Înțeleg pisicile vorbirea umană?

Înțeleg pisicile vorbirea umană? Această întrebare a fost probabil pusă de fiecare proprietar de animal de companie. Spre deosebire de câini, reprezentanții felinelor practic nu se împrumută la antrenament, nu răspund la comenzi și nici măcar toți nu răspund la propriul nume. Dar orice proprietar de pisică vă va spune cu încredere că animalul său de companie se comportă în conformitate cu ceea ce aude de la proprietar. Deci, animalele de companie pot percepe cu adevărat vorbirea umană sau le atribuim doar aceste cunoștințe? Să înțelegem din punct de vedere al științei.

Pisică și amantă

Pisicile special antrenate, conform datelor zoopsihologilor, sunt capabile să „înțeleagă” aproximativ 10-15 comenzi în medie. Animalele de companie obișnuite au un arsenal mult mai modest și răspund fie la porecla lor, fie la comanda de hrănire. Trebuie avut în vedere faptul că antrenorii își întăresc cuvintele cu anumite gesturi, iar proprietarul cu acțiuni (de exemplu, batând un castron sau îndreptându-se spre bucătărie).

Rapoarte științifice

Biologul american John Bradshaw, care și-a dedicat mulți ani din viață studierii sistemului lingvistic al animalelor, în special al felinelor, spune în lucrările sale că pisicile, deși sunt animale de companie la fel cu câinii, sunt în esență o specie mult mai sălbatică.

Pisică și stăpân

În procesul de domesticire, pisica a necesitat mult mai puțină interacțiune cu oamenii și supunerea la comenzi, descendenții leilor și tigrilor au fost destul de autonomi și au fost lăsați în voia lor, și chiar și acum marea majoritate a pisicilor se împerechează cu reprezentanți stradali ai speciei lor. Prin urmare, ascultarea comenzilor și recunoașterea cuvintelor nu este un lucru pe care pisicile îl pot arăta..

Cu toate acestea, răspunsul la întrebarea dacă pisicile înțeleg vorbirea umană nu este atât de simplu. Ca compensare, pisicile sunt excelente în a distinge mișcările microscopice și tonul vocii. Ei ghicesc perfect starea de spirit și intențiile proprietarului, schimbându-și comportamentul în conformitate cu ei. De aceea poate părea că pisica înțelege discursul care i se adresează, în timp ce distinge doar partea sa non-verbală.

Experimente de instruire

Pentru a testa experimental dacă pisicile înțeleg vorbirea umană și cât de „avansate” sunt în aceste cunoștințe, zoopsihologii și-au îndreptat atenția asupra felinelor instruite. O circumstanță specială care a devenit cheia pentru concluziile specialiștilor este că fiecare pisică specifică ascultă doar un singur antrenor, iar comenzile sunt executate numai după pronunțare într-o intonație strict definită și cu acompaniament gestual..

Pisică și om

De exemplu, Lilly Forbes, care studiază pisicile, descrie un caz din practică: animalul ei de companie a reacționat foarte brusc la expresia „Mergem la veterinar”, fugind și ascunzându-se de proprietar. Cu toate acestea, de îndată ce Lilly a repetat aceeași frază cu o intonație complet diferită, scandând, ca de obicei, ea laudă, pisica nu a reacționat și el a rămas complet calm..

Un alt caz, care confirmă concentrarea familiei feline asupra semnalelor non-verbale, a fost că autorul cărții și-a adus pisica în vizită la un prieten, pe care îl lăudase anterior pentru abilitatea sa de învățare și cunoștințele sale de comandă. Cu toate acestea, când un prieten a început să dea comenzi pisicii, el nu a reacționat în niciun fel la ei, în timp ce proprietarul se supunea de bunăvoie.

Pot pisicile să vorbească?

Mulți proprietari de animale de companie citează drept dovadă că pisicile înțeleg vorbirea umană pe care pisica o miau sau ronțăiește ca răspuns la cuvintele rostite. Într-adevăr, oamenii de știință au ajuns la concluzia că miaunatul a fost dezvoltat de pisici în procesul de adaptare la viața împreună cu oamenii - în natură, felinele folosesc în principal comunicarea gestuală și secretă, de asemenea, feromoni..

Cu toate acestea, încercarea de a învăța o pisică onomatopeea este inutilă. După cum sa menționat mai devreme, felinele se concentrează mai mult pe contactul non-verbal și, prin miau, ele atrag doar atenția. În plus, aparatul vocal al pisicilor este conceput într-un mod diferit de cel uman, iar articulația (reproducerea sunetelor individuale) nu le este disponibilă..

Pisica miaună

Cu toate acestea, pisicile au multe de spus cu limbajul corpului. Poziția cozii, capului, dimensiunea pupilei, mișcarea în jurul camerei - toate acestea informează despre starea emoțională a animalului de companie. Un proprietar cu experiență poate recunoaște cu ușurință ceea ce îi spune pisica - de exemplu, când îi este foame, îi este frică sau vrea să se joace.

Astfel, întrebarea dacă pisicile înțeleg oamenii poate fi rezumată după cum urmează: un animal de companie înțelege aproape sigur acțiunile și dorințele proprietarului, își prinde starea de spirit și își amintește acțiunile reproduse frecvent, dar distincția dintre construcțiile specifice de vorbire nu îi este disponibilă. Și chiar pisicile au nevoie de ea? La urma urmei, chiar și fără asta, ei însoțesc oamenii de 10.000 de ani, oferind confort și liniște..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Înțeleg pisicile vorbirea umană?