Păianjen de pâlnie: descriere, caracteristici structurale, otrăvitoare sau nu

Păianjen de pâlnieCu toții tratăm păianjenii în mod diferit. Pentru unii, ei se îngrozesc, în timp ce alții admir aceste creaturi, iar studiul comportamentului lor devine sensul vieții. Există soiuri otrăvitoare și complet inofensive. Dar la ce specie aparține păianjenul pâlnie, unde poate fi găsit în natură, cum arată, ce mănâncă - despre acest lucru vom vorbi în acest articol.

Cu ce ​​seamănă

Păianjenul de pâlnie (iarbă, tunel, molie de pâlnie) este un animal din subordinea Opisthothelae din familia agelenidelor, în care sunt cunoscuți aproximativ 42 de genuri, formate din peste cinci sute de specii.

Știați? „Ago lene”, de la care provine numele familiei, înseamnă „a acționa timid”, „a te mișca în mod indistinct”.

Reprezentanții speciei diferă într-un mod special de mișcare: se opresc, îngheață și pornesc din nou în urmărire. În același timp, reprezentanții altor familii fac linii linii. Au fost numite pâlnii pentru forma păianjenului, iar cele pe bază de plante sunt numite pentru preferința lor de a se așeza în pajiști, în iarbă.Păianjen de pâlniePăianjenii cu pâlnie au parametri medii:

 • întinderea picioarelor - 6-21 mm;
 • abdomen oval;
 • carapace dorsală (carapace) în formă de pară sau ovală, neaplatită;
 • femelele sunt puțin mai mari decât masculii, dar masculii au cochilii mai mari;
 • culoarea păianjenului pâlniei poate fi diferită - de la maro deschis la negru;
 • corpul este acoperit cu fire de par;
 • unele specii au un model pe abdomen și pe coajă;
 • perechea din față a picioarelor este întotdeauna mai lungă. Labele în sine sunt acoperite cu spini puternici și sensilă, la capete există trei gheare, ceea ce confirmă capacitatea păianjenilor de a țese o pânză. Ghearele sunt, de asemenea, acoperite cu spini, numărul și locația cărora este un caracter taxonomic;
 • de obicei labele masculilor sunt ușor mai subțiri.

Știați? Pânza de păianjen de la Sydney este utilizată la fabricarea echipamentelor optice - cu ajutorul ei se aplică reticul.

Viermii de pâlnie au 6 organe vizuale simple și 2 complicate. Au aproximativ aceeași dimensiune și sunt situate în perechi la o distanță egală una de cealaltă. Păianjenii cu iarbă au o viziune slabă, așa că se orientează folosind senzori pe picioarele din față. Chelicerele sunt puternice, îndreptate în jos.Păianjen de pâlniePe abdomen sunt 2 perechi de veruci arahnoide, cele din spate sunt alungite și deseori ies în spate, asemănătoare cu o coadă, cele din față sunt la distanță mare. O singură spirală dreaptă se deschide în fața negilor. Paianjenii respira cu plamani si trahee.

Sydney (australian)

Păianjenul cu pâlnie din Sydney este un păianjen otrăvitor care secretă cea mai puternică otravă în cantități uriașe. Reprezentanții acestei specii au chelicere lungi, ceea ce le face foarte periculoase..

Principalul habitat este Australia, New South Wales. Păianjenul își are reședința în păduri și în zone populate de oameni, unde construiesc vizuini în zone umede și umbrite. Nu este neobișnuit să se strecoare în curțile caselor și să ajungă la piscine..

Important! În ciuda faptului că rareori se întâlnesc cu oameni, păianjenii din pâlnia Sydney sunt destul de agresivi într-o situație dacă ceva îi amenință..

Înainte de atac, prădătorul are un aspect înfricoșător, ridicându-și picioarele din față și expunându-și colții. El nu știe milă de infractor, de aceea provoacă mușcături rapid, uneori de câteva ori.

Dimensiunea acestei specii este mică - 1,5-3,5 (apare până la 7) cm, dar chelicerele lor sunt mai mari decât caninii unui șarpe maro și sunt atât de puternici încât pot mușca prin placa de unghii.Păianjen de pâlnie SydneyVeninul păianjenului Sydney conține o substanță care afectează sistemul nervos și afectează activitatea tuturor organelor umane. O mușcătură masculină poate ucide chiar. În același timp, doar una din șase mușcături provoacă o reacție negativă. La sfârșitul secolului al XX-lea, a fost inventat un antidot și de atunci nu au fost înregistrate decese..

Păianjen reculos maro

Coelotes terrestris este un animal mic de aproximativ 7-14 mm lungime. Culoarea gambei de deasupra este deschisă, roșu-maroniu, există pete gri închis pe cefalotorax și abdomen. Abdomenul este întunecat, fără model.

Știați? Aproximativ 5% din populația lumii suferă de arahnofobie - frică de păianjeni.

Principalul habitat: Europa, China, Turcia, America Centrală și de Sud, Australia. Trăiește în rădăcinile copacilor de conifere, într-o așternut de mușchi. Prada preferată a pustnicului - insectele și larvele lor.

Femelele pustnice sunt mame iubitoare care au grijă de păianjenii lor timp de aproximativ o lună. Mai mult, dacă cineva își încalcă pacea, femeia îl ucide fără milă pe infractor și ulterior se mănâncă și hrănește bebelușii cu victima.Paianjen reculat maroAceastă specie se distinge prin propriul său sistem de comunicare. De exemplu, dacă copiii vor să mănânce, își ating membrele de femeie, care înțelege că este timpul să hrănească bebelușii..

Brownie

Cele mai renumite specii de viermi de pâlnie. Acest păianjen este mic - 10-15 mm. Femela este mai mare decât masculul..

Prădătorii sunt vopsiți în galben și adesea se așează în case, dulapuri, magazii și alte camere. Un imprimeu leopard maro închis este adesea vizibil pe spate. Dacă, din voia sorții, păianjenul casei s-a îndepărtat departe de o persoană, se așează în scobituri, buturugi vechi, sub coaja copacilor.

Știați? Prin comportamentul unui prădător intern, puteți prevedea vremea. Dacă stă liniștit în centrul plasei, atunci este la ploaie. Dacă păianjenul a început să amenajeze casa și țese o nouă pânză, atunci va fi vreme uscată și senină.

Această specie plasează pânze de păianjen în colțurile spațiilor. La prima vedere, pare drept, dar centrul cade brusc în adâncimea colțului. Este posibil ca masculul să nu țese deloc o pânză și să vâneze ca un păianjen vagabond.

Cea mai activă vedere este noaptea. Nu adună rezerve de victime, mănâncă pradă imediat. Se hrănește cu muște, pinți, molii, larve de păduchi și alte insecte mici.Păianjen de casăVeninul acestor păianjeni a fost puțin studiat, deși un brownie poate mușca prin piele atunci când este mușcat. Dacă prădătorul se simte amenințat, poate mușca, dar nu au fost încă descrise cazuri de otrăvire.

În căutarea unei femele, masculul se poate urca în căzi și cochilii și de multe ori nu poate ieși singur de acolo. După ce a găsit locuința femelei, păianjenul atinge cu grijă pânza cu labele și așteaptă de la margine: dacă păianjenul o confundă cu victima, are șansa de a scăpa. Dacă femela nu a plecat la vânătoare, atunci s-a primit semnalul, iar masculul se mută încet în tubul viu. După împerechere, păianjenul depune ouă în mai mulți coconi mici și le atârnă pe o pânză.

Invata despre cei mai periculoși păianjeni din Australia.

Labirint

Agelena labyrinthica, păianjenul labirint este un exemplar tipic al viermelui pâlniei. Corpul său, împreună cu picioarele sale, atinge o lungime de 1,3-2,1 cm. Carapace este cenușiu-galben, roșu-maroniu sau galben-maroniu, cu două dungi longitudinale concave de o nuanță mai închisă..

Pe abdomenul alungit, se remarcă verucile asemănătoare cu cozile. Firele de păr de pe abdomen formează un model de șiret. Picioare fără model, maro închis. Au spini puternici și sensilla.Păianjen labirintDistribuit în regiunea paleearctică, preferă locurile uscate, bine luminate: arbuști, câmpuri, poieni, pajiști, versanți. Poate fi găsit adesea de-a lungul drumurilor, în grădinile de legume și pe pustii..

Păianjenul labirint întinde o pânză de păianjen cu diametrul de aproximativ jumătate de metru în iarbă și tufișuri, întărindu-l cu fire verticale. Sub plasă are o parte ascunsă care trece într-un tub, în ​​care prădătorul se ascunde, așteptând prada. Trage victima în interiorul tubului.

Important! La această specie de vierme de pâlnie, masculii și femelele țes pânze de aceeași formă..

Tubul viu are o formă curbată. Este deschis pe ambele părți (o parte privește plasa, cealaltă este o ieșire), iar restul este mascat de frunziș uscat.

Păianjenii labirint se împerechează la mijlocul verii. În acest caz, masculul vine în locuința femelei și îi dă un semnal. Dacă, după împerechere, masculul nu are timp să se retragă, femela îl mănâncă.Păianjen labirintÎntr-o lună, mai aproape de toamnă, femela reface pânza de vânătoare într-un cocon și o trage în locuința ei, țesând un tub separat pentru aceasta. Acolo tinerii vor iarna și vor putea pleca doar primăvara..

Habitat și comportament

Păianjenii de pâlnie trăiesc pe toate continentele:

 • Eurasia;
 • Africa;
 • America de Nord și de Sud;
 • Australia.
Acești păianjeni nu trăiesc doar acolo unde acoperă zăpada în mod constant. Viermii de pâlnie se așează pe câmpuri ierboase uscate, în tufișuri, sub scoarța copacilor, în pietre, pe stânci, în case, clădiri nerezidențiale, peșteri. Cel mai adesea, păianjenii pot fi găsiți lângă clădirile rezidențiale în toamnă, atunci când masculul caută o femeie.

Citește și, cum arată cel mai mare păianjen de pe pământ și care sunt dimensiunile.

În ciuda comportamentului agresiv, majoritatea speciilor de molii de pâlnie sunt inofensive. Păianjenii cu pâlnie duc un mod de viață nocturn, deoarece temperatura din timpul zilei îi afectează negativ - se deshidratează. Vârful activității are loc în perioada după ploi abundente..

Cum se rotește o rețea și ce mănâncă

Păianjenii pâlniei țes o rețea orizontală densă care converge în jos sub forma unei pâlnii. Plasa este susținută de fire de susținere verticale. Nu este lipicios, ci slăbit: urcându-se pe el, insectele mici se îneacă și nu pot ieși.Păianjen și pânzăPartea orizontală superioară a pânzei se transformă într-o parte inferioară deghizată, care se transformă în refugiul unui prădător - un tub care învelește nurca. Acolo păianjenul așteaptă un semnal, după care se scurge și mușcă victima. El duce prada în gaura sa și o mănâncă acolo (sau mai bine zis, o aspiră).

Păianjenii prind doar animale ciudate. Dacă prada îngheață, prădătorul o provoacă mai întâi, zvâcnind pânza și va aștepta cu răbdare, dar nu o va atinge imediat.

Important! Este posibil ca unii păianjeni să nu aibă pânze, dar toată lumea are nurcă.

Deoarece pânza de păianjen devine rapid înfundată, păianjenii nu stau mult timp într-un singur loc. După 2-3 săptămâni, părăsesc nurcile și caută un alt loc de reședință.

Majoritatea păianjenilor de pâlnie sunt activi noaptea și numai Malthonica lehtineni poate vâna atât ziua cât și noaptea. Păianjenii cu pâlnie se hrănesc cu diverși artropode (uneori chiar periculoși). Principalele lor pradă sunt:

 • muște chitinizate;
 • tantari;
 • cicade;
 • păianjeni mici;
 • albine de miere;
 • Gândacii ortopteri;
 • furnici.
Păianjenii și prada pâlnieDupă ce victima intră în pânză, prădătorul se scurge cu viteza fulgerului, lansează chelicere în corp și injectează otravă și enzime care transformă interiorul victimei în ciupercă.

Păianjenii de pâlnie nu mestecă victima, pur și simplu aspiră măruntaiele deja procesate, așteptând ca enzimele să-și termine treaba..

Va fi interesant să citiți despre, cum și de ce un păianjen țese o pânză.

Reproducere

Păianjenii de pâlnie de împerechere nu diferă de procesul la multe specii și apar la mijlocul verii. Totul începe cu curtarea, când bărbatul, după ce a găsit pânza femelei, începe să o atingă cu măsură. Așa pune femeia într-o stare de transă..Împerecherea păianjenilor de pâlnieDupă ce păianjenul cade în uitare, devine indiferent față de orice și nu rezistă, păianjenul o târăște într-un loc convenabil pentru sine și se împerechează. După actul sexual, bărbatul și femela trăiesc împreună câteva săptămâni, după care păianjenul încearcă să mănânce masculul. La sfârșitul verii, femela țese un cocon, îl depune în vizuină sau în noua locuință de lângă locuința ei și depune ouă acolo..

Știați? Primii păianjeni au apărut pe planeta noastră acum aproximativ 400 de milioane de ani.

Beneficiu și rău

Toți păianjenii țes pânze, care sunt enervante și enervante în casă. Agilitatea neobișnuită și aspectul neplăcut ne fac să ne îngrozi doar la o singură mențiune a lor. Dar toate acestea nu sunt nimic în comparație cu avantajele neîndoielnice.Păianjeni de pâlnieÎn primul rând, toți păianjenii sunt prădători. Ei ucid un număr mare de insecte, inclusiv muște, țânțari, pitici. Unii sunt capabili să omoare aproximativ o sută de insecte pe zi. Un astfel de prădător (de exemplu, un brownie) stă liniștit în colț și prinde insecte în plasele sale.

Pe de altă parte, unele specii sunt periculoase pentru oameni, iar otrava lor poate duce la necroză a pielii sau la moarte..

Știați? Conform credinței populare, un păianjen din casă aduce prosperitate și pace. Dar oamenii de știință sunt mai puțin romantici: dacă un astfel de prădător este lichidat în casă, atunci există o mulțime de insecte în casă.

După cum puteți vedea, păianjenii nu sunt monștri teribili care au venit la noi de pe alte planete. Desigur, nu toți sunt în siguranță, dar comportamentul lor merită atenție, iar instinctele de vânătoare vă permit să scăpați de multe insecte enervante și uneori nu inofensive..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Păianjen de pâlnie: descriere, caracteristici structurale, otrăvitoare sau nu