Edemul cerebral la o pisică: cauze, simptome și metode de diagnostic

Sistemul nervos central, este și sistemul nervos central, este una dintre cele mai importante formațiuni din corpul oricărui mamifer, inclusiv al oamenilor. Orice patologie care amenință sănătatea țesutului nervos este potențial plină de consecințe extrem de grave. Un exemplu în acest sens este edemul creierului la o pisică..

Descifrarea conceptului

Edemul este un proces patologic în care lichidul se acumulează în cavitatea corpului sau direct în organ. Este important să înțelegem că acest lichid în acest caz este un transudat de revărsat. Acumularea de sânge, puroi, urină și secreții similare nu este edem! Astfel, edemul cerebral la pisici este un proces în care lichidul se acumulează fie direct în țesutul nervos, fie în ventriculii creierului (în general vorbind).

Există mulți factori care pot provoca această afecțiune, inclusiv hipertermie severă sau hipotermie. Diverse leziuni la cap sunt foarte periculoase în acest sens. Deci, în orice incident, când pisica ta a lovit puternic capul (sau bănuiți că a lovit), duceți-l urgent la medicul veterinar, pentru că altfel ar putea să moară pur și simplu.

Tipuri și simptome

Această boală este împărțită în mai multe subtipuri, fiecare dintre ele diferind în unele nuanțe în cursul procesului patologic. Distingeți între edem citotoxic, interstițial, vasogenic și de filtrare. În practica veterinară, acestea se ocupă cel mai adesea de o specie vasogenă și citotoxică. În primul caz, edemul începe din cauza creșterii permeabilității vasculare, iar în al doilea motiv, este „umflarea” neuronilor și a astrocitelor în sine. Se întâmplă cu medicamente prescrise necorespunzător, boli parazitare și infecțioase, precum și otrăvire.

Oricum ar fi, trebuie să vă amintiți un lucru - această afecțiune este extrem de dificilă și periculoasă, indiferent de motivul care a provocat dezvoltarea edemului. Dacă vedeți oricare dintre simptomele descrise mai jos, mergeți imediat (!) La medicul veterinar. Consecințele neintervenției ar fi prea grave. Iată deci cele mai critice semne:

 • Atacuri nervoase. Pisica nu poate sta, se clatină dintr-o parte în alta, se lovește cu capul de pereți etc..
 • Pierderea conștienței.
 • Poziția nefirească a corpului, mișcări necoordonate, nefiresc.
 • Dacă cauza este hipo- sau hipertermia, atunci pot apărea sângerări din urechi, nas sau gură..
 • Roșeața ochilor.
 • Cianoza membranelor mucoase și a pielii vizibile (adică cianoza).
 • Respirație grea sau rapidă (respirație scurtă sau, respectiv, tahipnee).
 • Bricardie sau tahicardie (ritm cardiac mai rapid sau mai lent).

Cauzele apariției

Rețineți că edemul cerebral, care în sine este starea patologică cea mai severă, nu apare atât de ușor. O altă patologie duce întotdeauna la un astfel de rezultat, fie că este vorba de o boală infecțioasă sau de o leziune cerebrală traumatică severă..

Conduce la edem:

 • Lovitură la cap.
 • Hipotermie sau hipertermie severă.
 • Greu hipoglicemie (glicemie foarte scăzută).
 • Șoc anafilactic.
 • Tensiune arterială crescută.
 • Boli parazitare.
 • Tumori ale creierului.
 • Infecții care afectează sistemul nervos.
 • Otrăvire.
 • Boală autoimună.
 • Cachexia (irosire extremă).

Diagnostic

Astfel de diagnostice nu se fac „prin ochi”, dar este posibil să nu existe timp pentru un diagnostic precis. Este foarte important să spuneți medicului veterinar primitor când și după ce simptome de edem cerebral apar la pisica dumneavoastră. Asigurați-vă că menționați dacă animalul dvs. de companie suferă de vreo boală acută sau cronică. Sunt prezentate analize de urină și sânge, raze X, ultrasunete. Unele dintre aceste teste nu vor indica în mod direct edemul în sine, dar vor ajuta la aflarea din ce motiv a apărut deloc. Este foarte important să aflați conținutul de oxigen din sânge, deoarece cu conținutul său extrem de scăzut este indicată intubația traheală și, în unele cazuri, intervenția chirurgicală.

Diagnosticul multilateral este deosebit de important în cazurile de suspiciune de traumatisme cerebrale sau fracturi ale oaselor craniului. În același timp, este afișat RMN, dar echipamentul pentru acest lucru nu este disponibil în toate spitalele „umane”. Este importantă și o electrocardiogramă, care ajută la determinarea stării inimii. În cele din urmă, dacă se suspectează umflarea coloanei vertebrale, poate fi prelevată o probă de lichid spinal. Această procedură este destul de dureroasă și periculoasă, dar oferă informații valoroase, care sunt extrem de necesare pentru numirea terapiei corecte..

Terapie

Dacă există probleme de respirație, este indicată intubația traheală. Dacă tensiunea arterială este scăzută, se pot administra IV și medicamente pentru a vă sprijini inima. Diureticele sunt prescrise pentru a elimina excesul de lichid din corp. Capul pisicii trebuie să fie ținut în tot acest timp..

Sunt prescrise analgezice și calmante. Corectează nivelurile excesiv de ridicate sau scăzute ale glicemiei ... Într-un cuvânt, tratamentul în majoritatea cazurilor de edem este simptomatic, având ca scop eliminarea cauzelor de bază.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Edemul cerebral la o pisică: cauze, simptome și metode de diagnostic