Hipotermie (hipotermie) la pisici: simptome și tratament

Toată lumea știe că a rămâne la rece mult timp fără haine bune nu merită - în cel mai bun caz, o astfel de neglijare a măsurilor de siguranță de bază poate duce la degerături ale membrelor și, în cel mai rău caz, la moarte. Același lucru este absolut adevărat în raport cu frații noștri mai mici, inclusiv pisicile. Dacă pisica rămâne mult timp în îngheț sever, totul se poate termina cu tristețe, deoarece hipotermia la pisici este plină de consecințe grave..

Ce este hipotermia?

Hipotermia este o afecțiune patologică gravă cauzată de declin temperatura corpul pisicii este sub nivelul minim. Rețineți că temperatura normală a corpului la o pisică adultă sănătoasă variază de la 38 la 39 ° C. La pisoi, acest indicator variază de la 38,5 la 39,5 ° C, iar salturile pe termen scurt până la 40 ° C sunt permise. Acest lucru se datorează imperfecțiunii centrului lor de termoreglare, care nu a avut încă timp să „se acordeze”.

Principalul mecanism fiziologic care este declanșat atunci când un animal sau o persoană este rece este contracție musculară involuntară (tremurături). Deoarece corpul pisicilor este acoperit cu blană (deși nu la toate rasele), acestea suferă mai puțin de frig decât oamenii, dar sunt totuși foarte departe de animalele din Arctica.

Riscul maxim de a dezvolta hipotermie este creat în condiții în care nu este doar frig afară, ci și umed. Dacă haina animalului este umedă, nu există niciun spațiu de aer între fire de păr, ca urmare a acestuia pisica se dovedește a fi „goală”. În această stare, animalul dvs. de companie este deosebit de susceptibil la apariția hipotermiei. Ce alte categorii de animale sunt cele mai susceptibile să dezvolte această afecțiune patologică??

Acestea sunt cele mai multe pisici batrane și pisoi mici. Datorită vârstei lor (prea mare sau mică), sistemul lor de termoreglare funcționează defectuos și nu poate menține o temperatură corporală stabilă. De aceea, „bătrânii” și pisicuțele mici trebuie păstrate întotdeauna în condiții confortabile. În general, nu este de dorit să ieșiți pisicile bătrâne iarna și toamna..

Simptome de hipotermie

Cum apar simptomele hipotermiei la pisici? Ele depind în mare măsură de cât de departe a ajuns procesul patologic. În majoritatea cazurilor, puteți observa următoarele Semne clinice:

 • Puternic și incontrolabil fior. Dar se întâmplă numai în cazuri ușoare de hipotermie. Deci, dacă observați că animalul dvs. de companie „tremură” literalmente de frig, puteți considera că a avut noroc.
 • Dacă puneți mâna pe piele pe burta pisicii, puteți simți frigul, venind de la ea. Deoarece abdomenul și inghinele sunt de obicei cele mai calde în condiții normale, acest test simplu este foarte revelator..
 • Apatie, pisica încearcă să se ascundă în cel mai îndepărtat colț și nu pleacă de acolo, nici măcar să mănânce.
 • Letargie.
 • Somnolenţă.
 • Scăderea temperaturii rectale. Acesta este un simptom foarte redutabil, deoarece în condiții normale în rect temperatura este cu aproximativ 0,5-1 ° C mai mare decât atunci când este măsurată în ureche sau gură. Acest lucru este observat numai în formele severe de hipotermie, în acest caz este foarte recomandat imediat arătați animalul unui medic veterinar experimentat.
 • Respirație lentă și superficială.
 • Încet bătăi de inimă (bradicardie).
 • Comportament inadecvat.
 • Comă.
 • Moarte.

Diagnosticul de hipotermie este destul de simplu. În primul rând, medicul veterinar se va concentra asupra tabloului clinic al patologiei, pe care l-am descris mai sus. În al doilea rând, el va verifica temperatura rectală. Cu cât este mai mic în comparație cu norma, cu atât mai repede trebuie să oferiți animalului asistență medicală calificată..

Tehnici terapeutice

Dacă pisica afectată este afară, ar trebui să fie aduceți imediat în incintă. Scopul este de a încălzi încet animal înghețat. Este foarte descurajat să vă grăbiți și să accelerați procesul de încălzire..

Tratamentul hipotermiei ușoare poate fi descris ca „încălzire pasivă”. Dacă pisica reacționează suficient de adecvat la ceea ce se întâmplă, are reflexe de bază, poate fi lăsată pur și simplu într-o cameră caldă. Asigurați-vă că nu există curenți de aer și nu există aer rece provenit de pe podea. Dacă, dintr-un motiv sau altul, este imposibil să amenajezi o „baie de aburi” în cameră, poți pur și simplu să înfășori animalul într-o pătură sau o pătură. Este și mai eficient atunci când tampoanele de încălzire sau sticlele simple de plastic umplute cu apă caldă sunt plasate în același loc. Vă rugăm să rețineți că toate aceste „încălzitoare” trebuie să fie învelite într-o cârpă pentru a reduce riscul arsuri la minimum.

Este foarte important să uscați imediat haina animalul dvs. de companie (dacă este ud). Pentru aceasta se folosește un uscător de păr obișnuit, care în niciun caz nu trebuie setat la temperatura maximă! Nici nu trebuie să o apăsați direct pe pielea pisicii (cel mai bine este să „suflați” blana de la o distanță de 5-7 cm.).

Monitorizați temperatura corpului pisicii dvs. cel puțin o dată la zece minute. De îndată ce atinge cel puțin 37,2 ° C, puteți oferi animalului o cantitate mică de alimente și băuturi. Vă rugăm să rețineți că este recomandat să sunați medicul veterinar în acest moment. Faptul este că expunerea prelungită la aer excesiv de proaspăt este foarte periculoasă pentru pisici. Uneori, consecințele unei astfel de plimbări includ pneumonie și meningita, deci este mai bine să fii în siguranță.

Cazurile moderate până la severe de hipotermie necesită monitorizare veterinară obligatorie. Vă rugăm să rețineți că pe până la medic, animalul trebuie încălzit- pentru aceasta puteți folosi atât un tampon obișnuit de încălzire, cât și pături medicale speciale (dacă le puteți obține). Când se tratează cazuri de hipotermie severe până la moderate încălzirea pisicii nu se efectuează din exterior, ci din interior. Pentru asta, cald clisme, formulări încălzite pentru administrare intravenoasă, inhalare cu abur sau doar cu aer cald. Dacă animalul devine mai mult sau mai puțin „adecvat”, este lipit cu lichide calde.

Pe tot parcursul tratamentului, este foarte important să se facă în mod constant monitorizează starea inimii. Dacă apare nevoia, se administrează medicamente care sporesc și susțin activitatea cardiacă. În plus, chiar și după ce principalele semne de hipotermie au dispărut, este recomandabil să lăsați pisica la medicul veterinar pentru câteva zile: în acest moment, probele de urină sunt luate de la animal și sânge. Acest lucru este făcut pentru a excludeți sau confirmați posibilele deteriorări ale organelor interne (special rinichi). Hipotermia unei pisici nu se termină cu acest lucru atât de rar..

Cum se poate evita hipotermia? Singura metodă eficientă este nu lăsați animalele de companie să meargă la plimbare în timpul sezonului rece. De asemenea, evitați să lăsați pisica să iasă afară dacă vremea este rece și umedă. Animalele tolerează frigul uscat în mod normal, dar pot apărea probleme grave cu umezeala (despre care am scris deja mai sus). De asemenea, dacă pisica dvs. este tot timpul în aer liber, încercați să oferiți un loc de odihnă cu o multime de așternuturi calde. Acolo, animalul se poate încălzi întotdeauna dacă se face foarte frig..

Mai Mult pisicile mai în vârstă și pisoii tineri sunt cei mai sensibili la hipotermie, și, prin urmare, nu ar trebui să li se permită deloc afară dacă temperatura scade la zero sau sub. Este recomandabil să îi lăsați pe „bătrâni” să meargă la plimbare numai sub supravegherea dumneavoastră. Dacă pisica aparține soiurilor cu păr scurt, nu doare îmbracă-o. Iată ce trebuie făcut pentru a preveni consecințele nedorite.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hipotermie (hipotermie) la pisici: simptome și tratament