De ce respiră o pisică cu gura deschisă?

2

Uneori, proprietarii observă că pisica lor respiră cu gura deschisă. Acesta poate fi un simptom foarte alarmant, deci nu puteți ignora situația. Poate că animalul are mare nevoie de asistență medicală și există chiar o amenințare la adresa vieții sale. Deși există momente în care o pisică respiră așa din motive inofensive.

Într-o stare normală, plămânii unui animal sunt înconjurați de un vid, care le permite să se deschidă complet. Dacă apare o defecțiune și aerul ajunge acolo, organul nu poate funcționa ca înainte.

Există o lipsă acută de oxigen și, pentru a compensa acest lucru, animalul respiră profund, încercând să capteze mai mult aer. Prin urmare, deschide gura. Aceasta se numește respirație abdominală. Implică mușchii abdominali, care sunt ușor de văzut cu ochiul liber..

Factori care declanșează respirația cu gura deschisă la pisici

Toate motivele pentru care o pisică respiră cu gura deschisă sunt împărțite în fiziologice și patologice. Fiecare grup are propriile sale caracteristici.

Factori fiziologici

Cauzele, numite fiziologice, nu sunt asociate cu nicio boală a pisicii. Acestea includ:

 • pisica respiră prin gură din cauza temperaturii ridicate a aerului (afectează în special pisicile cu părul lung);
 • animalul respiră anormal după un efort fizic semnificativ (alergare rapidă, jocuri active);
 • stresul sever experimentat de o pisică poate duce la insuficiență respiratorie;
 • femela respiră prin gură în timpul sau imediat după naștere.

Dacă apare una dintre ele, la scurt timp după ce este eliminată, pisica va respira din nou normal. În astfel de cazuri, nu vă puteți face griji, ci doar urmăriți animalul de companie. Cu toate acestea, fiziologia este mult mai probabil să nu aibă nimic de-a face cu ea..

Factori patologici

Există multe boli în care pisica respiră prin gură. Printre ei:

 1. patologia cavității bucale (acestea pot fi diverse leziuni, probleme dentare, procese ulcerative pe membrana mucoasă, fistule, fisuri ale palatului superior etc.);
 2. pătrunderea unui corp străin în căile respiratorii;
 3. infestare cu paraziți care intră în plămâni și interferează cu respirația;
 4. boli cardiovasculare (miocardită, defecte, tumori la inimă);
 5. disfuncție a sistemului respirator (traheită, bronșită, pneumonie, edem sau tumoare în plămâni, edem laringian, tromboembolism pulmonar);
 6. fracturi ale coastelor, datorită cărora plămânii sunt comprimați, iar animalul nu poate respira normal;
 7. traumatism cranio-cerebral, în urma căruia este afectat centrul respirator;
 8. leziuni ale măduvei spinării sau patologie care se dezvoltă în aceasta;
 9. expansiune pronunțată a stomacului;
 10. ruperea diafragmei;
 11. miopatie;
 12. otrăvire;
 13. alergie.

Unele dintre aceste boli pot provoca disfuncții severe, cum ar fi insuficiența respiratorie acută. Prezintă o amenințare gravă pentru viață, iar timpul poate trece literalmente câteva minute. Prin urmare, după ce ați observat că pisica respiră intens și deschide gura, este urgent să o duceți la clinică. Mai ales dacă sunt prezente și alte simptome alarmante..

Proprietarii de rase de pisici precum Maine Coon, British și Sphynx ar trebui să fie deosebit de vigilenți. Ele au adesea o predispoziție genetică la boli de inimă, ceea ce poate duce la edem pulmonar și poate determina pisica să respire intens prin gură..

Simptome asociate

Dacă animalul de companie este sănătos și respiră pe gură după joc, stres sau în timpul căldurii extreme, nu vor exista alte simptome alarmante. Nu se numără pupilele dilatate, blana dezvăluită, coada trompetei și limba proeminentă. Acest lucru confirmă doar faptul că pisica este agitată, obosită etc. În curând va respira din nou normal..

În cazurile în care este implicată patologia, există de obicei simptome însoțitoare. De exemplu, încep, de regulă, bolile cardiovasculare, precum și disfuncțiile sistemului respirator:

 • scăderea activității motorii a pisicii;
 • pierderea poftei de mâncare;
 • apatie.

Proprietarul poate observa că animalul de companie refuză jocurile obișnuite și minte din ce în ce mai mult. Membrana mucoasă a gurii devine adesea albăstruie, ceea ce indică hipoxie. Puteți auzi șuierătoare în piept. Se observă tahicardie. Dacă, cu toate acestea, pisica respiră intens cu gura deschisă, nu poți ezita. Cel mai probabil, animalul de companie este grav bolnav și poate cădea în comă, ceea ce este fatal.

Observând că animalul respiră anormal, trebuie să-i examinați cavitatea bucală. Poate că motivul stă tocmai în ea. Ulcerele, roșeața, erupțiile cutanate, edemul pe membrana mucoasă nu trebuie ignorate.

Dacă pisica începe să țină gura deschisă, respiră frecvent și există vărsături, poate fi vorba de otrăvire sau alte probleme ale tractului gastro-intestinal. Atunci când anomalia este însoțită de tuse, ar trebui suspectate leziuni infecțioase ale sistemului respirator sau alte procese patologice din acestea. Pisica poate respira cu gura deschisă și tuse dacă este alergică.

Înainte de a începe tratamentul, trebuie să mergeți urgent la medic. Nu puteți amâna vizita sau chiar renunța la insuficiențele respiratorii, ar trebui să analizați cu atenție situația. Ar putea fi provocat de jocuri active, care este temperatura în camera în care se află animalul, există simptome însoțitoare și care dintre acestea. Toate acestea joacă un rol imens atunci când animalul respiră prin gură..

Cum să acordați primul ajutor unui animal?

În majoritatea cazurilor, cea mai bună îngrijire pentru o pisică cu tulburări de respirație este spitalizarea urgentă. Încercând să facă ceva pe cont propriu, proprietarii doar întârzie timpul, ceea ce agravează situația. La cea mai mică suspiciune de patologie a inimii, plămânilor sau a altor organe, trebuie să chemați un medic veterinar sau să luați pisica la el. Cu toate acestea, există excepții de la regulă.:

 • De exemplu, dacă animalul de companie respiră prin gură și un corp străin a intrat în gât. În astfel de cazuri, chiar și o persoană fără studii medicale este capabilă să acorde primul ajutor. Trebuie să deschideți gura pisicii larg, să trageți limba și să încercați să scoateți corpul străin cu degetele sau cu o pensetă. Dacă nu este blocat adânc, cel mai probabil va fi posibil să se facă acest lucru..
 • În cazurile în care un obiect străin a intrat în trahee, puteți încerca să întoarceți pisica cu capul în jos, să o ridicați de picioarele din spate și să strângeți abdomenul în diafragmă. De regulă, un corp străin sare ca urmare a unor astfel de manipulări. Dacă acest lucru nu se întâmplă, animalul trebuie dus urgent la medic.

Se întâmplă ca cauza respirației rapide prin gură să fie otrăvirea. Având motive să suspectați acest factor, ar trebui să apelați la un medic și să începeți imediat să acordați primul ajutor.

Mai întâi, udați pisica abundent cu o soluție slabă de permanganat de potasiu. Cu cât puteți umple mai mult lichid, cu atât mai bine. În caz de otrăvire, este important să clătiți stomacul cât mai curând posibil, până când substanțele toxice intră în intestine și în sânge.

Măsuri de diagnostic

Dacă pisica respiră prin gură, clinica va întreba cu siguranță despre toate circumstanțele. Cu cât timp în urmă și în ce condiții a apărut simptomul, ce a mâncat animalul, dacă a avut acces la substanțe chimice, dacă există boli cronice. Apoi, medicul va examina pisica: examinează membrana mucoasă a gurii, simte stomacul, ascultă inima.

Dacă aceste activități nu dau un răspuns clar la întrebarea de ce pisica respiră cu gura deschisă, vor fi efectuate cercetări suplimentare.. În special, hardware:

 • raze X,
 • Ultrasunete;
 • electrocardiograma inimii;
 • rinoscopie.

În majoritatea cazurilor, chiar dacă cauza problemelor de respirație este clară după examinarea inițială, pisicii i se atribuie în continuare un test de sânge general și uneori unul biochimic. Aceste studii vor ajuta nu numai la confirmarea bolii, ci și la determinarea gradului de dezvoltare a acesteia, la evaluarea stării generale a corpului, la identificarea factorilor care au provocat patologia.

Se pare că există mulți factori atunci când o pisică ar trebui să respire prin nas, nu prin gură. Abaterile de la normă au întotdeauna motive, care sunt împărțite în fiziologice și patologice.

În primul caz, anumiți factori externi (de exemplu, căldura), precum și stresul, oboseala, pot provoca respirația cu gura deschisă la pisici. Al doilea este despre bolile care adesea pun viața în pericol..

Dacă există motive să suspectați o patologie, ar trebui să consultați cu siguranță un medic. Hipoxia prelungită poate avea consecințe ireversibile pentru organism.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce respiră o pisică cu gura deschisă?