Păianjenul văduv negru este un prădător otrăvitor

Unde trăiește păianjenul văduvă neagrăVăduva Neagră este un păianjen misterios cunoscut pentru colorarea și canibalismul său interesant. În America de Nord, este considerat unul dintre cele mai otrăvitoare. Cu toate acestea, mușcătura lui este foarte rar mortală..

Văduva neagră și-a primit numele, deoarece femela, luând masculul pentru mâncare, îl omoară și apoi îl mănâncă. Aceasta explică viața scurtă a acestuia din urmă.

Habitat păianjen văduvă neagră

O specie separată de văduvă neagră trăiește în diferite teritorii. De exemplu, în Eurasia, 8 specii sunt răspândite, iar în America de Nord și de Sud - 13, în Australia și Oceania - 3.

În Rusia, puteți întâlni și speciile acestui păianjen, este cunoscut sub numele karakurt alb. Principala caracteristică a păianjenului este burta rotunda galbena sau alba. În același timp, un punct luminos nu este tipic pentru această specie. În ciuda faptului că otravă a karakurtului nu este la fel de toxică ca și a altor reprezentanți ai speciilor, poate fi totuși mortal pentru copii, bolnavi și vârstnici.

Datorită încălzirii globale, multe specii au migrat către alte habitate. Deci, din ce în ce mai des auzim despre apariția unui păianjen în Caucaz și în Uralii de Sud, în Taganrog și Crimeea, în regiunea Rostov.

Principalele caracteristici

Genul păianjenului văduvă neagră are 31 de specii. Printre specii, există reprezentanți deosebit de periculoși pentru oameni și nu foarte.

Aspect

Aspectul unui păianjen depinde în mare măsură de specie. Mai mult, există trăsături caracteristice tuturor reprezentanților:

 1. Marimea. La bărbații adulți, lungimea corpului este de 1,3-2 cm, lungimea picioarelor este aproape aceeași cu parametrii corpului. Bărbații au jumătate din mărimea femelelor.
 2. Picioare. Insecta are 8 picioare. Caracteristica principală este fagurii. Întreaga pereche de picioare din spate este acoperită cu peri curbați, cu ajutorul cărora insecta închide pânza peste victimă.
 3. Cum arată un păianjen negru văduvCuloare. Corpul unui păianjen adult este negru cu o pată portocalie sau roșie. Spotul seamănă cu o clepsidră. Femelele imature au pete roșii cu o margine albă. La reprezentanții europeni, pata este adesea alb-maroniu. Corpul tânărului este alb-gălbui sau alb și numai după năpârlire capătă culoarea unui bărbat adult.
 4. Viziune. Ochii insectei sunt în 2 rânduri, fiecare rând are 4 ochi. Ochii principali sunt perechea de mijloc, cei laterali sunt suplimentari; ei disting doar mișcarea și lumina. În ciuda faptului că are ochi multipli, păianjenul are o viziune slabă. Văduva neagră își recunoaște prada prin vibrația ei, când lovește pe pânză.

Mod de viata

Văduvele negre duc un stil de viață închis și îndepărtat. Preferă să trăiască în locuri întunecate și liniștite, păianjenii sunt activi noaptea. O insectă țese o pânză la 30-50 cm de la suprafața pământului. În exterior, web-ul arată asimetric, dar este extrem de durabil. Pânza este necesară nu numai pentru prinderea prăzii, ci și pentru depozitarea ouălor femelei.

De obicei păianjenii își țes pânzele în adăposturi uscate și întunecate. Puteți întâlni o insectă nu numai în spații deschise, ci și într-un hambar, toalete, garaje, în vizuini de animale abandonate, în butuci. Odată cu sosirea vremii reci, păianjenul negru văduv se mută adesea în sufragerie..

Viața în natură

Văduvele negre sunt păianjeni solitari, cu excepția perioadei de împerechere. Împerecherea are loc în luna mai. Se întâmplă ca după împerechere, femela să omoare masculul și apoi să depună ouă.

Ciclu de viață

Viața unei văduve negre poate fi împărțită în trei perioade:

 1. Ouă. Femela atașează o minge de mătase cu ouă la pânză. O femeie construiește 5-15 astfel de bile. Diametrul lor este de 10-15 mm, fiecare conține 200-900 ouă. Femelele văduve negre păzesc aceste ghearele cu înverșunare până când apar bebelușii.
 2. Unde trăiește păianjenul văduvă neagrăPăianjenii. Nou-născuții se târăsc afară din balon după 15-30 de zile. Doar o mică mână din toate supraviețuiește, deoarece chiar și animalele tinere își mănâncă felul lor. Astfel, cei mai puternici și mai agili supraviețuiesc. Indivizii supraviețuitori năpădesc În primul rând, acestea sunt albe, apoi portocalii și abia după 2 luni dobândesc culoarea unui adult. După 3 luni, păianjenii devin complet independenți..
 3. Paianjeni maturi mor după depunerea ouălor, vara sau începutul toamnei. Această generație este înlocuită de una nouă după iarnă.

Durata de viață a unei văduve negre este de un an, dar unele femele trăiesc până la 3 ani. Bărbații au în general 1-2 luni. Ei trăiesc mult mai mult ca animale de companie..

Alimente

Ca aproape toți păianjenii, văduva neagră se hrănește cu alte insecte și păianjeni, pe care îi prinde cu pânzele de păianjen. Femela atârnă cu susul în jos și așteaptă victima. Așadar, ea își arată semnele corpului viu, care sunt recunoscute pentru a speria prădătorii. Mineritul nu acordă atenție acestor marcaje..

Cum să vă protejați de o mușcătură de păianjen negru văduvăPăianjenul mănâncă mușchi, țânțari, muște, omizi și gândaci. După ce victima a căzut în pânză, femela își folosește picioarele, înfășurând prada în pânză. Apoi, cu colții, străpunge și injectează în ea enzime speciale, care pregătesc prada pentru consum.

Păianjenul văduv negru este capabil să trăiască fără mâncare mult timp. Există cazuri când a supraviețuit în lipsa hranei timp de un an.

Văduvă neagră și om

Întâlnirea unei văduve negre și a unei persoane poate fi periculoasă pentru aceasta din urmă. La urma urmei, acești păianjeni pentru o lungă perioadă de timp au fost considerați cei mai otrăviți de pe pământ, până când au fost înlocuiți de păianjenul soldat brazilian. Veninul văduvei negre este de 15 ori toxic pentru cel al șarpelui. Mușcătura este aproape invizibilă pe piele, dar în același timp, otrăvurile pătrund rapid în sângele uman. S-a observat că aceste insecte nu atacă mai întâi. Aceștia pot începe atacul dacă simt un pericol pentru ei înșiși sau când își deranjează rețeaua.

Simptome de mușcătură

Mușcătura păianjenului este puțin dureroasă, se simte ca o înțepătură ușoară dintr-un ac subțire. Simptomele unei mușcături sunt:

 • roșeață a pielii la locul mușcăturii;
 • dezvoltarea edemului la locul mușcăturii;
 • după 30 de minute, apare spasmul muscular, care este însoțit de durere;
 • după alte 30 de minute, mușchii abdominali se strâng involuntar, durerea devine mai intensă și mai puternică.

Consecințele unei mușcături

Simptome suplimentare și posibile consecințe ale unei mușcături:

 • creșterea tensiunii arteriale și a salivației;
 • transpirație intensă;
 • greață, vărsături;
 • dificultăți de respirație;
 • tulburări ale ritmului cardiac, tahicardie;
 • slăbiciune a corpului, anxietate;
 • zvâcniri musculare, cefalee;
 • posibilă incontinență urinară;
 • amorțeală sau furnicături ale pielii;
 • reactie alergica.

După mușcătură, antidotul trebuie administrat cât mai devreme posibil. La 3 ore după mușcătură și neacordarea măsurilor, starea se poate agrava, uneori chiar fatală.

Prevenirea apariției văduvei negre

Există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a vă proteja pe dumneavoastră și casa dvs. de văduva neagră:

 1. Curățarea regulată a casei. Nu puteți părăsi locurile abandonate și murdare unde păianjenii se pot așeza. Umezeala și mucegaiul trebuie eliminate. În casele private, ferestrele și ușile exterioare sunt turnate cu apă dintr-un furtun, astfel încât păianjenii așezați vor fi spălați.
 2. Luptând cu mizeria din curte și din casă. Lăsarea coșului de gunoi este o condiție excelentă pentru apariția insectelor. Nu depozitați lemn de foc lângă casă, păianjenii se așează adesea între bușteni. Folosiți mănuși atunci când transportați lemne de foc. Alegeți fructele cu atenție din viță de vie și tufișuri - acestea sunt locurile preferate de păianjeni.
 3. Unde trăiește păianjenul văduvă neagră?Închiderea strânsă a ferestrelor și ușilor. Casa trebuie să fie complet protejată, fără portițe sau găuri. Înainte de a umple găurile, ar trebui să pulverizați insecticide în el. Dar trebuie, de asemenea, să vă asigurați că nu există goluri în uși și ferestre, acest lucru se aplică și canalelor de aer.
 4. Schimbarea becului de pe stradă. Lămpile obișnuite trebuie înlocuite cu lămpi cu iluminare moale, acestea atrag mai puțin insectele. Puteți întinde și atârna benzi adezive speciale pentru prinderea insectelor.
 5. Folosirea materialelor naturale pentru intimidare. Pentru mulți, otrăvurile chimice sunt inacceptabile, atunci puteți folosi remedii naturale. Puteți atrage păsările pentru a prinde păianjeni folosind hrănitoare cu alimente. Castanele trebuie împrăștiate prin curte, mulți păianjeni sunt speriați de mirosul lor.
 6. Folosind uleiuri esențiale. Se crede că mirosul de lămâie și sucul de lămâie sunt antipatice de văduvele negre, iar mirosul de mentă și eucalipt este neplăcut pentru acești păianjeni. Ierburile sunt pur și simplu așezate în colțurile casei sau puteți folosi uleiuri esențiale cu aceste componente.

În ciuda unui nume atât de îngrozitor, văduva neagră nu este o insectă agresivă, ci mai degrabă una timidă. Foarte rar mușcă o persoană. Suntem mai periculoși pentru ea decât văduva neagră pentru noi!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Păianjenul văduv negru este un prădător otrăvitor