Aruncat, cloaca umflată sau murdară într-un papagal

PapagalPapagalii sunt susceptibili la boli ale sistemului digestiv. Acest lucru se întâmplă de obicei din cauza condițiilor de adăpostire inadecvate și a alimentării necorespunzătoare. Adesea, un simptom al bolii este starea slabă a cloacei: este murdară, chelă, inflamată sau chiar cade. Papagalul suferă foarte mult. Să ne dăm seama ce este o cloacă, de ce se inflamează și cum să ajutăm o pasăre bolnavă.

Ce este cloaca unui papagal

Cloaca este ultima parte a sistemului digestiv al tuturor păsărilor. Este o secțiune scurtă și destul de largă a intestinului cu o ieșire spre exterior. Pe lângă rect, ureterele și oviductele (la femele) sau canalele deferente (la bărbați) pătrund în el.

Cloaca seamănă cu un coridor, în care, pe lângă ieșire, mai sunt încă 3 uși: de la una sunt fecale, de la cealaltă - urină, iar de la a treia - o sămânță sau ou gata preparat. Acest mic organ este foarte funcțional: urina și fecalele sunt amestecate și excretate în el, iar împerecherea are loc aici..PapagalÎn exterior, la un papagal sănătos, cloaca nu ar trebui să fie vizibilă. Este curat, uscat, acoperit cu pene și nu deranjează pasărea. Dacă ceva nu este în regulă cu ea, atunci există abateri, cel mai adesea în activitatea intestinelor..

Știați? Cel mai mare papagal a crescut în Amazon, este la fel de înalt ca un copil de 3 ani (1 m). Și cel mai mic papagal a fost găsit în Papua Noua Guinee. Înălțimea sa este mai mică decât lungimea a 2 cutii de chibrituri (9 cm) și cântărește doar 11,5 g.

De ce și ce să fac dacă papagal cloacă...

Bolile intestinelor și ale sistemului reproductiv afectează starea cloacei. De multe ori apare chiar inflamația acestui organ. Fără asistența în timp util a proprietarului păsării și a medicului veterinar-ornitolog, sănătatea acesteia se poate deteriora și chiar duce la moarte..

Abandonat

Pierderea cloaca la papagali este o apariție frecventă. Acest lucru se întâmplă atât la femei, cât și la bărbați..

Motivele sunt diferite. Dintre acestea, se pot distinge principalele:

 • hrănire necorespunzătoare (hrană monotonă, lipsă de vitamine, hrană de calitate slabă sau stricată);
 • depunerea ouălor (la femele), în special cu ambreiaje frecvente, lipsa sau excesul de calciu și vitamina E;
 • formarea tumorii.
Pierderea cloacei la papagaliDacă intestinele animalului de companie ies și atârnă într-o minge, trebuie să acționați rapid și să chemați imediat un medic acasă sau să duceți pasărea la clinică. Dacă acest lucru nu este posibil, proprietarul trebuie să acorde în mod independent primul ajutor prietenului său cu pene. Este imposibil să permiteți bucății agățate a cloacei să se ungă cu excremente și să se usuce. Acest lucru poate duce la necroză.

afla, ce medicamente pot fi administrate papagalilor.

Ce sa fac:

 1. Se tratează cu decoct de clorhexidină sau mușețel. Clătiți de 2-3 ori pe zi. Bulionul de mușețel trebuie să fie proaspăt de fiecare dată.
 2. După spălare, aplicați de fiecare dată un unguent antimicrobian (Levomekol, tetraciclină) pentru a se înmuia. Mai bine, faceți un amestec de Levomekol și Traumeel (1: 1), care vindecă rănile.
 3. Reglați ușor intestinul agățat.
 4. Lubrifiați inelul cloacal cu o bucată de gheață (de mai multe ori pe zi). Acest lucru întărește mușchii, astfel încât intestinul să nu iasă din nou..
 5. În cioc, dați unui papagal bolnav câteva picături de ulei de vaselină (dar nu unguent). Ungerea cu vaselină a intestinelor va facilita eliberarea excrementelor din cloacă. Dați până când pierderea se oprește.
 6. Adăugați puțină miere în apa potabilă pentru a întări puterea fizică.
 7. Dați numai mâncare moale (terci).
Pierderea cloacei la papagaliDupă procedurile efectuate, papagalul trebuie încă dus la cea mai apropiată clinică veterinară. Uneori este imposibil de făcut fără o intervenție chirurgicală..

Important! O cloacă căzută este o rană, deci în niciun caz nu trebuie să o încălziți cu o lampă.

Inflamat

Inflamația cloacei se numește cloacită. Cel mai adesea apare din cauza alimentației necorespunzătoare..

Cu această boală, papagalul are următoarele simptome:

 • apatie și pierderea poftei de mâncare;
 • bea multă apă;
 • diaree;
 • excremente lichide, verzi, galbene sau maronii (uneori amestecate cu sânge);
 • penajul de sub coadă este pătat cu exsudat care scapă;
 • inel cloacal înroșit și umflat.
CloacitaCauze:
 • hrănirea alimentelor slab digerate sau complet nedigerabile;
 • constipație;
 • consumul excesiv de nisip și pietriș;
 • înghițirea unui obiect străin care a înfundat cloaca;
 • obezitate, datorită căreia scade motilitatea intestinală;
 • umflarea în cavitatea abdominală sau în cloaca însăși;
 • producție prelungită de ouă.
Tratament:
 1. Clătiți zona cloaca cu o soluție antiseptică (decoct de mușețel, permanganat de potasiu).
 2. Aplicați un unguent care conține anestezic și vaselină.
 3. Oferiți pasărei un decoct de rădăcină de marshmallow (10: 200, câte 1 linguriță odată) sau pulbere din această rădăcină (0,1 g, adăugați la mâncare moale).
 4. Utilizați medicamente care conțin sulfat de fier, magnezie arsă și glicerină.
Toate aceste tratamente pot fi utilizate numai conform indicațiilor unui medic. Poate că va prescrie și antibiotice.

afla, ce trebuie făcut în caz de otrăvire, scârțâit de cioc, strănut, tipete constante, creșteri în apropierea ciocului, luptând cu papagalii.

Murdar

Un fund murdar este un semn de scaune moi sau libere. Dacă comportamentul păsării este normal și nu se observă alte abateri, atunci nu există niciun motiv pentru panică. Poate că a suferit stres, de exemplu din cauza mutării și are nevoie doar de timp pentru a se adapta. Sau poate a mâncat alimente suculente și moi (fructe, legume și cereale) sau a băut multă apă fiartă.Fundul pătat de scaunDar dacă cauzele diareei sunt mai grave, atunci acestea trebuie eliminate urgent pentru a menține sănătatea animalului de companie..

afla, cum se tratează diareea de papagal.

Acestea includ:

 • hrană: hrană de calitate slabă sau stricată (există întotdeauna mei necojit într-o hrană bună);
 • fructe rasfatate;
 • apă proastă rău;
 • condiții sanitare precare în cușcă: este necesară dezinfectarea urgentă a cuștii și accesoriilor;
 • plantele de interior pe care le-a ros un papagal pot fi otrăvitoare pentru el;
 • imunitate slabă din cauza lipsei de vitamina D în organism, deoarece pasărea este mică la soare;
 • infecție în organism;
 • boli ale altor organe, de exemplu, intestine, rinichi, ficat;
 • încălcarea microflorei intestinale datorită utilizării antibioticelor;
 • helminti.
Numai un medic va prescrie un tratament adecvat.Papagali într-o cușcăProprietarul păsărilor poate face următorii pași:
 • spala fundul cu un decoct de musetel;
 • dezinfectați celula și tot ce conține;
 • presară mâncarea cu tableta Carsila zdrobită;
 • puneți o lampă de masă lângă cușcă pentru încălzire (numai în absența sângelui);
 • zdrobiți 1/2 comprimat de cărbune activ și serviți, presărați orez fiert;
 • se toarnă decoctul de mușețel într-un castron de băut până la jumătate cu apă;
 • Gamavit: 0,5 ml la 50 ml de apă (dați o săptămână);
 • Vetom 1: 1 (adăugați un vârf de apă potabilă);
 • Linex: se toarnă conținutul capsulei pe alimente uscate, presărate cu apă.
Alte acțiuni pot fi întreprinse numai conform indicațiilor medicului veterinar.

Important! Bulionul de mușețel din băutor trebuie schimbat la fiecare 2 ore.

Chel (fără pene)

Fundul chel nu este o boală separată. Acesta este un semn că schimbările au loc în corpul păsării. Uneori, acestea sunt schimbări bune, cum ar fi sarcina femeii. În același timp, nu numai partea din spate devine chel, ci și burta. După depunerea ouălor, totul va funcționa.Chelia cloaceiChelia cloacei poate fi o reacție la o situație stresantă sau la alimente de calitate slabă sau poate fi un simptom al bolilor:

 • tractului digestiv;
 • organele de urinare;
 • organele genitale.
Pentru a stabili un diagnostic, trebuie să mergeți la un medic veterinar și să vă testați. Doar după finalizarea cursului de tratament prescris de medic, pasărea va reveni la normal și va fi acoperită din nou cu penaj..

afla, ce să faci când smulgi penele de la papagali.

Sângerează

Sângele din excremente indică o rană. Cel mai adesea, sângerarea este însoțită de prolapsul cloacei, care poate fi văzut prin spălarea fundului păsării cu un decoct de mușețel sau clorhexidină. Intestinul prolapsat trebuie tratat cu unguent și pus cu atenție înapoi, așa cum este descris mai sus.

Dar dacă sângele este văzut în cloacă sau în excremente, atunci sarcina principală este de a opri sângerarea. Pentru a face acest lucru, Dicinon (0,1) trebuie diluat în apă (0,4 ml). Lichidul trebuie aspirat într-o pipetă sau seringă fără ac și injectat 1-2 picături în cioc și aceeași cantitate în rană. Dicinonă poate fi administrată nu mai mult de 3 zile.Sânge CloacaEste recomandabil să prezentați un papagal cu sângerare cât mai curând posibil unui specialist pentru a începe un tratament calificat.

Știați? Papagalii, ca oamenii, dau nume puiilor lor. Când unul dintre ei este chemat, ei ciripesc într-un mod special, iar copiii răspund.

Papagalii, atât rasa mică, cât și cea mare, suferă adesea de boli gastrointestinale și de altă natură care duc la stări patologice ale cloacei. Proprietarii atenți își examinează regulat animalul de companie cu pene și pot observa modificări dureroase. Tratamentul corect, început la timp, este cheia unei recuperări rapide a păsării..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Aruncat, cloaca umflată sau murdară într-un papagal