Păianjenul rătăcitor brazilian: ce este periculos, unde trăiește

Păianjen rătăcitor brazilianPentru locuitorii Ucrainei, Rusiei și țărilor vecine, păianjenii locali nu prezintă un pericol special, deoarece nici persoanele otrăvitoare nu pot ucide o persoană. Cu toate acestea, există mai multe specii înspăimântătoare în lume, al căror reprezentant este păianjenul rătăcitor brazilian, despre care vom discuta mai jos..

Aspect, culoare și dimensiune

Păianjenul rătăcitor brazilian este un artropod relativ mare, a cărui lungime a corpului depășește adesea 10 cm. Capul și pieptul sunt mici, dar burta este groasă, ceea ce se explică prin consumul constant de alimente. Picioarele masive sunt acoperite cu fire de păr, ceea ce conferă păianjenului un aspect intimidant.Păianjen rătăcitor brazilianCuloarea unui artropod variază în funcție de condițiile specifice de habitat. Cel mai adesea este maro închis, cu pete ușoare pe picioare și spate, dar poate avea o culoare maro cu nuanțe roșiatice sau chiar negre..

Nu este dificil să recunoaștem un păianjen după comportamentul său: în momentul pericolului, artropodul stă pe picioarele din spate, ridicându-și membrele anterioare. Pentru această caracteristică, a fost poreclit „soldatul”. În procesul acestui „ritual”, păianjenul se poate balansa dintr-o parte în alta, iar maxilarul său capătă o culoare roșu-roșu.

Știați? Pânza de păianjen este atât de unică încât nu a fost încă posibilă reproducerea acesteia în condiții de laborator. În plus, este foarte ușor, prin urmare, conform calculelor preliminare, ar fi necesare doar 340 g de astfel de „fire” pentru a acoperi globul..

Unde locuiește

Principalele habitate ale „rătăcitorului brazilian” sunt teritoriile Americii Centrale și de Sud, unde artropodele se așează în principal în pădurile tropicale. Uneori pot fi găsiți în case private, unde urcă în căutare de hrană sau adăpost..Păianjen rătăcitor brazilianPăianjenii se târăsc în cutii de pantofi, saci de haine și chiar lucruri împrăștiate pe podea, ceea ce nu face decât să crească pericolul pentru oameni. În timpul zilei, pot sta în subsoluri reci sau dulapuri întunecate, iar noaptea se mișcă activ pe teritoriul casei..

Acest comportament este, de asemenea, tipic în condiții de pădure: în timpul zilei, păianjenul stă sub pietre sau în găuri reci și, odată cu debutul nopții, se mișcă rapid prin teritoriu, pentru care este numit și "alergător".

Pe teritoriul Federației Ruse, Ucrainei și Belarusului, „rătăcitorul brazilian” poate fi găsit numai în terarii, dar nu a fost încă înregistrat în natură deschisă. Adevărat, acest lucru nu înseamnă că nu este nimic de temut: există multe specii otrăvitoare care sunt comune în țara noastră (de exemplu, „văduva neagră”).

afla, ce tipuri de păianjeni există și care dintre ele sunt acasă, și, de asemenea, verificați caracteristicile conținutului păianjen de lup, paianjen tarantula, păianjen negru văduvă, tarantula.

Ce mănâncă

Dieta păianjenului brazilian este suficient de largă și include:

  • insecte mici;
  • soparle mici;
  • alți păianjeni și reprezentanți chiar mai slabi ai propriei specii;
  • păsări bolnave, chiar dacă îl depășesc ca mărime.
Păianjen rătăcitor brazilianAtacându-și prada, acest mic prădător își scufundă dinții și injectează otravă în corp, paralizând animalul în câteva secunde. Acest lucru îi permite să-și înceapă cu calm masa..

În absența unei astfel de alimente, el nu disprețuiește unele fructe, în special bananele. Din dragoste pentru ei, artropodul a primit numele de „păianjen brazilian de banane”.

Important! În cutii de banane, călătoresc pe distanțe foarte mari. Există cazuri în care un păianjen a ajuns pe un alt continent, punând în pericol populația locală.

Reproducere

Păianjenii rătăcitori brazilieni sunt creaturi dioice. Culoarea femelei este mult mai strălucitoare decât culoarea masculului, dar dimensiunea individului masculin depășește dimensiunea femelei, în plus, masculii au o pereche suplimentară de membre (utilizate în timpul împerecherii).

Pentru a atrage atenția alesului său, masculul efectuează un fel de dans, oferindu-i în același timp mâncarea prinsă.

După actul sexual, femela mănâncă adesea partenerul și, după câteva săptămâni, depune ouă și le protejează până la apariția puilor. După aceea, misiunea maternă a femeii este finalizată: indivizii tineri se târăsc de-a lungul cărărilor în căutare de hrană.Păianjen rătăcitor brazilian

De ce o mușcătură de păianjen este periculoasă

Păianjenul brazilian rătăcitor a intrat în Cartea Recordurilor Guinness ca una dintre cele mai otrăvitoare creaturi ale echipei sale. Această atitudine a oamenilor se explică prin comportamentul său agresiv și neurotoxinele puternice care fac parte din otravă.

La un adult sănătos, acestea provoacă o reacție alergică puternică, dar cu o vizită la timp la un medic, se poate evita un rezultat fatal. „Rătăcitorul” este un mare pericol pentru copii și persoanele cu imunitate slabită, printre care procentul de decese este mult mai mare.

În timpul unei mușcături, o persoană simte dureri ascuțite, dificultăți de respirație și umflături ale anumitor părți ale corpului. În timp, apare paralizia completă a mușchilor respiratori și victima se sufocă. În funcție de starea corpului, moartea are loc în decurs de 2-6 ore după mușcătură.Păianjen rătăcitor brazilian

Cum se utilizează otravă în medicină

Otrava diferitelor animale a făcut întotdeauna obiectul studiului oamenilor de știință, deoarece aceasta este singura modalitate de a dezvolta un antidot și de a salva un număr mare de oameni. Totuși, otrava „rătăcitorului brazilian” este interesantă nu numai pentru acest lucru.

Știați? Cel mai proeminent reprezentant al păianjenilor mari este tarantula goliat. Cu o dimensiune a corpului de până la 10 cm, întinderea membrelor sale ajunge la 30 cm.

Conține toxină TX2-6, care ajută la creșterea erecției la bărbați. Și, deși nu există încă un remediu pentru disfuncția erectilă cu participarea sa, evoluțiile în această direcție sunt încă în curs. Este probabil ca lumea să învețe în curând despre un nou medicament pentru impotență.

După cum puteți vedea, un păianjen rătăcitor este un obiect interesant pentru un studiu detaliat, dar dacă trebuie să-l întâlniți în sălbăticie, este mai bine să ocoliți prădătorul fără să vă puneți în pericol.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Păianjenul rătăcitor brazilian: ce este periculos, unde trăiește