Structura exterioară a păianjenului. Abilități speciale de supraviețuire

Păianjen și structura saPartea superioară a păianjenului se numește partea dorsală (adică partea din spate), iar partea inferioară este partea abdominală (adică burta). Cefalotoraxul dorsal este compus din chitină numită carapace. Structura exterioară a păianjenului constă din două ușor de recunoscut părți

.

 • Prosom sau cefalotorax (cap topit cu piept)
 • Abdomen (corpul din spate sau burta).
 • Talia îngustă (falsă) conectează ambele părți.

In interior cefalotorax:

 • mușchii - pentru a ajuta la mișcarea maxilarelor și a membrelor. Mușchii de la membrele, intestinele și carapace atașate sunt asociate cu endosternita centrală, o placă scheletică non-chitinoasă internă.
 • ganglioni cerebrali - o masă de țesut nervos.
 • glandele veninoase - produc otravă pentru a ucide prada
 • gizzard - pompează alimentele lichide în esofag și faringe și le deplasează prin intestine. Capătul intestinului anterior formează stomacul.
 • Diverticulele (excrescențe) care se extind în picioare se găsesc și în creier.

Înapoi prosomul se numește cavitate abdominală sau opistosom. Direct în spatele capului este o canelură, o fosă. Zona aflată chiar în spatele ochilor se numește clipe (frunte). Partea din zona dorsală dintre picioare se numește stern. Degetele din față sunt utilizate în scopuri senzoriale. La mascul, lambourile sunt modificate pentru a plasa sperma în deschiderea genitală feminină, care este situată pe partea inferioară a abdomenului.

FălciFălci situate sub ochi și se numesc chelicerae. Părțile străpungătoare ale acestor fălci sunt colți care livrează venin printr-o mică gaură la vârf. Mătasea este produsă de glandele de mătase și produsă de organul care se rotește. Imediat în fața glandelor care se învârt, unii păianjeni au un pieptene, o placă specială care conține o serie de găuri prin care se formează multe fire de mătase foarte fină. Cu picioarele din spate, pot pieptăna mătase pentru a face lână pufoasă, cum ar fi mătase, pentru a face așa-numitele dungi pe plase..

Ochi situat în față. Majoritatea păianjenilor au opt ochi, unele specii au șase. Ochii sunt singulari și se numesc ocelli, spre deosebire de insecte, care au ochi compuși. Perechea principală de ochi este la mijloc și are un design diferit față de ceilalți ochi.

Celulele sensibile la lumină indică lumina primită și sunt, prin urmare, numite retină indirectă. În afară de păianjenii și păianjenii săritori, ochii principali sunt mici sau chiar absenți la păianjenii cu șase ochi. Designul este similar cu ochiul uman și are o rezoluție ridicată. În alți ochi, celulele sensibile la lumină indică lumina și au o retină indirectă. Acești ochi secundari oferă păianjenului un câmp vizual mult mai larg decât ochii primari și sunt folosiți pentru a le permite să judece distanța. În timp ce vânează, acești ochi secundari surprind mișcarea prăzii, iar ochii primari sunt folosiți pentru a se concentra pe măsură ce se apropie de pradă..

Trahee și plămâni de păianjen - diagramăGăuri trahee și plămâni - pentru alimentarea cu oxigen. Aceste găuri sunt situate pe partea inferioară a cavității abdominale. Numărul de trahee și plămâni și poziția lor variază de la specie la specie. Pe partea dorsală anterioară a abdomenului, există o pată în formă de inimă. Sub acest loc se află inima păianjenilor. Păianjenii mari au o frecvență cardiacă cuprinsă între 30 și 70 de bătăi pe minut, în timp ce păianjenii mai mici au o frecvență cardiacă de până la 200 de bătăi pe minut..

Digestie

Păianjenul își prinde pradă anexe, adică picioare. Apoi își folosește colții ascuțiți pentru a injecta otravă victimei. Această otravă conține și enzime care dizolvă prada. Digestia are loc parțial în prada însăși. Conținutul lichefiat este absorbit în canalul digestiv de stomacul care suge, care este situat în cefalotorax..

Particulele din alimente sunt filtrate de numeroasele fire de păr din jur și din gură. Filtrarea este atât de eficientă încât poate separa solidele de lichide. Din stomacul care suge, alimentele sunt transferate prin intestine în intestinul mediu, care se află în cavitatea abdominală, unde celulele secretoare secretă enzime care digeră alimentele în continuare. Celulele resorbtive ocupă mici globule de alimente și continuă să digere. În acest proces, alimentele sunt descompuse la dimensiunea moleculară. Intestinul mediu se termină în cele din urmă în camerele cloacale unde sunt depozitate fecalele.

Suflare

Descrierea respirației de păianjenSistemul respirator păianjen e diferit de la ale noastre. Există două sisteme separate asociate cu plămânii și traheea. Se crede că plămânii sunt primul sistem respirator, care este ulterior înlocuit de trahee. Plămânii sunt compuși dintr-un teanc de plăci. Sângele curge prin aceste plăci și are loc schimbul de gaze. Gazul trece printr-un proces de difuzie și, prin urmare, nu este utilizat destul de eficient. La păianjenii mai activi, traheea înlocuiește o parte din sacul pulmonar sau întregul plămân. Traheele sunt tuburi care nu se ramifică, ci pătrund din exterior direct în țesuturi și organe.

Circulatia sangelui

Sistemul sanguin al păianjenului este cunoscut sub numele de deschis sistem. Nu există un sistem de vase de sânge, ca la om, sângele curge de la capătul arterelor direct în țesut, unde funcționează liber. Cavitatea din jurul inimii se numește pericard. Sângele de păianjen este diferit de sângele uman. Oxigenul este legat de hemocianină, o moleculă care conține cupru, în timp ce la om, oxigenul este legat de hemoglobină, o moleculă care conține fier. Culoarea cuprului oxidat este albastru-verde. Prin urmare, păianjenii au sânge „albastru”.

Sângele conține unele celule, deși joacă în principal rolul de a proteja împotriva infecțiilor și de a vindeca rănile. Tensiunea arterială a păianjenului este ridicată și este de 0,18 atmosfere, aproape egală cu bărbații. În timpul modificărilor pielii, această presiune se dublează. Se crede că tensiunea arterială este utilizată ca forță hidraulică pentru mers.

Anatomia sistemului nervos

Structura sistemului nervos este similară cu vertebratele, cu excepția faptului că este mult mai simplă, în special în ceea ce privește funcțiile intelectuale. Structurile care alcătuiesc masele celulare ale sistemului nervos al păianjenului se găsesc aproape în întregime în cefalotorax, cu doar câțiva ganglioni relativ mici (plexul celulelor nervoase) în cavitatea abdominală..

Anatomia sistemului nervosO bucata neurologice Țesutul care servește drept creierul păianjenului este „ganglionul” care se află chiar deasupra tractului digestiv și în fața stomacului de aspirație. Dovezile sugerează că cea mai importantă funcție a acestui creier este de a procesa informații senzoriale, în special de la ochi, și de a primi răspunsuri adecvate, inclusiv mișcări ale chelicerei și eliberarea veninului din glandele veninoase. Aceste răspunsuri sunt în mod evident importante pentru supraviețuire, iar creierul păianjenului are cel puțin o capacitate mică de a învăța din experiențele din trecut și de a răspunde mai adecvat la evenimentele recurente..

De mai jos digestiv sistem și conectat la creier prin extensii laterale este ganglionul „subesofagian”. Structura are forma unei stele, are ramuri mari care duc spre picioare și palpi. Este probabil echivalent cu tulpina creierului uman și are un nivel primitiv de segmentare similar cu cel observat la alte nevertebrate, precum și în sistemul nervos uman. Majoritatea mușchilor păianjenului și în special a mușchilor picioarelor sunt controlați de ganglionul subamfibiu. La unele dintre speciile care au fost studiate, în picioare s-au găsit ganglioni periferici electrofiziologic mici, care probabil controlează mușchii din picioare și oferă, de asemenea, căi de intrare pentru mulți dintre receptorii senzoriali pe care îi are fiecare picior..

Organele senzoriale

Structura păianjenului are diferite organe percepții de comunicare cu mediul:

 • Ochi
 • Senzori tactili
 • Papilele gustative
 • Organe cu fante
 • Prorioreceptori

Linia păruluiCele mai importante sunt ochii care au fost descriși mai devreme.. Tactil senzorii sunt părul care se răspândește pe tot corpul. Mișcarea părului declanșează un impuls nervos. Funcționarea acestui sistem poate fi verificată cu ușurință țipând la păianjen. Își va opri direct activitatea, deoarece undele sonore afectează părul tactil și organele de crăpătură. Atingerea unui păianjen va avea același efect.

Degustare senzorii sunt localizați în interiorul gurii și pe segmentele de vârf ale degetelor. Degetele au fire goale care conțin substanțe chimice volatile. Dacă păianjenii își manipulează alimentele și le ating cu degetele, le gustă! Organele cu fante se extind în jurul exteriorului corpului, care experimentează stres, vibrații și gravitație. Proprioceptorii sunt localizați pe anexe și sunt utilizați pentru a detecta și determina poziția picioarelor și direcția de mișcare.

Funcția de reproducere

Reproducerea este o sarcină periculoasă pentru păianjenul mascul, de care are adesea nevoie a plati viata mea. Este un proces complex care implică o gamă largă de abordări și tactici. Bărbatul are organe pentru producerea spermei în abdomen. Tuburile duc la deschiderea genitală, care se află în centrul sulcusului epigastric, care se găsește pe abdomen în spatele picioarelor.

Înainte ca un bărbat să se împerecheze, el trebuie să transfere sperma în rezervoarele din organele sale palpabile. Pentru a face acest lucru, picură o mică picătură din deschiderea genitală pe pânză. Apoi ia materialul seminal cu degetul. Absorbția spermei este probabil o combinație de forțe capilare și forțe gravitaționale. Acum pentru partea periculoasă. El trebuie să se apropie de femeie cu ritualurile corecte. Nerespectarea acestor condiții va duce la pedeapsa cu moartea. Când femelele acceptă un mascul, el își leagă palma cu epigenele feminine și introduce sperma.

Descendenți

Pui de păianjenCând ouăle sunt fertilizate și se maturizează, femela se demisionează ouă. Mama trebuie să aibă grijă de copiii ei nenăscuți, deoarece prădătorii sau paraziții îi pot face rău. Păianjenii obișnuiți care trăiesc în aproape fiecare casă folosesc cea mai simplă formă. Își poartă copiii în pachete libere. Își pot permite pentru că locuiesc în interior și nu sunt amenințați de vreme. Alte specii, cum ar fi păianjenii de lup, își așază ouăle într-o pungă de mătase și le atașează punga de corp.

După nașterea copiilor, femela îi mută o vreme în stomac. Multe alte specii își așează ouăle într-o pungă de mătase și le păzesc până când apar păianjeni tineri. Mama păianjen va avea grijă de copiii ei până va muri. Dintre unele specii, copiii mănâncă mama. Unii Araneidae își păstrează ouăle până când mama moare în toamnă. Ouăle sunt lăsate nesupravegheate până când clocesc în primăvara următoare.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Structura exterioară a păianjenului. Abilități speciale de supraviețuire