Cine mănâncă furnici în natură, ce mănâncă furnicile, dieta lor

Furnicile sunt insecte foarte organizate și foarte interesante de observatFurnicile sunt o superfamilie de furnici, din ordinul himenopterelor, cele mai numeroase specii de creaturi vii de pe Pământ. Adaptabilitatea unică la diferite regimuri de temperatură și condiții teritoriale, face posibil ca familiile de furnici să locuiască în tot felul de locuri.

Reprezentanții furnicilor de insecte sunt omnivori și îndeplinesc multe funcții în natură:

 • îmbogăți solul cu microelemente;
 • polenizează plante, transportă semințe;
 • reciclează gunoiul;
 • mâncați dăunători din păduri și grădini de legume.

Dușmani naturali ai furnicilor

Coloniile de furnici sunt numeroase; o colonie poate conține de la sute la mii de insecte. Și totuși sunt foarte vulnerabili.

În natură, insectele au o mulțime de dușmani interni și externi care se hrănesc atât cu adulții, cât și cu larvele lor, îi parazitează, își folosesc corpul în diferite scopuri.

Dușmani interni ai furnicilor

Unele tipuri de ciuperci, insecte și helminți pot fi atribuite dușmanilor interni ai populației de furnici:

 • Ciupercile din genul Cordyceps infectează, ucid insecta și corpurile fructifere ale ciupercilor germinează din corpul său.
 • Ciupercile din genul Cordyceps omoară furnicile răsărind din eleCipopterele sunt paraziți de insecte care folosesc furnici pentru a atrage perechi atunci când se împerechează.
 • Muște cu cocoașă - depun ouă în corpul unui individ viu. Larva dezvoltată decapitează insecta cu ajutorul unei enzime speciale.
 • Larvele fluture afine - se dezvoltă în cuiburi de furnici. Omizile secretă aceleași substanțe mirositoare ca larvele furnicilor. Prin urmare, furnicile au grijă de ele, iar omizile se hrănesc cu pupele lor..
 • Gândacul Lomehuza - cu ajutorul unui medicament secretat, acest parazit forțează insectele să se hrănească și să aibă grijă de el mai mult decât de descendenții săi și furnicarul degenerează.
 • Viespea parazită afiliantops - hrănește larvele cu aripi de insecte.

Cine mănâncă furnici

Pe lângă dușmanii interni, există o mare detașare de faună cu plăcere mâncând aceste himenoptere. La tropice se hrănesc cu furnici armadillo, furnici.

Urșilor bruni, șopârlelor, alunițelor, șopârlelor, aricilor, broaștelor, broaștelor și unor tipuri de pești le place să se sărbătorească cu insecte și cu pupele lor. Păsările sunt, de asemenea, cunoscute că vânează reprezentanți ai familiei furnicilor, de exemplu, antitrap, gât pivotant, ciocănitori.

Există creaturi asemănătoare insectelor care vânează furnici. Cea mai periculoasă specie este furnic leu (myrmidont).

Ceea ce mănâncă furnicile, trăsăturile sunt raționale

Dieta furnicilor depinde direct de habitatul lor. Livrările livrate la furnicar sunt distribuite între membrii familiei:

 • Furnicile sunt omnivore - se hrănesc cu alimente, proteine ​​și alimente vegetalelarvele furnicilor au nevoie de hrană proteică de origine animală: ouă de diverși paraziți, ouă trofice (ouă depuse de uter și nedezvoltate în larve), rămășițe ale altor animale, păsări, insecte, parțial digerate în stomacul adulților;
 • adulții mănâncă alimente mai ușoare: pulpă de fructe și fructe de pădure, ciuperci, semințe, nuci, rădăcini și suc de plante, miere;
 • uterul este hrănit exclusiv cu proteine. Mâncarea este mestecată de furnici lucrătoare și apoi livrată „reginei”.

Toamna, familiile de furnici care nu hibernează fac hrană, iar în lunile înfometate se hrănesc cu ouă trofice.

Ce mănâncă furnicile „domestice”

Cel mai adesea, furnicile roșii domestice (faraonul) se instalează în case și apartamente. Selectează locuri calde, întunecate, umede pentru a construi un cuib. Mănâncă o mare varietate de alimente, pe care le pot găsi doar: pesmet, zahăr, cereale, lactate, produse din carne, cârnați și deșeuri de pește, condimente, resturi de fructe și legume fierte. Cu o lipsă de nutriție sau un număr mare de indivizi în cuib, furnicile roșii atacă oamenii și animalele, mâncându-și pielea și lâna.

Furnicile din grădină

În grădină, furnicile mănâncă insecte, dar nici ele nu vor refuza boabele dulci.Furnicile de grădină negre mănâncă omizi, muște, gândaci, melci, căpușe, muște. S-a calculat experimental că o familie de furnici de grădină într-o singură zi poate colecta până la două mii de insecte diferite, ouăle și larvele lor.

Adulților le place foarte mult pad-ul. Dieta lor conține fructe de padure, legume, legume rădăcinoase cu un conținut ridicat de zahăr: căpșuni, zmeură, coacăze, fructe coapte, morcovi, dovleac.

În grădină, puteți găsi și furnici de gazon care se hrănesc cu nectar și petale de trandafir..

Ce mănâncă furnicile în natură

Furnicile pot fi prădători, bătători și consumatori de alimente vegetale. Hrana pentru aproape toate speciile din acest ordin de insecte constă din componente proteice și carbohidrați. Sursa hranei proteice o constituie insectele, pe care adulții le vânează sau își adună cadavrele. Sursa alimentelor cu carbohidrați este:

 • tampon - o substanță dulce secretată de afide și alte insecte proboscide;
 • miere este un lichid dulce lipicios care este eliberat de frunze ca urmare a unei scăderi bruste a temperaturii.

Multe specii de furnici au specializare alimentară. De exemplu:

 • ponerine - se hrănesc cu un anumit tip de nevertebrate;
 • Centromyrmex (furnici înțepătoare) - mănâncă termite;
 • cele de foc roșu - vânează alte furnici și insecte: gărgărițe, molii;
 • Furnicile pot mânca insecte care sunt mult superioare ca mărime și rezistență.buldogi - vânează albine;
 • viermi de lemn - colectează gumă (seva înghețată din coaja copacilor);
 • mirmicine, furnici secerătoare - aproape 97% din dieta lor constă din semințe;
 • dracula - se hrănesc cu sucurile larvelor lor, iar larvele se hrănesc cu insecte: centipede, păianjeni;
 • vagabonzi sau spinoși - mănâncă hrană pentru animale: tot felul de insecte și larve, atacă broaștele, puii, șopârlele mici, colectează carii;
 • miere mexicană - muncitorii depozitează în abdomenele umflate o substanță dulce lichidă asemănătoare mierii. Dacă este necesar, regurgitați-l și hrăniți aceste alimente semenilor.

Aproximativ 190 de specii de furnici sunt crescute și consumate cu ciuperci, de exemplu:

 • tăietori de frunze Atta și Acromyrmex - se hrănesc numai cu hifele ciupercilor care cresc în apropierea cuibului lor. Pentru cultivarea ciupercilor se folosesc bucăți de frunze, care sunt zdrobite de insecte și localizate în grădinile de ciuperci;
 • cultivatori de ciuperci și tăietori de frunze Attini - cresc ciuperci în cuib, crescându-le pe masa de frunze pe care ei înșiși o prelucrează;

O simbioză interesantă a furnicilor și afidelor - furnicile au grijă de ele de dragul unei delicioase miereAdesea în furnicar, pe lângă proprietari, trăiesc și alți rezidenți: gândaci, omizi, molii. Furnicile îi hrănesc și în schimb mananca sirop dulce, pe care le emit. De exemplu, 60% din dieta furnicilor de pădure roșie constă din mieră, așa că cresc afide, le protejează, iar iarna le iau cu ele la furnicar. Nu există deșeuri în natură, nu există organisme dăunătoare sau benefice. Plante - hrană pentru mamifere, insecte, păsări, substanțe care revin necesare pentru creșterea plantelor noi în sol.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cine mănâncă furnici în natură, ce mănâncă furnicile, dieta lor