Jaco cu coadă roșie: cum să ai grijă și ce să hrănești acasă

Jaco cu coadă roșiePopularitatea gri-urilor ca animale de companie se datorează în mare măsură onomatopeei lor excepționale. Se crede că sunt superioare oricărei alte păsări din această zonă. Dar, în afară de onomatopeea simplă, acest papagal demonstrează și abilități intelectuale ridicate pentru o pasăre. Caracteristicile conținutului griului cu coadă roșie și vor fi discutate în această publicație..

Descriere și trăsături distinctive

Aspectul acestei păsări exotice nu este cel mai spectaculos - dar, cu toate acestea, trăsăturile de caracter și unele abilități o disting de alți papagali și o plasează într-un loc special.Jaco cu coadă roșie

Aspect și longevitate

Acesta este un papagal destul de mare:

 • lungimea corpului ajunge la 40 cm;
 • lungimea cozii - 8 cm;
 • anvergura aripilor - 65 cm.

Știați? Prima mențiune a acestor papagali ca animale de companie a apărut acum aproximativ patru mii de ani. Atunci au început să fie păstrate aceste păsări vorbărețe în casele nobilimii feniciene, grecești și apoi ale nobilimii romane. Prețul papagalilor a fost destul de mare și a depășit costul unui sclav, așa că pentru o lungă perioadă de timp griii au fost considerați unul dintre simbolurile luxului. Cu toate acestea, chiar și acum această pasăre costă foarte mult.

Culoarea principală este cenușie, dar coada, conform numelui, este de culoare maro sau roșu. Ciocul este negru, îndoit în jos. Irisul ochilor este galben, labele sunt gri. Masculii și femelele din exterior sunt practic indistincte unul de celălalt, cu excepția faptului că masculii sunt puțin mai mari. Această pasăre trăiește mult timp, în medie aproximativ patruzeci de ani. Vârsta record înregistrată este de 49 de ani și 7 luni.Jaco cu coadă roșie

Habitat și stil de viață

În natură, această specie de papagali trăiește în pădurile din Africa de Vest, în spațiul din Angola până în Liberia. Preferă să se așeze lângă râuri, trăiesc de obicei în grupuri mici. În trecut, s-au adunat în turme mari, dar acum astfel de comunități au dispărut practic din cauza braconajului. Se hrănesc cu fructe, semințe, frunze, diverse moluște. Poate face raiduri pe terenurile agricole.

Important! Cenușii cu coadă roșie sunt adesea vânate de braconieri care sunt interesați nu numai de carnea acestei păsări, ci și de penele folosite în scopuri decorative și rituale, precum și de papagalii vii pentru vânzare ulterioară. Comerțul cu griuri capturate în sălbăticie este în prezent interzis..

În natură, acestea se disting prin prudență, inclusiv în raport cu oamenii, dar în același timp se comportă zgomotos, emit o întreagă cacofonie de sunete - fluiere, țipete, clicuri etc. Acești papagali formează perechi perene stabile care pot fi distruse numai în moartea unuia dintre soți.Jaco cu coadă roșie

Inteligență și caracter

Popularitatea gri-urilor se datorează nu numai abilităților lor onomatopeice, ci și inteligenței lor. Există afirmații că, în ceea ce privește inteligența, acestea pot fi comparate cu un copil de trei ani. Cercetările științifice, în special experimentele profesorului Irene Pepperberg, au arătat că nu numai că își amintesc cuvintele, ci și le înțeleg sensul, percep conceptul de culoare, numărul de serie etc..

În medie, acest papagal este capabil să memoreze aproximativ 1.500 de cuvinte sau sunete produse, de exemplu, de aparatele de uz casnic. Își amintește, de asemenea, întregi ture de vorbire. În captivitate, griul imită adesea trăsăturile de caracter ale proprietarului său - atitudinea sa față de oameni, manifestările emoțiilor, modul de comunicare.

afla, cum să aibă grijă de papagalii Jaco și cum să îmbunătățiți o relație cu un papagal.

Durează relativ mult timp pentru a te obișnui cu un loc nou și cu oameni noi, procesul poate dura 1-2 săptămâni. Pasărea are nevoie de o comunicare regulată cu proprietarul, cu atenția cuvenită, devine un adevărat prieten pentru el. De regulă, își amintește mult timp de acele persoane care au jignit-o sau au speriat-o..Jaco cu coadă roșie

Cât costă și cum să alegi

Atunci când alegeți un gri, ar trebui să respectați anumite principii și să luați în considerare unele dintre nuanțe, și anume:

 • se recomandă cumpărarea păsărilor numai de la crescători de încredere sau achiziționarea celor crescute în pepiniere speciale;
 • păsările de la creșe ar trebui să fie inelate cu un inel fix cu adresa creșei și data nașterii papagalului imprimată pe ea;
 • când pasărea atinge un an și jumătate, este aproape imposibil să se determine vizual vârsta ei;
 • masculii nu sunt diferiți de femele în exterior;
 • este de dorit să dobândiți o pasăre tânără care poate fi îmblânzită;
 • ochii papagalului ar trebui să fie strălucitori, nu apoși, fără descărcare;
 • nu trebuie să existe pete chele sau deteriorări ale pielii, precum și deteriorări mecanice ale ciocului;
 • excrementele sănătoase ale păsărilor sunt de culoare verde închis, cu incluziuni albicioase, nu lichide;
 • papagalii sănătoși - atât foarte tineri, cât și maturi - au un penaj curat și neted;
 • păsările nervoase se mișcă adesea dintr-o parte în alta și clătină constant din cap;
 • papagalii bolnavi au dificultăți de respirație, adesea își ascund capul sub aripi.
Jaco cu coadă roșie

Costul unui tânăr Greys crescut la o grădiniță este în medie de 1000–1500 USD. Prețul unui tânăr papagal antrenat să vorbească poate crește de 1,5-2 ori.

Important! Dacă cumpărați Gri de la o persoană aleatorie, există toate șansele de a achiziționa o pasăre veche, care va fi foarte greu de domesticit. În cel mai rău caz, va fi un papagal sălbatic de contrabandă, provocând probleme cu comportamentul său.

Îngrijire și

Cenușii roșii nu sunt prea exigenți în ceea ce privește condițiile de păstrare. Cu toate acestea, pentru ca papagalul să nu se îmbolnăvească și să se simtă confortabil, este necesar să-i oferim un anumit microclimat, o cușcă confortabilă etc. Să luăm în considerare acești factori mai detaliat..

Selectarea și amenajarea cuștii

Optim pentru gri este o cușcă dreptunghiulară complet metalică (nichelată sau din oțel inoxidabil) (este permisă o suprafață semicirculară) cu dimensiuni de cel puțin 70x60x60 cm. Cuștile cu elemente din lemn nu sunt potrivite, deoarece papagalul le va deteriora rapid cu ciocul său. În plus, el poate deșuruba foarte abil piulițele, astfel încât astfel de părți structurale să nu funcționeze. Din același motiv, este necesar să se asigure o încuietoare de ușă fiabilă..Jaco cu coadă roșieEste recomandabil să alegeți o cușcă cu o tavă extensibilă - acest lucru va facilita foarte mult procesul de curățare. Colivia trebuie să fie echipată cu cel puțin un biban, care trebuie poziționat în așa fel încât papagalul să poată, așezat pe el, să-și întindă aripile calm și să nu atingă vârful coliviei cu capul. Instalați-l paralel cu pereții laterali, în timp ce nu ar trebui să se rotească sau să se balanseze. Diametrul bibanului este de aproximativ 3 cm. Materialul pentru acesta poate fi:

 • cireașă;
 • arțar;
 • Măr;
 • mesteacan.
În cuști sau voliere mai spațioase, puteți instala de la 2 la 4 stinghii, care sunt situate mai departe unul de celălalt. În plus, cel puțin două alimentatoare pentru diferite tipuri de alimente și un băutor sunt suspendate pe pereții laterali (nu pe fund) în cușcă. Sunt fabricate din metal, plastic durabil, sticlă sau porțelan. O cadă de baie ar trebui să fie făcută din aceleași materiale, a căror dimensiune ar trebui să depășească ușor dimensiunea păsării.

Știați? Cel mai faimos proprietar al papagalului gri este probabil legendarul rege englez Henry VIII Tudor. Se pare că acest monarh și-a iubit animalul de companie mai mult decât soțiile sale, dintre care erau șase și doi dintre care Henry i-a executat. După cum sa dovedit mai târziu, papagalul a supraviețuit atât proprietarului său, cât și iubitilor săi..

De asemenea, se recomandă plasarea unei pietre minerale în cușcă - acesta este un bloc presat de substanțe minerale, despre care pasărea își macină ciocul și, în același timp, primește câteva minerale utile pentru sine. Pentru a îmbunătăți starea de spirit a animalului de companie, jucării speciale pentru papagali mari sunt adesea plasate în cușcă..

Cel mai adesea acestea sunt diferite pandantive din lemn, inele, leagăne, lanțuri. Destul de populare sunt așa-numitele. Jucării „furajere” - în ele sunt așezate diverse delicatese, astfel încât animalul de companie va trebui să efectueze mai multe acțiuni într-o anumită succesiune pentru a ajunge la delicatese.Jaco cu coadă roșie

Condițiile de detenție

Acești papagali au nevoie de o zi lungă de lumină, de aproximativ 14-15 ore, astfel încât iluminarea artificială trebuie folosită iarna. Cușca cu animalul de companie trebuie așezată într-o cameră caldă, uscată, bine luminată, fără curenți, fluctuații bruște de temperatură și zgomote puternice. Temperatura optimă a aerului pentru gri este de 20-26 ° С, umiditatea este de 40-50%.

Este foarte important ca pasărea să fie expusă periodic la lumina directă a soarelui, acest lucru va avea un efect pozitiv asupra sănătății sale. Vara, în zilele însorite, puteți chiar să scoateți cușca în aer liber, acoperind o parte din ea cu o cârpă pentru a crea o zonă umbrită pentru animalul de companie. Este foarte de dorit să organizați o baie pentru animalul de companie, în mod ideal această procedură se efectuează zilnic.Jaco cu coadă roșiePentru scăldat, utilizați o baie sau o sticlă cu spray. Apa trebuie să fie la temperatura camerei. Dacă temperatura camerei scade sub 20 ° C, scăldatul este oprit. Papagalul este învățat să procedeze treptat, încercând să nu sperie pasărea. Penele trebuie să se usuce în mod natural, nu este permis un uscător de păr.

Păstrarea cuștii curate

Pentru a împiedica păsările să se îmbolnăvească, cușca trebuie menținută curată. Pentru a face acest lucru, fundul său este acoperit cu un material de umplutură special sau nisip dezinfectat. Acest pat se schimbă pe măsură ce se murdărește, cel puțin o dată pe săptămână. Sticlele contaminate, tijele cuștii și alimentatoarele sunt spălate cu apă fierbinte și săpun și apoi șterse.

Citeste mai mult, cum să faci și să echipezi independent o cușcă pentru un gri.

Cum să hrănești un papagal gri acasă

Principalul aliment pentru acești papagali este amestecul de cereale (diferite tipuri de mei, ovăz, semințe de floarea-soarelui etc.). Le plac nucile - pinul, alunele, nucile, alunele. Toate acestea ar trebui completate cu fructe, fructe de pădure și legume. Poate fi:

 • mere;
 • pere;
 • portocale;
 • banane;
 • Căpșună;
 • zmeură;
 • coacăz.

Jaco cu coada roșie mănâncăDin legume:

 • fasole verde;
 • morcov;
 • Ardei gras;
 • mazăre în păstăi;
 • roșii;
 • castraveți.
De asemenea, puteți folosi cartofi sau sfeclă fierte pentru hrănire. Este necesar să se includă în dietă și verdețuri - de exemplu, frunze de salată sau păpădie. Din hrana animalelor, papagalii primesc viermi de masă, brânză de vaci și hrană pentru ouă. În plus, un recipient cu alimentare minerală este plasat în alimentator, care este creta, roca de coajă, coaja de ou zdrobită.

Verifică cele mai bune rase de papagali vorbitori.

În general, se recomandă consultarea cu amelioratorul sau cu personalul creșei de la care a fost achiziționată pasărea despre dieta. Pe baza celor de mai sus, putem concluziona că griul este o pasăre dificil de păstrat, deși nu este deosebit de solicitant pentru condițiile sale. Principala dificultate este necesitatea unei comunicări regulate cu papagalul, construind relații cu acesta. Dar dacă reușiți să depășiți aceste dificultăți, atunci recompensa va fi un animal de companie loial, prietenos, inteligent..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Jaco cu coadă roșie: cum să ai grijă și ce să hrănești acasă