Perioada de topire la muguri

Papagal ondulat moltUn papagal în casă este o sursă de energie pozitivă, energie inepuizabilă și zgomot, această pasăre amuzantă cu penaj strălucitor este una dintre cele mai populare animale de companie. Cu toate acestea, din când în când, proprietarul este îngrijorat de faptul că papagalul începe să piardă pene, de obicei acest fenomen este asociat cu năpârlirea sezonieră, dar este imperativ să poți distinge manifestările sale de bolile însoțite de un astfel de simptom. Ce să căutați și ce să faceți va fi discutat în continuare..

De ce se varsă un papagal

Schimbarea periodică a penajului este considerată absolut normală pentru papagali, acest proces se numește năpârlă sezonieră, dar există și alte motive pentru care păsările încep să mute:

  • stres, frică severă, schimbarea proprietarului sau a habitatului, o sclipire bruscă de lumină poate duce la pierderea penajului în afara orelor de program;
  • depunerea frecventă a ouălor;
  • ereditate;
  • încălcarea condițiilor de detenție;
  • deficit de proteine.
Important! Nerespectarea regulilor de îngrijire a unui papagal poate duce la o boală periculoasă numită „molt franceză”, în care pene cad pe aripi, iar altele noi nu cresc, ceea ce duce la moartea păsării.

Când mugurii încep să mute

Mota sezonieră are loc de două ori pe an la păsările ondulate. Prima, cea mai dificilă schimbare a penajului pentru o pasăre are loc la vârsta de 3–3,5 luni și durează destul de mult, uneori până la 2 luni. Mutările ulterioare vor apărea mult mai repede și vor fi limitate la câteva săptămâni până la o lună.Papagal ondulat molt

Cum să înțelegeți că un papagal mută

Primul episod al schimbării penei unui animal de companie șochează adesea proprietarii, dar nu există niciun motiv de panică dacă simptomele sunt tipice:

  • în etapa inițială, puful începe să cadă, treptat fiind înlocuit cu unul nou;
  • după reînnoirea capacului de puf, penele sunt reînnoite, cele vechi cad, tuburile apar pe corpul păsării, aceasta nu este altceva decât pene noi care se vor îndrepta în curând;
  • papagalul începe să mănânce tare, încercând să scape de disconfort și să grăbească procesul de a scăpa de penajul vechi;
  • pasărea poate deveni iritabilă și agresivă, deoarece se confruntă cu mâncărime constantă și disconfort.
Știați? Penele aripilor, care sunt responsabile pentru control și raza de zbor, cad strict în perechi pentru a nu supăra echilibrul păsării.

Ce sa fac

Când se confruntă cu manifestările de năpârlire sezonieră la un animal de companie ondulat pentru prima dată, proprietarii se întreabă cum să faciliteze procesul și să ajute pasărea să depășească această perioadă cu cel mai mic stres. În acest caz, se recomandă să respectați regulile generale de îngrijire a papagalului și să acordați mai multă atenție animalului de companie decât de obicei, evaluând cu atenție starea acestuia.Papagal ondulat molt

Sfaturi de îngrijire

Nu uitați că chiar și un papagal domestic trebuie păstrat în condiții care seamănă cel puțin de la distanță cu cele naturale. Dacă, în general, liniile ondulate sunt nepretențioase în îngrijire, atunci în timpul perioadei de mutație merită să le maximizăm confortul..

  • tratamentele regulate ale apei vor ajuta cel mai bine pasărea să scape de mâncărime și căderea penelor;
  • în timpul mutării, este necesar să se limiteze zborurile păsărilor, acest lucru se datorează faptului că riscul de rănire a pielii goale crește, în plus, în această perioadă, imunitatea scade și animalul de companie are nevoie de o odihnă îndelungată;
  • trebuie să monitorizați cu strictețe clima din cameră: excludeți curenții de aer și lumina directă a soarelui pe cușcă, asigurați umiditatea și o temperatură confortabilă (+ 20-24 ° C) și ventilația regulată a camerei.
Important! La papagali în timpul năpârlirii, somnul este deranjat, deci trebuie să-i protejați de o schimbare bruscă a luminozității iluminării și a blițurilor..

Cum să hrănești un papagal în timpul năpârlirii

Mota sezonieră determină o accelerare accentuată a proceselor metabolice din corpul păsării, ceea ce poate duce la o deficiență de nutrienți și minerale..Papagal ondulat moltDe aceea, în timpul schimbării penelor, pasărea ar trebui să mănânce rațional, iar mâncarea să conțină cantitatea optimă de nutrienți și vitamine..

  1. Dieta unui papagal, pe lângă alimentele principale, ar trebui să includă surse de minerale: făină de oase, cretă, nisip organic special, coji de ouă zdrobite sau coji;
  2. Este imperativ să alimentați pasărea cu vitamine: legume și fructe (măr, morcov, dovleac, castraveți, fructe uscate), verde (blaturi de urzică, morcovi, sfeclă, patlagină);
  3. Este extrem de important în acest moment să umpleți în mod activ rezervele de proteine ​​din corpul animalului de companie; pentru aceasta, hrana pentru animale este inclusă în dietă: viermi de mâncare, lăcuste, gândaci mai. De asemenea, puteți adăuga câte o dată prepelițe fierte sau ouă de pui..

afla, cum să se reproducă, grijă de pui, ce sa hranesti, cum se tratează diareea la muguri.

Vitamine

Dacă animalul de companie primește un amestec de cereale fortificat și o cantitate suficientă de legume și fructe, nu sunt necesare complexe de vitamine suplimentare. Cu toate acestea, dacă pasărea este slăbită sau are probleme la năpârlire, un medic veterinar poate prescrie vitamine..

Cel mai adesea, complexele multivitamine sunt utilizate sub formă de picături concentrate sau pulbere, care sunt diluate în apă potabilă sau amestecate în furajul principal..

Nu uitați că un exces de vitamine pentru păsări poate deveni mai periculos decât lipsa lor și poate duce chiar la moartea unui animal de companie..

Cum să hrănești un papagal în timpul năpârlirii: video

Umiditatea aerului și scăldat

În mod ideal, în camera în care este păstrat periculos, umiditatea optimă de 50-60% ar trebui menținută întotdeauna, iar în timpul perioadei de năpârlire, această regulă ar trebui respectată cu strictețe.

Dacă nu este posibil să folosiți un umidificator, puteți folosi vechea metodă dovedită: iarna, atârnați prosoape umede pe bateriile de încălzire, iar vara puteți pulveriza în mod regulat podeaua sau puteți efectua curățarea umedă, puteți pune un vas cu apă pe pervaz..

Scăldatul cu papagali este adesea o distracție preferată și este o modalitate excelentă de a reduce disconfortul schimbării penelor. Pentru scăldat, cel mai bine este să folosiți vase plate largi sau o baie specială de la un magazin de animale de companie..

Apa trebuie să fie la temperatura camerei sau puțin mai caldă, adâncimea în baie nu trebuie să depășească 2 cm, astfel încât papagalul să nu se sufoce. Dacă animalul de companie nu își exprimă dorința de a înota, nu trebuie să-l forțezi, poți arunca o oglindă sau alte obiecte luminoase pe fundul „băii” care va atrage o pasăre curioasă.

Știați? În viața sălbatică, animalele ondulate se scaldă în rouă care s-a așezat pe verdeață și iarbă sau sub apă de ploaie, astfel încât unii indivizi domestici adoră să înoate sub robinet sau duș.
După proceduri de apă, este important să protejați animalul de companie de frig și curenți, iarna puteți direcționa lampa către cușcă, de îndată ce penele papagalului sunt uscate, lampa trebuie îndepărtată.

Ce trebuie făcut atunci când un papagal se varsă: video

Deci, papagalul ondulat este foarte natural și regulat, dar este asociat cu o serie de manifestări care nu sunt foarte confortabile pentru pasăre. Putem spune cu încredere că o alimentație bună, echilibrată, îngrijirea atentă, precum și manipularea blândă a animalului de companie în această perioadă vor facilita foarte mult procesul nu numai pentru el, ci și pentru proprietar..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Perioada de topire la muguri