Korat: pisica care aduce fericire

Pe lângă preferatele comune ale siamezilor și birmanezilor, pământurile fertile din Thailanda ne-au oferit rasa Korat. Prințesele orientale în halate albastre admiră localnicii de secole. Aceste pisici sunt considerate un simbol al bunăstării și succesului, sunt prezentate noilor căsătoriți ca amulete ale fericirii familiei și sunt pur și simplu iubite sincer pentru dispoziția lor deschisă și prietenoasă..

Referință istorică

Strămoșii Koratului modern au venit în Europa în 1896, dar nu au atras atenția: experții au preferat indivizii cu puncte de culoare, iar pisicile de culori solide au fost descalificate și au recomandat să nu fie folosite la reproducere, confundându-le cu siamezii atipici. Rasa a fost introdusă în lume datorită eforturilor crescătorilor din SUA. În 1959, un cuplu care locuia în Thailanda de câțiva ani, în legătură cu plecarea în patria lor, a primit două frumuseți magnifice în dar de la guvern. Pisicilor le-au plăcut crescătorii din Lumea Nouă și deja în 1966 ACA a recunoscut rasa. În 1972, mai mulți indivizi au fost aduși în Anglia, unde aceste pisici sunt acum apreciate..
Astăzi, Korats sunt rare pe toate continentele. Guvernul thailandez a declarat rasa comoară națională: este dificil să exporti animale în afara țării. Reproducerea este strict controlată de mai multe organizații felinologice. Pisoii pot primi pedigree numai dacă există dovezi documentare ale unei relații directe între părinții lor și pisicile născute în Thailanda. Toți bebelușii cu defecte exterioare grave sunt vândute numai ca animale de companie, sub sterilizare obligatorie. Măsurile dure nu sunt deloc un capriciu al nebunilor. Pasionații încearcă să protejeze rasa unică de reproducerea încrucișată. Ce s-a întâmplat cu persii, siamezi, britanici? Sunt grozave, dar tipul original se pierde, poate irevocabil. Povestea pisicilor Korat, așa a fost ea cu multe secole în urmă, și așa vor fanii rasei să o vadă.

Aspect

Pisicuță grațioasă de la miniatură la dimensiune medie, musculară, dar nu voluminoasă. Spatele este drept, corpul este mai întins decât media. Membrele sunt subțiri și înalte, tendinoase, dar nu atât de lungi ca ale pisicilor siameze. Coada este destul de groasă la bază, înclinându-se ușor spre vârf, de lungime medie. Pisica diferă de alte fashioniste orientale, iar forma capului, privită din față, seamănă cu o inimă. Puntea nasului este dreaptă, cu o mică depresiune, există o ușoară cocoșă pe nas, botul este în miniatură. Urechile sunt medii, ridicate și ies aproape vertical. Ochii sunt mari, deschiși, potrivit thailandezilor, de culoarea lăstarilor tineri de orez. Pisoii pot avea nuanțe gălbui, dar până la vârsta de doi ani irisul ar trebui să fie colorat uniform într-o culoare verde bogată.
Cartea de vizită a acestor pisici este lâna lucioasă de mătase, de culoarea „nori de tunete sau val oceanic în timpul unei furtuni”. Vârful fiecărui păr este lipsit de pigment - „spumă de mare pe pietricele cenușii”. Capetele deschise conferă stratului un efect strălucitor. Korat surprinde cu o schimbare de imagini: în întuneric - o pisică cenușie, în lumină directă strălucitoare - oțel argintat, cu iluminare moale - o haină de blană albastră, cu o nuanță clară de lavandă.

Caracter

Korat iubește compania familiei sale și apreciază afecțiunea și atenția. Sunt oarecum gelosi: un bărbat chipeș cu ochi verzi poate fi grav ofensat dacă proprietarul preferă un alt animal decât el. Dar, în general, acestea nu sunt conflictuale, deși pisicile tind să organizeze lupte pentru teritoriu dacă adversarul nu vrea să se supună. Este interesant faptul că această rasă „se iubește”: două, trei sau mai multe animale de companie din această rasă sunt prietenoase tandru, pisicile chiar au grijă de pisoii altor persoane și sunt de acord să împartă un scaun confortabil cu alte pisici de pe platoul Korat..
Zvonurile spun că sătenii folosesc aceste pisici ... ca animale de pază. Ei au într-adevăr un sentiment dezvoltat de pericol, pentru care sunt considerați bonici excelenți. În cazul în care copilul se târăște sub pat sau ajunge accidental în interiorul dulapului, animalul de companie alert nu se va liniști până când nu atrage atenția adulților miaunând. Dar fără un motiv serios, aceste pisici nu se plâng. Aparent, ei consideră acest comportament sub demnitatea lor.

Întreținere și îngrijire

Pisica este inteligentă și calmă. Sunt minunate pentru întreținerea apartamentelor, dar se simt confortabil și pe teritoriul adiacent unei case private. Lipsa substratului face mai ușor de îngrijit - de câteva ori pe lună, treci peste haina de blană, iar animalul de companie este în stare perfectă. Scăldat - doar după cum este necesar, deoarece aceste animale se ocupă cu îngrijirea blănii scurte și netede.

Sănătate

Acestea sunt pisici sănătoase, pline de forță și energie, cu o rezervă de mulți ani. Nu au fost identificate boli specifice specifice acestei rase. Unii indivizi sunt purtători ai genei responsabili de dezvoltarea atelosteogenezei. Boala este mortală: dacă ambii părinți sunt purtători, pisoii se nasc cu defecte evidente în structura sistemului musculo-scheletic sau mor în uter. Dar, din moment ce reproducerea este sub control strict, iar boala este extrem de rară, nu există niciun motiv pentru a considera rasa inferioară din punct de vedere al sănătății fizice..
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Korat: pisica care aduce fericire