Abcesul la un câine: simptome, fotografii și videoclipuri

Câinii sunt animale care au fost alături de oameni de mii de ani. Desigur, în acest timp am reușit să studiem suficient toate punctele tari și punctele slabe ale prietenilor noștri. În special, o persoană știe deja ce boli sunt cele mai frecvente la câini. Aici, de exemplu, un abces: la un câine al cărui proprietar îl plimba în mod regulat (sau la un câine, în general, un sătean), poate apărea cu un grad ridicat de probabilitate.

Ce este?

Acesta este numele unei afecțiuni patologice în care se acumulează o anumită cantitate de puroi sub stratul superior al pielii (epidermă). Volumul său poate fi atât mic, cât și foarte semnificativ atunci când abces ajunge la dimensiunea unui ou de pui mare. Un semn care distinge în mod fiabil un abces de alte tipuri de inflamații purulente este o linie de demarcație clară și vizibilă. Acesta este numele marginii roșii și strălucitoare a inflamației, care separă cavitatea abcesului de țesutul sănătos..

Clasificare

Ca și la om, abcesele pot fi caracterizate prin diferite situri de localizare, caracteristici ale procesului inflamator. Deci, acestea sunt:

  • Extern, superficial (pe ureche), intern sau profund. În consecință, pot fi pe piele, în straturile subcutanate mai adânci, sub pielea însăși (în mușchi) sau, în general, în organele interne..
  • Benign și malign. În primul caz, puroiul este gros, amintind de smântână în consistență, limitele abcesului sunt clar delimitate (un abces la un câine după o injecție). Dacă este malign, exsudatul este lichid, apos. Localizarea este slab exprimată, nu există limite clare ale patologiei, țesutul afectat este ușor umflat, fierbinte.
  • "Fierbinte si rece". Primele sunt abcese exterioare, superficiale, cu o linie de demarcație bine pronunțată, în interior - puroi gros, „de înaltă calitate”. Rece - abcese indistincte, cu maturitate lungă. Cel mai adesea format în straturile profunde ale pielii și țesutului subcutanat.

Cauzele abcesului

Cea mai frecventă cauză sunt diverse leziuni. Uneori au o origine „de dragoste”. Deci, bărbații ghinioniști sunt uneori mușcați de dragii lor obstinați și ei înșiși luptă adesea pentru femela care le place cu consecințe foarte triste. Cu toate acestea, un abces după o mușcătură de la un alt câine nu apare atât de des.

În orice caz, ulcerele apar pe membre de câteva ori mai des. Mai ales în rândul câinilor de vânătoare și de serviciu, care „vânt” zeci de kilometri pe zi, rănindu-și deseori labele. Dacă, după aceeași vânătoare, se întorc imediat acasă - totul este în regulă, proprietarul le va spăla și le va pansa, dar când vor fi în pădure timp de multe zile, o cantitate uriașă de diverse gunoaie intră în răni. De fapt, așa apar abcesele labei..

Faceți clic pentru a vizualiza într-o fereastră nouă. Atenție, fotografia conține imagini cu animale bolnave!

Dacă vorbim despre abcese care apar în straturile profunde ale pielii, mușchilor sau chiar organelor interne, etiologia lor este mult mai fascinantă. În special, pot apărea atunci când rănile nu sunt complet vindecate sau când așchii, murdăria și alte resturi rămân în canalul plăgii..

Gaura din piele și stratul muscular crește mai întâi, dar macrofagele „atacă” corpul străin care rămâne acolo, în urma căruia se formează o cavitate umplută cu puroi în jurul aceluiași cip sau așchie. În organele interne, aceste formațiuni patologice apar, în primul rând, datorită activității paraziților. De exemplu, atunci când larvele viermilor paraziți migrează, acestea, împreună cu fluxul sanguin, pot ajunge în ficat, plămâni, rinichi și alte țesuturi. Acolo mor, după care se formează un abces în organ..

În plus, abcesele se pot forma în locuri mai „interesante”. De exemplu, un abces al glandelor paraanal: la un câine, poate apărea în caz de igienă slabă (câinele este bătrân, incapabil să-l lingă) sau ca urmare a unor procese inflamatorii cronice, care într-o zi se pot agrava, după care apare această patologie..

Simptome și semne de abces la câini

Acum să vorbim despre cum să găsești un abces la animalul tău de companie la timp. Există simptome de bază care pot indica în mod fiabil prezența sa? Desigur, cel mai fiabil semn este o manifestare vizuală, indiferent dacă este vorba de roșeață dureroasă sau de o bucată umflată pe greaban câinelui cu puroi..

Abcesele organelor interne trec adesea deloc neobservate, suferind o petrificare (fosilizare), sau sunt găsite accidental, în timpul examinării cu raze X a unui câine cu leziuni grave.

Cel mai simplu mod de a găsi abcese vechi, a căror coajă a fost deja corodată de exsudatul purulent acumulat în cavitatea lor.

  • Lâna din acest loc este lipită de puroi, un miros extrem de neplăcut emană adesea de la animal.
  • Dacă exsudatul răsare din cavitate pentru o lungă perioadă de timp, haina din acest loc poate cădea complet..
  • Linia părului care se retrage este caracterizată de o suprafață roșie, inflamată și fierbinte..

Aruncând un abces la un câine

Atenţie! Nu este recomandat pentru vizionare de către persoanele cu mentalitate slabă și sub vârsta de 18 ani. 

Fotografia 1Foto 2Foto 3Foto 4Foto 5Fotografia 6

Activități terapeutice

Deci, cum este tratată această boală? Cel mai adesea - prin intervenție chirurgicală. Abcesul este deschis, conținutul său este îndepărtat prin clătire cu soluții de diverși dezinfectanți, iar apoi drenajul este plasat în interior, ceea ce previne vindecarea rapidă a plăgii și contribuie la îndepărtarea constantă a exsudatului acumulat în cavitate.

Au existat cazuri când un medic a îndepărtat mușchii întregi dintr-un abces neglijat de pe gâtul unui animal, care a suferit necroză din cauza contactului prelungit cu puroi. Pentru a preveni dezvoltarea sepsisului și a reduce intensitatea inflamației, este adesea necesar să se prescrie antibiotice suficient de grave..

Puteți găsi un videoclip despre operațiunea de deschidere a unui abces la un câine la acest link: https://youtu.be/EcWjp5bhig4

Pe suprafața plăgii, un tampon îmbibat în linimente Vishnevsky sau un alt mijloc care poate extrage puroi este cel mai adesea plasat și fixat cu un bandaj. Deoarece poate fi dificil să se trateze animalele active datorită dorinței lor de a scăpa de bandaj, este necesar să se remedieze acestea din urmă cu pături strânse.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Abcesul la un câine: simptome, fotografii și videoclipuri