De ce strănută o pisică sau o pisică

Probabil că toată lumea a văzut și a auzit vreodată o pisică strănut. Dacă acest lucru se întâmplă rar, puteți să vă bateți joc de animalul de companie și să uitați. Dar frecvența crescută a strănutului ar trebui să facă obiectul unei atenții deosebite a proprietarului. Merită să aruncăm o privire mai atentă asupra comportamentului pisicii, pentru a vedea dacă există alte simptome care îl deranjează. Pot exista mai multe explicații de ce o pisică strănut, articolul discută despre cele mai frecvente cauze ale acestui fenomen.

Strănută pisica ghimbir

Aflând de ce o pisică strănută des, este imperativ să verificați nasul pentru a pătrunde corpuri străine în el. Dacă este mare, puteți încerca să eliminați singur elementul. În orice caz, un medic veterinar poate ajuta întotdeauna.

Dar există situații și mai grave. Dacă nu știți de ce o pisică strănută, un specialist va identifica motivele. Poate fi:

 • probleme cu cavitatea bucală (dinți, gingii);
 • alergie;
 • infecție cu helminți;
 • formarea polipilor;
 • astm;
 • cancer sau infecție.

Problemele dentare și diferitele boli ale gingiilor provoacă inflamații care pot declanșa strănutul. În același timp, animalul de companie pierde adesea pofta de mâncare, poate pierde rapid în greutate. Uneori procesul este însoțit de scurgeri mucoase cu sânge..

Aflând de ce pisica strănută, puteți găsi singur motivele. Pot fi produse chimice de uz casnic, parfumuri, produse cosmetice și chiar așternuturi pentru pisici, care au apărut recent în casă, provocând animalul alergii. Orice aerosoli, chiar și cei destinați tratamentului pisicilor împotriva paraziților, pot provoca, de asemenea, un reflex de strănut. Imaginea unei reacții alergice este adesea completată de lacrimare și mâncărime..

Pisica are ochii apoși

Infestările helmintice care amenință în mod constant animalele de companie pot provoca un act repetitiv. În plus, rinita se alătură strănutului cu toxoplasmoza și pisica poate avea febră mult timp. Dirofilariaza, cauzată de înmulțirea paraziților în mușchiul inimii, este, de asemenea, însoțită de strănut și perturbarea organelor respiratorii, ca și în astm..

Creșterile (polipii) formate în cavitatea nazală nu permit aerului să circule normal și îngreunează respirația. Respirația scurtă se alătură strănutului animalului de companie. Pisicile care dorm au de obicei gura deschisă..

Astmul poate fi uneori motivul pentru care o pisică strănut. Grăbește-te la medic dacă animalul de companie are dificultăți de respirație, se aude respirația șuierătoare și se observă atacuri de astm.

Cel mai grav și teribil diagnostic pus în clinică pentru un animal de companie care strănută frecvent poate fi cancerul pasajului nazal. Această afecțiune rară provoacă, de asemenea, pierderea poftei de mâncare, letargie și epuizare. Deseori animalul are fetiditate și respirație scurtă.

Când o pisică strănută și, în același timp, există scurgeri din nas (muci) sau ochi (lacrimi), atunci este urmată de refuzul de a mânca și orice activitate, cel mai probabil corpul său a fost lovit de o infecție. Veterinarul poate stabili cu siguranță că aceasta este o infecție a tractului respirator (virală, bacteriană, fungică), virusul herpesului felin sau o altă patologie.

Contactând specialiștii la timp, veți afla exact de ce pisica strănută și cum să o tratați, salvând astfel animalul de chinuri suplimentare..

Simptomele strănutului pisicii care ar trebui să fie alarmante

Dacă, odată cu strănutul, bunăstarea animalului se înrăutățește, trebuie să vă grăbiți la medicul veterinar și să aflați de ce pisica strănută în mod constant.

Se întâmplă ca în timpul examinării inițiale, medicul veterinar să excludă o reacție la praf și să nu găsească un iritant mecanic. În același timp, nu trebuie să tratați pisica pe cont propriu, nu contează dacă are sau nu temperatură. Când este exclusă posibilitatea unei reacții alergice, trebuie să faceți o examinare suplimentară și să treceți toate testele necesare. Atunci vei ști de ce pisica strănută, ce să faci pentru a o vindeca..

Lăsând lucrurile să meargă de la sine, puteți începe boli grave, dintre care multe amenință sănătatea umană. De exemplu, o pisică infectată cu toxoplasmoza, poate provoca avort spontan la o femeie însărcinată.

Strănutul prelungit, însoțit de semne suplimentare debilitante, este un motiv pentru o examinare cuprinzătoare imediată.

Simptome alarmante:

 • scurgeri sângeroase din nas în momentul strănutului;
 • scădere bruscă în greutate la o pisică;
 • creșterea excesivă a ulcerelor pe corp;
 • lână, aglomerată;
 • diaree;
 • vărsături;
 • scurgere nazală purulentă și lacrimare;
 • atacuri de febră;
 • fluierat la respirație;
 • tuse șuierătoare;
 • atacuri agresive împotriva proprietarului;
 • fotofobie.

Dacă găsiți chiar unul sau două dintre aceste simptome, grăbiți-vă la medicul veterinar. Tratamentul inițiat la timp poate ajuta rapid la întoarcerea unui animal de companie la sânul familiei.

Dacă sângerarea iese când strănut

O boală în care o pisică strănută sânge poate deveni foarte periculoasă. Dacă sângerarea nu este cauzată de intrarea unui corp străin în pasajul nazal, va trebui să fiți examinat la o clinică veterinară. Principalele cauze ale sângerării pot fi:

 • deteriorarea mecanică a căilor respiratorii;
 • unele boli fungice;
 • leziuni oncologice.

Cu greu veți putea examina în mod independent și scrupulos pasajele nazale și confirmați prezența leziunilor. Puteți afla de ce o pisică strănut, ce să faceți pentru a elimina sângerarea de strănut însoțitoare, puteți doar după consultarea unui medic veterinar.

Tratarea unei pisici pentru strănut

Medicul va prescrie un tratament în funcție de cauza strănutului. Dacă nu se găsesc boli la pisică, medicul vă poate recomanda, de exemplu, curățarea regulată în casă, utilizarea unui umidificator special.

Pisică și umidificator

În cazul bolilor respiratorii, poate fi necesară utilizarea medicamentelor nazale pentru a elimina umflarea. În cazurile mai severe, va trebui să vă supuneți unui curs de antibiotice. Chirurgia poate fi comandată chiar dacă este necesar.

Sarcina proprietarului, care a aflat de ce pisica strănută și cum să o trateze, este să urmeze cu strictețe recomandările unui specialist. Va fi necesară implementarea la timp a procedurilor prescrise. Poate fi atribuit:

 • picături nazale;
 • pastile;
 • injecții.

Aveți grijă de animalul dvs. de companie, trebuie să respectați măsurile de igienă personală, folosind o mască de protecție și mănuși, dacă este necesar.

Prevenirea

Pisicile strănut frecvent din cauza prafului care intră în căile lor nazale și a prezenței alergenilor în casă. De aceea, în primul rând, se recomandă efectuarea curățării umede frecvente și utilizarea de agenți de curățare siguri..

Pentru a exclude apariția bolilor periculoase, este necesar să se vaccineze în timp util.

Vaccinarea pisicii

Începând de la șase luni, trebuie să respectați programul de vaccinare și să le împiedicați:

 • viruși;
 • gripa felina;
 • leucemie și leucopenie;
 • rabie.

Principalul lucru este să vă supuneți unor examinări preventive regulate de către un medic veterinar pentru a detecta pericolul la timp și a începe tratamentul..

Nu ezitați mult timp de ce pisica strănută constant, grăbiți-vă să ajutați animalul de companie.

Mai aveți întrebări? Le puteți adresa medicului veterinar intern al site-ului nostru în căsuța de comentarii de mai jos, care le va răspunde cât mai curând posibil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce strănută o pisică sau o pisică