Jackdaw - pasăre `oraș`, descriere și fotografie

Descrierea păsărilor cu șapcăUn locuitor al orașului este obișnuit să vadă păsări care se hrănesc cu porumbei - șapca. Cu toate acestea, nu toată lumea știe trăsăturile interesante ale comportamentului și caracterului lor. Între timp, aceste păsări merită atenție - chiar dacă au trăit lângă oameni de mai bine de o sută de ani. În plus, nu sunt lipsiți de inteligență și se împrumută la îmblânzire..

Jackdaw este cea mai apropiată rudă dintre corbi și turnuri. Aceste păsări sunt unite prin apartenența la aceeași familie - corvidele din ordinul paserinelor. Jackdaw diferă de rudele sale prin dimensiuni mai mici.

Aspect

Cum arată o tăcută? Are aproximativ dimensiunea unui porumbel, lungimea corpului de la vârful ciocului până la vârful cozii este de 34-39 cm. Greutatea păsării variază în limita a 175-280 de grame, la masculi este puțin mai mare decât la femele. Nu există alte diferențe de aspect între sexe.

Nacca are un corp dens și puternic. Ciocul este relativ mic, dar puternic. Ținuta este modestă și nu diferă într-o varietate de culori:

  • penajul este aproape complet negru;
  • partea de jos a corpului este de culoare negru-gri (ardezie);
  • partea din spate a gâtului, capul lateral și partea din spate a capului sunt cenușii cenușii:
  • capacul de pe cap și „fața” sunt negre;
  • ciocul și picioarele sunt întunecate

La soare, spatele strălucește cu o culoare argintie, iar aripile și coada - o nuanță metalică albăstruie.

În această apariție discretă, ochii unei păsări se remarcă - privirea lor atentă este îndreptată direct către ochii unei persoane. Aceasta este o raritate pentru lumea animală - reprezentanții faunei evită în cea mai mare parte privirea directă. Uneori se pare că pasărea nu este contrară pozării pentru o ședință foto.

Iris neagrele sunt de obicei albe, dar pot fi găsite și persoane cu ochi albaștri și chiar verzi. O reprezentare vizuală a aspectului acestor păsări poate fi obținută din fotografiile lor..

La păsările tinere, penajul este gri fumat, plictisitor, nu are strălucire și reflux. Dar, în toamnă, are loc prima moltă - iar tinerii cresc ca părinții lor.

Răspândire

Aspectul păsărilor cu șapcăJackdaw este o pasăre răspândită. Zona sa de reședință acoperă întreaga Europă și Asia de Vest, cu excepția regiunilor din nord. Pasărea poate fi găsită și în Africa de Nord.

În nordul și estul arealului, păsările sunt migratoare, pentru iarnă să se mute în regiunile sale sudice. Majoritatea persoanelor în vârstă nu zboară spre sud spre iarnă, dar rămân în zonele de cuibărit, mai ales dacă există suficientă hrană.

Trebuie remarcat faptul că în Asia de Est, în loc de șapca comună, trăiește ruda sa apropiată, șappa Dauriană. Aceste două specii au aspect și voce asemănătoare..

Numărul este stabil și ajunge la 15-18 milioane de indivizi. Prin urmare, aceste păsări nu sunt încă pe cale de dispariție..

Locuri de cuibărit

Jackdaws sunt păsări flocking. Locuiesc într-un singur loc cu mai multe familii simultan., formând colonii. În acest fel, arată ca niște turnuri, dar spre deosebire de ele, aleg locuri cu adăposturi pentru cuibărit. Ei pot fi:

  • scobituri de copaci bătrâni;
  • nișe și crăpături în stânci;
  • mansarde ale clădirilor, coșurilor de fum, deschideri de ventilație sub acoperișurile caselor;
  • panouri publicitare, pancarte, turnuri de apă;
  • vizuini, cuiburi vechi ale altor păsări.

În sălbăticie, șapca trăiește pe coaste stâncoase, maluri abrupte și păduri cu copaci bătrâni..

Ciuperci sunt atașate de oameni și, prin urmare, adesea cuibăresc în așezări. Dar preferă orașele cu clădiri vechi. În același oraș, vor fi mai multe păsări în zonele cu „Hrușciov” sau case din lemn cu două etaje. Și în zonele moderne cu panouri și blocuri de clădiri noi nu există locuri potrivite pentru amenajarea cuiburilor, așa că șapca sunt puține aici.

Șapca trăiește, de asemenea, în parcurile și plantațiile orașului, găsind adăpost în adânciturile copacilor bătrâni. De multe ori își construiesc cuiburile între cuiburile turnurilor - așa își protejează descendenții de atacul prădătorilor.

Comportamentul în habitatul natural

Obiceiuri de pasăre cu șapcăCaciulele trăiesc în turme nu singure, ci în perechi. În afara turmelor, păsările trăiesc numai în timpul cuiburilor. Păsările tinere care nu și-au găsit încă un partener sunt ținute singure.

Zborul neagrelor este ușor, decisiv și manevrabil. Sunt activi și mobili, dar destul de precauți. Vocea este o trăsătură distinctivă a acestor păsări: emit sunete sonore, „zăngănitoare”, mai degrabă melodice.

Păsările nu se tem de frig datorită penajului dens. Așezate pe o cornișă sau copac, se ghemuit astfel încât picioarele să se scufunde în puful de pe abdomen și astfel să se încălzească.

Caciulele au o memorie excelentă: își vor aminti de persoana care a distrus cuibul în copilărie pentru tot restul vieții și, dacă se apropie, vor avertiza turma de pericol iminent cu strigătul lor puternic..

Alimente

Caciulele sunt omnivore, se hrănesc cu orice. Ei caută larve de insecte în scoarța copacilor, mănâncă de bunăvoie râme, fluturi, gândaci și alte insecte. Nici ele nu disprețuiesc risipa de hrană umană - păsările pot fi adesea văzute în haldele orașelor.

Caciulele sunt agresive: atacă rozătoarele mici, păsările mici și mănâncă ouă de pasăre. Dacă trăiesc lângă mare, se hrănesc cu raci, pești și diverse moluște, spălați la mal la maree. De asemenea, adoră alimentele vegetale: fructe de pădure, semințe de plante.

Aceste păsări cauzează daune considerabile câmpurilor și grădinilor de legume. Ei nu sunt contrari să profite de germenii de mazăre și fasole. Grădinile nu pierd ocazia de a se sărbători cu prunele și cireșele lor preferate. Și pe pepeni și plantații de pepeni ciocănesc pepeni și pepeni, ajungând la pulpa lor suculentă.

Cu toate acestea, în ciuda pagubelor cauzate, păsările servesc, de asemenea, un serviciu bun oamenilor, distrugând insecte și rozătoare dăunătoare. Așadar, este foarte posibil ca beneficiile jackdaws să depășească răul.

Reproducere

Chiar și la o vârstă fragedă, păsările își găsesc un partener, perechile sunt create o dată pentru totdeauna. Relația dintre soți este destul de blândă: păsările se îngrijesc unii de alții, își pieptănă penele. Este adesea posibil să observăm cum bărbatul își hrănește iubita..

Sezonul de împerechere începe în martie. În aprilie păsările începe să construiești cuiburi. Cuibul cricului este aspru, plat, făcut din crenguțe, frunze, hârtie și cârpe. Bucăți de pământ și fecale de animale sunt folosite pentru a-l întări. Fundul cuibului este căptușit cu materiale moi: iarbă, lână, puf și pene..

Ciuperci sunt potrivite pentru aranjarea cuibului - la urma urmei, poate fi folosit timp de câțiva ani. Nu numai bărbații, ci și femelele lucrează la construcția unui nou cuib sau la repararea unui cuib vechi.

La sfârșitul lunii aprilie - începutul lunii mai, șapca depune 4-7 ouă de o nuanță albastru deschis sau albastru verzui cu pete maronii. Perioada de incubație durează 17-20 de zile. Puii sunt goi și orbi. Ambii părinți sunt implicați în hrănirea descendenților. O lună mai târziu, păsările tinere știu deja cum să zboare, dar cuplul continuă să le hrănească încă vreo două săptămâni.

Doar atunci când penajul tinerilor ticăloși este pe deplin format, ei încep o viață independentă. Păsările se unesc în turme, uneori de dimensiuni uriașe (câteva sute de indivizi). Jackdaws sunt adesea amestecate cu turnuri..

Jackdaw și omul

Unde poți găsi o ticăloasă de pasăreÎncă din cele mai vechi timpuri, șmecherii au trăit cot la cot cu oamenii. Pasărea este ușor de îmblânzit dacă crești un pui. Jackdaw este sociabil și puternic se atașează de o persoană. Dar un adult nu se va putea obișnui cu viața în captivitate, pentru că știe cum este să zboare liber pe întinderi nesfârșite..

Dacă luați un pui încă orb în creștere, atunci el se va obișnui atât de mult cu o persoană încât nici măcar nu va lua alte șmecheri pentru rude și se va strădui întotdeauna să comunice cu proprietarul.

Având grijă de daw, trebuie să faceți un efort. Necesită hrăniri frecvente la fiecare 2 ore, începând dimineața devreme și continuând până noaptea târziu. Puii nu știu cum să înghită mâncarea, așa că părinții o împing în jos pe gât cu limba. Și o persoană trebuie să folosească un deget pentru asta..

Pasărea are nevoie de mult spațiu - să mențină activitatea și, în consecință, forma fizică. Prin urmare, cel mai bine este să păstrați un daw nu într-un apartament, ci într-o dacha sau într-o casă de țară. Aici merită să o echipați cu o volieră, de mărimea unui dulap mic.

Dacă vă angajați în mod regulat cu pasărea, repetând aceleași cuvinte cu voce tare și clar, aceasta poate învăța să vorbească. Și nu o va face mai rău decât papagalii.

În sălbăticie, durata de viață a neagrelor este de 8-10 ani, iar în captivitate 15-17.

Jackdaw de pasăre Unde trăiește pasărea șacua?Neagră de păsări negreUnde iernă pasărea șaculuiHabitatul JackdawAspectul JackdawDescrierea JackdawȘapcă în captivitateCâte neagră trăiescJackdaw este o pasăre obișnuităCe sunt neagreleAspectul JackdawCum se reproduc raseleCe mănâncă o ticăloasăJackdaw este o pasăre obișnuită
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Jackdaw - pasăre `oraș`, descriere și fotografie