Edem pulmonar la pisici: simptome, cauze și tratament

Edemul pulmonar la pisici (insuficiență pulmonară acută) nu este o boală independentă, ci o complicație a anumitor patologii. Este însoțit de dificultăți de respirație. Dacă animalul de companie nu primește asistență calificată în timp util, acesta va muri de asfixiere. Proprietarul ar trebui să știe nu numai simptomele și motivele caracteristice pentru care animalul dezvoltă edem pulmonar, ci și dacă această patologie este fatală sau nu.

1 Ce este edemul pulmonar la pisici

La animale, respirația se efectuează prin intermediul veziculelor din plămâni numite alveole. Sunt împletite de o rețea de vase de sânge. În mod normal, alveolele de la intrare sunt umplute cu oxigen, care intră în sânge și apoi în creier. La expirație, se emite aer care conține dioxid de carbon.

Cu edem pulmonar, lichidul (transudatul) și partea lichidă a sângelui sunt eliberate. O scădere a volumului unui organ intern perturbă procesul de respirație și duce la înfometarea oxigenului.

2 Motive pentru dezvoltare

În cele mai multe cazuri, edemul pulmonar la pisici este o complicație, dar uneori este și non-cardiogen. Una dintre cele mai frecvente cauze cardiogene este insuficiența cardiacă. Această boală apare atunci când ventriculul inimii este perturbat și provoacă apariția edemului în organele interne, inclusiv în plămâni.

Edemul de natură cardiogenă este, de asemenea, observat pe fondul următoarelor boli:

 • cardiomiopatie;
 • tromboembolism;
 • Infecție endocardită;
 • miocardită;
 • stenoză mitrală;
 • hipertensiune.

Unele pisici de rasă au predispoziție la boli de inimă, deci dezvoltă cel mai adesea edem pulmonar cardiogen. Aceste rase includ Sphynxes, Scottish Folds, Maine Coons, pisici britanice și persane..

Insuficiența pulmonară acută cu caracter necardiogen este cel mai adesea provocată de următoarele boli:

 • pancreatită;
 • insuficiență renală;
 • nefrită;
 • o tumoare pe creier;
 • astm;
 • tuberculoză;
 • reacție alergică acută;
 • meningita;
 • obstructie intestinala;
 • diverse leziuni;
 • boli infecțioase (ciumă, gripă).

Edemul pulmonar se dezvoltă uneori după castrare sau orice altă procedură chirurgicală efectuată sub anestezie generală sau. Faptul este că, într-o stare de somn narcotic, activitatea respiratorie și cardiacă a animalului încetinește, iar congestia crește. După anestezie, inima unei pisici slăbite nu se confruntă întotdeauna cu accelerarea fluxului sanguin și cu pomparea lichidului.

Situația poate fi complicată de o eroare medicală. Anestezia afectează nu numai sistemul nervos, ci și permeabilitatea vaselor de sânge, ca urmare a căreia, după operație, poate apărea umflarea în tot corpul.. Pisicile dezvoltă edem pulmonar traumatic din cauza diferitelor leziuni ale sternului la care sunt expuse.

3 Simptome

Semnele edemului pulmonar includ simptome caracteristice ale lipsei de oxigen, cum ar fi tuse răgușită, comportament neliniștit, mucoase palide și pierderea poftei de mâncare.

Lipsa de oxigen poate fi determinată de următoarele manifestări:

 • membre reci;
 • decolorare albastră a membranei mucoase a buzelor și nasului;
 • respirație abdominală;
 • dificultăți de respirație cu gura deschisă și limba proeminentă.

Pe măsură ce insuficiența pulmonară acută progresează, deficitul de oxigen din țesuturi crește, pisica începe să se sufoce. După sterilizare, rareori apare edemul imediat.. În majoritatea cazurilor, simptomele apar la câteva zile după operație.. Dacă edemul se dezvoltă în decurs de o săptămână după castrare, atunci se datorează altor cauze, de exemplu, o infecție pulmonară sau alergii.

4 Primul ajutor la domiciliu

Înainte de a călători la clinica veterinară, animalul de companie are nevoie de prim ajutor urgent acasă pentru a-l ajuta să respire. Trebuie să deschizi ferestrele din casă și să duci animalul cu patru picioare la aer curat. Activitatea fizică trebuie să fie limitată și să asigure odihna completă a animalului..

Este interzisă utilizarea oricăror medicamente fără consultarea unui medic veterinar, deoarece acestea pot agrava starea animalului de companie. Dacă se constată simptome, acesta trebuie dus la un spital veterinar cât mai curând posibil. În timpul transportului, pisica trebuie așezată pe lateral în suport.

5 Tratament

Într-o clinică veterinară, specialiștii apelează în primul rând la măsuri de resuscitare menite să păstreze viața animalului.. Se efectuează terapia cu oxigen, care constă în utilizarea unei măști specializate care furnizează oxigen. Uneori animalul de companie este plasat într-o cameră de oxigen.

Terapia principală este utilizarea medicamentelor. Diureticele sunt folosite pentru ameliorarea umflăturii. Cel mai adesea pisica este injectată cu Furosemid. Cocarboxilaza ajută la normalizarea activității sistemului cardiovascular.

Pentru a reduce presiunea cercului mic de circulație a sângelui, se utilizează blocanți ganglionari precum Trimetafan sau Bromură. Dacă edemul se dezvoltă la pisică pe fundalul unei infecții bacteriene, atunci i se arată un curs de terapie cu antibiotice.

Pentru a facilita respirația, se folosesc medicamente care stimulează creierul. Cel mai adesea, medicii veterinari recomandă utilizarea Sulfocamphocaine. Un medicament antihistaminic precum Dexametazona este utilizat ca agent antiinflamator..

După înlăturarea afecțiunii acute, se începe regimul principal de tratament, care este dezvoltat de medicul veterinar pe baza naturii bolii. În procesul de terapie, se utilizează diferite medicamente, se efectuează într-un spital sub supravegherea constantă a specialiștilor.

Este dificil să dai un prognostic pentru viață în acest caz, deoarece totul depinde de cauza care a provocat edemul pulmonar și de caracteristicile individuale ale corpului animalului. Cu asistență în timp util și în prezența unei imunități bune, animalul de companie se va recupera, dar probabilitatea de recidivă va rămâne. Dacă insuficiența pulmonară acută se dezvoltă din nou după câteva luni, este posibil ca animalul să moară..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Edem pulmonar la pisici: simptome, cauze și tratament