Mătreața pisicii: cauze și tratament la domiciliu

Mătreața pisicii este frecventă, deoarece pielea se reînnoiește în mod constant. Cel mai adesea este localizat pe spate și mai aproape de coadă. Apariția unei mici cantități de mătreață în haina animalului nu ar trebui să-l alarmeze pe proprietar. Cu toate acestea, educația ei îmbunătățită este un motiv pentru o călătorie la clinica veterinară, deoarece ea semnalează adesea o tulburare gravă în corpul pisicii..

1 Motivele apariției

În straturile profunde ale pielii, există glande sebacee care secretă sebum (sebum). Acoperă pielea și fiecare păr cu un film protector. Mătreața este fulgi liberi de piele moartă împreună cu sebum. În procesul natural, aceste particule sunt puține, deoarece se exfoliază treptat. Apariția unui număr semnificativ de scale se datorează unui număr de factori externi și interni.

Cauzele externe care provoacă formarea mătreții includ:

 • infectii fungice;
 • paraziți;
 • arsuri solare;
 • igienă insuficientă;
 • ecologie (salturi puternice de temperatură).

Factorii provocatori interni includ:

 1. unu. Perturbări hormonale. Glanda tiroidă asigură funcționarea metabolismului lipidic, prin urmare, dacă funcționează defectuos, animalul de companie dezvoltă mătreață.
 2. 2. Obezitatea. Animalele supraponderale nu pot să aibă grijă de haina lor.
 3. 3. Reactie alergica. Când apare dermatita, focarele de inflamație apar pe pielea pisicii, însoțite de mâncărime și descuamare a pielii. Mătreața animalelor este adesea cauzată de alergii la șampoane sau alte produse de îngrijire..
 4. 4. Boli ale aparatului locomotor. Cu artroză și artrită, animalele de companie suferă de dureri articulare severe, care interferează cu îngrijirea adecvată a părului. În acest caz, mătreața se formează în zona sacrumului, a spatelui inferior și a cozii..
 5. 5. Dieta dezechilibrată. Un exces de carbohidrați, lipsa de minerale și vitaminele A și B duce la mătreață.
 6. 6. Boli ale stomacului și intestinelor. Multe boli ale tractului digestiv sunt însoțite de tulburări metabolice în corpul felin, ceea ce duce la mătreață locală sau focală..
 7. 7. Seboreea idiopatică. Această boală nu răspunde la tratament, deoarece se dezvoltă datorită unei caracteristici congenitale care provoacă o producție excesivă de sebum.

Diabetul zaharat, patologiile sistemului genito-urinar, administrarea anumitor medicamente și stresul suferit pot provoca, de asemenea, mătreață în exces..

2 Tipuri de mătreață la pisici

Aspect uscat

În funcție de caracteristicile individuale ale corpului pisicii și de cauza mătreții, aceasta poate fi uscată și uleioasă. Un simptom caracteristic unui tip uscat sunt solzii mici albicioase care apar pe întreaga suprafață a stratului. Când mângâiți o pisică împotriva creșterii părului, aceste particule sunt smulse de pe piele și cad..

Tratamentul prematur al bolii duce la faptul că animalul de companie începe să piardă părul.

Seboreea uleioasă

Prezența seboreei uleioase este indicată de solzi pe spate, în spatele urechilor și la baza cozii animalului. Paltonul din acest tip este gras și lipicios. Când se mângâie, palma începe să strălucească și să strălucească. După scăldatul pisicii, haina devine din nou uleioasă după 2-3 zile.

Mătreața trebuie să fie galbenă, albă sau gri. Mătreața neagră în haina animalului de companie indică prezența unei boli fungice sau parazitare care necesită tratament urgent.. Dacă pe corpul animalului se găsește o cantitate excesivă de solzi de orice nuanță, acesta trebuie dus pentru examinare la o clinică veterinară, deoarece acesta este adesea un simptom al unei boli mai grave.

3 Tratament la domiciliu

După examinare, medicul veterinar va selecta un regim de tratament pentru animal. Dacă nu a fost detectată nicio boală gravă în timpul diagnosticului, atunci terapia va consta în utilizarea produselor cosmetice și o schimbare a dietei. Pentru a scăpa rapid de seboree, alimentele grase ar trebui excluse din meniul animalului și alimentele îmbogățite cu aminoacizi și vitamine ar trebui adăugate la acesta. A, B.

Pentru a normaliza glandele sebacee, utilizați șampoane specializate pentru pisici (SynergyLabs Veterinary Formula Antiseptic & Antifungic). Aceste produse nu numai că exfoliază celulele moarte, dar au și efecte antibacteriene și antifungice..

La primul semn de seboree, medicii veterinari recomandă uneori tratarea animalului de companie cu un spray special (Tropiclean Oxy-Med). Compoziția acestor fonduri include substanțe care ajută la combaterea inflamației, la normalizarea activității glandelor sebacee și la oprirea descuamării active a solzilor..

Acasă, trebuie să vă pieptănați în mod regulat animalul de companie cu un pieptene cu peri naturali. Acest tratament stimulează creșterea părului puternic și îmbunătățește circulația sângelui.. Dacă apariția seboreei se datorează prezenței unei boli parazitare sau fungice la pisică, atunci medicul veterinar va prescrie suplimentar medicamente.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Mătreața pisicii: cauze și tratament la domiciliu