Cum se face și se echipează o cușcă pentru papagali corella

CorellaPapagalul cockatiel este considerat pe bună dreptate una dintre cele mai interesante specii de animale de companie cu pene. Pe lângă un aspect foarte elegant, aceste păsări se disting prin abilitatea excelentă de învățare și pot deveni un adevărat prieten pentru un proprietar atent și grijuliu. Păstrarea unui cockatiel presupune achiziționarea unui accesoriu serios - o cușcă. De cât de strict vor fi respectate cerințele de bază pentru locuința locuitorului cu pene, va depinde confortul, sănătatea și speranța de viață. Luați în considerare caracteristicile selecției și fabricării cuștilor pentru acești papagali.

Cum să alegi cușca de papagal potrivită pentru cocoși

Pentru a determina alegerea unei cuști, este necesar să se obțină cel puțin cele mai generale informații despre păsările pentru care este destinată..

Știați? Corella aparține familiei Cockatoo și nu a Papagalilor. Numele latin al păsării - Nymphicus hollandicus - reflectă frumusețea și gingășia acestui reprezentant al păsărilor (nimfele grecești antice sunt frumoase fecioare divine, personificând diverse forțe naturale care dau viață). Patria cocoșului este Australia, dar din 1960 acești papagali au fost interzise de pe continent, astfel încât toate păsările vândute în magazinele noastre de animale de companie au provenit de la păsări care au fost capturate cu cel puțin o jumătate de secol în urmă.
Una dintre trăsăturile distinctive ale cockatielilor este prezența unei creastă contrastante pe cap. Eleganța și chiar o oarecare rafinament al acestor păsări este dată de aripi ascuțite cu pene lungi de zbor și o coadă la fel de lungă în formă de pană, care reprezintă aproximativ jumătate din întreaga lungime a papagalului. Cu toate acestea, tocmai aceste caracteristici ale structurii sale trebuie luate în considerare la alegerea unei celule adecvate.Corella

Dimensiuni

Colivia cockatiel trebuie să se potrivească atât cu dimensiunea cât și cu caracterul papagalului.

Lungimea corpului unui adult poate ajunge la 33 cm, anvergura aripilor este de 38 cm, ceea ce este de aproximativ două ori mai mare decât dimensiunea medie a unui papagal.

În plus, în sălbăticie, cocoții nu se așează niciodată în păduri tropicale, preferând un spațiu deschis unei păduri dense. Din acest motiv, pentru această specie de papagali este important nu doar o locuință spațioasă, ci o locuință spațioasă (observatorii de păsări observă că este de fapt mai bine să păstrezi aceste păsări în voliere și nu în cuști, dar în orice caz, trebuie să te străduiești să obții cea mai mare dimensiune posibilă a locuinței, mai ales dacă vorbim despre mai multe păsări).

Important! Cusca de budgerigar categoric nu este potrivit pentru cockatiels: pentru o astfel de pasăre este prea mic.

Experții vorbesc despre următoarele dimensiuni minime de celule:

 • lungime - 60 cm;
 • lățime - 40 cm;
 • înălțime - 70 cm.
CorellaParametrul principal din cușcă nu este înălțimea, ci lungimea, deoarece pasărea nu zboară de sus în jos. Lipsa spațiului orizontal poate provoca cocoșul să-și rănească aripile luxoase sau să-și rupă coada..

afla, cum să alegi un cockatiel de papagal, cum se numește, cum să distingi un băiat de o fată din papagalii Corella.

Forma

După cum știți, cuștile de papagali pot avea o bază rotundă, pătrată sau dreptunghiulară. Forma cilindrică a locuinței arată foarte frumoasă, dar în acest caz gusturile proprietarului și ale animalului său de companie nu coincid deloc. În absența colțurilor, papagalii se simt incomod, dezorientați și nervoși. În plus, întorcându-și labele de-a lungul tijelor îndoite, pasărea va aluneca constant, care este plină de răni.

A doua întrebare care apare adesea este direcția localizării tijelor. La modelele gata făcute de cuști, tijele sunt aproape întotdeauna amplasate orizontal, deoarece producătorii sunt conștienți de faptul că această opțiune va permite papagalului să se miște liber de-a lungul pereților, agățându-se de ele cu gheare și cioc. Cu toate acestea, există și modele cu tije verticale, prin urmare, atunci când achiziționați un produs, trebuie cu siguranță să acordați atenție acestui punct..Colivie pentru un papagalAtunci când inspectați dispozitivul modelului selectat, trebuie să clarificați dacă acesta are o tavă extensibilă care poate fi curățată fără a-i deranja ocupantul. Cu toate acestea, dacă papagalului i se oferă posibilitatea de a zbura liber în jurul casei (și întreținerea corectă a cockatielului necesită acest lucru), puteți curăța locuința în absența păsării în ea. În acest caz, prezența unui palet extensibil nu este atât de importantă, deși îndepărtarea paletului este încă mult mai ușoară și mai convenabilă decât ridicarea unui top greu..

afla, cum să aibă grijă de cocoși și puii lor.

Material

Materialul din care este fabricată cușca trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

 • Siguranța mediului;
 • putere;
 • netezime (astfel încât pasărea să nu fie rănită pe margini ascuțite, colțuri, obiecte proeminente);
 • capacitate de curățare rapidă.
Din acest punct de vedere, arborele, iubit pentru naturalețea și prietenia cu mediul, este slab potrivit ca material pentru o casă de păsări..

Îngrijirea este destul de dificilă, este grea, este incomod să spălați și să curățați un astfel de material și, în plus, dăunătorii periculoși pot începe cu ușurință în el. Este imposibil să prelucrați plăcile cu materiale antiparazitare speciale - acestea pot provoca otrăviri la chiriașul cu pene.Colivie pentru un papagalPlacajul este un material mai ușor, dar are și dezavantajele sale. Ca o opțiune acceptabilă, puteți lua în considerare plăcile din fibră de lemn din MDF datorită caracterului său ecologic ridicat sau plăcilor de fibră mai subțiri.

Important! Plăcile aglomerate (plăci aglomerate) conțin multe rășini de formaldehidă care sunt periculoase pentru sănătatea păsărilor de curte, iar placa orientată (OSB) este chiar mai puțin potrivită pentru fabricarea cuștilor. Trebuie remarcat faptul că în Occident există două standarde pentru plăci aglomerate - din ce în ce mai puțin sigure din punct de vedere al mediului. Cu toate acestea, în Rusia o astfel de clasificare nu este acceptată, prin urmare, este încă mai bine să nu utilizați PAL de uz casnic..

Cu toate acestea, astfel de materiale sunt potrivite numai pentru un palet și numai în cazul în care faceți o casă pentru o pasăre într-un mod artizanal, cu toate acestea, chiar și în această situație este mai bine să utilizați produse moderne din industria chimică - plastic sau sticlă organică.

Este important să vă asigurați că materialul este suficient de puternic: pasărea este puțin probabil să o poată deteriora, dar proprietarul său în timpul recoltării sau doar trecerea pe lângă acesta este destul de probabil.

Este bine dacă designul paletului prevede laturi înalte. În acest caz, produsele reziduale ale papagalului nu vor dormi suficient din cușcă și se vor răspândi în toată casa..Colivie papagalUnele modele asigură un grătar suplimentar care este stivuit deasupra paletului, prevenind otrăvirea păsărilor prin ciocănirea cu alimente vechi amestecate cu propriile excremente (aceste resturi trec prin grătar și devin inaccesibile papagalului).

De asemenea, va ajuta la menținerea picioarelor păsării uscate și curate. Mulți proprietari de papagali nu primesc un astfel de design, crezând că cocoșul poate fi rănit de tije orizontale în partea de jos a casei sale, dar în realitate probabilitatea unui astfel de accident este foarte mică, iar beneficiile sunt evidente..

În ceea ce privește pereții și acoperișul, aici este cel mai bine să acordați preferință tijelor sau plaselor inoxidabile, iar distanța dintre tije (celule) ar trebui să fie de cel puțin 20 mm, astfel încât papagalul să nu-și poată împinge capul prin tije și să se rănească..

afla, cum să faci o volieră și purtător pentru papagali.

Un loc potrivit pentru o celulă dintr-un apartament

Un apartament de oraș sau chiar o casă privată nu este un habitat natural pentru un papagal. În astfel de condiții, pericolele stau în așteptarea unei păsări literalmente la fiecare colț. De aceea este foarte important nu numai să alegeți cușca potrivită, ci și să determinați corect locul unde va fi amplasată..Colivie pentru un papagalNu este potrivit pentru instalarea caselor de păsări:

 • camere îndepărtate în care oamenii intră rar;
 • o bucătărie în care se prepară mâncare și există mult abur (evaporarea din preparatele din teflon este deosebit de periculoasă pentru păsările de curte);
 • camere în care este adesea prea zgomotos, mai ales dacă un astfel de zgomot apare neașteptat (de exemplu, muzica sau aparatele electrice „puternice” se aprind brusc);
 • locuri sub influența undelor electromagnetice și radio directe (lângă aparatele electrice, computerele personale, routerele WiFi etc.);
 • zone din imediata apropiere a dispozitivelor de încălzire - aerul uscat și cald afectează negativ penele;
 • locuri suflate - papagalii pot suporta aerul rece, dar încep imediat să doară din cauza unei curenți și chiar pot muri;
 • pervazul sau aproape de fereastră - în acest loc este deosebit de frig iarna și prea fierbinte vara, când fereastra este deschisă există curent, iar zgomotul care vine de pe stradă va speria papagalul.

Știați? Pasărea din casă trebuie să fie la același nivel cu fața unei persoane în picioare. Din punct de vedere psihologic, acest moment are o mare importanță: fiind mai mic decât creșterea umană, papagalul se va simți deprimat, dar o poziție mai înaltă este nedorită, deoarece provoacă penei un sentiment incorect și chiar periculos al propriei sale dominații în casă.

Corella este o pasăre foarte sociabilă, chiar și printre papagalii sociabili, așa că ar trebui să poată observa evenimentele care au loc în jur, să asculte vocile umane și alte sunete și să ia parte la toată această participare fezabilă..CelulăNu așezați cușca în mijlocul camerei: dacă una sau două părți ale locuinței sunt ferm lipite de perete, ocupantul acesteia se va simți mult mai protejat și mai puțin vulnerabil. Faptul este că o pasăre încuiată nu se poate ascunde de potențialul pericol, așa cum o face în sălbăticie, ceea ce înseamnă că trebuie să fie capabil să se retragă de la ochii curioși într-un colț protejat în siguranță dacă ceva îl sperie.

Știați? Cockatiels sunt mult mai stresați decât alți papagali. Din frică, pasărea își poate pierde cunoștința și chiar arunca pene (coada suferă mai întâi, dar pene de zbor sunt de obicei păstrate).
Un alt punct important atunci când alegeți un loc pentru o cușcă este iluminatul. Aici trebuie să mențineți foarte clar echilibrul corect. Pe de o parte, razele soarelui fierbinți, din care pasărea nu poate ascunde, îi pot costa viața, dar, pe de altă parte, ocazia de a absorbi soarele blând este o plăcere preferată pentru pasărea australiană..

Accesorii pentru echiparea cuștii

Deoarece nici cel mai atent proprietar nu poate petrece tot timpul cu prietenul său cu pene, trebuie să se aibă grijă ca pasărea să se poată distra, fiind singură.

Din fericire, magazinele moderne de animale de companie oferă o selecție uriașă de diverse accesorii cu care vă puteți echipa cușca, ceea ce face ca șederea în ea să nu fie prea plictisitoare..CockatielsÎn ceea ce privește elementele esențiale, pentru un papagal, acesta este în primul rând un băutor și un alimentator..

Știați? În patria lor, cockatielii preferă să se așeze aproape de corpurile de apă, cu toate acestea, aceste păsări încearcă să nu se apropie de apă. Interesant este că nici ei nu locuiesc pe coasta continentului verde, preferând să se stabilească pe continent.

Pentru a preveni uscarea apei din cușcă și contaminarea cu excremente, reziduuri alimentare și alte resturi, este mai bine să achiziționați un băutor automat din sticlă sau plastic organic sau obișnuit. Într-un astfel de recipient, apa își păstrează prospețimea pentru o lungă perioadă de timp. Atunci când utilizați băuturi deschise, conținutul acestora trebuie să fie monitorizat constant și apa să fie schimbată zilnic, sau chiar mai bine de două ori pe zi..

Când umpleți vasul de băut, trebuie să aveți grijă ca apa să fie la temperatura camerei, deoarece lichidul rece poate duce la supărare digestivă la papagal, iar unul cald nu îi va oferi plăcere și nu-i va potoli setea. De asemenea, este mai bine să nu folosiți apă de la robinet, cea mai bună opțiune este apa îmbuteliată pentru hrana bebelușului sau doar apa purificată.

Alimentatoarele trebuie să fie late, adânci și netede..CorellaCa alimentator, puteți folosi boluri mici sau recipiente speciale din plastic, plastic, porțelan sau ceramică, disponibile în sortiment în magazinele de animale de companie. Vesela sau vasele din lemn pentru hrănitorul de păsări sunt slab potrivite datorită faptului că un astfel de material este foarte greu de curățat.

Următorul accesoriu care merită cumpărat pentru animalul dvs. de companie este o cadă. Nu trebuie păstrat într-o cușcă tot timpul, dar cel puțin o dată pe săptămână, mai ales în sezonul cald, păsării ar trebui să i se ofere posibilitatea de a efectua o procedură de apă. La sfârșitul băii, baia trebuie îndepărtată imediat, astfel încât pasărea să nu bea apă murdară și să se îmbolnăvească..

afla, ce jucării sunt necesare într-o cușcă de papagali.

Desigur, colivia pentru păsări trebuie să fie echipată cu diverse stinghii și stinghii. În cazul unui cockatiel, ar trebui să existe cel puțin două dintre ele. Acestea ar trebui să fie așezate la înălțimi diferite, iar partea superioară ar trebui să fie atașată aproape deasupra tavanului în sine. Dacă dimensiunea cuștii este minimă, nu trebuie așezate mai mult de patru stinghii în ea, deoarece obiectele inutile vor limita spațiul deja mic pentru locuitorul cu pene.

Sănătatea papagalului va fi asigurată de stinghii realizate din lemn moale (salcie sau mesteacăn, poți direct cu mugurii). Frânghia moale va funcționa, de asemenea. Materialele plastice și bambusul provoacă calusuri la labele păsării, și chiar răni sângeroase din șmirghel, pe care producătorii le înfășoară uneori stingherile pentru a șlefui ghearele și ciocul..CorellaEste bine dacă stinghii au grosimi diferite, acest lucru va oferi, de asemenea, o gimnastică excelentă pentru picioarele papagalului. Fixarea stâlpilor trebuie să fie rigidă: în procesul de legănare, cocoșul poate răni aripile sau coada lungi.

Important! Dacă cocoșul are ocazia să zboare de la un biban la altul în interiorul cuștii, el va fi foarte mulțumit. Dacă cușca este prea mică, stinghii ar trebui așezați în interior, astfel încât, deplasându-se de la un biban la altul, pasărea să nu atingă crenguțele cu coada.

De asemenea, trebuie înțeles că stingherile sunt consumabile. Papagalii îi ciugulesc fericit, acest lucru este foarte util pentru sistemul digestiv al păsărilor, așa că periodic aceste accesorii vor trebui actualizate.

Lipsa de calciu este foarte periculoasă pentru papagali, deci ar trebui să existe întotdeauna cretă în cușcă, ar trebui să o cumpărați la un magazin de animale de companie.

Puteți diversifica viața unui animal de companie cu aripi echipând cușca cu diverse jucării. Cea mai simplă opțiune este o mică oglindă sau clopot. Dar nu vă lăsați purtați: în primul rând, papagalul are nevoie de spațiul spațial al casei sale.Corella

Cușcă de papagali cocatiți

O cușcă bună pentru un papagal este destul de scumpă, mai ales când vine vorba de adăpostirea unei păsări relativ mari și active. Dar, cu răbdare și unele abilități, puteți face fără efort o versiune alternativă excelentă a cuștii cu propriile mâini..

Instrucțiunile detaliate pentru construirea unei cuști pentru cockatiel sunt date mai jos..

Din păcate, papagalii pot fugi în stadiul inițial al îmblânzirii, află, cum să prinzi un papagal acasă și pe stradă.

Unelte și materiale

Pentru a face o cușcă, avem nevoie de:

 • scânduri sau placaj de lemn nevopsit pentru fund;
 • plasă cu o înălțime de cel puțin 70 cm - 2,5 metri de funcționare (comparăm dimensiunile exacte cu parametrii selectați ai cuștii și dimensiunea fundului acesteia);
 • ferăstrău, ferăstrău electric sau mașină de tăiat lemn (placaj)-Unelte și materiale
 • burghiu sau burghiu electric;
 • burghiu;
 • şurubelniţă;
 • șuruburi;
 • ruletă;
 • o foaie de hârtie pentru realizarea unui desen;
 • stilou sau creion;
 • cleşte;
 • cuie;
 • balamale pentru mobilier pentru pian din oțel inoxidabil;
 • un ciocan;
 • lipici-Unelte și materiale
 • tăietoare;
 • capsator pentru constructii;
 • șmirghel sau șmirghel pentru șlefuirea fundului.
Important! În loc să nu fie foarte ușor de întreținut lemnul și placajul, puteți utiliza un palet din plastic gata făcut. Se găsește la vânzare separat de cuști.

Etape de fabricație

Procesul de realizare a cuștii pas cu pas implică următoarele acțiuni:

 1. Începem cu un desen - determinăm pe hârtie dimensiunile inițiale ale detaliilor viitoarei cuști - palet, pereți, acoperiș.
 2. Dacă nu este utilizat un palet gata făcut, acesta trebuie realizat în etapa inițială. Din lemn sau placaj folosind un ferăstrău sau un ferăstrău, decupați un dreptunghi cu lungimea necesară, trei părți laterale ale paletului (una lungă și două scurte, de cel puțin 10 cm lățime), precum și trei benzi pentru instalarea ochiurilor - aceeași lungime ca și laturile și înălțimea 2-3 cm. A patra bară laterală lungă ar trebui să fie mai îngustă decât celelalte trei, astfel încât cușca să poată fi curățată.Cușcă de cocatelă DIY
 3. Folosind lipici, fixăm baza paletului cu trei laturi (a patra va fi instalată în ultima etapă). Lipim o bandă pentru instalarea ochiurilor pe fiecare parte interioară a laturilor.Cușcă de cocatiți DIY
 4. Decupăm rafturile laterale. Avem nevoie de opt scânduri cu o înălțime dată, de aproximativ 6 cm lățime.
 5. Lipim rafturile în perechi în forma literei „L”.Cușcă de cocatiți DIY
 6. Folosind clești, am tăiat patru pereți din plasă pentru cușca viitoare.
 7. Cu ajutorul unui creion sau stilou, marcați găurile de pe pereții laterali în conformitate cu celulele ochiurilor.Cușcă de cocatiți DIY
 8. Ne înarmăm cu un burghiu și găuriți conform marcajelor pregătite.Cușcă de cocatelă DIY
 9. Introducem tijele de plasă în găurile pregătite de ambele părți. Realizăm în acest fel doi pereți lungi.Cușcă de cocatiți DIY
 10. Lipim pereții laterali în baza paletului.
 11. Folosind un ciocan și cuie, punem două benzi orizontale pe partea superioară a pereților lungi (capătul ochiului trebuie să rămână în exterior).
 12. Punem cea de-a patra parte a paletului rămasă astfel încât partea superioară să coincidă cu celelalte trei laturi, iar cea inferioară să fie cu 3-4 cm deasupra fundului (va fi convenabil să îndepărtați resturile prin golul format din cușcă).Cușcă de cocatiți DIY
 13. Fixăm pereții laterali din exteriorul paletului cu benzi orizontale.
 14. Introduceți cele două fragmente de plasă rămase (pereți cu cuști scurte).
 15. Fixăm plasă pe interiorul cuștii cu scândurile laterale folosind cuie.
 16. Trecând la designul tavanului. Îndoiem marginile proeminente ale pereților lungi ai ochiurilor de plasă și le fixăm pe scândurile orizontale pre-cuie folosind un capsator de construcție.Cușcă de cocatiți DIY
 17. Ungem trei transversale pe benzile laterale lungi ale tavanului - două de-a lungul marginilor cuștii și una în centru.
 18. Îndoiem și fixăm cu un capsator de construcție capetele superioare ale ochiurilor pe cei doi pereți scurți rămași.Cușcă de cocatiți DIY
 19. Începem să fabricăm ușa superioară. Va ocupa jumătate din tavan. Tăiați un fragment din plasă de dimensiunea necesară cu clești și atașați capetele acestuia cu o capsator de construcție la două scânduri de lemn (acestea ar trebui să fie amplasate pe laturile scurte ale ușii).
 20. Atasam o balama de mobilier la una dintre scanduri.
 21. Folosind o șurubelniță, atașăm a doua jumătate a balamalei la deschiderea pregătită de pe acoperișul cuștii, instalând astfel ușa.Cușcă de cocatiți DIY
 22. Rămâne să înecăm a doua jumătate a acoperișului cu o grilă - decupăm fragmentul necesar al grilei și îl atașăm în jurul perimetrului la tavanul cuștii cu ajutorul unui capsator de construcție.Cușcă de cocatiți DIY
 23. Ușa din tavan este pentru proprietar. Folosind această gaură, puteți instala și schimba stinghii și alte accesorii în interiorul cuștii. Și papagalul are nevoie de o ușă vizibilă și de înțeles pe perete. Poate fi realizat din aceeași plasă, după ce ați tăiat în prealabil gaura necesară din perete cu ajutorul cleștelor și ați introdus ușa finită în ea (cel mai simplu mod de a o fixa este făcând ochiuri din tijele de plasă și îndoindu-le corespunzător).Cușcă de cocatiți DIY
 24. Ca ultim pas, realizăm o tavă extensibilă. O foaie de panouri de fibră de lemn este potrivită pentru acest lucru și, pentru a fi ușor de îndepărtat, puteți fixa o bară transversală (profil) pe una dintre laturile sale. De asemenea, va închide golul inferior dintre palet și plasă, împiedicând papagalul să încerce să iasă..Cușcă de cocatiți DIY

Cusca de papagal DIY: video

Desigur, o cușcă de papagali bricolaj nu arată la fel de elegantă ca una finisată, iar realizarea unei astfel de structuri este o sarcină care necesită efort, abilități și disponibilitatea materialelor. În același timp, dacă totul se face corect, fiabil și conștiincios, un locuitor cu pene într-o astfel de locuință nu se va simți mai rău decât într-o cușcă scumpă dintr-un magazin, deoarece principalul lucru pentru o pasăre nu este costul casei și nici măcar varietatea de jucării care o umplu. ci atenția și grija unui proprietar iubitor.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se face și se echipează o cușcă pentru papagali corella