Mușcă căpușele de pisică?

Reprezentanții clasei de acarieni arahnide se laudă cu o varietate rară. Până în prezent, au fost descrise mai mult de 54 de mii de specii de praf, scabie, ixodic, subcutanat, ureche, argas și alte specii ale acestor artropode. Una dintre cele mai periculoase sunt căpușele ixodide care suge sângele, care parazitează la oameni și animale, există aproximativ 1000 de specii. În majoritatea cazurilor, câinii suferă de căpușe Ixodes, căpușele mușcă și pisicile, dar mai rar, deoarece nu toate felinele sunt capabile să se plimbe liber pe străzi și piețe.

Cum arată căpușa și cum „vânează”

În exterior, căpușa arată ca un păianjen cu un corp oval care măsoară 2,5 - 4 mm și opt membre. Pe un cap mic este un proboscis cu dinți ascuțiți, cu care parazitul străpunge pielea pentru a ajunge la vasul de sânge. Când este mușcată, saliva este injectată în sângele victimei, conținând analgezice și diluanți de sânge. După ce a băut sânge, parazitul unei creaturi maro, aproape plate, se transformă într-o bilă roșie sau maro.

Căpușele sunt active de la începutul primăverii până la sfârșitul toamnei, trăiesc în zone cu vegetație abundentă: parcuri, păduri, peluze. Peste 1 metru, căpușele, de regulă, nu pot urca, deci nu pot sări dintr-un copac. După ce a ajuns de la iarbă sau tufiș pe blana pisicii, căpușa „explorează teritoriul” de ceva timp pentru a găsi locul cel mai convenabil pentru fixarea pe piele. După ce a ales o locație adecvată, acarianul roade derma și se fixează pe pielea animalului. El „cade” numai după ce corpul său este umplut cu sângele victimei. Pisica nu are dureri sau mâncărimi, deoarece parazitul eliberează salivă anestezică în sânge.

Căpușele mușcă o pisică

De ce este periculoasă mușcătura de căpușă?

Căpușele sunt purtătoare de boli infecțioase periculoase precum:

 • Babezioză (agent cauzal - protozoare din genul Piroplasma);
 • Ehrlichioza (cauzată de bacteria Ehrlichia);
 • Bartoneloză (anemie infecțioasă cauzată de Haemobartonella felis rickettsia);
 • Boala Lyme (cauzată de bacteria Borrelia);
 • Teileroza (cauzată de protozoarele din genul Theileria);
 • Invazii helmintice (dirofilarioza și altele).

Perioada de incubație a bolilor purtate de căpușă poate varia de la câteva zile la 3 săptămâni.

Prevenirea mușcăturilor de căpușe

Cel mai eficient mijloc de a proteja o pisică de căpușe este tratamentul cu medicamente veterinare speciale. Se iau în considerare cei mai buni agenți insecticide pentru căpușe

 • Advantix.
 • Leopard.
 • Beaphar.
 • Fortul Verde.
 • Hartz.
 • Frontline.

O căpușă prinsă pe un animal tratat cu un agent special nu o va mușca, parazitul va fi speriat de un miros specific. Când se utilizează preparate de protecție, trebuie respectate instrucțiunile: de exemplu, majoritatea spray-urilor funcționează timp de 6-8 ore și, prin urmare, trebuie aplicate înainte de fiecare plimbare.

Dacă pisica dvs. a fost afară, asigurați-vă că îi inspectați blana pentru căpușe. Pentru ca agentul cauzal al bolii să pătrundă în sângele unei pisici, este nevoie de cel puțin 10-12 ore, deci dacă este posibil să detecteze și să îndepărteze parazitul aspirat suficient de rapid, riscul de infecție va fi minim.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Mușcă căpușele de pisică?