De ce strănută o pisică, ce să facă și cum să o trateze?

Strănutarea frecventă a unei pisici este aproape întotdeauna asociată cu o încălcare a sănătății sale. Poate că aceasta este o reacție alergică la substanțele din casă. Uneori, un animal de companie se îmbolnăvește după ce merge pe stradă singur, în contact cu alte animale.

Pentru a-ți ajuta rapid animalul, trebuie să îi monitorizezi îndeaproape starea și comportamentul. Ar trebui acordată multă atenție prevenirii bolilor, vaccinării.

1 Inspecție și observare

De îndată ce proprietarii au observat că animalul de companie strănută des, trebuie să începeți să-l priviți cu atenție. Stabiliți cât de des și în mod regulat o face.

Este necesar să se examineze pisica: dacă are nasul curgător, scurgerea sângeroasă, dacă ochii lui sunt apoși. Uneori, pe lângă strănut, greața și vărsăturile pot fi semne de boală. Este necesar să se acorde atenție stării generale a animalului: cum mănâncă, dacă se mișcă activ.

2 Posibile cauze ale bolii

Când corpul unui animal de companie nu funcționează corect, acesta reacționează adesea cu strănutul. Acestea pot fi încălcări ale activității sistemului cardiovascular, respirator, probleme cu nazofaringele..

Stranutul este cauzat de:

 • alergie;
 • corpuri străine în cavitatea nazală;
 • răceli și boli virale;
 • polipi în nas;
 • viermi.

2.1 Reacții alergice

Alergiile sunt mai sensibile la pisicile de rasă. O reacție alergică la o varietate de substanțe poate provoca strănut:

 • fum de tigara;
 • detergent;
 • produse cosmetice;
 • polenul din flori și consumul de plante domestice otrăvitoare;
 • spray-uri cu aerosoli în cutii;
 • hrană de proastă calitate;
 • umpluturi pentru bentonită și tavă de lut;
 • praf și acarieni în covoare;
 • mucegai în interior.

Pentru ca pisica să nu mai strănută, este suficient să scoateți aceste fonduri și preparate din cameră, nu fumați în interior. Îndepărtați mucegaiul, care afectează și sănătatea proprietarilor.

Uneori apare o reacție alergică la fecalele puricilor care trăiesc în blană și pe pielea pisicii. Începe să mâncărească rău, se formează răni pe piele care nu se vindecă mult timp. Pentru a proteja animalul de insecte, tratând pisica cu medicamente anti-purici, de exemplu, "Barsom", sau purtând un guler special pentru purici.

Puricii de pisică

Conjunctivita alergică este tratată prin tratament ocular cu un decoct de mușețel sau ceai. Alocațiile sunt îndepărtate cu tampoane de bumbac. Iritarea severă este eliminată prin introducerea unui antihistaminic. Injecția se face o dată.

Dacă strănutul nu durează mult, este posibil ca un miros puternic străin să interfereze cu pisica, pânzele de păianjen sau praful pătruns în nas. Dacă strănutul se oprește rapid, nu este necesară nicio acțiune..

Pisicile reacționează adesea la prezența substanțelor nocive în cameră mai repede decât oamenii. Prin urmare, pot servi drept indicatori ai curățeniei și a respectării mediului în cameră..

2.2 Corpuri străine

Uneori obiecte mici intră în nasul pisicii. Prin urmare, trebuie să examinați cu atenție animalul uitându-vă în nările acestuia. Dacă observați un obiect străin, încercați să îl obțineți singur sau contactați medicul veterinar.

Acest lucru trebuie făcut cu atenție pentru a nu-l împinge mai adânc. Puteți încerca să vă acoperiți nara liberă cu degetul. Dacă un corp străin stă liber în nas, acesta va sări din cavitatea nazală sub presiunea aerului.

2.3 Polipi

Dacă polipii apar în nasul animalului de companie, proprietarul nu le poate observa. Iar proprietarul nu le va putea elimina singur. Pentru a face acest lucru, trebuie să efectuați o intervenție chirurgicală..

Polipii nu vor ucide pisoiul, ci îi vor complica viața. Prin urmare, trebuie să utilizați serviciile unui medic.

2.4 Boli infecțioase

Pisicile, ca și oamenii, suferă de răceli. Prin urmare, este mai bine să evitați curenții de aer în interior..

Uneori strănutul este cauzat de probleme cu gingiile sau dinții. Animalul nu mănâncă bine, devine nervos. Se observă că aportul de alimente aduce durere animalului de companie. Este necesar să inspectați cavitatea bucală pentru iritații, pete roșii sau abcese. Este posibil ca infecția să se răspândească în cavitatea nazală și să provoace strănut. Este foarte dificil să vindeci bolile infecțioase acasă, așa că trebuie să încredințezi pisica medicilor.

Dacă simptome similare sunt agravate de scurgerea nazală, lacrimile curg din ochi, temperatura corpului crește, acesta poate fi un semn al bolilor virale:

 1. unu. Micoplasmoza. Provoacă boli oculare și probleme digestive. După infecție, animalul arată sănătos o vreme. Vaccinarea nu există.
 2. 2. Tulburare felină. O boală foarte periculoasă, din care nici vaccinarea nu salvează. Semnele sale sunt letargie, strănut, muci, pierderea poftei de mâncare..
 3. 3. Herpes (rinotraheita). Cel mai adesea afectează pisoii mici. Este însoțit de o descărcare de culoare galben închis din ochi.
 4. 4. Chlamydia. Este însoțit de o curgere a nasului cu sânge, conjunctivită. Sângerarea este posibilă. Ochii sunt apoși. Periculos pentru pisicile însărcinate. Pisoii de obicei nu supraviețuiesc.
 5. 5. Toxoplasmoza. Transmis de rozătoarele prinse în timp ce vânează pentru mersul pe sine.
 6. 6. Calciviroza. O boală infecțioasă în care apar ulcere mici pe limbă.
 7. 7. Bordeteloza. Este însoțit de strănuturi constante cu stropi. Slăbește puternic sistemul imunitar.
 8. 8. Gripa felină. Cu această boală, pisica strănută de multe ori la rând și tușește, adulmecă, apare un curgeri nas purulent și temperatura corpului crește. Vaccinarea vă poate salva de infecție. Pisicile sub un an nu pot tolera gripa felină.

Este dificil să determinați boala și cum să o tratați singură. Pentru a evita contractarea bolilor virale, trebuie să vă vaccinați animalul la timp și să le repetați regulat. În acest caz, atunci când apare strănutul, aceste boli pot fi excluse din lista cauzelor suspectate. Dacă nu este tratată, un pisoi poate muri în decurs de 12 ore de la infectare..

2.5 Helminți

Țânțarii obișnuiți pot transmite helmintii. După mușcătura lor, larvele apar în sângele animalelor, care se transformă în viermi. Se înmulțesc rapid, umplând vasele de sânge..

La început, boala nu se manifestă. Ocazional, în afară de strănut, este posibil să observați un șuierat în plămâni. Dacă pisica nu este tratată, vor începe diareea și vărsăturile. De multe ori animalul de companie devine pasiv, nu vrea să mănânce sau să bea. După apariția acestor simptome, animalul moare de obicei. Tratamentul în timp util cu medicamente antihelmintice prescrise de un medic veterinar îi va salva viața.

3 Ce ​​ar trebui să fie alarmant?

Proprietarul pisicii ar trebui să fie îngrijorat de următoarele simptome:

 • comportamentul animalelor de companie s-a schimbat;
 • strănută constant;
 • se observă descărcare purulentă din ochi;
 • când strănut, sângele curge din nas;
 • șuieratul și șuieratul se observă în plămâni;
 • se remarcă fotofobia.

Proprietarul trebuie să monitorizeze îndeaproape animalul de companie și apoi să caute ajutor de la un medic veterinar. În acest caz, el va putea răspunde la toate întrebările de interes ale medicului. Acest lucru vă va ajuta să găsiți rapid cauza strănutului și să o eliminați..

Medicamentele chimice pot fi utilizate numai după ce au fost prescrise de un medic veterinar. Acest lucru se aplică și de câte ori trebuie administrat medicamentul, doza și timpul de tratament..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce strănută o pisică, ce să facă și cum să o trateze?