Specii de furnici: structură și descriere

Specii de furniciFurnica aparține tipului de artropod, clasa de insecte, familia furnicilor, ordinul himenopterelor (Formicidae în latină). Prin organizarea lor, ele pot fi atribuite grupului de insecte sociale cu o anumită împărțire în 3 caste diferite: masculi, femele și lucrători..

Totul despre furnici: structura furnicilor, caracteristici, descriere

În structura corpului acestei insecte, se determină trei componente principale: abdomenul și pieptul și capul legate între ele printr-o talie subțire. Ochii, care constau dintr-un număr mare de lentile, fac posibilă distincția de mișcare, dar nu oferă o imagine clară. Deasupra capului mai sunt trei ochi simpli. Furnicile se mișcă cu ajutorul a 6 picioare, care sunt înarmate cu gheare, permițând insectei să urce. Antenele segmentare, care sunt situate pe cap, sunt organele de atingere și fac posibilă captarea vibrațiilor solului, a curenților de aer și a mirosurilor.

În viața furnicilor mirosul joacă un rol important: cu ajutorul mirosului, disting membrii comunității lor de alte insecte, dau un apel sau o alarmă pentru ajutor, învață despre locația alimentelor. Se apără de dușmani folosind otravă sau acid formic produs de glande speciale..

Caracteristicile structurale și mărimea furnicilor vor depinde de specie, precum și de starea pe care o ocupă în colonie și poate varia de la 1-30 mm. La anumite specii, femelele sunt cei mai mari indivizi; la unele, dimensiunea femelelor nu este mai mare decât indivizii care lucrează. Femelele au aripi care cad după sezonul de împerechere. Tot despre furnici, putem spune că culoarea lor este complet diferită, variind de la galben, roșu, maro, negru și se termină cu culori albăstrui și verzi..

Nume și tipuri

Până în prezent, au fost studiate peste 15.000 de specii de furnici, dintre care aproximativ 400 trăiesc pe teritoriul nostru. Aceste insecte sunt greu de clasificat. Acest lucru se datorează faptului că există numeroși hibrizi și specii de frați care sunt dificil de diferit în ceea ce privește aspectul..

Cele mai interesante sunt următoarele tipuri:

 • Ant Myrmica RedMyrmica cu părul roșu - o specie de furnici care este comună în Ural, în Europa, în Extremul Orient și Siberia. Femelele roșiatice pot crește până la 6 mm în lungime, masculii sunt negri, cu dimensiuni de până la 5 mm. Insectele își construiesc casele sub copaci căzuți, pietre și în pământ..
 • Grădină neagră - cea mai comună specie, reprezentanții săi se găsesc din abundență în Marea Britanie, Portugalia, în zona de mijloc a țării noastre. Persoanele care lucrează pot avea o dimensiune corporală de până la 4,6 mm, femelele cresc de la 8 la 10 mm, masculii până la 5,6 mm. Corpul este maro închis sau negru, acoperit cu peri mici. Aceste insecte fac cuiburi în lemn putrezit, sub pietre și în pământ. Mâncarea principală este mierea dulce, care este secretată de afide, deci cu aceasta insectele provoacă daune semnificative terenurilor agricole, protejând și reproducând principala sursă de hrană, afidele. Specia se caracterizează printr-o durată de viață uterină record, care ajunge la aproape 35 de ani.
 • Furnica faraonFurnică faraonică descendentă din Egipt, care s-a stabilit în cele din urmă pe toate continentele. Persoanele care lucrează cresc mai mult de 2,5 mm lungime, nu au aripi și sunt galbene. Masculii au o lungime de 3,2-3,6 mm, aproape negri, cu aripi. Femelele au dimensiuni de până la 4,6 mm, de culoare galben-maroniu, cu aripi inițial, cu toate acestea, furnicile de lucru își mușcă aripile după împerechere. Această specie trăiește în locuri umede și întunecate, făcând furnici în fundație, pereți, decorațiuni interioare, plinte și chiar în aparate și dulapuri de uz casnic..
 • pădure furnica mică trăiește în pădurile climatice temperate din toată Eurasia de Nord - din Germania, Belgia și Spania până în Suedia, Finlanda și Rusia. Această specie are o dimensiune corporală de 8-15 mm, un abdomen negru, obraji roșii și o culoare maro-roșcat. Furnicarul lor are o înălțime de până la 2,5 metri și este format din ace și ramuri. Această specie de furnică este listată în cărțile roșii de date din majoritatea țărilor europene, iar în anumite regiuni aparține grupului de animale rare..
 • Ant asiaticFurnică asiatică-Croitorul poate fi găsit în zonele subtropicale și tropicale din Vietnam, Australia, India de Sud, Bangladesh și Thailanda. Reprezentanții acestei specii de furnici au abdomenul roșu-portocaliu cu membrele bej, vopsite în verde aprins. Mărimea lucrătorilor nu depășește 9 mm, uterul crește până la 14 mm, masculii până la 11 mm. Își construiesc locuințele pe copaci, fixând larvele pe frunziș cu secreții de pânză de păianjen, pentru care sunt numite „croitori”. Colonia, care conține până la jumătate de milion de indivizi, este localizată simultan pe o duzină de copaci. Pupele și larvele de furnică sunt folosite ca hrană pentru păsări de curte, în medicina populară și tradițională, precum și în bucătăria din Thailanda și India.
 • Dinoponera gigant Este cea mai mare furnică din lume, care poate crește până la 36 mm lungime și are un corp negru. Furnica uriașă trăiește numai în savanele din America de Sud și pădurile umede. O caracteristică distinctivă a speciei este absența completă a reginelor și a masculilor înaripați. Rolul reginelor este jucat de indivizi care lucrează - femele care sunt capabile de fertilizare. Locuințele sunt situate sub pământ, la o adâncime de până la jumătate de metru și pot găzdui o întreagă familie mică, formată din 25-40 de persoane.
 • Roșu de sânge de furnicăFurnică roșie sânge răspândită în Rusia centrală, în Europa, întâlnită în Mongolia și China. Muncitorii cresc până la 9 mm și au capul portocaliu cu corpul negru. Uterul poate ajunge până la 11 mm și se distinge printr-un piept portocaliu și un cap roșu. Cuiburile de vară se află sub pietre, în pământ și în buturugi pe jumătate putrezite, iarna familia se mută într-un alt cuib, care este situat lângă baza copacilor.
 • Lyometopum oriental - Acesta este un rezident al regiunilor din Orientul Îndepărtat al Rusiei, se află în Cartea Roșie ca specie pe cale de dispariție. Lucrătorii au o lungime de 4-6 mm, de culoare maro închis. Femelele și masculii sunt complet negri și măsoară 10-12 mm. Cuiburile se găsesc în lemn de brad, pin coreean, mesteacăn, tei și stejar mongol.
 • Furnicile legionare - un subgrup de furnici nomade care trăiesc doar în zona subtropicală și tropice. Această specie este deosebit de comună în America de Sud și Centrală, poate fi găsită în Africa. Locuiesc în colonii mari, partea principală este formată din indivizi care lucrează. În ciuda dimensiunilor aproximative de 2,5-4,5 mm, această specie de furnici „ia” cu numărul mare, exterminând culturile plantelor cultivate în timpul invaziilor.
 • Furnica amazonicaFurnică galbenă de amazonă - o specie destul de mare: femelele pot atinge aproape un centimetru în lungime, masculii sunt puțin mai modesti - 6,5-8 mm, „soldații” sunt chiar mai mici și rareori cresc mai mult de 4-6 mm. „Soldații” și femelele au nuanțe galben-roșii, corpul este de obicei acoperit cu fire de păr negre. Masculii sunt negri, antenele și membrele sunt maronii. Specia trăiește în vestul Siberiei, în regiunile de vest ale Asiei, în țările Europei. Insecta preferă să trăiască în păduri umede, ridicând margini și poieni pentru a construi un furnicar.

Unde locuiesc ei?

Aceste insecte pot fi văzute pe toate continentele, în toate zonele și regiunile climatice. Acestea sunt absente doar în deșertele sufocante, pe insulele reci din Islanda și Groenlanda, precum și în climatul dur al Antarcticii și al Arcticii. În regiunile cu climat rece și temperat, insectele hibernează iarna..

De regulă, aceste insecte își construiesc singure locuințe de furnicar în lemn putrezit sau putred, sub pietre mici sau în pământ. Anumite specii trăiesc lângă oameni sau preiau cuiburile altor persoane.

Ce mănâncă?

Mâncarea este variată și va depinde de specie. Meniul zilnic al multor specii constă în alimente pentru animale și plante, fiecare individ mănâncă de mai multe ori pe zi.

 • Baza dietei cu carbohidrați este mierea și mierea - secrețiile dulci ale insectelor, în special ale afidelor. Furnici - cresc afide pentru ei înșiși, le pasc, le protejează de alte furnici.
 • Sursa de proteine ​​o reprezintă rămășițele animalelor, insectele moarte, ouăle trofice pe care uterul le depune în timpul unui exces de hrană, hrana pe jumătate digerată a furnicilor adulte și ouăle de dăunători de insecte. Larvele insectelor domestice se mulțumesc cu rămășițele vaselor cu ouă, gelatină și produse lactate. Nutriția uterului constă, de asemenea, din produse proteice, care sunt mestecate de furnici îngrijitoare special pentru acesta..
 • Iarna, insectele intră în hibernare, timp în care mor de foame. În același timp, multe specii au un stil de viață activ într-un furnicar etanș în timpul iernii, hrănindu-se cu diverse rezervații.
 • Furnicile seceratoare consumă culturi, fructe uscate și semințe de plante uscate. Pot stoca un kilogram de materii prime, ceea ce permite întregii colonii să se hrănească iarna. Furnicile care taie frunze aduc particule de frunze la furnicar, le mestecă și le depozitează în camere de seră. După un timp, ciupercile cresc din aceste bucăți depozitate, care sunt principalul aliment. Furnicile centirmex mănâncă numai termite. Furnica Dracula consumă sucul pe care larvele îl secretă, iar pentru larve se hrănește cu insecte. Furnicile casnice sunt complet omnivore.
 • Componentele alimentare suplimentare pot include seve de copac, nuci, rădăcini și semințe de plante..

Reproducere

Toată reproducerea se face în mai multe moduri și are loc de două ori pe an..

 • În timpul primei metode, uterul cu un anumit număr de lucrători este separat de societate și creează un nou furnicar.
 • O altă opțiune este zborul de împerechere, în care o femelă dintr-un furnicar străin este fertilizată de mai mulți masculi. Apoi depune ouă, din care se nasc furnici lucrătoare. Bărbații mor după un anumit timp. Până la apariția indivizilor care lucrează, femela se hrănește cu resturile musculaturii aripilor. Femelele și furnicile muncitoare se nasc din ouă fertilizate, iar masculii se nasc din ouă nefertilizate..

Aceste insecte sunt complet inofensive, în mod natural, atunci când nu urmăresc locuința umană pentru locul lor de reședință. Prin urmare, nu trebuie să fie exterminați așa: totuși, furnica este o verigă importantă în lanțul ecologic.

Dispozitiv furnicar

Modul de viață al acestor insecte seamănă foarte mult cu societatea umană: la fel ca oamenii, furnicile au propriile lor profesii:

 • Soldații sau militarii ocupă teritorii și protejează furnicarul de dușmani.
 • Furnicile-ingineri și constructorii construiesc comunicații și tuneluri, echipează locuințe.
 • musuroi de furniciÎngrijitorii urmăresc larvele.
 • Medicii izolează persoanele bolnave, le tratează și, dacă este necesar, efectuează intervenții chirurgicale - roșesc membrele rănite.
 • Crescătorii de animale sau fermierii cresc cigale, afide, insecte solzi, mierea.
 • Minerii colectează alimente și le pun în camere speciale ale furnicarului.
 • Secerătorii colectează semințe de plante.
 • Tăietorii de frunze colectează și, de asemenea, răsucesc frunzele, după care cresc colonii de ciuperci, care servesc drept hrană pentru furnici. Există, de asemenea, furnici de ciuperci care folosesc bucăți de fecale sau insecte pentru a crește ciuperci..
 • Groparii fraților decedați sunt livrați la cimitir.
 • Viermii de lemn colectează guma de la plante.

Fapte interesante

Există câteva fapte uimitoare despre furnici:

 • Uter, cine este fondatorul coloniei, de regulă, trăiește 6-7 ani. Dar există cazuri când a trăit până la 15 ani - aceasta este o înregistrare în rândul insectelor.
 • „Ouă” de furnică rezidenții din țările asiatice și din Africa sunt încântați să includă în meniul lor. Se crede că această delicatesă crește potența și este bogată în proteine. Mexicanii folosesc acest fel de mâncare de sărbători, răspândind ouă pe prăjituri de porumb..
 • Bullet Ant, care trăiește la tropice, are o otravă puternică, care, atunci când este mușcată de victimă, provoacă senzații care depășesc semnificativ durerea unei înțepături de viespe sau albine. Anumite triburi indiene folosesc această otravă furnică în timpul ceremoniei de inițiere pentru băieți: își pun o mână umplută cu acest tip de furnici pe mână, ca urmare a mușcăturilor, mâna se umflă și doare foarte mult. Probabil așa încearcă liderii să cultive reziliența la băieți..

Cele de mai sus sunt doar câteva dintre faptele uimitoare despre furnici. În biologia oricărui tip de insecte, puteți găsi ceva original și unic. Datorită acestei unicități și a abundenței diferitelor caracteristici adaptative, aceștia au reușit să devină unul dintre cele mai avansate și numeroase grupuri de artropode în general..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Specii de furnici: structură și descriere