Pot pisicile să mănânce lapte

Mulți proprietari consideră că laptele este o parte esențială a dietei unei pisici. Cu toate acestea, oamenii de știință au opinii diferite în această privință. Unii cred că un animal de companie nu se poate lipsi de produsele lactate, în timp ce alții le recunosc ca otravă pentru animale. La fel și laptele pisicilor?

 • Lactoză. Acesta este numele unui carbohidrat natural care este produs folosind glucoză și galactoză. Se mai numește zahăr din lapte. Se găsește în toate produsele lactate. Unele pisici nu metabolizează bine lactoza, dar acest lucru este rar..
 • Aminoacizi. În total sunt 20, dintre care 8 substanțe nu pot fi înlocuite artificial, pot fi obținute doar cu lapte..
 • Proteine ​​animale. De asemenea, este imposibil să-l obțineți industrial sau să găsiți un substitut între proteinele vegetale..
 • Oligoelemente. În lapte, aceste componente sunt bine echilibrate, se completează perfect, contribuind la îndeplinirea unor funcții importante în corpul pisicii. Este mai bine să obțineți oligoelemente din lapte decât să adăugați preparate cu ele în hrana animalului. Nerespectarea acestui lucru vă poate afecta pisica..
 • Acid gras. Datorită lor laptele capătă un gust plăcut pe care majoritatea pisicilor îl adoră. Aceste substanțe includ vitaminele A, D, lecitina, colesterolul. Toate acestea sunt foarte necesare pentru activitatea corpului animalului. Mai ales colesterolul este un element necesar, deoarece participă la multe procese importante.

În ciuda faptului că există atât de multe substanțe utile în lapte, acesta nu poate oferi organismului toate vitaminele și microelementele necesare. Prin urmare, trebuie administrat în combinație cu alte alimente, astfel încât dieta să fie cât mai echilibrată..

Este posibil laptele pentru pisici?

Se întâmplă ca pisicile să-și abandoneze bebelușii din timp, încetând să-i hrănească în mod natural. Apoi, oamenii încep să-și hrănească micile animale de companie pe cont propriu. În acest caz, medicii veterinari nu recomandă utilizarea laptelui integral de vacă..

Acest lucru se datorează faptului că organele digestive ale pisoiilor nu sunt încă adaptate pentru a asimila lactoza. Prin urmare, pot prezenta diaree sau o reacție alergică la lapte..

În plus, trebuie să fii conștient de următoarele puncte importante, dând preferință nutriției laptelui pisoiului:

 • Laptele este un produs destul de bogat în calorii și greu pentru stomacul delicat al unui animal de companie. Prin urmare, trebuie să treceți la el treptat..
 • Produsul unei vaci conține o cantitate mare de hormoni sexuali, care pot dăuna unui corp tânăr.
 • Dacă vaca a fost tratată cu medicamente, atunci vor intra cu siguranță în corpul pisoiului cu lapte. Acest lucru poate provoca dezvoltarea disbiozei și a multor alte boli.,
 • Cu un produs lactat, pesticidele pot intra în animalul de companie, care pătrund în el din alimentele vacii..
 • Utilitatea laptelui din magazin este îndoielnică, deci nu este recomandat să-l dați pisoilor.

Cea mai mare atenție la aceste puncte ar trebui acordată oamenilor urbani, ale căror animale de companie au un sistem imunitar mai slab decât animalele din sat. Aceștia din urmă, de regulă, beau lapte de la o vârstă fragedă, mănâncă o varietate de produse lactate cu un grad ridicat de conținut de grăsimi. În același timp, sănătatea lor nu suferă în niciun fel..

La reproducerea pisoilor de rasă pură, se recomandă utilizarea unor produse speciale care sunt făcute pentru a compensa lipsa laptelui matern. Îl puteți găsi în magazinele de animale de companie și vă puteți hrăni micul animal de companie încă de la naștere..

În ceea ce privește animalele adulte, puteți da lapte pisicii cu alimente uscate sau separat. În acest caz, nu există restricții, deoarece animalul are o enzimă care este responsabilă de absorbția lactozei. Doar dacă pisica este deficitară în această enzimă, atunci sunt posibile reacții negative de la produsele lactate, de exemplu, diaree..

Dacă o pisică bea lapte și corpul ei digeră bine lactoza, atunci nu ar trebui să fie lipsită de o astfel de hrană sănătoasă. Dar, în același timp, medicii veterinari recomandă respectarea unei anumite doze. Pisica nu ar trebui să consume mai mult de 15 ml pe 1 kg din greutatea corporală a animalului de companie. Dar mai întâi, trebuie să îi dați pisicii niște lapte pentru a verifica alergiile..

Produse lactate fermentate

Dacă organismul nu reacționează bine la lapte, atunci puteți da pisică produse lactate acide. Kefirul și brânza de vaci sunt preferate. Acestea conțin mult calciu, datorită căruia este menținută sănătatea hainei, oaselor, dinților, ghearelor..

Produsele lactate fermentate se obțin în două moduri:

 • Fermentarea acidului lactic (lapte coagulat, brânză de vaci, smântână). Astfel de produse trebuie administrate proaspete pisicii, astfel încât data de expirare să fie întotdeauna respectată..
 • Fermentarea mixtă, în care se utilizează un produs lactat fermentat și alcool (kumis, chefir). În acest caz, înainte de hrănire, trebuie să aflați când a fost fabricat produsul. Cu cât are mai multe zile, cu atât este mai mare concentrația de alcool în el..

Proprietarul ar trebui să știe că chefirul, care nu depășește 2 zile, are un efect laxativ. Dacă produsul este mai vechi de 2 zile, atunci, dimpotrivă, se întărește. În acest sens, dacă animalul este predispus la constipație, trebuie să vă hrăniți exclusiv cu chefir proaspăt și cu diaree - vechi.

Cu toate acestea, nu fiecare pisică va fi de acord să mănânce chefir copt, deoarece este foarte acru. În acest caz, îl puteți înlocui cu biokefir, care conține probiotice. Datorită acestor componente, microflora intestinală și scaunele sunt restaurate.

Lapte de capră sau de vacă?

Experții care nu sunt împotriva utilizării laptelui în dieta pisicilor se certă adesea despre ce lapte este mai bun - de capră sau de vacă? Există multe opinii cu privire la această problemă..

Puteți da lapte de capră unei pisici să bea - asta este sigur. Pe baza a numeroase studii, au fost identificate următoarele avantaje ale unui produs de vacă:

 • Are un conținut mai ridicat de grăsimi, dar se absoarbe mult mai bine. Produsul caprin are o compoziție neobișnuită, datorită căreia grăsimile nu se aglomerează sub acțiunea acidului stomacal. Laptele gras de vacă nu se poate lăuda cu o digestie ușoară, deoarece grăsimile sale sunt colectate în bile, ceea ce complică acest proces..
 • Laptele de capră include o cantitate mai mare de lacto- și bifidobacterii, care pot avea un efect benefic asupra procesului digestiv, asupra stării microflorei intestinale și, de asemenea, pot preveni dezvoltarea unei reacții alergice.
 • Produsul caprin conține mai puțină lactoză decât produsul pentru vacă. Prin urmare, nu poate provoca alergii la pisici. Dacă animalul dvs. se simte rău după ce a băut lapte de capră, atunci cu siguranță nu este lactoză. Motivul trebuie căutat în altceva.
 • Produsul caprin este bogat în vitamine și minerale. În ceea ce privește conținutul acestor elemente, laptele de capră și de vacă nu poate fi comparat, deoarece lista elementelor utile este aproape aceeași. Dar, în multe feluri, concentrația lor depinde de ceea ce mănâncă animalul..

Astfel, se dovedește că laptele de capră este mai bun decât laptele de vacă. Dar acesta din urmă nu este suficient de inferior pentru a-l abandona complet. Este proprietarul care decide ce produs să-i ofere pisicii sale.

Când hrăniți o pisică cu lapte, nu uitați de un punct atât de important ca naturalețea produsului. Dieta animalului de companie ar trebui să fie un produs de casă, nu un produs din magazin. Producătorii lansează adesea pe piață o băutură din lapte praf..

Corpul unui animal poate reacționa prost la alimentele artificiale. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci nu ar trebui să dați lapte pisicii după otrăvire..

Astfel, este posibil să dai lapte pisicii, dar nu ar trebui să o faci din ea principalul aliment, deoarece produsul nu este capabil să asigure organismului toate substanțele necesare. Nutriția animalelor de companie trebuie să fie echilibrată..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pot pisicile să mănânce lapte