Cât timp își amintesc câinii de ranchiună?

Câinii au un aspect deosebit, nefericit, căruia mulți proprietari găsesc greu să reziste. Acest aspect te însoțește la muncă sau te învinovățește pentru gunoiul delicios, selectat, găsit pe pământ. Un bot ofensat vă poate urma după ce ați fost pedepsit pentru o abatere sau a vizitat un medic veterinar.

Există multe motive pentru nemulțumiri, dar nu toate sunt inofensive. În plus, câinele poate suferi de stres și chiar depresie..

Stres sau resentimente

Imediat, observăm că „aspectul jignit” nu amenință câinele în niciun fel, cu excepția faptului că aduce disconfort proprietarului. Cu toate acestea, resentimentul care durează sau nu dispare poate indica o afecțiune stres.

Dacă observați următoarele simptome, câinele nu este jignit, dar suferă de stres:

  • Urechile și coada înfundate.
  • Respirație rapidă.
  • Căscatul nervos și lingerea botului.
  • Tremur.
  • Încercarea de a se înfășura sau de a se ascunde.
  • Agresiune, cu atenție obsesivă din partea oamenilor sau a altor animale.

Este interesant! Știința a dovedit că sentimentele câinilor și ale oamenilor sunt similare, dar nu identice. Adică, supărarea unui câine poate indica nu numai „sediment”, ci și frică, incertitudine, invidie, gelozie etc..

Pentru a înțelege exact ce simte câinele tău și cât timp poate fi jignit, trebuie să „privești” lumea psihologiei canine. La urma urmei, opiniile proprietarilor și ale oamenilor de știință cu privire la această chestiune sunt absolut opuse..

Resentiment sau „bucată” neplăcută de amintiri

Mecanismul „jignirii” arată cam așa: cineva îți face rău, în ciuda rezistenței tale, și ai un sentiment neplăcut. Resentimentul nu afectează calitatea vieții sau bunăstarea, dar este o emoție foarte complexă și cu mai multe fațete..

Animalele de companie au, fără îndoială, unele sentimente umane, dar „versiunile canine ale ranchiunii” nu coincid întotdeauna cu ceea ce simt oamenii. La oameni, resentimentul este „legat” de episoade specifice care sunt amintite și resimțite mult timp. Același concept este de obicei „aplicat” câinilor.. Faptul că memoria câinilor este diferită.. O persoană își poate aminti toate detaliile momentului în care a fost jignită, câinii nu își pot aminti detaliile a ceea ce s-a întâmplat.
Memoria ocazională pe termen lung este responsabilă pentru insultarea oamenilor, câinii nu o au.

Este interesant! Studiile au arătat că câinii au o memorie excelentă pe termen scurt, iar reflexele condiționate sunt mult mai ușor de dezvoltat. Memoria pe termen lung la câini este ceva care seamănă cu o „bucată” de emoții care poate fi asociată cu anumiți algoritmi de evenimente sau acțiuni.

Memoria pe termen scurt durează de la 2 la 10 minute. De aceea, câinii nu pot fi pedepsiți dacă nu sunt prinși „fierbinți”. Cu toate acestea, nu ar trebui să percepeți câinii ca fiind absolut proști, fără să vă amintiți nimic. Câinii, ca și oamenii, au conștiință și alte simțuri care stimulează memoria și oferă o oportunitate de a-și evalua propriile acțiuni..

Ce tip de memorie folosesc câinii?

În loc de memorie episodică pe termen lung, memoria asociativă predomină la câini. Oamenii au și acest tip de memorie. De exemplu, atunci când îți amintești o persoană, simțind undeva mirosul parfumului său este o amintire asociativă.

Memoria asociativă a câinilor poate fi împărțită în trei tipuri:

  • Pozitiv. Simțindu-vă în siguranță, tandru față de proprietar, primind încurajări. Învățarea și instruirea se bazează pe un tip pozitiv de memorie.
  • Negativ. Evenimente legate de vizitarea unei clinici veterinare, lupte cu rudele, temeri, pedepse.
  • Neutru. Nu afectează în niciun fel experiența de viață, dar poate influența comportamentul câinilor. Un exemplu este trucul pe care un câine îl folosește pentru a primi un tratament, făcând o experiență neutră pozitivă..

Memoria asociativă a câinilor este trezită de mirosuri, oameni, evenimente etc. Dacă succesiunea evenimentelor a declanșat amintiri negative, câinele pare supărat.

Ce este resentimentul câinilor

Comportamentul care îi determină pe mulți stăpâni să presupună că câinele lor „ține râsul” este cel mai probabil cauzat de asocieri negative care nu au nicio legătură cu intervalul de timp actual. Câinele nu-și amintește evenimentele specifice care l-au supărat, este doar într-o stare proastă, deoarece a cedat amintirilor.

Este interesant! Câinii nu-și amintesc motivele pentru care au fost odată jigniți, dar acest lucru nu face emoțiile negative mai puțin puternice..

Zoobehavioristii au efectuat studii separate despre resentimentul canin și au concluzionat, de asemenea, că această emoție ar trebui mai degrabă să fie numită resentiment sau „blues”. Dar ce zici de reacția câinelui la acțiuni specifice?

Cum puteți explica încercările câinelui de a se ascunde dacă proprietarul a scos tăieturile cu gheare? Cel mai probabil, reacția negativă este asociată nu cu procedura în sine, ci cu o experiență negativă - odată ce câinele a suferit dureri în timpul tăierii și evită repetarea situației. Aceasta este o experiență de viață care nu este legată de resentimente..

Luptele obișnuite cu același câine sau câini din anumite rase pot fi explicate în mod similar. Animalul dvs. de companie are experiențe negative cu pericol, stres și durere. Atacă primul, pentru că nu așteaptă milă de la natură.

În 2017, a fost efectuat un experiment interesant care a ridicat principalele îndoieli cu privire la interpretarea nemulțumirilor canine.. Esența experimentului a fost că proprietarul câinelui avea nevoie de ajutorul unei alte persoane (a cerut ajutor pentru a deschide cutia), dar acesta a fost refuzat în fața câinelui. Proprietarul jignit s-a indignat, a plâns, a strigat, a dat cu piciorul în cutie și câinele a urmărit. După aceea, persoana care a refuzat să-l ajute pe proprietar a oferit o delicatese câinelui și ea a refuzat. Rezultatele studiului au arătat că, în cadrul memoriei pe termen scurt, câinii sunt capabili să se ofenseze „pentru” proprietar.

Râs de câine împotriva proprietarului

Studiul pe termen lung al „mecanismelor” sentimentelor canine nu a dat un răspuns neechivoc la întrebarea dacă câinii sunt capabili să se ofenseze sau să aibă resentimente împotriva proprietarului. Îndoielile apar pe fondul înaltei socialități și a înțelegerii tetrapodelor.

Exemplu: calci din greșeală laba unui animal de companie, țipă și fuge. Câinele suferă, dar înțelege că actul tău nu a fost intenționat. Fără dezvoltarea ulterioară, animalul de companie va uita de incident în 2-10 minute. Dar, simți rușine și vinovăție, aleargă după animalul de companie și începe să-ți fie milă de el.

Animalul de companie înțelege că ești supărat, dar nu înțelege motivele emoțiilor. Ca un empat, câinele se supără și pare rănit. Care este concluzia? Dacă câinele încearcă să plece sau să se ascundă, nu este nevoie să-l urmăriți. Astfel, animalul de companie încearcă să evite emoțiile tale negative și să nu le arate.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cât timp își amintesc câinii de ranchiună?