Unde trăiește păianjenul de fân și ce mănâncă?

Păianjen de fânPăianjenul, perfect familiar din copilărie, care putea fi văzut la dacha, la plantare și chiar în propriul apartament, nu este atât de simplu. Pentru că, de fapt, pot fi două insecte diferite, dintre care una nu este deloc un păianjen, ci doar o creatură asemănătoare unui păianjen. Dar este vorba despre păianjen, ciclul său de viață, obiceiurile și habitatul, să vorbim mai în detaliu.

Aspect

Haymaker, coasa, centipede, ceas - așa numesc oamenii o insectă din familia păianjenilor care își construiește plasele haotice în orice loc convenabil pentru aceasta - în tufișuri dese, pe locuri abandonate, în intrările clădirilor rezidențiale și chiar în băi și toalete.

Păianjenul împletit poate fi ușor confundat cu aspectul său foarte similar „analogic” din familia arahnidelor. Cu toate acestea, acestea sunt artropode complet diferite, chiar și fără legături de familie. Panglica are mai mult de o mie de subspecii descrise de arahnologi oriunde în lume..Păianjen de coasăCei mai mulți dintre ei trăiesc la tropice, dar unii membri ai speciei își pot țese plasele în baie sau bucătărie oriunde în lume..

Important! Un fân care nu este păianjen nu are un pod subțire care împarte corpul în două părți - aceasta este principala diferență externă între aceste specii foarte similare..

Denumirea de „fânar” provine din mecanismul caracteristic și unic de mișcare a picioarelor insectei, creat de natură. Laba, sfâșiată în păianjenul care scapă, face mișcări similare cu valurile coasei pentru câteva secunde..

Acest lucru îl induce în eroare pe atacator și permite păianjenului să se ascundă, dar fără un picior care nu va mai crește.

Corpul este mic - de la 2 la 10 mm, dar picioarele, în funcție de tipul păianjenului și de habitatul său, pot avea lungimi complet diferite. Acei indivizi care trăiesc în așternutul pădurii au membrele proporționale cu corpul, iar picioarele speciilor care trăiesc în locuri uscate sau în locuința umană sunt de câteva ori mai lungi decât dimensiunea corpului.

Corpul este împărțit în trei părți: cefalotoraxul, abdomenul și talia (tulpina).Păianjen de coasăCefalotoraxul rotunjit (prosom) al păianjenului conține patru perechi de ochi - unul medial și trei laterali, care se pot apropia unul de celălalt în triade. În funcție de subspecie, ochii pot fi așezați pe proeminențe separate.

Știați? Pantofii care trăiesc în peșteri și în alte locuri unde nu există lumină, au adesea mai puțini ochi. Este surprinzător faptul că perechea medială poate fi absentă în acest caz.

Păianjenul are șase picioare, dintre care patru sunt pentru mișcare în spațiu și două pentru apucarea victimei. Toate sunt situate pe cefalotorax, nu au mușchi și sunt umplute cu hemolimfă. La capetele picioarelor există gheare pentru deplasarea în jurul obiectelor și structurilor înconjurătoare ale rețelei sale haotice.

Pe părțile laterale ale cefalotoraxului sunt glande, care, atunci când apare un pericol, emit un miros neplăcut conceput pentru a speria atacatorii. Datorită acestor organe, fânarii nu au practic dușmani..

Măcinarea alimentelor se face cu ajutorul unor apendicele speciale la gură - chelicerae, care, în absența dinților la un păianjen, fac o treabă excelentă. Chelicerele arată ca niște gheare mici, formate din mai multe subclaude..

Culoarea păianjenului împletit este de obicei maro deschis, cu burta mai deschisă. În funcție de habitat, culoarea poate fi mai închisă până la maro sau mai deschisă până la galben deschis sau chiar albicioasă.Păianjen de coasă

Habitat și stil de viață

Fiind păianjeni tropicali după origine, reprezentanții speciei pot rămâne activi pe tot parcursul anului. Ghearele lor cu viitori descendenți pot fi găsite acasă și în plină iarnă. În natură, fânarii sunt răspândiți aproape peste tot, dar preferă pădurile într-un climat temperat și sudic.

Arahnidele includ, de asemenea, cum ar fi frin, păianjen de lup, paianjen tarantula.

Acest mic prădător vânează folosind o metodă proprie a invenției - datorită absenței glandelor care secretă substanțe lipicioase, rețeaua țese într-un mod haotic. Acumularile exterioare de filamente pot fi destul de eficiente, deoarece alimentele potențiale, care încep să intre în panică, sunt înfășurate din ce în ce mai sigur într-o plasă densă.

Reprezentanții speciei sunt vânători nocturni, cu ajutorul picioarelor lungi se găsesc rapid lângă victima încurcată într-o pânză. Păianjenul îngheață cu capul în jos la amurg, atingând firul de semnal al pânzei.

Când orice insectă intră în plasă, fânarul se dovedește imediat a fi în apropiere și aruncă câteva fire suplimentare, după care mușcă victima, injectându-și sucurile. În timpul zilei, acești păianjeni petrec sedentar, picioarele întinse pe un perete, copac sau alt loc potrivit pentru aceasta..Păianjen de coasă

Ce mănâncă

În mod obișnuit, următoarele insecte cad în plasa fânarului, care nu pot ieși din capcană:

 • melci mici;
 • furnici;
 • omizi mici;
 • melci;
 • gandaci;
 • tantari;
 • diverse pitici.

În absența hranei proaspete, păianjenii de coasă sunt forțați să se hrănească cu carii (rămășițele muștelor, țânțarilor și altor insecte mici), excrementelor, ciupercilor, resturile de materie organică (atât din carne, cât și din plante) în descompunere.

Știați? Pentru a evita o insectă supradimensionată, făinoarele slăbesc în mod deliberat plasa pentru ao speria. Dacă, totuși, s-a întâmplat acest lucru, atunci păianjenul ajută la eliberarea alimentelor eșuate mușcând firele necesare.

Când acești păianjeni au probleme sezoniere cu hrana, nu sunt contrari să se angajeze în canibalism - în momente dificile, pot fi consumate subspecii înrudite sau chiar reprezentanți ai propriilor specii. Pentru a face acest lucru, insectele găsesc rețeaua unei „rude”, se prefac că sunt încurcate în ea și atacă gazda care a fugit pe net..Păianjen de coasă

Reproducerea și dezvoltarea descendenților

Împerecherea păianjenilor - fânul are loc la sfârșitul verii, când masculii organizează carnaje întregi pentru femela care le place. În acest caz, nu se vorbește despre dansuri de căsătorie și alte preludii.

Bărbatul atinge rețeaua alesului său și ea reacționează la vibrații. În acest moment, bărbatul are doar câteva secunde să simtă femela cu perechea din față a picioarelor - așa că o face să înțeleagă că nu este o victimă. Inseminarea internă are loc și femela depune până la 30 de ouă într-o plasă făcută din pânze de păianjen.

Când păianjenii eclozează, cei mai slabi dintre ei sunt mâncați de mamă, iar restul sunt în plasă pentru mai multe mutări, adoptând arta vânătorii.

Junii din această specie ating de obicei maturitatea sexuală după cea de-a șasea moltă - la vârsta de aproximativ un an. În timpul sezonului, femela este capabilă să depună ouă de 3-4 ori cu o pauză de până la 21 de zile.

Este periculos pentru oameni

Acest tip de păianjen nu este periculos pentru oameni, datorită incapacității sale de a deteriora pielea umană cu fălcile sale slabe. Chiar și în cazul în care veninul insectelor intră pe membrana mucoasă sau într-o plagă deschisă, concentrația sa nu va fi suficientă pentru a provoca vătămări.Păianjen de coasăMulți oameni se tem de păianjeni și chiar și un simplu „ceas” îi poate face să se teamă. În acest caz, trebuie doar să eliminați acești oaspeți neinvitați de acasă..

Cum să scapi de casă

Puteți scoate păianjenii de coasă dintr-o casă sau un apartament cu ajutorul curățării, urmat de îndrăznirea lor de la locuințe.

Curățare

Respectarea regulilor de mai jos vă va ajuta să scăpați de colegii de cameră inutili:

 • eliminarea tuturor găurilor, etanșarea arborilor de ventilație - păianjenul nu trebuie să se târască nici prin cel mai mic spațiu;
 • reducerea iluminării din cameră cu ajutorul perdelelor sau a jaluzelelor - mâncarea fânarilor nu va zbura în camera umbrită și se va târâ, ceea ce le va descuraja automat;
 • curățarea zilnică temeinică a spațiilor în jurul întregului său perimetru;
 • eliminând pânza, de preferință împreună cu proprietarul acesteia - atunci el nu va trece neobservat și nu se va ascunde într-un fel de fisură.

Important! Curățarea regulată în casă cu distrugerea pânzelor de păianjen va ajuta să scăpați mult timp de păianjenii de ceas.

Sperie-te

După o curățare aprofundată, merită să luați măsuri pentru a păstra păianjenii departe de casă. Majoritatea speciilor acestei insecte nu tolerează aroma ascuțită a unor plante..Păianjen de coasăPanglica nu face excepție și o puteți speria cu următoarele remedii populare:

 • soluțiile de apă din uleiuri esențiale de mentă, eucalipt sau arbore de ceai sunt pulverizate acolo unde pânzele de păianjen au fost găsite anterior, în spatele mobilierului și în alte locuri greu accesibile;
 • menta proaspătă sau portocala este tăiată și așezată în locuri unde erau odată plasele;
 • castanele uscate, frunzele de mentă sau alunele sunt zdrobite și așezate în colțurile camerei, în spatele mobilierului.

În ciuda tuturor inofensivității sale, păianjenul de fân nu este cel mai plăcut locuitor al unei camere de zi. Plasele sale perturbă împrejurimile locuințelor, iar apariția insectei în sine, de exemplu, poate provoca frică la un copil. Așadar, merită să respectați ordinea și igiena în casa dvs., astfel încât aceste creaturi să nu apară acolo..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Unde trăiește păianjenul de fân și ce mănâncă?