Organele de vedere ale păianjenului și întrebarea importantă câți ochi au

Ochi de păianjenVarietatea păianjenilor de pe Pământ îi uimește chiar și pe cei mai curioși, deoarece știința a găsit peste 42 de mii de specii și puteți adăuga cu ușurință mii de fosile de arahnide la această figură. Habitatele ciorchinilor sunt foarte diverse: multe specii pot trăi nu numai pe uscat, ci chiar și pe apă.

Păianjenii sunt interesanți nu numai pentru asta. Există atât vegetarieni, inofensivi pentru alte ființe vii, cât și otrăvitori, capabili să omoare o persoană în câteva ore. Acest tip de insectă trăiește printre noi de peste 100 de milioane de ani, are o structură externă unică, o textură interesantă, dar organul său de vedere merită o atenție specială: numărul de ochi din fiecare specie și caracteristicile lor.

Câți ochi au păianjenii

Organe de vedere păianjenExistă specialiști care studiază câmpul vizual al animalelor, aceștia sunt zooftalmologi care, după ce au auzit o întrebare atât de interesantă, nu vor da un răspuns exact. Cel puțin, trebuie să știți cărei specii îi aparține insecta. Într-adevăr, de fapt, totul este diferit: numărul de ochi poate varia în funcție de gen și specie. În majoritatea cazurilor, această cifră va fi de 4, dar există specii care au câte 6, 8 fiecare și, de asemenea, sunt cunoscuți proprietarii a 12 ochi.

Faptul este că, în procesul de evoluție, natura a acordat fiecărei specii de insecte exact acel număr de ochi, acea putere de vedere, care era necesară pentru supraviețuirea în habitatul în care s-au dezvoltat. De exemplu, la diferiți poli ai globului există specii de peșteri, puterea lor de vedere este foarte mică și sunt aproape oarbe, dar la suprafață există păianjeni săritori, a căror putere de vedere este comparabilă cu cea a unui om și chiar sunt capabili să distingă unele culori.

Tipuri de ochi

La toate speciile, dispunerea organelor vizuale are loc în două rânduri și sunt responsabili pentru o funcție diferită:

  1. Ea este pereche din față medial - responsabil pentru viziunea de bază.
  2. Alte perechi de ochi sunt numite colateral - sunt în principal responsabili pentru toate celelalte funcții, precum și avertizează insecta cu privire la un pericol iminent.
  3. La fel ca și alte insecte ochi fațetați, care au zone separate responsabile de anumite funcții, dar la păianjeni acestea sunt perechi de ochi suplimentare speciale, din această cauză pot avea mai mult de 4 ochi.

Puterea vederii păianjenilor

Perechea din față a ochilor păianjenilor poate vedea lucruri pe care nici omul nu le poate distinge. Au fost efectuate studii și s-a dovedit că unele specii de păianjeni au capacitatea de a simți chiar și lumina ultravioletă.. De exemplu:

  • Ochi de păianjen de calAi cea mai puternică vedere păianjeni săritori, a cărei specie numără mai mult de 6 mii de subspecii, viziunea lor vă permite să observați cea mai mică mișcare, chiar și cele mai mici detalii, astfel încât această specie să poată vâna în mod activ alte insecte și să nu stea și să aștepte în ambuscadă, așa cum se crede de obicei.
  • Următoarele cele mai puternice sunt păianjeni de șarpe. Această specie preferă să-și prindă prada cu ajutorul unei pânze țesute și poate distinge mișcările obiectelor mari: diverse muște, molii, albine etc., de asemenea, viziunea lor vă permite să prindeți modificări ale intensității luminii și direcției.
  • După cum sa menționat mai sus, cea mai slabă vedere este posedată de indivizi care trăiesc în peșteri.

Caracteristicile ochilor

Toți indivizii diferă nu numai prin numărul de ochi, ci și prin diferență structurală caracteristică, îndeplinind diferite funcții ale organelor vizuale. De exemplu, familia indivizilor este de mare interes pentru zooftalmologi Salticidae, deoarece în această specie, fața sau, după cum se spune, perechea principală, principală, de ochi, are cea mai mare lentilă dintre celelalte specii, adică chiar forma organelor vizuale este similară cu structura unui telescop.

Oamenii de știință au găsit un model care, indiferent de numărul de ochi, fie că este vorba de cruci, păianjeni de crab, nisip sau alte specii, organul viziunii funcționează în ansamblu. Aceasta se exprimă după cum urmează:

  1. În primul rând, ochii laterali sau din spate sunt incluși în lucrare, găsesc o potențială victimă cu încă 20-30 cm înainte ca aceasta să se apropie.
  2. În cea de-a doua etapă, ochii principali sunt incluși în lucrare - ei sunt cei care transmit informații și focalizarea principală, determinând dacă obiectul vânătorii este în față sau vreun obiect străin care nu trebuie să fie atent..

Fapte interesante legate de detectare

Pe lângă ochi, păianjenii au și organe separate pentru interacțiunea cu mediul în care trăiesc. De exemplu, toate speciile nu au urechi; insecta poate auzi doar din cauza firelor mici de trichobotrie care se află pe membrele sale. Aceste fire de păr, ca organ al auzului, permit păianjenului să determine, cu o precizie milimetrică, unde se află focalizarea emisiilor sonore și a mișcării aerului. De asemenea, acest organ de pe membre vă permite să prindeți gustul. Se poate concluziona că păianjenii nu au receptori responsabili pentru gustul din gură și toate informațiile despre pradă, indiferent dacă este potrivită pentru nutriție, le primește datorită acelorași fire speciale de pe picioare..

După ce am învățat chiar atât de scurte informații despre structura vederii, este imposibil să oferim un răspuns fără echivoc, câți ochi au păianjenii. Într-adevăr, pentru a răspunde mai specific la această întrebare, trebuie, cel puțin, să aflați habitatul păianjenului, sau mai bine, cărei specii și subspecii aparține. Dacă aveți toate informațiile despre păianjen, puteți răspunde cu exactitate câți ochi are.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Organele de vedere ale păianjenului și întrebarea importantă câți ochi au