O pisică după naștere nu merge la toaletă: cauze, simptome, tratament

Nașterea unei pisici este un proces complex în care corpul luptă literalmente pentru propria supraviețuire. Pentru a susține vitalitatea, creierul unei tinere mame stimulează producerea de hormoni care ajută nu numai să supraviețuiască nașterii, dar, în cele din urmă, să uite și durerea asociată cu aceasta. Cu toate acestea, după naștere, pot apărea o serie de complicații pe care pisica nu le poate depăși singure. Să aruncăm o privire mai atentă.

Lipsa defecației și a urinării după naștere - norme și încălcări

În timpul sarcinii, pe măsură ce pisoii cresc, organele interne ale viitoarelor mame cedează stresului mecanic. În ultimele etape ale gestației, pisoii ocupă atât de mult spațiu încât pisica este incapabilă fizic să mănânce porția de mâncare de care are nevoie. O astfel de deformare a organelor interne duce la anumite schimbări în funcționarea corpului..

În ultimele etape ale sarcinii, datorită creșterii active a pisoiilor, pisica trebuie transferată la hrănirea fracționată. Aportul zilnic de hrană este împărțit în 5-6 porții și alimentat la intervale de câteva ore. Astfel, veți putea menține peristaltismul intestinal complet în secție și puteți evita problemele legate de mișcările intestinului după naștere..

Cu 10–20 de ore înainte de naștere, apetitul pisicii se deteriorează semnificativ. Cu aproximativ 6 ore înainte de naștere, viitoarea mamă refuză complet să mănânce, dar continuă să bea. Acest comportament se datorează contracțiilor și încercărilor care se apropie. În procesul de împingere, dacă există fecale în intestine, acestea vor ieși involuntar.

Pisicile mor instinctiv de foame înainte de a naște.. În sălbăticie, mișcările forțate ale intestinului sunt pline de miros în cuib, care poate atrage animale mari de pradă..

Imediat după naștere, timp de 6-12 ore, pisica poate continua să postească. Motivele sunt previzibile - tânăra mamă este obosită, vrea să aibă grijă de descendenții ei și nu simte foamea, din cauza eliberării hormonilor în sânge. Este important să vă asigurați că pisica dvs. continuă să bea..

Important! Pentru a restabili echilibrul apei și electroliților după naștere, unei tinere mame ar trebui să i se ofere în mod regulat băuturi calde..

În câteva zile după naștere, este recomandabil să transferați pisica la o dietă ușoară. O dietă constând din produse lactate și bulionuri cu conținut scăzut de grăsimi este considerată optimă. Alimentele ușor de digerat sunt aproape complet digerate în corpul pisicii, rezultând mai puține fecale.

Constipație după naștere - cum să vă ajutați pisica?

Constipația postpartum la o pisică este dificil de diagnosticat, cu excepția faptului că are o formă cronică sau atonică. În constipația cronică, pisica merge în cantități mari de fecale sub formă de bile dense și uscate. Cu constipație de tip atonic, intestinele sunt golite numai după revărsare, fecalele arată voluminoase și fără formă.

Tipul cronic și atonic constipație pot fi numite consecințele scontate după naștere, dar starea nu trebuie lăsată în niciun caz la voia întâmplării. Cu ambele tipuri de constipație, cauza dezvoltării stării de rău constă în întreruperea motilității intestinale..

Datorită împingerii și supraîncărcării corpului, peristaltismul poate funcționa prea activ sau se poate opri. În plus, în timpul mișcării pisoiilor de-a lungul canalului de naștere, pereții intestinali sunt puternic întinși..

Problemele cu defecația în decurs de 2-3 zile de la naștere pot fi explicate și prin faptul că nu există suficiente fecale în intestinele pisicii pentru a le goli. Dacă pisica nu mănâncă înainte de naștere, refuză mâncarea după naștere, primește alimente ușor digerabile în primele zile ... în acest caz, tânăra mamă pur și simplu nu are ce să meargă la toaletă.

Ce se întâmplă dacă pisica nu merge la toaletă timp de 4-5 zile, în ciuda apetitului bun? Pentru prevenirea constipației postpartum, mai ales dacă congestia s-a manifestat în timpul sarcinii, se poate utiliza Duphalac. Medicamentul este considerat inofensiv și, în absența intoleranței individuale, elimină rapid și delicat constipația.

Notă! Ingredientul activ din Duphalac este lactuloza, un zahăr din lapte sintetizat artificial (lactoza). Dacă pisica suferă de intoleranță la lactoză, acest medicament nu este recomandat..

Pisica ta nu va goli vezica urinară după ce a născut - ce să faci?

Constipația după naștere poate fi o consecință așteptată, dar incapacitatea de a goli vezica urinară este întotdeauna un simptom foarte alarmant. În „cel mai bun” caz, urinarea poate lipsi din cauza deshidratării severe. În timpul nașterii, pisica pierde rapid apa, iar echilibrul de sare și electroliți este perturbat.

Important! Cu o terapie adecvată, deshidratarea după naștere poate fi eliminată eficient în decurs de 1-2 zile.

Pentru a preveni deshidratarea, în timpul travaliului și imediat după naștere, pisicii ar trebui să i se ofere adesea băuturi calde. În primele etape ale deshidratării, soluția Ringer ajută la reținerea apei în organism și la saturarea acesteia cu oligoelemente. Dacă deshidratarea a devenit severă, este controlată cu perfuzii subcutanate și intravenoase de soluții saline.

Important! Contactați imediat medicul veterinar dacă pisica dvs. nu a putut urina timp de 2 zile sau mai mult. Stagnarea urinei duce la intoxicație și la dezvoltarea proceselor inflamatorii ale sistemului genito-urinar.

O patologie mai alarmantă care duce la faptul că pisica nu poate deveni mică este urolitiaza. Problema este că o pisică poate suferi în mod ascuns de MKD, dar după sarcină și naștere, tabloul clinic va începe să se dezvolte și starea se va agrava. Dacă, atunci când încearcă să urineze, pisica ia o postură nefirească, țipă puternic, ignoră tava - acestea sunt primele semne ale unei exacerbări a ICD. Cu urină stagnată, datorită încercărilor puternice, pisica reușește să stoarcă câteva picături de urină.

Important! Dacă sângele se găsește în urina pisicii, contactați urgent medicul veterinar, aceasta este fie urolitiază, fie cistită avansată.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » O pisică după naștere nu merge la toaletă: cauze, simptome, tratament