Este un păianjen o insectă sau o clasă separată de animale? Principalele diferențe și semne

PăianjenPentru unii oameni, păianjenii sunt o fobie, în timp ce alții, dimpotrivă, sunt foarte sensibili la aceste creaturi. Mulți oameni cred, de asemenea, că păianjenii sunt insecte. În continuare, vom încerca să ne dăm seama dacă este așa.

Descrierea păianjenului

Păianjenul este una dintre cele mai vechi creaturi de pe planeta noastră. Este mult mai în vârstă decât un bărbat. Rămășițele vieții sale, și anume o pânză de păianjen, au fost găsite în chihlimbar, care are mai mult de 100 de milioane de ani. Există, de asemenea, dovezi că arahnidele au trăit pe Pământ în era paleozoică, iar acest lucru este în urmă cu aproximativ 2,5 miliarde de ani. În acest timp, aceste creaturi s-au schimbat puțin în aparență, aparțin prădătorilor și se hrănesc în principal cu insecte..

Verifică cu specii de păianjeni.

Puteți întâlni un păianjen în toate colțurile planetei. Păianjeni au fost găsiți pe Everest, la o altitudine de aproape 7000 de metri deasupra nivelului mării, iar o specie chiar trăiește în apă. Această creatură iubește căldura, motiv pentru care cele mai multe dintre cele 40.000 de specii cunoscute locuiesc în climatul tropical.PăianjenPentru a înțelege cine este, ce fel de animal, de ce clasă aparține, trebuie să înțelegeți clasificarea științifică a acestei creaturi.. În ordine descrescătoare, arată astfel:

 • regat: Animale;
 • tip: Artropode;
 • clasa: arahnide;
 • echipă: păianjeni.
Deci, din punct de vedere științific, putem spune cu încredere că un păianjen este un animal artropod arahnid.

Important! Păianjenii mușcă doar atunci când sunt defensivi, deci nu trebuie să fie deranjați pentru a evita probleme.

Un păianjen este sau nu o insectă?

Privind aspectul unui păianjen, mulți vor spune probabil că nu este deloc un animal, ci altcineva. Cel mai mult arată ca o insectă, dar este așa?

Cel mai rapid răspuns îl găsim în aceeași clasificare: atât insectele, cât și arahnidele aparțin regnului animal și tipului de artropode. Dar apoi sunt împărțiți în clase - insecte de la sine și arahnide de la sine, deoarece aceste clase au diferențe semnificative.

Acesta este motivul pentru care păianjenul este o clasă separată de creaturi artropode..Păianjen

Semne comune

Păianjenii și insectele au o serie de caracteristici comune, deoarece aparțin aceluiași tip de artropod:

 • au un schelet chitinos de care sunt atașați mușchii;
 • ochiul unui artropod este de obicei format din mulți ochi și se numește fațetat;
 • toate femelele din această clasă se reproduc prin depunerea ouălor.

Știați? Cea mai durabilă pânză este cea a păianjenului nephil. Poate suporta până la 80g de greutate.

Principalele diferențe

Păianjenii și insectele au fost atribuite diferitelor clase datorită diferențelor semnificative dintre ele:

 • un păianjen are 8 picioare, iar o insectă are 2 mai puțin;
 • o insectă are 3 segmente de corp, iar un păianjen are 1 mai puțin;
 • un păianjen creează o pânză, dar o insectă nu;
 • există de multe ori mai multe specii de insecte decât arahnidele;
 • păianjenul diferă prin faptul că produce otravă, care este necesară pentru digestia externă;
 • la arahnide, spre deosebire de insecte, nu există metamorfism (transformare) în ciclul de viață;
 • sistemul de comunicare și sistemul nervos al unei insecte sunt de multe ori mai complicate decât cel al unei arahnide.
Păianjen

Vânătoarea și ce mănâncă

Păianjenul este un adevărat prădător din fire. Insectele stau la baza dietei sale, uneori prinde chiar și animale mici. O singură specie se hrănește cu alimente vegetale, excepția este păianjenul sărit..

Păianjenul vânează cu ajutorul unei plase țesute cu pricepere dintr-o pânză. Există arahnide care folosesc focuri de păianjen în vânătoare, hipnotizează victima.

După ce prinde prada, păianjenul injectează otrăvitoare și suc digestiv în pradă și, după un timp, aspiră soluția nutritivă de la victimă.

afla, cum să ții păianjenii acasă.

Caracteristici structurale și descrierea speciilor

Corpul acestei creaturi este format din 2 segmente, numite cefalotorax și abdomen, care sunt conectate printr-o tulpină. Există ochi simpli pe cap, sunt de la 2 la 8. La anumite specii, acești ochi sunt foarte dezvoltați.

Trei perechi de veruci situate pe burtă secretă un fluid care seamănă foarte mult cu lipici. Congelând în aer, acest lichid se transformă într-o pânză de păianjen.PăianjenPăianjenul are 8 picioare și există gheare cu otravă în față.

Din peste 40.000 de specii de păianjeni, vom considera câteva dintre cele mai faimoase și interesante.

Știați? Unele specii de păianjeni pot depune până la 20.000 de ouă la un moment dat..

Tarantula

Tarantule locuiesc în stepe și stepă de pădure pe întreaga planetă. Se deosebesc de omologii lor prin dimensiuni enorme. Corpul unei tarantule poate crește până la 10 cm, iar întinderea piciorului poate ajunge la 30 cm. Femela este mai mare decât masculul și greutatea ei este de aproape 100 g.

În structură, tarantulele nu diferă de ceilalți păianjeni, dar au părul maro sau roșu pe corp și picioare. Are 8 ochi. Un astfel de „bebeluș” trăiește în vizuini de pământ de până la 30 cm adâncime și vânează noaptea.TarantulaDieta sa principală este insecte și amfibieni mici. În caz de pericol, tarantula mușcă. Mușcătura sa seamănă cu o viespe și nu este fatală. Puteți observa roșeață doar la locul mușcăturii, slăbiciune. Foarte rar respirația este dificilă și apar vărsături, greață.

Important! Dacă sunteți mușcat de un păianjen, ar trebui să consultați cu siguranță un medic. Pe lângă principalul pericol, veninul de păianjen poate provoca alergii severe..

Karakurt

Păianjenii Karakurt diferă de rudele lor prin veninul lor special. Veninul lor poate fi fatal pentru oameni; este de peste 10 ori mai puternic decât veninul unei cobre. Aceste creaturi trăiesc în regiunile sudice ale Rusiei, Kazahstanului, sudului Ucrainei, Asiei Centrale și Americii. Nu locuiesc în zone deschise, ci se ascund în găuri sau stânci ale șoarecilor..

Păianjenul mascul nu depășește 1 cm lungime, iar femela poate fi de 3 ori mai mare. Acesta din urmă are pete roșii pe abdomen.

Karakurt se hrănește cu insecte mici, plasând plasa orizontal deasupra solului.KarakurtEste de remarcat faptul că numai karakurtul feminin este otrăvitor, mai ales în timpul sezonului de împerechere. Ea poate mușca nu numai pielea, ci și unghiile. Cu o mușcătură de karakurt, asistența trebuie acordată în primele 20 de minute.

afla, de ce oamenii se tem de păianjeni.

Mulți oameni identifică păianjenii ca insecte, dar de fapt nu este cazul. Acestea sunt animale care aparțin unei clase separate de arahnide. Ar trebui să aruncați o privire mai atentă asupra acestor creaturi, deoarece unele dintre ele reprezintă un pericol pentru oameni. Dar dacă cunoașteți speciile periculoase „din vedere”, atunci cu siguranță puteți evita necazurile.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Este un păianjen o insectă sau o clasă separată de animale? Principalele diferențe și semne