Cum arată o potârnică gri: descriere, viață în natură

Cum arată o potârnică griPotârnichea cenușie este unul dintre trofeele preferate ale vânătorilor

.

Această pasăre mică, asemănătoare unui pui de casă, cântărește doar aproximativ patru sute de grame, cu o lungime a corpului de treizeci de centimetri.

Chiar și vocea potârnicii cenușii este asemănătoare cu zgomotul găinilor domestice, iar masculul publică „corbul” familiar. Zboară rar și numai în caz de pericol. Picioarele puternice cu mușchii dezvoltate permit potârnicii să scape rapid de prădători, iar desișurile dense de tufișuri în care cuibărește această pasăre îl fac invizibil pentru oameni.

Potârnichea cenușie

Acum potârnichea a început să crească acasă. Carnea sa este considerată o delicatesă și costă mulți bani..

Diferențe externe

Potârnichea cenușie în condiții naturalePotârnichea este aproape o rudă a găinilor domestici și, prin urmare, similitudinea sa externă cu păsările de curte este evidentă. Există mai multe semne care sunt caracteristice potârnicii gri:

 • Atât femela, cât și masculul au pene gri, dar cu unele diferențe. Masculii au un penaj mai luminos, în timp ce femelele au pene roșii lângă coadă vara..
 • Burta păsărilor este albă, iar capul este maro, cu pete întunecate pe spatele capului..
 • Femela este mai mică decât masculul. Caracteristicile sexuale ale ambelor sexe sunt foarte slab exprimate și se pot distinge doar una de alta prin mărime..
 • Odată cu vârsta, masculii apar pe piept cu o pată neclară maro..

Culoarea păsărilor nu se schimbă pe tot parcursul anului. Pe spate și aripi, puteți vedea un model frumos format din pete și împrăștiere maro.

Comportamentul naturii și nutriția

Dieta cu potârnici sălbaticiDieta zilnică a unei potârnici sălbatice constă din predominant din alimente vegetale. Acestea sunt în principal cereale, precum și frunze și lăstari de plante. Extragerea alimentelor în perioada de iarnă devine deosebit de relevantă, deoarece rămășițele de cereale din câmpuri sunt singurul aliment disponibil pentru potârnici..

Acum este din ce în ce mai dificil pentru potârnichile cenușii să își găsească hrană în fiecare an în timpul iernii. Câmpurile sunt tratate activ cu substanțe chimice și din această cauză insectele mor în masă.

Boabele devin principalul aliment al păsărilor, rămânând pe câmp după recoltare. Prin urmare, ei gravitează din ce în ce mai mult spre așezările umane..

Răceala de iarnă este dificilă pentru potârnichele cenușii. Se sapă în grămezi de zăpadă și zboară din ea când se apropie pericolul. O pasăre de iarnă epuizată devine adesea prada unui prădător. În natură, pericolul stă în așteptarea păsărilor, nu numai de la vânători; barcile, șoimii, vulpile și dihorii nu sunt împotrivă să se delecteze cu un pui sălbatic..

Vara, aceste păsări mănâncă cu bucurie melci, diverse insecte, melci și chiar broaște țestoase mici. Sunt ocupați să caute mâncare dimineața, iar ziua, de regulă, se ascund în desișuri de tufișuri. Noaptea aceste păsări dorm.

Potârnichea cenușie este o pasăre sedentară. De multe ori trebuie să-și schimbe locul de reședință. Ar putea fi un incendiu sau căutarea unei margini cu mâncare mai accesibilă. Pentru potârnichi, schimbarea locului devine un adevărat stres. Pe un teritoriu nou, devin temători și nervoși..

În lunile de iarnă, păsările se adună și, odată cu debutul primăverii, dimpotrivă, se dispersează în perechi pentru cuibărit. În timpul sezonului de împerechere, masculii luptă pentru atenția femelelor. Luptele sunt de obicei însoțite de țipete puternice, iar loviturile sunt livrate folosind gheare și cioc.

Zborul de potârnici este foarte zgomotos și scăzut. O turmă înspăimântată ridică un adevărat tufiș capabil să sperie orice persoană. Zboară în linie dreaptă, fără viraje și stau aproape. Cel mai adesea, dacă trebuie să se mute, aleargă dintr-un loc în altul..

Aceste păsări adoră să-și petreacă ziua săpând în pământ lângă cuib. Distracția lor preferată se zbate în praf.

Construiesc cuiburi din ramuri și iarbă și aleg cele mai liniștite locuri. Puteți găsi adesea o potârnică gri în pajiștile adiacente râurilor, pe marginile pădurilor și pe stânci. Are nevoie doar de desișuri verzi, așa că, dacă se instalează în zona de stepă, atunci alege zone cu ierburi înalte sau un grup de arbuști de stepă.

Reproducere

Crescătoare de potârnici sălbaticiÎn sălbăticie, rareori trăiesc până la vârsta de cinci ani. În timp ce păsările de curte pot supraviețui și zece. Alimentația insuficientă și pericolul constant al prădătorilor scurtează semnificativ durata de viață.

Deja pasarea devine matura sexual intr-un an și poate face deja cuib. Dacă condițiile climatice din zona în care locuiește o permit, atunci cuiburile pot începe devreme - în martie.

De regulă, se alege un partener de sex feminin, iar ambii viitori părinți participă la construcția cuibului. Cuibul este construit din ramuri și tulpini de plante și în interior păstrează-l cald.

Potârnichile cenușii produc extrem de multe ouă. Deci, femela poate amâna până la douăzeci de ouă. Mai mult, majoritatea puii ecloziți sunt sănătoși și rezistenți. Copiii umili se mișcă perfect și rapid după două zile. Părinții încearcă să-i ia departe de cuiburi pentru a-i proteja de prădători.

Bărbații de potârnici gri sunt adevărați apărători ai familiei și tați excelenți. În acest sens, ei diferă de mulți reprezentanți ai păsărilor. În cazul unui atac asupra cuibului, masculul protejează fără teamă femela cu puii, uneori chiar moarte într-o luptă inegală. Bărbații sunt direct implicați în hrănirea și creșterea copiilor. În plus, în timpul incubării ouălor, masculul înlocuiește cu ușurință femela..

Prepelițele se nasc la sfârșitul lunii mai și deja în septembrie ajung la dimensiunea părinților lor.

Care este numele potârnicii masculine?

Vânătorii au un termen - "Pui", dar în realitate masculii sunt numiți doar cocoși.

Vizualizări

Specii de potârniciÎn plus față de potârnicuțul cenușiu, există mai multe specii de păsări care diferă între ele prin habitat:

 • Keklik, sau altfel - potârnicu de piatră. Are un corp foarte mic pentru o potârnică. Greutatea de multe ori nu depășește șase sute de grame. Ca de obicei, femelele sunt mai mici decât masculii.
 • În Asia Centrală trăiește potârnicu barbos. Ea alege un teren montan pentru cuibărit cu vegetație abundentă..
 • Tundra potârnicu arata foarte elegant si are o culoare variata a penajului. Cel mai adesea, corespunde teritoriului în care locuiește.
 • În nordul Europei, precum și în America și Asia, el trăiește ptarmigan. Este mai adaptat la frigul de iarnă, deoarece penajul său crește toamna și scade primăvara. Culoarea păsării este deschisă, gălbuie.

Au fost mereu vânate. Capcanele erau o metodă populară de pescuit. Vânătorii se strecurau pe pasărea șezând și puneau pe plasă. În acest moment, numărul de potârnici a scăzut semnificativ. Motivul este lipsa furajelor din cauza dependenței de pesticide și substanțe chimice. Și, de asemenea, habitatele potârnichilor, ca și alți locuitori ai câmpurilor, sunt în continuă scădere. Un bărbat, din cauza activităților sale, el însuși, fără să vrea, deplasează păsările.

Creșterea potârnichilor acasă

Crescătoare de potârnici cenușiiOamenii cresc de mult aceste păsări. Avantajele acestor păsări față de alte păsări domestice sunt următoarele:

 • Oua de prepelita, care au devenit un adevărat panaceu pentru multe boli. Diferența dintre ouăle de prepeliță și ouăle de pui este că le poți bea crude.
 • Carnea de prepeliță mult mai gustos decât puiul cu care suntem obișnuiți, dar prețul său este de cinci sau mai multe ori mai mare decât puiul.
 • Creșterea potârnichilor poate fi o afacere profitabilă. La urma urmei, producția de ouă a femelei este de până la douăzeci și cinci de ouă în același timp, iar rata de supraviețuire a descendenților este destul de mare.

Pentru creșterea acasă, prepelița cenușie este perfectă. Mai rar, ei dobândesc o astfel de rasă încă rară ca potârnicul roșu. O pasăre pentru reproducere este de obicei cumpărată, dar o puteți obține singur.

Principalul lucru este să asigurați siguranța potârnichilor. Pentru a face acest lucru, au amenajat o volieră cu un gard înalt. Datorită dimensiunilor reduse, numărul de dușmani care doresc să profite de o potârnică îl depășește semnificativ pe cel al găinilor. Chiar și un corb obișnuit nu este contrar capturării unui pui sălbatic.

Sunt crescuți împreună cu găini, rațe și gâște. Ei dobândesc mai multe perechi în același timp, deoarece în perioada de cuibărire trebuie să se împartă în familii. Este de dorit să existe cel puțin patru femele și același număr de bărbați. Spre deosebire de alte păsări, nu este poligamă, ceea ce înseamnă că numărul masculilor și femelelor trebuie să se potrivească. În termen de un an, o femelă matură sexuală poate aduce cel puțin douăsprezece ouă și, în viitor, numărul lor va crește de fiecare dată.

Dieta acasă este alcătuită din produse precum: porumb, făină de oase și făină de pește, făină de floarea soarelui și făină de soia, orz, grâu și drojdie pentru furaje. Asigurați-vă că dați mâncării sare și iarbă verde. Înainte de incubația ouălor, femelei i se administrează suplimente de vitamine.

Puii se amestecă cu gălbenuș, brânză de vaci și zer din lapte în mâncarea lor. De asemenea, puteți include pâine albă și varză proaspătă tocată în dieta păsărilor..

Încearcă să țină puii în cuști, așa că vor fi mai în siguranță. După două luni sunt eliberați în curtea de păsări..

În ceea ce privește bolile, potârnichele au o imunitate excelentă în comparație cu găinile. Cu toate acestea, există încă riscul de a prinde o infecție. Tratamentul potârnichilor este similar cu restul păsărilor..

Potârnichele fără pretenții au nevoie doar de așternut cald iarna și de o cantitate constantă de alimente. Plantați un arbust mic în incintă, astfel încât păsările să se poată ascunde la umbra sa. Cu o dietă echilibrată și o îngrijire adecvată, puteți obține o mulțime de descendenți sănătoși, ceea ce înseamnă un profit bun..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum arată o potârnică gri: descriere, viață în natură