Anaplasmoza la pisici este o boală infecțioasă foarte periculoasă. Simptome, tratament

În ciuda capriciilor naturii, primăvara intră în drepturile sale legale, deși încet, dar totuși. Prin urmare, chiar și pisicile destul de domestice sunt onorate cel puțin ocazional, dar pentru a vizita strada. Însă zilele călduroase nu sunt doar o ocazie de a vă întinde, plecați la soare. Pentru pisici, de data aceasta este perioada principală a întâlnirilor lor cu căpușe. Și poate toată lumea știe despre pericolul mușcăturilor acestuia din urmă. Lasă pisicile să nu sufere encefalita transmisă de căpușe

, anaplasmoza la pisici este, de asemenea, o „durere” departe de a fi cea mai inofensivă.

Ce este?

E dragut o boală infecțioasă periculoasă transmisă prin mușcăturile unei căpușe care suge sângelea. Agentul cauzal este Anaplasma phagocytophilum, aparținând genului Rickettsia. Se transmite de obicei prin mușcătura căpușelor ixodide (în special Ixodes scapularis). Frecvența maximă a infecțiilor (în funcție de regiune) se înregistrează de la sfârșitul lunii aprilie până în iunie. În acest moment, activitatea nimfelor și a căpușelor adulte este extrem de mare, acestea atacând aproape toate animalele cu sânge cald în drum. Se crede că de atunci momentul mușcăturii înainte de apariția primelor semne clinice, ar trebui să dureze aproximativ 48 de ore (din nou, acest lucru depinde de mulți factori).

Medicii veterinari de astăzi tind să concluzioneze că neutrofilele sunt inițial afectate. Acolo a fost descoperit pentru prima dată agentul patogen în timpul descoperirii și primei descrieri..

Manifestari clinice

Vârsta medie a pisicilor diagnosticate cu anaplasmoză este destul de „vagă” - de la 4 la 13 ani. Sexul și rasa nu contează. Doar acele animale sunt bolnave care au avut acces cel puțin periodic la stradă. Următoarele semne clinice sunt de obicei observate:

  • Starea apatică a unui animal de companie care reacționează prost la ceea ce se întâmplă în jurul său.
  • Anorexie, adică pisica refuză complet chiar și de la mâncarea sa preferată. Acasă, acest lucru este adesea perceput ca „pisica a mâncat șoareci” și, prin urmare, proprietarii încep să-și facă griji prea târziu.
  • Febra de tipuri persistente (mai puțin frecvente) sau intermitente (mai frecvente).
  • Oftalmic cu debut brusc patologie (cel mai adesea - conjunctivită seroasă, care curge lin într-o formă purulentă).

Până acum, apropo, nu este clar din ce anume se dezvoltă leziunile oculare în timpul anaplasmozei. Probabil, acest lucru se datorează reacției unor pisici la infecția sistemică generalizată, care este cauzată de Anaplasma phagocytophilum. Se poate dezvolta treptat deshidratare (supus la afectarea rinichilor sau a tractului gastro-intestinal), tahicardie, diaree.

Este ocazional sărbătorit ataxie (incoordonarea mișcărilor) sau paraplegie, iar aceste semne se dezvoltă în cele mai severe cazuri, deoarece indică leziuni ale sistemului nervos central. În literatura științifică, există adesea opinia că semnele clinice primare se dezvoltă adesea pe parcursul unei zile până la o săptămână, dar am spus deja că, în marea majoritate a cazurilor, trec exact 48 de ore (aproximativ) de la momentul mușcăturii căpușei până la debutul primelor simptome..

Întreaga problemă este că simptomele primare ale anaplasmozei la început pot fi foarte vagi, oferind puține informații despre motivul real al stării proaste a animalului. Din acest motiv, dacă medicul veterinar suspectează chiar o mușcătură de căpușă, un test microscopic de sânge este obligatoriu.

Imagine de sânge în anaplasmoza felină

Și el este capabil să arate multe ... De exemplu, neutrofilia „maturizată” sau neutropenia, limfopenia și, mai rar, normocitica anemie. Trombocitopenia (scăderea numărului de trombocite) este considerată o trăsătură caracteristică a anaplamozei feline. Medicii veterinari practicanți au raportat că cel puțin trei din cinci pisici cu anaplasmoză vor avea această afecțiune. Astfel diferă anaplasmoza felină de anaplasmoza canină: doar 3% dintre câinii bolnavi au trombocitopenie. Cu toate acestea, această caracteristică poate fi considerată „specifică” cu o întindere destul de mare. Au fost descrise multe cazuri când numărul trombocitelor la pisicile bolnave a fost în regulă. Cu toate acestea, cercetări suplimentare cu privire la această problemă sunt efectuate până în prezent, pentru a puncta „i”.

din pacate, nu sunt diagnosticate modificări biochimice în timpul anaplasmozei. Dar acest lucru nu este prea exact. În unele cazuri (dar nu întotdeauna), experții detectează hiperglicemia, hipercolesterolemia și hipoalbuminemia, în situații foarte rare, fiind detectată hiperbalemia. De asemenea, un simptom destul de controversat al bolii este proteinuria, care este detectată la aproximativ 17% dintre animalele bolnave. În general, este destul de dificil să diagnosticați această boală, iar acest lucru se poate face numai într-o clinică bine echipată. Adesea medicii veterinari trebuie să pună un diagnostic „prin eficacitatea tratamentului”.

Tehnici terapeutice și prevenire

Apropo, înExistă puține opțiuni de tratament: rezultate foarte bune se găsesc la pisicile tratate cu doxiciclină. Se prescrie oral la o doză de 5 mg / kg greutate corporală, o dată pe zi, timp de 14-28 de zile. Rețineți că tratarea anaplasmozei la pisici cu doxiciclină poate provoca eroziune gastrică, inflamație și strictură intestinală. Prin urmare, acest medicament nu este niciodată prescris sau utilizat singur! E prea periculos. Vă rugăm să rețineți că atunci când utilizați acest antibiotic, pisica trebuie să aibă la dispoziție o cantitate suficientă de apă potabilă disponibilă în orice moment al zilei sau al nopții. Anorexie, vărsături și diareea sunt cele mai frecvente efecte secundare atunci când se utilizează doxiciclina. În plus, adesea (până la 77% din cazuri), se detectează o creștere semnificativă a nivelului enzimelor hepatice..

Singura prevenire reală este limitarea mersului pe jos în sezonul cald și aplicarea regulată de repelenți pe pielea animalului de companie, respingând căpușele. Cu toate acestea, nu toate aceste medicamente au într-adevăr un astfel de efect și, prin urmare, înainte de a le cumpăra și utiliza, vă recomandăm să consultați un medic veterinar cu experiență. Atunci când restricționarea accesului pe stradă este o procedură nerealistă, este necesar după fiecare (!) Plimbare a pisicii să se examineze pielea pentru prezența paraziților.Acest lucru trebuie făcut nu acasă!

Vă rugăm să rețineți că o căpușă care a căzut de pe o pisică și a călătorit în jurul casei dvs. poate fi purtătoare de encefalită..

Deci, toate fraierele găsite sunt distruse și, atunci când se găsește o căpușă care a reușit deja să sape în pielea pisicii, animalul de companie trebuie să fie prezentat urgent medicului veterinar.!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Anaplasmoza la pisici este o boală infecțioasă foarte periculoasă. Simptome, tratament