Râma. Descrierea animalului și rolul în natură

Vierme: un rol în naturăDupă îndelungate cercetări științifice și lucrări zoologice, a fost posibil să se determine un fapt interesant: un vierme obișnuit joacă un rol foarte important în descompunerea substanțelor organice care intră în sol, îmbogățindu-l cu humus și alți nutrienți importanți ai vegetației care se ridică din straturile profunde ale sistemului radicular..

Râma. Descrierea animalului și rolul în natură

Sunt aceste animale ocupă o poziție de lider alături de cei mai importanți ajutători ai solului, și încă nu s-a găsit nicio alternativă decentă pentru râma de pământ. Dacă există colonii de aceste eucariote în sol, indicatorii de fertilitate vor fi maximi, deoarece depind direct de volumul de materie organică care intră în sol.

Este foarte dificil să supraestimezi rolul râmei pentru ecosistem. O creatură atât de mică îmbogățește solul cu toate elementele utile, făcându-l fertil și sănătos. Puțini oameni știu despre acest lucru, dar viața și existența rasei umane sunt puternic asociate cu activitățile acestor animale. Dispariția lor ar avea consecințe fatale, inclusiv decese în masă datorate foamei..

Râma: caracteristici principale

Râma. Descrierea animaluluiUn vierme sau vierme este un vierme segmentat cu formă tubulară. Animalul se găsește pe toate continentele globului, în locuri cu o cantitate abundentă de umiditate și materie organică. Speranța de viață ajunge la 4-8 ani și este determinată de tipul de locuitori specifici. Unii dintre ei sunt capabili să trăiască până la zece ani. O caracteristică structurală interesantă este sistemul digestiv, care se întinde pe toată lungimea corpului. În acest caz, digestia alimentelor se realizează prin mișcarea unui set de mușchi.

Vierme mic are un sistem nervos central și periferic. De asemenea, poate respira prin piele. Corpul acestei creaturi este umplut cu un fluid subțire și funcționează ca un schelet hidrostatic. Lipsesc orice cartilaj și țesut conjunctiv. Prezența mușchilor inelari și longitudinali permite animalului să se deplaseze normal dintr-un loc în altul.

Este important de reținut că, datorită structurii unice a corpului, râma este adesea numită cea mai misterioasă creatură de pe planetă. Nu are ochi, urechi și nici măcar plămâni. Dar animalul are mai multe inimi. În același timp, lichidul mucos are un gust neplăcut, astfel încât prădătorii nu îl folosesc ca hrană..

Soiuri de râme

Grup de râme constă din multe subspecii și familii. În prezent, se pot distinge peste două mii de specii, care se găsesc în toate regiunile globului nostru. 40 dintre ei trăiesc pe continentul european. Cele mai populare sunt două tipuri principale: viermele comun și viermele de gunoi. Luați în considerare caracteristicile detaliate ale ambelor soiuri.

 • Vierme comun crește până la 30 de centimetri în lungime și se distinge printr-un corp maro sau roșu. Poate locui în grădini umane și grădini de legume, pe câmpuri și păduri. Capabil să scoată găuri adânci în pământ, care ajung la trei metri adâncime. Găsit aproape peste tot unde există sol umed, bogat în organice.
 • Vierme de baltaVierme de bălegar mai mic decât predecesorul său și are o lungime de 4 până la 14 centimetri. Corpul este vopsit într-o culoare ruginită, cu dungi galbene caracteristice în jurul inelelor. Din nume se poate înțelege că viermele preferă locurile cu un conținut ridicat de substanțe de compost, cu alte cuvinte, în gunoi de grajd. Pentru a supraviețui, acest animal are nevoie de sol cu ​​materiale organice gata preparate și indicatori de temperatură de la 15 la 25 de grade Celsius..

Viermii pot varia și proprietăți biologice, cum ar fi dieta și habitatul solului. Din acest motiv, oamenii de știință disting două tipuri principale:

 1. viermi care trăiesc la suprafața solului;
 2. viermi care sapă găuri adânci și fac locuințe în interiorul solului.

Ciclul de viață al viermilor

Dacă evidențiem principalele caracteristici ale ciclului de viață al unei râme, acestea vor fi împărțite în patru etape:

 • Primul pas implică nașterea viermilor mici dintr-un cocon special. Perioada de incubație a ouălor acestei nevertebrate durează de la două săptămâni la trei luni, după care animalele nou-născute își părăsesc coconii. Rata de dezvoltare a descendenților este determinată de intervalul de temperatură: cu cât temperatura aerului este mai mare, cu atât animalele vor apărea mai repede. Dacă este foarte cald afară, de exemplu, vara, ouăle se vor coace în două săptămâni. Și în condiții de frig, poate dura până la două luni;
 • Descrierea animaluluiîn a doua etapă se efectuează maturarea adulților. Chiar și în primele etape ale vieții lor, viermii tineri încep să se dezvolte intens. Sistemul lor de reproducere se schimbă serios și deja la vârsta de un an viermele poate fi considerat matur sexual;
 • a treia etapă constă în responsabilitățile de reproducere ale animalului. Este important să rețineți că aceste creaturi aparțin hermafroditelor, care au atât caracteristici sexuale feminine, cât și masculine. Cu toate acestea, trebuie să se împerecheze, ceea ce apare prin împerecherea a doi indivizi, după care se formează o membrană caracteristică unde se acumulează sperma. Procesul de fertilizare privește ambele corpuri;
 • a patra etapă implică depunerea naturală a coconului. După ce împerecherea este completă, cei doi viermi se separă, iar apoi se formează coconi caracteristici în corpul lor, care se rostogolesc în curând în sol și se maturizează. Un cocon standard poate conține de la unu la cinci embrioni mici.

Beneficiile unei râme pentru grădini de legume

După cum sa menționat mai sus, rolul viermilor în natură este colosal. Din acest motiv, în aceste zile, aceste animale sunt crescute și popularizate pentru a îmbunătăți fertilitatea grădinilor de legume. Abundența acestor nevertebrate în sol duce la cultivarea cu succes a diferitelor culturi vegetale. De asemenea viermii sunt importanți pentru grădinari, motiv pentru care sunt adesea numiți „primii tehnicieni agricoli”. Și acest lucru se explică printr-un fapt simplu: cu cât sunt mai mulți viermi în sol, cu atât se vor dezvolta mai bine copaci de grădină..

Beneficiile unei râmeDar care este efectul unor astfel de creaturi asupra solului? În primul rând, rezolvă o mulțime de sarcini de slăbire a terenului, îmbunătățirea structurii sale și creșterea fertilității. Drept urmare, grădinarul are multe griji suplimentare..

În plus, atunci când se mișcă prin grădină, animalele sparg tuneluri adânci care asigură un pasaj stabil al aerului prin semințe și rădăcini ale plantelor. Acest comportament permite viermilor să fie numiți plugari invizibili mici. De asemenea, este important să rețineți că nevertebratele protejează vegetația de numeroase boli și dăunători. Acestea produc humus stabil consumând constituenți organici, inclusiv frunze putrede, murdărie și butași..

În procesul de digerare a alimentelor viermele emite o cantitate mare de excremente organice, care conține elemente precum:

 • fosfor;
 • calciu;
 • azot;
 • magneziu.

Prin urmare, dacă întâlniți o colonie de râme în grădina dvs. sau în grădina dvs., întrebarea „este acest locuitor util pentru ecosistemul local” ar trebui să dispară automat.

Fapt interesant: Celebrul om de știință Charles Darwin, care a propus teoria selecției naturale, a acordat o mare atenție studiului ciclului de viață al râmelor. De-a lungul a 40 de ani din viața sa, el a efectuat diferite experimente și studii cu aceștia fără spin, rezultând într-o carte intitulată „Formarea stratului de vegetație al pământului prin activitatea viermilor și observațiile modului lor de viață”..

Cum se mărește conținutul de râme din grădină. Cresterea la domiciliu

Există multe modalități de a îmbunătăți fertilitatea solului în grădina dvs. de legume sau grădină prin promovarea nevertebratelor. Grădinarii cu experiență folosesc diverse substanțe organice în această direcție. Mulcirea periodică a solului ajută, de asemenea. Humus, frunze căzute, gunoi de grajd, compost și alte materiale similare sunt așezate pe stratul de suprafață al solului.

În plus, mulți grădinari sunt angajați în reproducerea unui vierme acasă. Este important de reținut că o astfel de activitate nu necesită niciun efort sau investiție specială. Este suficient să oferiți acces optim la alimente, umiditate adecvată, întuneric și spațiu liber. Organizarea cu succes a găurii de vierme poate fi realizată primăvara sau începutul verii, deoarece în această perioadă intervalul de temperatură rămâne optim. Viermii vor avea timp să se înmulțească și să devină puternici înainte de venirea iernii. Deci, acum direct despre reproducerea viermilor în grădină.

Aranjamentul găurii de vierme

Wormyatnik: aranjamentGaura de vierme este o structură specială în care reprezentanții celor fără spini vor trăi și se vor dezvolta. Puteți utiliza absolut orice recipient în capacitatea sa - cutii, jgheaburi, o baie veche etc. Pentru cultivarea cu succes, se recomandă efectuarea procedurii pe compost deschis. Dar este important să protejați zona selectată cu o plasă specială pentru a preveni consumul masiv de viermi de către păsări și alte animale..

Pentru ca îngrijirea și întreținerea acestor mici plugari să fie cât mai eficiente, compostul trebuie așezat pe fundul viitoarei case (stratul optim are o grosime de 40 de centimetri) și tratat cu grijă cu lichid cald. După aceea, trebuie să echipați un pat de paie și să așteptați 5-6 zile pentru absorbția completă. Atât, locuința poate fi considerată gata să se mute..

Găsirea viermilor pentru viitoarea așezare este foarte simplă. Pentru a face acest lucru, este suficient să dezgropați un strat mic de pământ în propria grădină de legume sau grădină. Într-un mod special, indivizii care au apărut pe stratul superior al solului după o ploaie puternică prind rădăcini bine. De asemenea, puteți cumpăra viermi în magazinul corespunzător..

Procesul de check-in poate fi împărțit în mai multe etape. Mai întâi, trebuie să sapi o mică gaură în centrul locuinței și să arunci acolo o găleată de viermi. După aceea, pot fi acoperite cu paie sau pânză deasupra. Primele rezultate ale unei soluționări reușite vor fi vizibile în termen de șapte zile. Trebuie să observați periodic creaturile și comportamentul lor în noul habitat. Dacă animalele au un stil de viață activ, înseamnă că s-au înrădăcinat perfect și totul este în ordine cu ele..

Pentru ca firimiturile să se adapteze rapid la noile condiții, începeți să le hrăniți la numai 3-4 săptămâni după instalare. Dar apă caldă trebuie adăugată la gaura de vierme de cel puțin 2 ori pe săptămână..

Îngrijirea râmelor

Punând întrebarea „cât trăiesc râmii de pământ”, este important să acordați atenție îngrijirii corecte și condițiilor create. Pentru ca animalele să se dezvolte normal și să își îndeplinească sarcinile de reproducere, trebuie să ofere o răceală relativă, umbră și o aprovizionare echilibrată cu alimente. Experții experimentați recomandă adăugarea unei cantități mici de nisip sau coji de ouă zdrobite la gunoiul de compost. O dată la 14 zile, hrana trebuie adăugată la sol. Dar în niciun caz nu trebuie să supraalimentați animalele..

Dacă aveți de gând să crească viermi în mediul dvs. de acasă, ar trebui să știți că aceste creaturi sunt capabile să proceseze aproape orice aliment organic. Principalul lucru este că sunt zdrobiți, deoarece animalele nu au dinți.

Trebuie remarcat faptul că, înainte de a alimenta casa viermilor cu furaje proaspete, asigurați-vă că aprovizionarea anterioară este complet consumată. În caz contrar, cei fără spini vor deveni suprasaturați și vor pieri în curând. Dacă compușii organici rămân în compost, valorile acidității pot crește, creând condiții letale în sol. De asemenea, hrana excesivă duce la reproducerea dăunătorilor periculoși, inclusiv a căpușelor..

Îngrijirea și întreținerea viermilor este un proces simplu, dar solicitant. Pentru a proteja urmașii de moarte și a-i oferi condiții optime de dezvoltare, este important să îndepliniți în mod responsabil îndatoririle de bază și să urmați sfatul specialiștilor cu experiență.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Râma. Descrierea animalului și rolul în natură