Paianjen haymaker: descrierea unui păianjen cu picioare lungi

Păianjen urban de fânPrintre reprezentanții clasei de artropode, care adesea pătrund în locuința unei persoane, ar trebui remarcat păianjenul de fân, o întâlnire cu care cu greu va fi plăcută. Aceasta este o familie comună care include aproximativ o mie de soiuri. Puteți găsi și alte nume pentru păianjen: centipede, secerător, împletitură, păianjen fals. Să-l cunoaștem mai bine.

Păianjenul Haymaker: cine este?

Un fânar obișnuit întâlnește cel mai adesea în apartamente și case ca oaspete neinvitat. Cum arată?

În fotografie, puteți vedea că panglica are opt picioare lungi care sunt curbate într-un mod uimitor. De asemenea, acest reprezentant al păianjenilor poate fi recunoscut prin următoarele semne:

 • corpul seamănă cu un ou în formă, este format din două secțiuni - cefalotoraxul și abdomenul;
 • lungimea corpului poate fi de la 10 mm la 20 mm;
 • corpul acoperă cochilia;
 • abdomenul este format din segmente strâns adiacente;
 • articularea cefalotoraxului și a abdomenului este foarte subțire, aproape imperceptibilă;
 • sunt opt ​​ochi;
 • lipsește mustața;
 • picioarele sunt situate în perechi în zona cefalotoraxului, absente pe abdomen;
 • cea mai mare este a doua pereche de membre. Lungimea medie a piciorului de până la 5 cm;
 • patru picioare sunt folosite pentru mers, două pentru a lua mâncare;
 • membrele sunt goale în interior, umplute cu hemolimfă, care înlocuiește sângele;
 • gheare la capetele picioarelor;
 • glandele sunt situate pe laturile laterale ale cefalotoraxului: în caz de pericol, ele secretă o substanță specială, cu o aromă neplăcută, care sperie prădătorii. De aceea astfel de păianjeni au foarte puțini dușmani;
 • lipsesc dinții, mâncarea este zdrobită cu cheliceri.

Este interesant faptul că speciile care trăiesc în păduri au picioare scurte, dar locuitorii orașului se caracterizează prin picioare lungi și subțiri.

Cercetările ADN au dezvăluit fapt interesant: fânarii sunt mult mai aproape de scorpioni decât de păianjeni.

Păianjen de fânUn interes deosebit este pânza de fânar, lipsită de o enzimă lipicioasă. Cu toate acestea, odată prinsă în rețeaua distanțată, victima nu va putea scăpa de ea - țesăturile dezordonate sunt executate atât de viclean..

Când este rănită, rana se vindecă în câteva momente, împiedicând hemolimfa să curgă. Cu toate acestea, în locul membrului deteriorat sau rupt, unul nou nu va crește din nou. Datorită terminațiilor nervoase, laba ruptă se va zvâcni impulsiv. Mișcarea membrului seamănă cu fânul, de unde și numele artropodului. Pierderea unui membru pentru păianjeni nu este fatală; adesea ei înșiși rup piciorul ca o distragere a atenției pentru a scăpa de pericol.

Speranța de viață a păianjenilor secerători în condiții favorabile este de până la 2 ani.

Tipuri de împletituri

Există producători de fân câteva mii de specii, care se împart în zi și noapte:

 • cele de zi au o culoare pestriță;
 • culorile de noapte sunt vopsite în negru, gri sau maro.

Se obișnuiește să distingem patru subordine:

 • Eupnoi se disting prin picioarele foarte lungi și ochii mari. Reprezentanții acestui subordine își găsesc refugiul în locuința unei persoane;
 • Cifoftalmii sunt cei mai primitivi reprezentanți ai împletiturilor, asemănătoare căpușelor în aparență. Au o lungime scurtă a corpului - până la 3 mm, picioare scurte și un corp oval, ușor alungit. Puteți întâlni astfel de păianjeni în țările tropicale și subtropicale;
 • Dispnoi - proprietarii de picioare scurte și chelicere dezvoltate, preferă să trăiască în latitudini sudice. Datorită „ghearelor” lor, acești păianjeni pot obține cu ușurință moluște din cochilii lor;
 • Laniatorii sunt locuitori ai tropicelor, subordinea, în ciuda dimensiunilor sale impresionante, se numără printre cei puțin studiați. Corpul are adesea o culoare neobișnuită strălucitoare și creșteri bizare.

Habitat

Păianjenul de fân se găsește aproape în întreaga lume, dar cele mai confortabile condiții pentru acesta sunt latitudinile sudice și temperate, pădurile. Anumite specii locuiesc în orașe.

Alimente

Păianjenii sunt prădători, prindând prada cu ajutorul pânzei lor încâlcite. Insecta, odată prinsă în plasă, se încurcă, iar fânarul se apropie rapid de victimă din ascunzătoarea sa, ucigând-o.

Fânarul mănâncă diverse creaturi vii:

 • melci;
 • furnici;
 • melci;
 • omizi;
 • Jukov;
 • chiar și alți artropode.

Hrănirea păianjenuluiAdesea păianjenii sunt obligați să folosească roșii, excremente, resturi organice putrezite, ciuperci pentru hrană.

Insecte mici, inclusiv rămășițele lor: muștele, gândacii, ploșnițele, țânțarii, puricii servesc și ca hrană. În căutarea lor, păianjenul fânului pătrunde adesea în locuința unei persoane. Acest artropod poate intra într-un apartament în mai multe moduri:

 • prin găuri și crăpături în pereți și podele;
 • pe hainele și încălțămintea oamenilor.

După ce au pătruns în cameră, păianjenii își aleg locuri calde și uscate și încep să-și țesă plasa. Pentru iarnă, preferă să urce mai sus, mai aproape de tavan..

Mod de viata

Păianjenul preferă să vâneze noaptea, se ascunde în timpul zilei, poate sta multe ore complet nemișcat, întins de-a lungul peretelui.

Fânarul se mișcă bine și ușor pe picioarele sale lungi, simțindu-se destul de stabil. Viteza de mișcare este destul de rapidă..

Reproducere

Lupte pentru femeiePăianjenii încep să se împerecheze în ultimele săptămâni de vară, dansurile de împerechere sunt absente, dar de multe ori se observă lupte acerbe ale masculilor pentru o femelă. Metoda de reproducere - inseminare internă, după care femela depune peste 500 de ouă în sol.

Interesant că instinctul matern este deseori înzestrat cu bărbați: păzesc ambreiajul după împerechere de la propriile femele capabile să mănânce ouă.

În timpul sezonului, femela reușește să amâne mai multe ambreiaje cu o pauză de aproximativ 21 de zile. Păianjenii tineri se varsă de aproximativ 5-6 ori, după care intră în pubertate.

Este un fânar periculos pentru oameni??

În ciuda faptului că acest păianjen este otrăvitor, puterea otrăvii sale este suficientă doar pentru a paraliza victimele prinse pe web, otrava nu este teribilă pentru o persoană. Dar, în același timp, un astfel de cartier nu este întotdeauna plăcut și, pentru unii oameni, apariția unui păianjen fânar provoacă un adevărat atac de panică - această frică este cunoscută științei și se numește arahnofobie.

Cum să-ți scapi casa de acești vecini neplăcuti? În primul rând, ar trebui să scăpați de cauza apariției lor, adică să eliminați gândacii, muștele și alte insecte care sunt atractive pentru păianjeni. De asemenea, o modalitate eficientă de a distruge făinoarele va fi eliminarea pânzei lor, în acest scop puteți folosi o mătură sau un aspirator.

Important! Plimbare cu atenție în special prin colțurile și plăcile întunecate îndepărtate, acestea sunt cele mai iubite de artropode. Merită să acordați atenție pereților din spate a mobilierului, de multe ori aici împletiturile își plasează ouăle..

După recoltare, toate crăpăturile ar trebui reparate cu atenție, astfel încât păianjenii de fân să nu se poată întoarce. Ca măsură preventivă, cojile de citrice s-au dovedit bine: artropodul lor respinge artropodele. De asemenea, în acest scop, puteți utiliza pistoale de pulverizare cu tincturi de mentă, eucalipt. În colțuri, puteți pune recipiente mici cu o soluție de oțet.

Nu uita asta fânarii de multe ori beneficiază, ajutând la curățarea apartamentului de insecte neplăcute precum ploșnițe sau gândaci. În ciuda aspectului neatractiv, aceste creaturi sunt absolut sigure pentru oameni și nu-i pot face rău..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Paianjen haymaker: descrierea unui păianjen cu picioare lungi