O tumoare sau o umflătură la un papagal: cum se tratează

PapagalConform statisticilor veterinare, mai mult de 90% din toate bolile la papagali apar din vina proprietarilor. Alimentația dezechilibrată, condițiile de viață precare, condițiile insalubre sunt principalii factori care contribuie la scăderea funcțiilor de protecție a corpului păsării și, ca urmare, la apariția diferitelor afecțiuni, inclusiv a neoplasmelor. Ce tumori există și cum să le tratăm, să ne dăm seama.

Tumora și umflăturile: principalele diferențe

Neoplasmele la papagali sunt rare și nu toate sunt maligne. Cu toate acestea, prezența unor umflături sau tumori complică în mod semnificativ viața unui animal de companie și poate provoca perturbări în starea sa de sănătate..

Puteți distinge o tumoare de o bucată obișnuită prin următoarele semne:

 • tumora este permanentă și poate crește în dimensiune în timp, în timp ce nodul obișnuit trece după câteva zile;
 • formarea sub formă de tumoare se caracterizează printr-o creștere destul de rapidă, posibilă proliferare în țesuturi și organe învecinate;
 • tumorile au un efect negativ asupra stării generale a corpului animalului: pierderea poftei de mâncare, modificări de comportament, letargie, letargie, sete intensă, lipsă de coordonare etc..
Umflături și umflături la un papagalDacă, la examinarea unui animal de companie, se găsește o nouă formațiune, se recomandă să solicitați imediat ajutorul unui profesionist care poate stabili diagnosticul corect și poate prescrie o terapie competentă. Trebuie remarcat faptul că iradierea tradițională pentru tratamentul oncologiei nu funcționează pe papagali..

În ce domenii se poate

Localizarea neoplasmelor la papagali este diferită. Tumora poate apărea pe aproape toate organele.

În funcție de locul de formare, simptomele bolii vor varia, de asemenea:

 • în abdomen - tumoarea comprimă organele interne și afectează negativ digestia penei;
 • în zona pieptului - pot apărea probleme de respirație, în special dificultăți de respirație, dificultăți de respirație;
 • in cap - animalul de companie poate avea o coordonare slabă a mișcărilor;
 • pe organele genitale - tumora poate provoca paralizia membrelor. Papagalul are letargie, apatie, dificultăți de respirație, somnolență constantă;
 • pe coadă, sub aripă sau gât - pot apărea senzații dureroase la palpare, disconfort, letargie a penei, pierderea poftei de mâncare.
Tumori la un papagal Orice neoplasm, indiferent de localizarea sa, poate fi însoțit de o creștere a setei, o deteriorare a poftei de mâncare, apatie și letargie a păsării, o scădere semnificativă a funcțiilor de protecție a corpului.

Știați? Neoplasmele la papagali ocupă locul al doilea în ceea ce privește incidența bolilor la păsări, cedând primele poziții la holera. Conform statisticilor, păsările cu vârsta cuprinsă între 2 și 9 ani sunt mai susceptibile la afecțiuni, iar masculii suferă de oncologie mai des decât femelele.

Ce se putea ascunde dedesubt

Tumorile la papagali apar din diferite motive, au o natură diferită, diferă în ceea ce privește locul de localizare și gradul de dezvoltare. Păsările sunt cele mai sensibile la mai multe tipuri de neoplasme: lipoame, xantome, hernii și hipertrofie cerată..

Lipom

Lipom - o formațiune benignă care apare în abdomenul inferior, chila superioară sau inferioară, mai rar - pe aripi, gât, coadă. În ceea ce privește prevalența, lipomul ocupă o poziție de lider. Papagal LipomaÎl puteți recunoaște după următoarele semne:

 • formă rotunjită, uniformă sub formă de bilă situată sub piele;
 • culoarea poate varia de la deschis la maro închis;
 • neatașarea neoplasmului la țesuturile vecine, adică capacitatea de a se deplasa sub piele.
În ciuda faptului că un lipom aparține tumorilor de natură benignă și un papagal poate trăi cu el aproape toată viața, aduce un disconfort semnificativ animalului de companie, îl împiedică să zboare normal, urcându-se pe un biban etc..

Ca urmare a acestui disconfort constant, pasărea pierde jucăușul, activitatea scade și pofta de mâncare dispare. În cazuri rare, un lipom poate degenera într-o formație malignă - liposarcom, care se caracterizează prin fuziune cu țesuturi, un model vascular mai pronunțat, senzații dureroase puternice.

Important! Numai un medic veterinar poate stabili cu exactitate natura tumorii după biopsia țesuturilor afectate.
În majoritatea cazurilor, un lipom, chiar dacă este foarte crescut, răspunde bine la tratament. Într-o formă ușoară, 10% carnitină sau L-carnitină sunt utilizate pentru combaterea acesteia, sarcina principală a căreia este îmbunătățirea metabolismului lipidic, reducerea dimensiunii țesutului adipos și reducerea tumorii în sine.Papagal LipomaPentru formele mai grave se practică intervenția chirurgicală, dar puteți încerca să vindecați formarea cu ajutorul unor astfel de medicamente: acid lipoic, Karsil, Lipomin, Sarcomin, Legalon. Ca terapie suplimentară, se utilizează medicamente care întăresc sistemul imunitar: Imunofan, Roncoleukin.

Vă va fi util să aflați medicamente pentru papagali.

Xanthoma

O altă boală obișnuită la papagali este xanthoma - o tumoare benignă care este o acumulare de țesut adipos galben în anumite zone ale corpului..Papagal xanthomaDe obicei, acest „wen” apare la locul leziunilor vechi, dar poate apărea și ca o unitate independentă. Cauza apariției bolii este considerată a fi utilizarea alimentelor prea grase sau prea îmbogățite de către păsări..

Aflați dacă puteți da un papagal: portocale, banane, pâine, mandarine, castraveți, iarbă, struguri, ouă și brânză de vacă.

Xanthoma poate fi localizat în orice parte a corpului și poate „acoperi” și un lipom. În astfel de cazuri, este diagnosticată o tumoare lipom-xantomă..

Xanthoma are o serie de trăsături caracteristice:

 • poate apărea în orice zone;
 • are un model vascular pronunțat;
 • are o culoare galben strălucitoare permanentă.
Este posibil să se distingă un lipom de un xantom numai pe baza datelor examenului histologic. Singura metodă eficientă de tratament este excizia chirurgicală a zonei afectate cu captarea țesutului înconjurător.. Papagal

Hernie

O neoplasmă asemănătoare herniei apare cel mai adesea la femele după depunerea ouălor.

Afla despre, ce boli ale papagalilor pot apărea.

Ca urmare a întinderii severe a peritoneului, se formează o hernie, prezentată extern sub forma unui lambou de piele proeminent cu pereți foarte subțiri. În unele cazuri, proeminența pielii poate fi destul de mare..Hernie de papagalEducația în sine nu este periculoasă, dar aduce un mare disconfort păsării. Boala poate fi eliminată exclusiv printr-o operație chirurgicală, în timpul căreia o grefă de piele este cusută pe peritoneu.

Important! Operația de îndepărtare a herniei se efectuează numai pentru papagalii de rasă mare. Dacă s-a format umflarea într-un papagal, atunci este necesară consultarea medicului.

Hipertrofie de ceară

Orice modificare a cerii de papagal indică dezvoltarea unui fel de afecțiune. În mod normal, zona din jurul nărilor dintr-o rasă ondulată masculină este albastră sau albastru intens, la femele este albastru deschis sau bej. Dacă ceara devine maro, atunci există un eșec hormonal sau formarea unei tumori în sistemul reproductiv al penei. Papagal Uneori, înainte de a depune ouăle, ceara femelei poate deveni maro datorită eliberării unor cantități mari de estrogen. În astfel de cazuri, nu este necesar niciun tratament. Cu toate acestea, în toate circumstanțele, pasărea trebuie arătată unui medic veterinar..

afla, ce spune ceara de papagal și ce probleme pot avea ciocul unui papagal.

Din păcate, la diagnosticarea unei tumori a organelor genitale, prognosticul pentru papagali este dezamăgitor. Faptul este că, din cauza probabilității ridicate de complicații, nu se efectuează operații pentru îndepărtarea unor astfel de formațiuni. Papagal Una dintre soiurile de hipertrofie a boabelor de ceară este carcinomul cu celule scuamoase - o tumoare a cavității bucale. Motivul apariției acestei oncologii este considerat a fi utilizarea unei cantități mari de semințe grase. Carcinomul cu celule scuamoase este vindecabil și poate fi îndepărtat prin intervenție chirurgicală.

Procesul ulterior de reabilitare a păsărilor de curte se bazează pe respectarea unei diete stricte, utilizarea medicamentelor imunomodulatoare.

Știați? Prima genă a cancerului a fost descoperită de oamenii de știință la pui. Pentru o lungă perioadă de timp, au investigat de ce virusul sarcomului Rous provoacă cancer la păsări. În urma experimentelor, s-a constatat că nu virusul era de vină, ci genomul unor găini, care conține genele care provoacă cancer. Pentru această descoperire, oamenii de știință Michael Bishop și Harold Varmus au primit Premiul Nobel.

Din păcate, papagalii, la fel ca toate organismele vii, nu sunt imune la apariția diferitelor neoplasme benigne și maligne pe corp și organele interne..

Cu toate acestea, examinarea regulată a animalului de companie va ajuta la diagnosticarea bolii în stadiile incipiente, crescând astfel semnificativ șansele de recuperare completă și salvând animalul de la moarte..

Video: cum să aflați dacă un papagal are o tumoare

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » O tumoare sau o umflătură la un papagal: cum se tratează