De ce vomită o pisică cu spumă albă, ce să facă într-o astfel de situație

Vărsăturile sunt un simptom comun al tulburărilor gastro-intestinale la animale. În același timp, scurgerea vărsăturilor la o pisică pare adesea ca o spumă albă. În majoritatea cazurilor, acest lucru nu este un motiv de îngrijorare, deoarece reflexul gag al unei pisici poate apărea pur și simplu atunci când stomacul trebuie golit. În acest caz, se vorbește despre curățarea vărsăturilor..

Cu toate acestea, există și vărsături patologice cauzate de diferite boli ale tractului gastro-intestinal, ale sistemului genito-urinar sau de o infecție periculoasă. În astfel de situații, animalul de companie trebuie prezentat medicului veterinar..

1 De ce vomită pisicile?

Reflexul gag al unei pisici este o reacție la disconfort, care apare atât direct în bolile stomacului, cât și în alte condiții patologice. Organele digestive sunt adesea primele care suferă atunci când corpul întâmpină un factor nefavorabil de natură infecțioasă, chimică sau de altă natură. Cauzele vărsăturilor sunt numeroase și este imposibil să se pună un diagnostic specific unei pisici pe baza doar a regurgitării..

Un animal sănătos scuipă uneori și el. În acest caz, disconfortul care rezultă, provocând bâlbâială, nu afectează starea generală a pisicii..

2 Curățarea vărsăturilor

Un motiv frecvent pentru care un animal de companie este bolnav este lâna acumulată în stomac. Pisicile se ling în mod constant și în timpul acestei activități își înghit părul, care se acumulează în stomac și în timp începe să irite membrana mucoasă. Ca urmare, animalul de companie dezvoltă un reflex gag și regurgitează bila de lână colectată. Acesta este în special cazul raselor cu păr lung. Prin urmare, dacă o pisică regurgită blana, nu vă faceți griji - acesta este un fenomen absolut natural..

Descărcarea de vom când curățați stomacul de blană poate consta dintr-un lichid limpede cu o spumă albă. Uneori pisica va regurgita ceva bilă. Dar un semn caracteristic că reflexul gag este cauzat de acumularea de lână este prezența unei bile de lână printre secreții..

Alte cauze ale curățării vărsăturilor la o pisică:

 1. unu. Mâncare excesivă. Când o pisică mănâncă în exces, are adesea un reflex gag. Aceste animale nu au întotdeauna un sentiment de proporție în alimente și pot absorbi mâncarea care le place până când stomacul încetează să o mai conțină. Rezultatul este greață. De obicei, atunci când mănâncă în exces, pisica vomită până când stomacul este complet gol, al cărui semn este vărsarea unui lichid limpede cu spumă albă. Mâncarea în exces este cea mai frecventă cauză de vărsături la un pisoi.
 2. 2. Schimbarea dietei obișnuite. Chiar și în absența patologiilor, animalul uneori vomită cu o schimbare bruscă a dietei. Alimentele neobișnuite pot provoca probleme cu stomacul. În plus, dacă animalului îi place noua hrană, atunci poate avea un atac de lacomie. Modificările produselor alimentare sunt o cauză frecventă de greață la pisoi cu vârsta sub 2 luni. Trecerea de la laptele matern la hrana pentru adulți la unii bebeluși este însoțită de o reacție negativă a sistemului digestiv, mai ales dacă alimentele sunt de o calitate insuficientă.
 3. 3. Foame prelungite. Nu numai supraalimentarea, ci și postul prelungit duce la apariția bâlbâitului la un animal. Dacă o pisică nu mănâncă nimic timp de câteva zile, atunci sucul care conține acid clorhidric, iritând membrana mucoasă, se acumulează în stomac. Acest lucru duce la bâlbâire. O pisică flămândă vomită cu un lichid limpede, uneori cu spumă albă.
 4. 4. Corp străin în tractul digestiv. Vărsăturile la o pisică sănătoasă apar după înghițirea accidentală a unui obiect necomestibil. Într-o astfel de situație, bâlbâitul se va termina numai atunci când corpul străin înghițit iese..

Reflexul gag al unui animal apare și pe bază nervoasă - stresul îl poate provoca.

Important! Este recomandabil să luați măsuri în avans pentru a preveni vărsăturile. Pisicile cu părul lung ar trebui să fie periate regulat cu o perie specială. Evitați să puneți prea multă mâncare în vasul pisicii, iar un post de wellness nu ar trebui să dureze mai mult de 24 de ore. Pentru a evita supărarea stomacului din cauza schimbării hranei, modificările dietei trebuie făcute treptat..

3 Vărsături patologice

Diferite boli pot provoca, de asemenea, greață la o pisică. Cele mai frecvente sunt:

 1. unu. Gastrită - inflamația mucoasei gastrice.
 2. 2. Enterită - leziune inflamatorie a membranei mucoase a intestinului subțire.
 3. 3. Modificări patologice la nivelul ficatului, ducând la perturbarea funcțiilor acestui corp. Cel mai adesea, problema apare la animalele castrate care consumă alimente din magazin. Hrănirea necorespunzătoare duce la tulburări metabolice, ceea ce duce la degenerarea grasă a celulelor hepatice.
 4. 4. Leziunea infecțioasă a sistemului genito-urinar. În acest caz, greața este însoțită de sete intensă și retenție urinară..
 5. 5. Tulburări ale glandei suprarenale, ducând la dezechilibru hormonal.
 6. 6. Boli ale tractului respirator, provocând o tuse severă care duce la vărsături.
 7. 7. Invaziile helmintice. În prezența acestei patologii, greața este cauzată de acțiunea toxinelor produse de helminți.
 8. 8. Otravire chimica produse chimice de uz casnic, pesticide, otrăvuri din plante etc..
 9. nouă. Mușcă reptile sau artropode otrăvitoare.

Greața și vărsăturile la pisici apar și ca reacție a organismului la anumite medicamente.

Important! Dacă animalul sală, acoperit cu spumă albă, poate fi un simptom al rabiei, care va duce inevitabil la moarte. Boala se transmite oamenilor atunci când pielea este deteriorată în timpul contactului cu un animal bolnav. Atunci când un animal de companie nu bea și se comportă în mod necorespunzător atunci când intră în contact cu apa pe fondul altor schimbări de comportament (agresivitate crescută sau letargie), probabilitatea rabiei este de aproape 100%.

Cauza exactă a vărsăturilor persistente poate fi stabilită numai de un specialist.

3.1 Primele semne

Unul dintre principalele semne că un animal are o boală este durata atacurilor emetice. Dacă o pisică regurgită în mod constant timp de o zi sau mai mult, atunci aceasta indică aproape întotdeauna prezența patologiei și necesitatea de a contacta un medic veterinar - mai ales dacă greața este însoțită de simptome precum:

 • diaree sau constipație;
 • lipsa poftei de mâncare, până la un refuz complet de a mânca - animalul nu mănâncă nimic timp de o zi sau mai mult;
 • stare letargică și apatică;
 • creșterea sau scăderea temperaturii corpului;
 • durata excesivă a somnului.

În plus față de semnele generale ale problemelor de sănătate, există simptome specifice inerente unei anumite boli sau grup de boli..

3.1.1 Simptomele sistemului digestiv

Vărsăturile anormale pot fi recunoscute prin următoarele:

 1. 1. Tenta rozată a vărsăturilor datorită prezenței impurităților sanguine în ele.
 2. 2. Excreția bilei în timpul vărsăturilor.
 3. 3. Diaree.
 4. 4. Pierderea poftei de mâncare.
 5. 5. Comportamentul apatic

Vărsăturile de sânge sunt un simptom al unor boli precum gastrita și enterita.. Sunt cronice și sunt o cauză frecventă de greață la pisicile mai în vârstă..

Prezența unei leziuni a sistemului digestiv este indicată de atacuri de greață la animal dimineața și după masă. Cu enterită, lichidul secretat din stomacul unui animal conține adesea bilă. Datorită diareei persistente, corpul pisicii primește o cantitate insuficientă de substanțe nutritive, prin urmare, cu un proces inflamator în intestinul subțire, există o scădere semnificativă în greutate.

Enterita este o boală gravă care poate fi fatală datorită pătrunderii bilei în sânge. Prin urmare, cu vărsături recurente în mod regulat și prezența sângelui cu bilă în deversare, un animal este imediat necesar pentru medicul veterinar.

Dacă atacurile de greață sunt însoțite de constipație prelungită, atunci acesta poate fi un semn de obstrucție intestinală, care necesită intervenție chirurgicală.

3.1.2 Simptomele bolilor glandelor suprarenale și ale sistemului genito-urinar

Cu tulburări hormonale cauzate de afectarea glandelor suprarenale, pisica are vărsături, diaree, slăbiciune musculară și depresie. Examenul clinic relevă scăderea zahărului din sânge. Tulburările hormonale pot duce la consecințe grave, prin urmare, este necesară o examinare urgentă a animalului de companie în clinică.

Apariția pietrelor la rinichi și inflamația în tractul urinar sunt însoțite de aportul crescut de lichide și de urinarea dificilă a animalului.

4 Primul ajutor

Dacă animalul de companie începe să aibă crize de greață care nu sunt însoțite de o deteriorare a stării generale, este puțin probabil ca vărsăturile să fie cauzate de vreo patologie. Într-o astfel de situație, puteți face fără ajutorul unui medic veterinar și să rezolvați problema dvs., acasă. În primul rând, trebuie să lăsați animalul fără hrană pentru o zi. Acest lucru va ajuta la curățarea completă a tractului gastro-intestinal. Este important ca în timpul postului, animalul să fie complet prevăzut cu apă fiartă..

Dacă după 24 de ore există o stabilizare clară a stării pisicii și nu există recăderi ale atacurilor de vărsături, atunci puteți trece de la post la o dietă economisitoare. Este recomandabil să hrăniți animalul cu porții mici de orez alb gătit în bulion de pui. Frecvența meselor ar trebui să fie de 5-6 ori pe tot parcursul zilei.

Durata optimă a unei astfel de diete este de două zile.. Ulterior, dacă nu există o deteriorare vizibilă a stării pisicii, aceasta poate fi readusă la dieta obișnuită, reducând frecvența hrănirii și mărind volumul porțiilor. Cu indigestie, pisicii i se permite să bea ceai cald de mentă, oferindu-i o lingură de bulion după un atac de greață.

Cu un număr mare de bulgări de lână în stomac, pot apărea nu numai vărsături, ci și constipație. Prin urmare, este necesar să se asigure o curățare rapidă și eficientă a sistemului digestiv al animalului. Acest lucru este ajutat prin adăugarea unei lingurițe de ulei vegetal în alimente. Procedura trebuie efectuată de trei ori pe săptămână. Uleiul are un efect laxativ ușor și accelerează procesul de curățare a tractului digestiv.

Dacă măsurile pre-medicale nu ajută și animalul continuă să regurgiteze, atunci este necesară o intervenție specializată de urgență - mai ales în cazurile în care greața este însoțită de alte simptome. Următoarele semne indică necesitatea ajutorului medical și a tratamentului serios:

 • refuzul animalului de a mânca o zi sau mai mult;
 • frecvență ridicată a atacurilor emetice (pisica scuipă de mai multe ori într-o oră);
 • sete excesivă - în special cu dificultăți la urinare.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce vomită o pisică cu spumă albă, ce să facă într-o astfel de situație