Peritonită virală la pisici, simptome. Diagnostic, tratament

Peritonită la pisiciPeritonita virală infecțioasă este o boală periculoasă care poate provoca daune ireparabile sănătății pisicii, chiar și rezultatele letale nu sunt excluse

. Peritonita este o inflamație a filmului protector care acoperă organele interne ale cavității abdominale. Boala este însoțită de inflamație, care este însoțită de un curs acut și subacut.

Agentul cauzal al peritonitei este considerat a fi coronavirusul FIPY, care este denumit în mod popular virusul peritonitei virale la feline. Acest virus a fost larg mediatizat în urmă cu câteva decenii, iar astăzi acest diagnostic de la medicii veterinari se aude din ce în ce mai des. Această boală nu a fost încă pe deplin înțeleasă, astfel încât nici specialiștii calificați nu au informații 100% despre aceasta..

Simptomele peritonitei virale și infecțioase la pisici

Simptomele bolii sunt considerate următoarele manifestări ale afecțiunilor:

 • Tratamentlipsa completă a poftei de mâncare;
 • apatie, depresie;
 • pierdere în greutate;
 • oprirea creșterii;
 • fluctuația temperaturii;
 • dificultăți de respirație datorate acumulării de lichid în piept (pleurezie);
 • încălcarea ritmului cardiac;
 • balonare;

Simptomele peritonitei infecțioase trebuie luate în considerare:

 • scădere accentuată în greutate;
 • depresie;
 • floare gri pe ochi și pleoape;
 • o schimbare bruscă a dispoziției;
 • paralizia membrelor;
 • perturbarea rinichilor și a ficatului;
 • ganglioni limfatici măriți;
 • gălbeneală;
 • oprirea creșterii;
 • aspect deprimant al hainei;

Caracteristicile și tipurile bolii

InfecţieDupă cum se știe, peritonita virală este cauzată de un coronavirus. Unele feline au anticorpi care pot preveni bolile. Conform statisticilor, astăzi 10% dintre pisici și pisici sunt capabile să contracteze o formă infecțioasă de peritonită. Experții consideră că peritonita infecțioasă este un fel de formă mutațională a coronavirusului intestinal, care duce în continuare la dezvoltarea peritonitei.

Peritonita virală felină face anumite modificări ale sistemului imunitar, ceea ce nu face decât să înrăutățească imaginea de ansamblu. În loc să oprească virusul, anticorpii, dimpotrivă, răspândesc infecția pe tot corpul..

Este general acceptat faptul că boala este de două tipuri: umed peritonită și uscat. Cu peritonită umedă (exudativă), animalul dezvoltă lichid în zonele abdominale și toracice sau ascită. Când este uscată, boala afectează organele vizuale ale pisicii, se dezvoltă conjunctivita, retina și irisul încep să se inflameze, apare scurgerea purulentă.

Modalități și surse de infecție

O boală deosebit de periculoasă pentru sănătate și viață intră în organism în mai multe moduri:

 • fecal-oral;
 • de picături aeropurtate.

Imediat după contactul unui animal sănătos cu unul deja infectat, care nu a dezvoltat încă primele simptome ale bolii.

Virusul este extrem de rezistent la stimulii externi, prin urmare poate rămâne în afara unui organism viu până la 30 de zile.

Un animal se poate infecta prin ingestia de alimente deja însămânțate. Există, de asemenea, o presupunere că peritonita infecțioasă felină se poate dezvolta la o persoană gravidă și poate fi transmisă pisoilor nenăscuți, adică de la o mamă infectată la un pisoi încă în uter..

Dacă virusul pătrunde în corpul pisicii prin gură sau cavitatea nazală, atunci se acumulează în principal în țesuturile faringelui sau ale căilor respiratorii. Aproape 90% din infecție în acest mod este asimptomatică, este extrem de dificil de identificat boala. Pisica dezvoltă diaree severă ca simptom și poate, datorită acestui fapt, animalul poate scăpa de coronavirus și astfel dispare necesitatea unui tratament suplimentar..

Focarele epidemiologice sunt frecvente, ceea ce înseamnă că pisicile care sunt ținute în grupuri sunt cele mai expuse riscului. Potrivit statisticilor, peste 80% dintre pisici se infectează la expozițiile de pisici, iar pisicile cu pedigree sunt, de asemenea, expuse riscului de infecție (peste 54%).

Cel mai adesea, peritonita infecțioasă a pisicilor afectează animalele sub vârsta de până la 3 ani sau persoanele care trăiesc în lume de mai mult de 10 ani..

Practic, peritonita virală locuiește în celulele intestinului subțire și amigdalele. În timp, virusul se răspândește în tot corpul, afectând sistemul imunitar, după care apar simptomele caracteristice ale peritonitei infecțioase. Această boală este destul de rară, dar, cu toate acestea, este una dintre cele mai periculoase boli întâlnite la pisici..

Prevenirea peritonitei la pisici

O boală foarte gravăÎn prezent, există un singur vaccin în lume care poate preveni peritonita. Acest vaccin a fost inventat în America și se numește Primucell FIP. Experții ruși nu recomandă utilizarea acestuia, există temeri că acest vaccin nu este pe deplin înțeles și poate dăuna animalului..

Părerile despre acest vaccin sunt împărțite, unii veterinari ruși cred că, dacă utilizați acest medicament pe nas (intranazal), atunci nu există niciun risc pentru sănătatea reprezentanților familiei feline..

Principalele metode de prevenire a peritonitei la pisici sunt considerate a fi păstrarea corectă și confortabilă a unui animal de companie. Dezinfectarea casei pisicii și a întregii încăperi, în general, trebuie efectuată în mod regulat, nu se recomandă păstrarea mai multor pisici și pisici în aceeași cameră, monitorizarea atentă a calității alimentelor, izolarea pisicilor însărcinate de pisici și alte persoane.

Măsurile de curățare a pisicilor și pisicilor de paraziți sunt considerate o măsură la fel de eficientă pentru prevenirea peritonitei la pisici.

Măsurile pentru întărirea imunității generale a unei pisici sau pisici, pentru a preveni apariția unor situații stresante sunt, de asemenea, considerate importante.

Diagnosticul peritonitei

Primul pas este ca medicul veterinar să facă o istorie. Proprietarului pisicii sau pisicii i se pun întrebări, pe baza răspunsurilor la care medicul veterinar reconstruiește imaginea. Întrebările pot fi următoarele:

 1. Diagnostic și tratamentO descriere detaliată a condițiilor de păstrare a animalului;
 2. A strănutat pisica în ultimele zile, au fost observate tulburări intestinale;
 3. Aveți situații stresante;
 4. Dacă a fost nevoie de intervenție chirurgicală;
 5. A existat vreun contact al animalului bolnav cu alte persoane.

Apoi, o examinare amănunțită a animalului. Palparea și măsurarea temperaturii sunt necesare. Revărsatul trebuie luat pentru analiză, de preferință din piept sau abdomen. Medicul trebuie să comande analize speciale de sânge, inclusiv o biopsie. De asemenea, medicul veterinar trebuie să prescrie o ecografie, raze X, laparoscopie.

O altă dintre cele mai eficiente metode de diagnostic este considerată a fi analiza lichidului de ascită. Poate fi preluat din cavitatea abdominală a unui individ bolnav prin puncție.

Tratamentul peritonitei

Tratamentul acestei boli practic nu dă niciun rezultat, deoarece nu a fost încă dezvoltat, oamenii de știință încearcă în mod constant să găsească un panaceu pentru această boală. Faptul este că boala implică și afectează aproape toate organele interne, întinderea leziunii fiind foarte mare.

Medicii veterinari efectuează tratamentul administrând medicamente antivirale, de exemplu, fosprenil și enterostat, îndepărtează exsudatul și injectează în cavitatea abdominală unele medicamente antimicrobiene pe bază de iod. Dar un astfel de tratament nu dă niciun rezultat. Din păcate, majoritatea animalelor mor din cauza acestei boli. Pisicile și pisicile care au suferit un atac minim al virusului au șanse de supraviețuire, adică zona de infecție a organelor interne este cât mai mică posibil.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Peritonită virală la pisici, simptome. Diagnostic, tratament