Tuse cardiacă la pisici: fundal, diagnostic și tratament

Patologiile vaselor de sânge și ale inimii la pisici nu se găsesc la fiecare pas, dar cu toate acestea, aceste boli sunt cele care elimină multe vieți ale animalelor noastre de companie anual. Unul dintre cele mai formidabile și timpurii semne ale unor astfel de patologii este tusea cardiacă la pisici..

Informatii generale

Acest termen se referă la o tuse care apare în caz de probleme grave cu sistemul cardiovascular.. Mecanismul dezvoltării sale este destul de simplu: inima, datorită dezvoltării proceselor distrofice în grosimea sa, nu poate pompa sânge în mod normal prin cercul circulației sanguine mici. Ca urmare, alveolele pulmonare încep să acumuleze revărsat. Acesta din urmă irită numeroase reflexe, a căror consecință este tusea.

Cu toate acestea, în unele cazuri, totul este oarecum diferit: dacă mușchiul inimii a crescut brusc în volum (dilatație), acesta poate stoarce atât plămânii în sine, cât și atinge traheea. Toate acestea provoacă și apariția unui reflex puternic de tuse. Astfel, tusea cardiacă este în toate cazurile un fenomen care indică procese patologice extrem de negative care apar în corpul pisicii..

Vă atragem atenția asupra unei circumstanțe: acest simptom este o manifestare extrem de gravă a unui fel de patologie cardiacă. În niciun caz nu trebuie să lăsați totul să meargă de la sine. Dacă aveți tuse cardiacă, consultați imediat medicul veterinar pentru ajutor!

Cum începe totul și când este timpul să fii alert? Din păcate, direct tusea apare chiar și atunci când patologia a mers suficient de departe, iar pisica ta este sortită să ia medicamente pe viață. Deci, este în interesul dumneavoastră să observați simptomele anterioare ale tusei cardiace la pisici..

Mai exact, un simptom exprimat ca dificultăți de respirație. La început este destul de „inofensiv”, apare doar după un anumit efort fizic (pisica s-a jucat, a fugit bine). Dar treptat situația se va agrava: respirația pisicii după efort devine foarte grea, răgușită, respira și respira foarte repede. Dacă nu faceți nimic și nu căutați ajutor veterinar, tahipneea devine permanentă, manifestându-se indiferent de prezența activității fizice. În același timp, toate membranele mucoase vizibile capătă o culoare cianotică, palidă..

În curând, pisica poate respira normal, cu excepția unui vis. După aceea, începe o tuse. Atacurile sunt lungi și dureroase. Tusea este umedă, gâlgâind (dacă se datorează revărsării în plămâni) sau uscată și lătrând dacă este cauzată de iritații traheale. Animalul își pierde pofta de mâncare, mănâncă prost, apatic. Epuizarea se dezvoltă destul de repede. Dacă proprietarii nu fac nimic, animalul poate muri din cauza insuficienței cardiace acute și / sau edem pulmonar.

Apropo, ce altceva poate provoca tuse? Întrebarea nu este întâmplătoare, deoarece etiologia cardiacă a acestei patologii la pisici este un caz destul de rar (spre deosebire de câini). Foarte des, simptome similare apar atunci când invazie helmintică, în timpul migrației larvelor toxacare de la plămâni la organele tractului gastro-intestinal. În plus, cazurile de alergii nu sunt excluse (care pot fi, de asemenea, pline de edem pulmonar).

Diagnostic și terapie

Desigur, tusea este diferită. Este posibil ca pisica ta să se sufoce, să se fi îmbolnăvit de ceva, să respire aer praf (în timpul reparației). În cele din urmă, ar putea pur și simplu să răcească! Cum să înțelegeți că tusea este cardiacă?

Principalul simptom este că, oricât de mult tusea pisica, nu există secreție. Dacă patologia se datorează acumulării de lichid în alveolele pulmonare, poate apărea o cantitate mică de lichid spumos din gura animalului. Desigur, un diagnostic diferențial precis poate fi făcut doar de un medic veterinar care are toate echipamentele necesare..

În scopuri de diagnostic, analize de sange sunt prescrise imochi, o radiografie și o examinare cu ultrasunete a pieptului. Este atât de ușor să determinați limitele inimii, prezența / absența lichidului în plămâni, pentru a identifica stadiul procesului patologic.

Ce ar trebui să facă proprietarul? În primul rând, ar trebui să îi arătați animalului de companie medicului veterinar cât mai repede posibil. În al doilea rând, dacă nu există o astfel de posibilitate dintr-un anumit motiv, activitatea fizică a animalului ar trebui să fie limitată, atribuie-l dietă cu un conținut minim de grăsimi (pui fiert, bulion).

Tratamentul direct pentru tuse cardiacă la pisici va depinde de boala cardiovasculară care o provoacă. Totul este individual și este dificil să dai recomandări specifice. Oricum, medicamentele care susțin activitatea cardiacă și respiratorie sunt neapărat prescrise (aceeași cofeină), dacă pisica, din cauza stării sale grave, nu poate mânca, se injectează intravenos o soluție de glucoză.

Pentru a minimiza riscul de edem pulmonar (și pentru a elimina revărsatul acumulat din alveole), diuretice sunt prescrise pentru pisică. Medicamentele mucolitice pot fi utilizate în aceleași scopuri. Acesta este un tratament simptomatic care ameliorează starea pisicii, făcând ca tusea să se potrivească mai puțin dureroasă..

Vă rugăm să rețineți că, în acele cazuri în care s-a ajuns la o tuse cardiacă, nu se pune problema unei recuperări. Pisica va fi obligată să stea pe medicamente pentru tot restul vieții. Cu cât descoperiți mai repede primele simptome ale ceva greșit, cu atât mai multe șanse au animalul dvs. pentru o viață deplină în viitor..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tuse cardiacă la pisici: fundal, diagnostic și tratament