Budgerigar: îngrijire, întreținere, dietă

Papagal ondulat-descrierePapagalul aparține speciilor de papagali și este singurul reprezentant al papagalului. Atunci când achiziționați un papagal, pentru început, ar trebui să decideți scopul șederii sale în casă. Poate pur și simplu să acționeze ca un animal de companie iubit, care va deveni un mare prieten, sau scopul achiziției sale poate fi creșterea în continuare a acestor păsări..

Pe acest criteriu se aplică îngrijire în spatele unui papuc.

Reguli pentru îngrijirea unui papagal ondulat, cum să alegeți un prieten cu pene

Majoritatea oamenilor care vor cumpăra un papagal nu au absolut nicio idee ce să caute înainte de a cumpăra și cum să-și păstreze animalul de companie în viitor. Pentru ca prietenul cu pene să crească sănătos și vesel, ar trebui să te gândești la această problemă mai detaliat..

Cum să alegi un papagal?

Costuri cu maxim gravitate ia această problemă. Cel mai bine este să vă achiziționați perrucul de la un crescător specializat, mai degrabă decât de pe piața păsărilor. Acest lucru va oferi o oportunitate de a inspecta locul în care locuiesc budgerigarii. Mai mult, într-un astfel de loc, riscul achiziționării unei păsări bolnave este mult mai mic decât în ​​piață.

Pasărea care vă place ar trebui să fie inspectată vizual. O persoană sănătoasă este activă cu ochii limpezi, penajul este strălucitor și nu se înfundă în direcții diferite. Fiecare picior ar trebui să aibă 4 degete. Două dintre ele se află în partea din față a piciorului, două în spate. Un budgie bolnav, de regulă, stă nemișcat, nu este interesat de ceea ce se întâmplă în jurul său, penajul este ciufulit, iar zona din jurul cloacei poate fi pătată cu fecale lichide..

Optim vârstă pentru achiziționarea păsărilor de curte este considerată o perioadă de la 2 la 4 luni. În această perioadă papagalii ondulați se obișnuiesc repede cu persoana și locul în care va trăi pasărea, ceea ce va simplifica foarte mult procesul de întreținere ulterioară.

Determinarea vârstei

Pentru a evita înșelăciunea de către vânzător cu privire la vârsta păsării, ar trebui să puteți stabili în mod independent cât de vechi este percul. Pentru aceasta, există anumite semne:

 1. Toți puii, care nu au mai mult de două luni, au o pată neagră în zona ciocului. Această pată se estompează în timp.
 2. Persoanele cu vârsta mai mică de 3 luni au un model cu un model „ondulat” pe cap.
 3. Începând de la 3 luni, indivizii au prima lor năpârlire, ca urmare a căreia apare un capac de culoare galbenă sau albă pe capul papagalului. Acest proces de modificare are loc până la vârsta de 5 luni..
 4. Puii de papagalPuii au ochi absolut culoare neagră. După 5 luni, irisul ochilor începe să capete o nuanță mai deschisă.
 5. Petele din zona gâtului tinerilor au o formă semicirculară cu contururi indistincte. Persoanele care au depășit pragul de vârstă de 6 luni au o pată neagră clară caracteristică.
 6. La persoanele tinere, ceara roz umbră. De îndată ce papagalul împlinește 4 luni, la masculi zona de deasupra ciocului devine albastră, iar la femele devine bej. La 9 luni la femele, această parte devine maro..
 7. Penele cozii tuturor tinerilor budgerigari sunt mult mai scurte decât cele ale adulților..

Este demn de remarcat faptul că aceste criterii nu sunt potrivite pentru păsările pestrițe, a căror culoare întreagă este întotdeauna albă sau galbenă. Astfel de indivizi au întotdeauna ochii negri și un cioc ușor..

Determinarea sexului perrucelui

Papagalii se pot distinge după gen prin culoarea cerii. În timp ce păsările sunt încă tinere, ambele sexe au o ceară purpurie deschisă. La 4 luni, zona de deasupra ciocului la masculi devine albastră, iar la femele această parte a ciocului devine bej. Dar după pubertate, și aceasta este vârsta de 9 luni, la femele ceara începe să se întunece până la maro.

Îngrijirea și întreținerea budgerigar, alegerea casei pentru budgerigars

Pentru fericit ținând un papagal acasă, are nevoie nu numai de disponibilitatea de alimente de înaltă calitate, ci și de plasarea corectă a cuștii.

Cum se alege o locație în cușcă?

Cel mai bun loc pentru cușcă este în partea luminoasă a camerei. Nu este recomandat să instalați o cușcă pe pervaz, deoarece mugurii sunt susceptibili la curenți. Cu toate acestea, pentru budgerigars este vital să aveți lumina zilei: în sezonul estival cel puțin 12 ore, iarna de la 10 ore. De aceea, în anotimpurile reci, când lumina zilei este destul de scurtă, proprietarii ar trebui să ilumineze în plus cușca. Pentru ca un animal de companie să se obișnuiască rapid cu proprietarul său, este necesar să puneți cușca la nivelul creșterii umane.

Selectarea celulei

Pentru a selecta corect o cușcă, trebuie să acordați atenție următoarelor criterii:

 1. Colivie pentru un papagalForma. Cea mai favorabilă formă pentru o celulă este un dreptunghi. Vârful coliviei trebuie să fie plat. În cuștile cu această formă, păsările se mișcă mult mai ușor, mai ales că este mult mai ușor să atârneți leagăne și jucării de un tavan plat.
 2. Marimea. Acest criteriu depinde în totalitate de numărul de papagali și de mărimea acestora. Dimensiunea cuștii trebuie să fie astfel încât papagalul să-și poată întinde liber aripile și să zboare de la un biban la altul.
 3. Aranjament de crenguțe. Aranjamentul optim al crenguțelor este considerat o direcție orizontală. Va fi mult mai ușor pentru păsări să se deplaseze de-a lungul pereților cuștii de-a lungul acestor crenguțe..
 4. Siguranță. Toți papagalii adoră să se miște de-a lungul fundului cuștii. Prin urmare, pentru propria lor siguranță, este necesar ca fundul să fie solid și să nu fie făcut din crenguțe. În cazul în care fundul nu este solid, atunci periculosul își poate prinde laba pe tijă și o poate deteriora.

Echipamente de colivie

alimentatoarePentru a face papagalii să se simtă confortabil în casa lor, este necesar să puneți cel puțin două stinghii cu diametre diferite, băuturi, hrănitoare și diverse jucării.

Toate stinghii ar trebui să fie poziționate astfel încât papagalul să poată zbura de la unul la altul fără probleme.

Băutorii trebuie sa fie din sticla sau portelan. La astfel de băutori, apa rămâne proaspătă mult mai mult timp. Băutorii trebuie spălați în apă fierbinte în fiecare zi. Pentru curățare, puteți folosi sifon, pe care apoi trebuie să îl clătiți bine și să ștergeți băutorul cu o cârpă uscată.

Ar trebui să existe un minim Două alimentatoare. Una va conține alimente uscate, a doua va conține fructe și legume.

Mai ales în zilele toride de vară, ar trebui să puneți o baie în cușcă. Apa de baie nu trebuie să fie prea rece sau fierbinte. Odată ce pasărea este reîmprospătată în baie, aceasta trebuie scoasă din cușcă..

Dacă în cușcă trăiește un singur papagal, atunci o mică oglindă trebuie așezată în partea superioară a cuștii. Îi ajută pe mușchiul tău să nu se simtă singur..

Budgerigar: îngrijire, întreținere și dietă

Dieta acestor păsări include un număr mare de diverse fructe, legume și sosuri..

Cereale amestecurile constau din ovăz, in și mei. Cel mai bine este să cumpărați un astfel de amestec într-un pachet sigilat, pe suprafața căruia există o zonă transparentă. Acest lucru va ajuta la evaluarea vizuală a calității produsului achiziționat..

Papagalii își obțin vitaminele în principal din fructe, legume și diverse fructe de pădure. Le place să ciugulească morcovi, frunze de varză și castraveți. Pentru fructe, merele, portocalele și piersicile sunt ideale. Boabele incluse în dieta papagalului sunt reprezentate de mure și zmeură. Cu toate acestea, nici papagalii nu vor refuza căpșunile..

Pentru ca papagalii să crească activi și să strălucească cu sănătate, ar trebui să li se dea minerale hrănire. Creta sau nisipul pot fi folosite ca alimente organice. Aceste substanțe sunt umplute cu calciu, care este necesar pentru corpul păsărilor..

Mancare pentru papagaliÎn primele zile după cumpărare, pasărea trebuie păstrată separat de alte păsări, dacă există..

O schimbare a mediului poate crea stres pentru pasăre. Prin urmare, principala regulă a îngrijirii unui animal de companie este protejarea acestuia de factorii iritanți externi. Astfel de factori includ zgomote puternice. În niciun caz nu trebuie să ridicați vocea la papagal. Când vorbiți cu el, ar trebui să vă faceți vocea cât mai blândă posibil. Nu este nevoie să încercați să vă ridicați cu forță animalul de companie. Acest lucru nu va face decât să agraveze situația, iar procesul de adaptare va continua mult timp. Dar, de îndată ce această barieră este depășită, puteți începe să vă învățați pasărea să vorbească..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Budgerigar: îngrijire, întreținere, dietă