Papiloame la pisici: cauze, diagnostic și tratament al bolii

Imaginea lui Baba Yaga, al cărui nas a fost decorat invariabil cu o negă de dimensiuni înspăimântătoare, este probabil familiară tuturor celor care au citit măcar o dată basme în copilărie. Știați că astfel de tumori benigne ale pielii pot apărea nu numai la personajele mitice, ci și la animalele noastre de companie? De exemplu, papilomul la o pisică.

Ce este?

După cum am spus deja, termenul "papilom" se referă la o tumoare benignă a pielii. Până relativ recent, cauzele acestei boli au rămas necunoscute, dar în urmă cu câțiva ani, cercetătorii au stabilit cu siguranță că negi la pisici cresc datorită acțiunii virușilor aparținând familiei extinse Papillomaviridae. De regulă, papiloamele la pisici sunt negre, cu o suprafață slabă și oarecum spongioasă, care iese în afară deasupra suprafeței pielii. Cel mai adesea apar pe cap. Deci, de ce sunt periculoase aceste neoplasme dacă aparțin unor tipuri benigne de tumori??

E simplu. În practica veterinară, cazurile au fost înregistrate în mod repetat când papilomatoza a progresat și a degenerat, transformându-se în diferite forme de cancer de piele. O „aluniță” inofensivă pe gât poate muta într-un sarcom. La câini, acest fenomen este relativ rar, dar pisicile sunt o altă problemă. Dacă papilomul unei pisici este în gură, atunci pericolul degenerării sale crește de multe ori..

Desigur, este pur și simplu inutil să ia în considerare separat simptomele acestei boli. Simptomele sunt simple și includ prezența vizibilă a negilor. Le puteți vedea în fotografia din articol. Semnele specifice depind de localizarea procesului patologic. Deci, dacă s-a dezvoltat un neoplasm în gură, există o secreție crescută de salivă, respirație urât mirositoare, iar pisica nu poate bea și mânca normal. De regulă, creșterile localizate pe corp nu cauzează niciun inconvenient special animalului..

Există alte cauze ale verucilor??

Există o presupunere că, în unele cazuri, este posibil ca virușii să nu fie legați de negul care a apărut la pisică. În special, la animalele vechi cu un sistem imunitar puternic slăbit, care nu-și mai poate îndeplini funcțiile în mod normal, pot apărea tumori de altă natură. În unele cazuri, acestea sunt inițial maligne. În plus, cazul poate fi în cazul unor boli autoimune, moștenite. Această versiune este confirmată indirect de crescătorii cu experiență: dacă indivizii părinți au avut papiloame, atunci urmașii lor îi vor avea cu un grad foarte mare de probabilitate..

Dar totuși, acestea sunt cazuri speciale. Motivul principal este virusul Papillomaviridae. Cel mai surprinzător lucru este că unele ramuri de rase de pisici, după cum sa dovedit, moștenesc această boală, deoarece genomul virusului este deja în celulele lor „în mod implicit”. Mai simplu spus, este practic imposibil să se prevină cumva apariția negilor la astfel de animale. Apropo, papiloamele sunt transmise oamenilor? Nu. Virusul are cea mai mare specificitate, pentru fiecare specie de animal având propriul său agent patogen. Nu există pericol pentru proprietari.

De ce sunt periculoase papiloamele??

Dar cancerul, oricât de ciudat ar părea, nu este singura problemă. Acest lucru se datorează faptului că negii masivi au de obicei un aport bun de sânge. Acest lucru este valabil mai ales atunci când apar pe membrana mucoasă, care în sine este bogată în special în vasele de sânge. Dacă o pisică întrerupe un astfel de papilom, atunci poate începe să sângereze destul de serios. Rana va sângera mult timp. Ca urmare, cronice anemie sau chiar moartea (la animalele tinere).

În cele din urmă, aproape orice papilom al unei pisici pe piele se poate inflama sub influența unor factori nefavorabili, devenind o sursă de infecție. În acest sens, acele negi care s-au format pe labe și între degete sunt deosebit de periculoase. În cele din urmă, dacă papilomul pisicii este în ureche, și acolo "în apendice" a ajuns acarienii urechii, apoi toate acestea, stratificate una peste alta, vor contribui la dezvoltarea unui proces inflamator sever, care nu este atât de ușor de vindecat.

Aceste tumori sunt departe de a fi atât de inofensive. Dacă există semne că papilomul interferează cu animalul de companie într-un fel sau altul, este recomandabil să îl eliminați după consultarea medicului veterinar..

Diagnostic și tratament

Cel mai adesea, diagnosticul se face pe baza tabloului clinic, după o examinare vizuală. În cazul în care se suspectează oncologie sau este necesară identificarea corectă a tipului de agent patogen, se poate efectua o biopsie. Este prezentată și serologia. Dacă sângele conține anticorpi împotriva tipurilor cunoscute de Papillomaviridae, atunci diagnosticul poate fi considerat confirmat. Dar la astfel de „perversiuni” se recurge rar, deoarece un papilom agățat este aproape întotdeauna vizibil.

Uneori negii dispar spontan, dar nu ar trebui să speri la asta. În majoritatea cazurilor, tratamentul pentru papiloame la pisici constă în excizia lor chirurgicală. Anestezia generală nu este necesară, anestezia locală este suficientă. Crioterapia și moxibustia au fost, de asemenea, populare în ultimii ani. negi, după care se usucă treptat și cad.

Medicația a funcționat bine. Animalului i se prescriu medicamente antivirale, azitromicină și alte antibiotice. Cursul tratamentului este suficient de lung, dar rezultatele sunt foarte bune.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Papiloame la pisici: cauze, diagnostic și tratament al bolii