Pancreatită felină, simptome și tratament

Schimbările bruște în comportamentul animalului, exprimate în deteriorarea stării sale, indică probleme de sănătate.

Într-o astfel de situație, calendarul este totul. Cu cât este acordată asistență calificată mai repede animalului de companie, cu atât mai multe garanții pentru un rezultat reușit..

Principala cauză a pancreatitei la pisici este dieta slabă..

Ce este pancreatita?

Pancreatita este o inflamație a pancreasului, atunci când activarea enzimelor produse are loc în interiorul organului în sine. Animalul are o tulburare digestivă, care este însoțită de o scădere bruscă a greutății corporale. Pancreasul este o glandă de secreție mixtă care îndeplinește funcții endocrine și exocrine. Organul produce:

 1. Insulină, care controlează concentrația de glucoză din sânge.
 2. Glucagon - un hormon care ajută la menținerea glicemiei la un nivel constant. Crește ritmul cardiac și puterea inimii, rezultând tensiune arterială crescută. Este un antispastic, care determină relaxarea mușchilor netezi ai organelor interne, în special a intestinelor.
 3. Enzime, care îmbunătățesc digestia trigliceridelor și carbohidraților complecși din duoden.
Alimentație necorespunzătoare
Alimentație necorespunzătoare

Cauzele apariției

Activitatea pancreasului poate fi afectată de mai mulți factori:

 1. Patologia ficatului și a vezicii biliare.
 2. Nutriție dezechilibrată sau stres din cauza unei schimbări bruște a dietei, precum și utilizarea alimentelor uscate de calitate scăzută.
 3. Patologii în tractul gastro-intestinal cauzate de boli infecțioase, bacteriene, fungice, invazii parazitare.
 4. Boli ereditare, congenitale, dobândite ale sistemului endocrin (obezitate, diabet zaharat, boli hormonale), alte patologii.
 5. Traumatisme abdominale sau intervenții chirurgicale la nivelul tractului digestiv.
 6. Rezultatul utilizării pe termen lung a medicamentelor (aspirină, medicamente hormonale, steroizi, antibiotice).
 7. Otravire cu substante chimice.
 8. Hipercalcemie.

Mai des decât alte rase, pisicile din rasele estice sunt susceptibile la boli pancreatice: siameze, thailandeze, orientale. Grupul de risc include pisicile cu vârsta peste 8 ani.

Vizualizări

De obicei, în etapele inițiale de dezvoltare a pancreatitei la o pisică, nu există simptome pronunțate..

Atenţie! Inflamația pancreasului este adesea cronică. Pancreatita felină este mai simptomatică în cursul acut al bolii..

- M-am îmbolnăvit din nou! ..
- Bolnav din nou!..

În funcție de evoluția bolii, există pancreatită acută și cronică la pisici..

Pancreatita acută se dezvoltă rapid. Apar toate simptomele bolii, care vor fi discutate mai jos (de obicei, acest lucru se întâmplă după ce ați mâncat). Devine imediat limpede - animalul trebuie prezentat imediat unui specialist.

Pancreatita cronică este periculoasă, atunci când boala se dezvoltă lent de câțiva ani. Tratamentul începe destul de târziu, când boala devine deja severă. Pisica își pierde activitatea, haina devine plictisitoare și fragilă. Pancreasul nu își poate îndeplini pe deplin funcția. Perioadele de exacerbare aici sunt înlocuite cu perioade de remisie. Într-o zi, este posibilă intoxicația severă, peritonita, otrăvirea sângelui și moartea animalului.

Pancreatita cronică poate provoca complicații:

 • Diabet;
 • boală de rinichi;
 • probleme intestinale;
 • boli ale sistemului cardiovascular;
 • septicemie;
 • boli ale sistemului respirator;
 • hemoragie.

Simptome și tratament

Animalele bolnave refuză să mănânce, chiar tratează. Încearcă să se ascundă în colțuri retrase. Au urinare afectată. Urina devine închisă și uneori maronie.

Proprietarul ar trebui să fie alertat de apariția următoarelor simptome:

 • somnolență, apatie, slăbiciune;
 • apetit slab, refuzul de a mânca, pierderea în greutate;
 • dificultăți de respirație, respirație superficială;
 • deshidratare: vărsături frecvente, diaree, care pot fi înlocuite de constipație;
 • temperatura crescută (febră);
 • răspuns dureros la atingerea peritoneului și sternului (sindromul durerii), atunci când pisica este neliniștită și poate deveni agresivă.
Refuzul de a mânca
Refuzul de a mânca

Pentru a face diagnosticul corect și a prescrie un curs de tratament, este necesar să se efectueze o serie de studii de diagnostic, care sunt efectuate de personalul clinicii veterinare. Pachetul de cercetare include:

 1. Colectarea analizelor: sânge - pentru cercetări generale și biochimice, urină, fecale.
 2. Cu ultrasunete și examinări cu raze X. Acestea sunt efectuate pentru a exclude prezența obstrucției intestinale, un corp străin. Ecografia arată starea glandei în sine. Odată cu patologia, crește în dimensiune, echogenitatea sa se schimbă. Ecografia poate detecta boli concomitente ale ficatului și vezicii biliare.
 3. Luați anamneză (tipul de hrănire, boli anterioare, operații, prezența bolilor cronice, când s-au observat primele simptome și ce modificări s-au întâmplat cu pisica înainte de a merge la clinică).
 4. Diagnosticul diferențial cu alte boli.
 5. Uneori se face biopsie.

Tratament

Nu există un regim de tratament unic pentru boală. Programările depind de gravitatea și forma bolii.

Tratamentul inflamației pancreasului la pisici trebuie să abordeze în primul rând cauza principală a bolii..

Pentru a ajuta la normalizarea procesului digestiv, pisicilor cu pancreatită cronică li se prescriu tratamente enzimatice scumpe. În acest caz, enzimele pisicii sunt înlocuite cu enzime produse din pancreasul bovinelor sau porcilor, care au o activitate mai mare. Acest tratament nu va vindeca animalul, dar va ajuta la evitarea izbucnirilor atroce..

În plus, complexul de tratament pufos al pacientului include:

 • calmante pentru durere și antispastice (atropină, analgezice, anestezie coloanei vertebrale);
 • antiemetic (Cerukal, Serenia, Zofran);
 • agenți antibacterieni cu un spectru larg de acțiune (dacă boala este cauzată de o boală infecțioasă);
 • pentru a normaliza munca inimii, se folosesc cardiamina, camforul;
 • medicamente antiulcerate pentru reducerea acidității (Omez, Ranitidină, Phosphalugel).

Combaterea deshidratării este unul dintre cei mai importanți pași în tratament. Pisicile trebuie injectate intravenos cu soluție salină, soluție Ringer, Trisol, Acesol. Soluția este injectată prin picurare. În același timp se adaugă antioxidanți și vitamine.

Cerucal
Cerucal

Uneori este necesară o cantitate mică de insulină (Kaninsulin, Lantus). Pentru ameliorarea edemului intern și a inflamației, se utilizează terapia hormonală.

Deși tratamentul este terapeutic pentru inflamația organului secretor, uneori este necesară intervenția chirurgicală dacă, de exemplu, se constată obstrucție intestinală, care poate provoca peritonită. În acest caz, este necesar să îndepărtați o parte din organele afectate, ceea ce va salva viața pisicii. Pentru complicații severe, se utilizează transfuzia completă de sânge. Dar acest lucru este posibil doar în clinicile veterinare de vârf din orașele mari..

Foarte important! Nu vă puteți diagnostica și auto-medica! Lipsa cunoștințelor în domeniul medicinei veterinare, aportul necontrolat de medicamente în timpul tratamentului pancreatitei la pisici cu un grad ridicat de probabilitate nu va face decât să agraveze situația..

În cazul în care pisica în timpul unei exacerbări nu este capabilă să se hrănească singură, este hrănită printr-un tub sau intravenos. Când vărsăturile se opresc și animalul începe să bea singur, conectați-vă la hrana obișnuită, constând din alimente medicamentoase.

Alimente dietetice

Rezultatul tratamentului, calitatea și durata vieții unei pisici depind de o dietă corect compusă. Prin urmare, în primul rând, trebuie să faceți o ajustare a dietei. Animalul este transferat pentru totdeauna în hrana medicamentată (dacă baza meniului este hrana gata preparată) sau în alimentația medicală dietetică (cu o metodă naturală de hrănire) și respectă strict.

Pisica este hrănită fracționat, de 5-6 ori pe zi, în porții mici. Mâncarea trebuie să fie la o temperatură confortabilă - caldă. Când proprietarul însuși pregătește mâncarea pentru pisică, nu ar trebui să o sărăm, să folosim condimente. Produsele de pe masa umană sunt interzise: afumături, dulciuri, cârnați, brânzeturi, alimente prăjite și grase, fructe, legume crude, bulionuri, conserve.

Dieta include:

 • terci (orez, hrișcă, fulgi de ovăz), gătit în apă (frecat în timpul tratamentului);
 • brânză de vaci rasă slabă și neacidă;
 • piure de cartofi din legume fierte sau tocate (morcovi, dovlecei);
 • pește slab (doar fiert);
 • soiuri de carne de pasăre și carne cu conținut scăzut de grăsimi (fierte sau aburite, tocate);
 • acces gratuit la apă curată la temperatura camerei.
Orez
Orez

Dacă pisica mănâncă alimente gata preparate, trebuie să le studiați cu atenție compoziția și să alegeți cele în care calciu este absent sau conținutul său este minim..

Măsuri preventive

Un rezultat pozitiv al tratamentului și prevenirea recurenței depinde ulterior numai de respectarea de către proprietar a tuturor recomandărilor și prescripțiilor medicului curant..

 1. Nutriție echilibrată, inclusiv furaje medicamentate și dietă.
 2. Supraalimentarea ar trebui evitată pentru a împiedica pisica să se îngrășeze în exces.
 3. Efectuați în mod sistematic examinări preventive într-o clinică veterinară.
 4. Scăpați de plantele domestice care sunt otrăvitoare pentru animale sau puneți-le la îndemâna pisicii.

Concluzie

Inflamația pancreasului la pisici este dificil de diagnosticat, deoarece semnele pancreatitei nu sunt întotdeauna evidente. Insidiositatea bolii este că aceasta distruge încet corpul pisicii din interior..

Ar trebui să monitorizați cu atenție starea animalului dvs. de companie, să aveți grijă de ea, să alocați suficient timp animalului. Acest lucru vă va ajuta să vă cunoașteți mai bine animalul de companie, caracterul, temperamentul, obiceiurile sale. Atunci nu va fi deloc dificil să observați semnele unei boli la timp, pentru a crește șansele de recuperare..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pancreatită felină, simptome și tratament