăcute pe care le dă o răceală fără a recurge la medicamente..

 • Principala condiție care va duce la un tratament de succes este asigurarea unei odihni complete pentru animalul bolnav. Camera în care se află pisica trebuie să fie uscată și caldă.
 • Bea multe lichide, dacă pisica bea lapte, ar trebui încălzit. Bulionul de pui sau de pește este, de asemenea, bun. Saturația unui corp slăbit cu vitamine este, de asemenea, un tratament necesar, de aceea se recomandă adăugarea diferitelor legume la bulion.
 • Pentru a îmbunătăți fluxul sanguin al unui animal diagnosticat cu răceală, sunt utile tampoane și comprese de încălzire, precum și masaj de încălzire..
 • Curățarea nasului pisicii este, de asemenea, foarte importantă - cu ajutorul unui tampon obișnuit de bumbac înmuiat în apă sau cu un decoct de plante medicinale.
 • Răceala provoacă întotdeauna congestie nazală, deci este important să ușurați respirația animalului de companie - cu picături de eucalipt aplicate pe așternutul său..

Cum vă poate ajuta medicul

Dacă într-o zi și jumătate pisica nu se simte ameliorată și frigul progresează, este necesar să arătăm animalul unui medic veterinar care știe care este specificitatea tratamentului răcii la pacienții cu coadă. Medicul efectuează un examen, face testele necesare și prescrie un tratament simptomatic pisici pentru răceli.

De obicei, acesta constă în selectarea antibioticelor, vitaminelor, medicamentelor pentru imunitate, în cazuri extreme, se folosește și ser de la viruși. Efectul tratamentului va fi dat și de antipiretice de la temperatură, expectorante, dacă există tuse rece. În caz de deshidratare, medicul poate prescrie picături în timpul tratamentului. De asemenea, este recomandabil ca pisica să primească o spălare nazală cu zinc, acid boric sau tanin..

Dacă tratamentul se efectuează corect și la timp, frigul va fi învins și animalul pufos va deveni din nou vesel și fericit cu viața..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Caracteristici ale tratării unei răceli la o pisică