Cum să ai grijă de muguri acasă?

Budgerigars sunt animale de companie bune. Păstrarea acestor păsări nu necesită costuri mari, iar animalele de companie în sine vor aduce bucurie proprietarului. Uneori chiar încearcă să repete vorbirea umană..

Atunci când decideți să aveți un astfel de prieten cu pene, trebuie să-i faceți șederea confortabilă, astfel încât să fie asigurat pentru toată lumea, iar sănătatea sa să fie în siguranță. În acest articol veți găsi cerințe generale despre cum să aveți grijă de un papagal acasă..

Tipuri de muguri

Astăzi sunt cunoscute 32 de tipuri de mutații primare și 100 de mutații secundare. Toți papagalii ondulați importați din Australia aveau aceeași culoare: culoarea principală era verde, obraji galbeni, vârfuri întunecate de pene. După munca crescătorilor, culoarea a început să fie completată cu noi nuanțe și culori, au apărut alte specii de papagali din această familie.

Cele trei tipuri principale de muguri sunt:

 1. Standard
 2. Spengly
 3. Cehi.

Standard

Ele provin din pergamentele sălbatice australiene. Mai mic decât omologul său. Culoarea este verde, cap galben, dungi pe spatele capului și aripi. Penajul cozii include diverse nuanțe și culori. Există papagali albaștri-standard. Culoarea cerii depinde de culoarea principală și de sexul individului, se schimbă odată cu vârsta.

Budgerigar standard
Budgerigar standard

Spengly

Este o subspecie a mutației aleatorii. De-a lungul timpului, munca crescătorilor a dat rasei o culoare marmorată. La reproducerea pungilor, speciile erau antracit cenușiu și papagal negru. Culoarea ochilor este neagră, la albini poate fi roșie sau maro. Albinosul nu este alb pur, cu dungi gri pe marginile penelor. Papagalii de culoare galbenă și albastră au același ton și aripi de culoare marmură. Papagalii în albastru, violet și albastru au capul alb. Dungi de aripă gri sau galben deschis.

Budgerigar
Papagal ondulat "Spangl"

Cehi

Această specie a fost produsă în Cehoslovacia, de unde și numele. Un alt nume pentru astfel de papagali este expoziție. Dimensiunea cehilor este puțin mai mare decât strămoșii lor. Corpul subțire cu umerii largi oferă aspectul unui individ robust și robust, spre deosebire de alte specii. Cea mai mare parte albă și albastră. Există un smoc și bătăi de cap pe cap.

Gulerul pieptului cu margini întunecate. Acest tip de papagal este mai predispus la învățarea imitării vorbirii. Speranța de viață, chiar și în cazul hranei de calitate și a îngrijirii budgerigarelor, este mai mică decât cea a altor specii și este de 4 - 5 ani.

Budgerigar
Papagal ondulat „ceh”

Cusca pentru animale de companie și nevoia de libertate

De cele mai multe ori animalul de companie se află în cușcă, deci trebuie să îl alegeți temeinic, ghidat de preferințele speciei. Budgerigarii, indiferent de vârsta lor, sunt foarte mobili și activi, așa că au nevoie de o cușcă mare atât în ​​înălțime, cât și în lățime, din materiale adecvate.

Atenţie! o cușcă mică, cu o formă neregulată și obiecte așezate analfabet în ea, va afecta în mod negativ sănătatea și durata de viață a unui papagal.

Cuștile rotunde nu sunt, de asemenea, potrivite pentru păstrarea animalelor de companie cu pene. Dar papagalii ca o cușcă dreptunghiulară.

Dimensiuni adecvate

La alegerea unei dimensiuni adecvate pentru o cușcă de papagali, se iau în considerare parametrii principali:

 • Lăţime. Pentru ca pasărea să-și poată întinde liber aripile și să se miște fără interferențe, indiferent de mărimea ei.
 • Lungime. Pentru a putea instala două sau mai multe stinghii la înălțimi și distanțe diferite, iar pasărea ar putea zbura liber între ele fără a atinge pereții și partea superioară a cuștii.

Dimensiunile optime ale coliviei pentru un perrucă:

 • o pasăre - lungime 40 cm, lățime 25 cm, înălțime 30 cm;
 • două păsări - lungime 60 cm, lățime 30 cm, înălțime 40 cm;
 • mai mult de două păsări - lungime 60 cm, lățime 50 cm, înălțime 60 cm.

Materiale

Papagalii roșesc în mod constant tijele în apropierea cuștii, iar metalele oxidante precum cuprul, zincul etc. sunt dăunătoare animalului de companie și duc la otrăvire. Cuștile din oțel de înaltă calitate sunt foarte potrivite, care nu ruginesc și nu se oxidează.

Cusca de budgerigar
Cusca de budgerigar

Accesorii

Un factor important este cum și cu ce spațiul celular este umplut. Lucrurile trebuie să fie de înaltă calitate, netoxice, nu alergice. Ele trebuie să fie convenabile de utilizat și întreținut. Cușca trebuie să se potrivească liber, fără a restricționa animalul de companie:

 1. Una sau mai multe stinghii (inele);
 2. rezervoare pentru furaje și apă;
 3. jucării;
 4. rezervor de scăldat;
 5. cutie pentru cuib (când clocesc pui).

Alimentatorul și băutorul trebuie să fie dimensionate pentru papagal. Alimentatorul și băutorul trebuie scoși din cușcă în fiecare zi pentru a clăti și dezinfecta. Este de preferat să folosiți un băutor de tip sticlă din material netoxic de calitate.

Bibanul și ramurile pot fi de diferite forme și dimensiuni, dar cu performanțe de înaltă calitate. Perchele din lemn cu diametrul de 15-20 mm sunt perfecte. Doar coniferele nu sunt potrivite, precum și lemnul de cireș, cireș de pasăre, stejar, plop, liliac și salcâm. Puteți face singur un biban. Se recomandă stinghii ponce, sunt necesare pentru ca animalul să-și poată macina ghearele.

Jucării

Atunci când alegeți o jucărie pentru un animal de companie, este important să știți că nu există jucării care să fie 100% sigure. Trebuie să alegeți o dimensiune confortabilă și potrivită. Sunt utilizate în principal clopote și alte obiecte mici melodice, precum și scări, leagăne, frânghii. Oglinzile sunt instalate dacă păsările nu au agresivitate spre reflecție.

Umplutură pentru palete cușcă

Este bine să folosiți cuști cu tavă glisantă. Acest lucru vă va permite să schimbați așternutul fără a deranja prea mult papagalul. Pe lângă înlocuirea materialului de umplutură, paletul însuși trebuie spălat și dezinfectat. Pentru așternuturi, hârtia, rumegușul și nisipul cernut, uscat sunt potrivite. Granulele absorbante vândute în magazine, de preferință o fracțiune fină, sunt excelente..

Papagalii trebuie eliberați periodic din cușca lor. Acest lucru poate fi început după ce pasărea se obișnuiește cu mediul și cu proprietarii. Dacă pasărea nu are voie să zboare din cușcă, atunci poate începe depresia, ceea ce va duce la refuzul de a mânca și a se îmbolnăvi. Aripile se pot atrofia, iar papagalul nu va mai zbura cu totul. O cușcă mare va permite păsării să-și antreneze mușchii.

Jucărie papagal
Jucărie papagal

Ce să cauți când pasărea este în afara cuștii?

Deschide ferestrele

Neatenția proprietarilor la aerisirea casei duce adesea la pierderea papagalului. Chiar și o perdea nu va deveni un obstacol pentru zborul unei păsări către o fereastră sau fereastră deschisă. Pentru a vă plimba animalul în siguranță, trebuie să închideți ferestrele, orificiile de ventilare sau să instalați o plasă de țânțari. Opțiunea cu plasă este mai fiabilă, deoarece ușa din cușcă nu se închide întotdeauna în mod fiabil, iar papagalul însuși o poate deschide.

Ușile

Pericolul se poate ascunde în uși, și nu numai la intrare, ci și la ușile interioare, prin care pasărea poate intra într-un mediu periculos pentru ea. Animalul de companie poate fi pur și simplu zdrobit de o ușă de închidere în timpul zborului sau așezat pe el.

plimbare

Toate acțiunile legate de deschiderea cuștii trebuie efectuate numai în interior, pentru a evita evadarea papagalului. Înainte de a merge, verificați de fiecare dată dacă ușa și dopurile suplimentare de pe ea sunt bine închise. Aveți grijă de cușcă și țineți departe animalele, precum și păsările sălbatice, pentru a nu infecta animalul de companie și a-l speria.

Lichid într-un recipient deschis

O găleată, o vază cu apă și flori, o cadă și chiar și un pahar plin pot fi periculoase pentru muguri. Aceste păsări sunt foarte îndrăgite de înot și sunt doar curioase, dar nu pot înota, prin urmare se pot îneca cu ușurință.

Podea și mobilier

Asigurați-vă că nu călcați pe animalul de companie, nu stați pe el, nu îl închideți în dulapuri, bufeturi. Aveți grijă când mutați mobilierul. Este mai bine să alungi pasărea de pe podea, astfel încât să nu se obișnuiască să meargă pe ea.

Bucătărie

În bucătărie, literalmente totul este plin de pericole pentru papagal și, prin urmare, este mai bine să închideți accesul acolo. Ghivece și farfurii cu mâncare fierbinte, aragaz cu gaz sau electric și încălzitor de apă incluse. Când pregătiți mâncarea în tigăile din teflon, este necesar să ventilați camera, deoarece gazul emis de o tigaie încălzită este dăunător păsărilor. Papagalul poate mânca firimituri sau alte alimente de pe masă, ceea ce va afecta ficatul și corpul păsării în ansamblu.

Budgerigars în natură
Budgerigars în natură

Plantele din cameră

Printre plantele de interior pot fi prezente atât otrăvitoare, cât și dăunătoare papagalului. Pot duce la moartea penei. Pământul pentru plante la care s-au adăugat îngrășăminte este, de asemenea, periculos. Cactușii pot răni un papagal.

Cablare

Gnawing este o distracție preferată a prietenilor. Nici cablajul electric nu evită această soartă. Câteva minute, iar papagalul este capabil să roască firul electric. Acest lucru poate duce nu numai la deteriorarea cablurilor electrice, ci și la moartea animalului dvs. de companie. Este mai bine dacă firele sunt așezate în canale speciale de cablu.

Animale de companie

Toate animalele de companie reprezintă o amenințare la adresa vieții papagalului. Chiar dacă o pisică sau un câine este amabil și nu reacționează la cel cu pene, papagalul va atrage atenția asupra persoanei sale prin intruziune și neînfricare și va forța animalele să reacționeze greu de prezis. Au existat cazuri în care, după mulți ani de conviețuire pașnică, o pisică a atacat o pasăre. Este recomandabil să evitați contactul cu rozătoarele domestice pentru a evita atacarea unei păsări sau contractarea unei infecții periculoase pentru papagal.

Obiecte ascuțite

Un cuțit ascuțit, ace, ace sunt, de asemenea, periculoase pentru un papagal. Pasărea este curioasă și vrea să încerce totul. Trebuie să vă asigurați că pene nu au acces la aceste articole.

Frânghii, fire, benzi elastice

Un papagal, pe lângă înghițirea frânghiilor și firelor, riscă să se încurce în ele. O bandă elastică pentru păr și bani, un fir sau o frânghie aruncată într-o buclă în jurul gâtului animalului de companie îl pot sufoca. De asemenea, trebuie să fii atent la jucăriile cu corzi..

Reguli pentru îngrijire și întreținere la domiciliu 

Cușca trebuie curățată o dată sau de două ori pe săptămână. Este necesar să se spele fără a utiliza agenți de curățare care nu sunt siguri pentru păsări. Mai bine spălați cu săpun dezinfectant simplu. Păstrarea cuștii curate va reduce riscul papagalului de a se îmbolnăvi.

Pe vreme caldă, papagalul poate fi stropit cu apă sau pus într-o baie.

În timp ce papagalul doarme, cușca poate fi acoperită cu o cârpă întunecată care nu permite trecerea luminii, dar nu blochează accesul aerului proaspăt.

Dacă o pasăre se teme de întuneric, folosiți o lumină de noapte. În caz contrar, papagalul va intra în panică, va fi văzut într-o cușcă și va fi rănit.

Budgerigar albastru
Budgerigar albastru

Acordați atenție comportamentului animalului dvs. de companie și monitorizați sănătatea acestuia. Mergeți la clinica veterinară pentru examinare de 1-2 ori pe an. Dacă schimbați comportamentul sau aspectul mugurelui, trebuie să-l arătați urgent medicului veterinar. Respirația neobișnuită, scurgerea din glandele oculare și nasul, mucusul pe pene, pierderea în greutate sunt toate motivele pentru o vizită imediată la medicul veterinar..

Îngrijirea descendenților

Papagalii bugetari sunt monogami și, după ce au creat o pereche, rămân împreună pe viață. Alegerea este făcută de femeie. Dacă femela nu recunoaște masculul, atunci el trebuie transferat într-o altă cușcă. Încercați din nou peste o zi, lăsați-i să se obișnuiască unul cu celălalt. Papagalul este ciufulit și nu comunică cu altul - acesta este un semn că cuplul nu se va înțelege, este mai bine să încercați cu un alt bărbat sau femeie. Un cuplu nu este separat, altfel păsările încep să tânjească, se pot îmbolnăvi și pot muri.

Așezați cutia sub cuib. Puneți iarbă uscată și rumeguș pe fundul cutiei. Faceți intrarea în cuib la 5-6 cm de podea, astfel încât puii să nu cadă.

După ce puii maturi părăsesc cuibul, acesta este îndepărtat astfel încât femela să nu se așeze din nou pe ouă și să slăbească. Următoarea incubație poate fi permisă după un an și jumătate..

Factori externi

Pentru ca papagalii să se simtă bine la temperatura corpului de 41 de grade, temperatura și umiditatea corectă a mediului, este necesară o iluminare bună. Deși aceste păsări sunt rezistente, trebuie să creați un microclimat.

Ce climat este obișnuit pentru un papagal?

Patria budgerigarilor este Australia. Animalele de companie au nevoie de un microclimat similar cu clima sufocantă a acestui continent, cu aerul său umidificat. Trei factori principali sunt importanți pentru un papagal: iluminatul, temperatura, umiditatea.

Australia
Australia

Iluminat

Papagalii au glande lângă ochi care sunt responsabile de producerea hormonilor. Hormonii, pe de altă parte, asigură o bună funcționare a corpului. Datorită vederii, păsările primesc informații din lumea din jur, găsesc hrană, adăpost etc. Pentru viziunea animalului de companie și calitatea glandelor, este necesară o anumită iluminare, la care păsările sunt foarte sensibile. Chiar și mici modificări afectează psihicul și bunăstarea generală a papagalului..

Iluminatul interior simplu nu este suficient pentru animalele de companie cu pene. Au nevoie de mai multe raze ultraviolete care afectează dezvoltarea scheletului. Lipsa vitaminei D, care intră în organism cu lumina soarelui, reduce absorbția calciului. Fără calciu, oasele devin fragile, provocând leziuni.

În zilele calde și însorite, cușca cu papagal poate fi afișată pe balcon sau poate ieși cu ea. În sezonul rece, iluminatul este utilizat cu ajutorul lămpilor speciale care produc lumină aproape de soare cu raze ultraviolete, deși într-o cantitate mică.

Temperatura

Deși patria budgerigars este Australia fierbinte, acestea nu tolerează temperaturi ridicate. Temperatura normală a acestor papagali este de 22-25 grade C. Curentele și dispozitivele de încălzire la o distanță apropiată de cușcă nu sunt de dorit pentru animalele de companie. Temperaturile extreme vor afecta negativ sănătatea papagalului.

În zilele caniculare, papagalul poate fi pulverizat sau instalat cu o baie de apă. Dacă zilele sunt reci sau animalul de companie este bolnav, încălzirea artificială este utilizată pentru a o încălzi, folosind o lampă cu incandescență, de preferință lumină albastră sau încălzitoare desemnate. Înainte de aceasta, o umbră este creată într-o parte din cușcă cu o bucată de pânză, astfel încât papagalul să poată rămâne acolo..

Umiditate

Pentru a evita bolile pielii și penajul păsării, este necesar să se asigure umiditatea aerului în cameră de 55-57%. Pentru aceasta, este instalat un umidificator. Lipsa de umiditate duce la probleme de penaj, probleme de vărsare și descuamare a pielii. În același timp, starea generală a papagalului se agravează, apar probleme cu membranele mucoase și respirația.

Atenţie!: umidificatorul trebuie curățat pentru a preveni pătrunderea și răspândirea bacteriilor în aer.

Câți ani trăiește un papagal acasă?

Fiecare tip de papagal are propria durată de viață. Trebuie să cunoașteți durata de viață a animalului dvs. de companie pentru a selecta o dietă zilnică pentru el, ținând cont de vârstă.

Potrivit ornitologilor, mugurii trăiesc între 5 și 10 ani. Această durată de viață se datorează habitatului și condițiilor din acest mediu. Aceasta include: obținerea de hrană, evitarea întâlnirilor cu prădătorii, găsirea unui loc unde să petreceți noaptea și adăpostirea de vreme rea. Durata de viață este, de asemenea, influențată de diferite boli, dintre care există multe.

Condițiile de viață pentru papagali într-un apartament, sub rezerva proprietarului tuturor condițiilor necesare, nu sunt comparabile cu condițiile de viață ale rudelor lor sălbatice. Animalele de companie sunt mai puțin susceptibile de a experimenta situații stresante. Cu condiții atât de confortabile, speranța de viață devine mai lungă..

Sănătatea păsărilor și potențiale probleme

Toți proprietarii de muguri domestici se confruntă cu boli ale animalelor de companie. În primul rând, este importantă îngrijirea adecvată a păsărilor și a alimentației acestora. Dar chiar și respectând toate condițiile, probabilitatea unei boli de papagal nu este exclusă. Ca și în cazul oamenilor, depistarea timpurie și tratamentul bolilor păsărilor sunt cele mai bune. Pentru a face acest lucru, trebuie să puteți determina dacă un papagal este sau nu bolnav. Monitorizează comportamentul și aspectul animalului de companie.

Există trei tipuri principale de boli:

 1. Datorită paraziților externi și interni.
 2. Infecțios.
 3. Din cauza încălcării condițiilor de detenție și îngrijire.
Papagal negru
Papagal negru

Datorită paraziților

Un papagal se îmbolnăvește când mănâncă alimente contaminate de calitate slabă, când mușcă ramuri aduse de pe stradă, când este în contact cu alte persoane bolnave. Împreună cu tratamentul medicamentos, trebuie să dezinfectați celula cu obiectele situate acolo.

Infecțios

Acestea sunt cauzate de microbi și sunt dificil de vindecat. Pentru a preveni boala, este necesar să respectați cu strictețe igiena animalului de companie, să furnizați păsării o nutriție de înaltă calitate cu toate vitaminele necesare pentru aceasta..

Datorită încălcărilor condițiilor de păstrare a pergăriei

În acest caz, animalul de companie are riscul de a dezvolta gută, răceli, deficit de vitamine. Destul de des, gușa se îmbolnăvește sau pasărea poate fi pur și simplu otrăvită. Pentru a evita aceste probleme, trebuie să cunoașteți și să creați condiții de viață confortabile pentru animalul dvs. de companie..

Sfaturi utile:

 • Uneori este necesar să tăiați ghearele și aripile. Pentru a face acest lucru, trebuie să contactați specialiști.
 • Nu speriați papagalul, evitați situațiile stresante. Stresul și frica omoară adesea mugurii..
 • Comunicarea cu un papagal ar trebui să aibă loc calm, pe un ton blând, cu tandrețe în voce. Acest lucru vă va ajuta animalul să înțeleagă că nu va fi afectat..

Concluzie

Animalele de companie cu pene creează o senzație de căldură și confort în casă, ameliorează stresul. A le urmări este foarte distractiv. Pentru ca animalul de companie și proprietarul să se simtă confortabil unul cu celălalt, este necesar să se studieze regulile pentru îngrijirea unui prieten cu pene, astfel încât acesta să nu se îmbolnăvească. Papagalii sunt foarte sensibili, de aceea trebuie să aduceți o pasăre în casă numai după ce ați gândit-o.

Arătând grijă, afecțiune și atenție către prieteni, puteți obține în schimb emoții pozitive și bună dispoziție!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să ai grijă de muguri acasă?