Glandele paranale la pisici: simptome de inflamație și tratamentul bolii

Glandele paraanal la pisici sunt un organ asociat care se află sub coadă, de ambele părți ale anusului. Este conceput pentru a elibera un secret care are un miros caracteristic. Cu ajutorul acestei substanțe, pisica își marchează teritoriul. Dacă găsiți simptomele caracteristice ale procesului inflamator, ar trebui să duceți imediat animalul de companie la o clinică veterinară, deoarece fără tratament în timp util, animalul poate muri. Este posibil să curățați glandele acasă.

1 Ce este inflamația glandelor paraanal

Glandele paranasale la animalele sănătoase sunt eliberate din secrețiile vâscoase în timpul autoapărării, marcării și mișcării intestinului. Dar majoritatea pisicilor moderne și-au pierdut capacitatea de auto-curățare a sacilor anali, motiv pentru care au adesea înfundarea glandelor. Substanța îngroșată este absorbită în sânge și se răspândește în tot corpul felin.

Dacă în această etapă inițială nu începeți tratarea animalului, atunci procesul inflamator va captura și țesuturile din apropiere, provocând un abces care provoacă senzații dureroase. În timp, poate apărea otrăvirea sângelui. Un animal de companie poate muri fără asistență calificată..

În dreapta este o glandă paraanal inflamată, în stânga este un abces rupt

Inflamația purulentă a glandelor paraanale nu este practic tratabilă, boala devine cronică.

Cel mai adesea, patologia se dezvoltă la pisicile tinere castrate, dar pisicile sunt, de asemenea, susceptibile la această boală. O predispoziție la această boală este observată la animalele de companie cu rasa lungă, persoanele care suferă de obezitate, femeile însărcinate și animalele cu leziuni ale anusului.

2 Simptome

Semnele tipice ale inflamației glandelor paraanal la pisici sunt:

 • miros neplăcut;
 • creșterea temperaturii locale;
 • roșeață, umflături, umflături;
 • apariția unui secret întunecat atunci când apăsați pe anus;
 • linsul constant al zonei anale.

De asemenea, animalul de companie începe să-și roade vârful cozii. În timp, el dezvoltă senzații dureroase care împiedică mișcările normale ale intestinului. Dacă se constată oricare dintre simptomele de mai sus ale acestei boli inflamatorii, pisica trebuie dusă de urgență la o clinică veterinară..

3 Tratamentul bolii

Într-o clinică veterinară, un specialist va determina severitatea și va prescrie tratamentul corect. Baza terapiei este îndepărtarea mecanică a substanței acumulate în glandele paraanal inflamate. Dacă secretul nu a avut timp să se îngroașe puternic, atunci curățarea se efectuează extern. Medicul veterinar, folosind un șervețel steril, apasă ușor pe zona glandulară și îndepărtează lichidul care apare.

Dacă boala este declanșată, atunci va trebui să efectuați o salubrizare internă. Veterinarul, purtând mănuși, introduce degetul arătător în anusul pisicii. Cu degetul mare, începe să maseze zona glandelor paraanal pentru a provoca descărcarea secreției. După îndepărtarea substanței, igienizarea se efectuează cu antiseptice. Apoi animalul de companie primește un supozitor antiinflamator. Dacă este necesar, este prescris un curs suplimentar de antibioterapie.

Efectul procedurii efectuate în clinică este vizibil în aproximativ câteva zile. Unele animale de companie au nevoie de igienizare de mai multe ori pentru a curăța complet.

La formarea unei fistule și la detectarea supurației, medicii veterinari recurg adesea la o altă metodă de curățare a glandelor, care constă în spălarea lor. Procedura se desfășoară după cum urmează:

 • luați o soluție apoasă antiseptică;
 • injectați-l cu o seringă fără ac în orificiul format;
 • repetați introducerea medicamentului până când lichidul eliberat devine o nuanță deschisă;
 • puneți un tampon de bumbac cu unguent antimicrobian în gaură (Levomekol).

Pentru a împiedica linsul unguentului, se recomandă să purtați un guler de con special pe pisică. Dacă nu este posibil să se efectueze procedura din cauza durerii severe, atunci animalului de companie i se administrează o blocadă novocaină înainte de a începe eliminarea manuală a secretului.

Se recomandă curățarea de rutină a glandelor perianale pentru pisicile castrate într-o clinică veterinară o dată la 30 de zile pentru a preveni reapariția bolii. Dacă pisica suferă adesea de inflamație, atunci poate dezvolta o tumoare, ceea ce va duce la dezvoltarea cancerului.. Cu recăderi constante, medicii veterinari sunt sfătuiți cel mai adesea să îndepărteze glandele inflamate.

4 Curățenie acasă

În stadiul inițial al bolii, până când secretul are timp să se îngroașe puternic, puteți curăța glandele acasă cu ajutorul medicamentelor. Înainte de a utiliza droguri, trebuie să vă adresați medicului veterinar. Procedura constă în efectuarea următoarelor manipulări:

 1. 1. Zona anală și țesuturile înconjurătoare sunt tratate cu Levomekol sau unguent streptocid.
 2. 2. Pisica este pusă pe un guler special în jurul gâtului.
 3. 3. Noaptea, puneți o lumânare cu ictiol la animalul de companie și prindeți anusul.
 4. 4. Țineți pisica câteva minute, astfel încât produsul să aibă timp să fie absorbit.

Durata cursului tratamentului este de cel puțin 10 zile..

Dacă doriți, puteți efectua curățarea manuală a glandelor, dar este permisă efectuarea unei astfel de proceduri acasă numai în cazurile în care boala nu a fost declanșată.. În primul rând, pisica trebuie fixată înfășurând-o într-un prosop complet, lăsând doar coada afară. Apoi, trebuie să vă îmbrăcați mănuși, să vă ungeți degetul cu vaselină și să le introduceți cu grijă în anus.

După aceea, trebuie să bâjbâi nodurile etanșe din părțile laterale ale anusului, să le strângeți între index și degetul mare și, cu o mișcare atentă, să încercați să stoarceți lichidul. Acest lucru trebuie făcut până când toată substanța iese..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Glandele paranale la pisici: simptome de inflamație și tratamentul bolii