Adenoviroza la câini: simptome și tratamente

Adenoviroza la câini este o boală infecțioasă cauzată de un agent patogen din familia Adenoviridae. Apare cu afectarea sistemului respirator, dar uneori afectează tractul gastro-intestinal și conjunctiva.

Mortalitatea la adulți nu depășește 15%. La pui, acest indicator este mai mare și depinde în principal de actualitatea tratamentului început..

Numărul principal de focare de adenovirus apare în timpul sezonului cald, dar cazurile izolate sunt înregistrate în timpul iernii. În locurile de păstrare în masă sau de mers pe jos a animalelor, boala poate lua forma unei epidemii.

Ce este adenovirusul

Această boală poate apărea la pui începând cu vârsta de o lună și jumătate, chiar înainte de vaccinare. Prin urmare, fiecare proprietar ar trebui să știe ce este adenoviroza, cum să recunoască primele simptome, să ofere asistență competentă și să minimizeze riscul de infectare a animalelor de companie..

Carnivorele sălbatice bolnave sunt rezervorul natural al agentului patogen.. În așezări, câinii vagabonzi infectați acționează ca o sursă de infecție.

Virusul pătrunde în mediu cu descărcare nazală și oculară, fecale și salivă, menținându-și viabilitatea la o temperatură de + 4 ° C timp de până la 9 luni și la + 18-20 ° C timp de până la 14 săptămâni. Este inactivat de radiații ultraviolete și fierbere.

Porțile infecției sunt:

 • microdamări pe membranele mucoase ale gurii, cavității nazale și conjunctivei;
 • deteriorarea mecanică a pielii;
 • Căi aeriene;
 • tract digestiv (consumul de alimente contaminate, apă, fecale).

Notă! Cu un singur act de tuse sau strănut, câteva milioane de viruși intră în aer.

În acest caz, raza de daune poate ajunge la câteva zeci de metri, deoarece particulele eliberate de salivă și exudatul lichid formează un fel de „nor de gaz” care transportă agenți patogeni pe distanțe considerabile.

Odată cu infecția aerogenă, virusul se așează pe membranele mucoase ale căilor respiratorii superioare și ale conjunctivei, provocând dezvoltarea procesului inflamator. În plus, agentul patogen pătrunde în țesuturile endoteliale ale pereților vaselor de sânge, provocând inflamația lor exudativă, apoi intră în bronhii și plămâni, ducând la pneumonie.

Important! La puii tineri, virusul se înmulțește activ în celulele epiteliale ale intestinului subțire. Simptomele înfrângerii sale pot fi observate, atât în ​​paralel cu semnele de inflamație a tractului respirator, cât și independent de acestea.

Animalele care au avut adenoviroză sunt purtători de viruși pentru o perioadă lungă de timp, capabili să infecteze alți indivizi.

Predispoziția rasei

Adenovirusul afectează toate vârstele. Dar afectează în principal puii, a căror grupă de vârstă este de la 1,5 luni la un an.. Pe măsură ce îmbătrânești, rata incidenței scade, iar simptomele bolii par mai puțin severe. După 10 ani, câinii devin imuni la acest agent patogen sau poartă boala într-o formă latentă.

Important! Virusul prezintă cel mai mare pericol pentru persoanele tinere cu anomalii în dezvoltarea sistemului respirator..

Experții identifică, de asemenea, predispozițiile rasei la adenovirus. Acestea includ câinii cu pasaje nazale scurtate și deformări maxilare dezvoltate (pechinez, bărbii japonezi, carlige, buldogi, pomeranian, boxeri, bullmastiffs).

Separat, factorul predispozant al infecției este prezența bronșiectaziei, care suferă adesea huskii siberieni. Boala se caracterizează prin inflamația pereților bronhiilor cu subțierea și proeminența ulterioară. Lumenul lor este plin de flegm, provocând atacuri de sufocare tuse. Treptat, țesutul epitelial din zonele inflamate este înlocuit de țesutul conjunctiv, care crește deformarea organului și blochează funcționarea sa normală.

Simptome și semne timpurii la câini

Perioada de incubație a bolii este de la 5 la 14 zile. Simptomele și primele semne la câini sunt:

 • creșterea indicatorilor de temperatură 0,5-1 ° C de la normă;
 • descărcare de exsudat seros din pasajele nazale și ochi;
 • tuse și strănut;
 • semne gat uscat și laringită, manifestat prin hiperemie și umflarea membranei mucoase a gâtului și a cortinei palatine, mărirea și roșeața amigdalelor, durere și dificultăți la înghițire;
 • edem în spațiul și gâtul submandibular, pe care pot apărea hemoragii punctate;
 • mărirea ganglionilor limfatici submandibulari și parotidieni.

Un semn caracteristic al tusei cu adenovirus este paroxistic. În timpul unui astfel de atac, câinele nu poate curăța gâtul pentru o lungă perioadă de timp, aducându-se la vărsături.

Important! La puii cu vârsta de până la șase luni, boala în 90% din cazuri este complicată de simptome de enterită și leziuni hepatice, care se manifestă sub formă de refuz de hrană, diaree debilitantă, vărsături frecvente, durere în peretele abdominal..

Dificultatea de a înghiți duce la scăderea poftei de mâncare sau chiar la lipsa completă a acestuia, ceea ce duce la pierderea rapidă în greutate și slăbiciune.

Cu un tratament adecvat, simptomele dispar după 10-12 zile, după care animalul de companie dezvoltă imunitate.

Pericol de îmbolnăvire pentru oameni

Cu toată strălucirea semnelor clinice, boala nu reprezintă un pericol pentru oameni. Dar totuși, merită să restricționați copiii să comunice cu un animal de companie bolnav din motive estetice și morale..

 • În primul rând, bebelușul se poate murdări cu exsudat.
 • În al doilea rând, un animal bolnav are nevoie de odihnă.
 • În al treilea rând, un câine care nu este dispus la jocurile în aer liber poate mârâi și chiar să muște.

Diagnosticul bolii

Tabloul clinic al adenovirusului seamănă cu simptomele hepatitei virale, cu ciuma carnivorelor și infecție cu parvovirus.

Simptome similare sunt, de asemenea, observate cu bordeteloza, bacteriene. Prin urmare, pentru a prescrie un tratament eficient, este necesar să se efectueze un diagnostic precis al bolii, inclusiv:

 • colectarea datelor anamnestice;
 • examinare clinică;
 • Raze x la piept;
 • analize de sange de laborator (reacții de fluorescență, hemaglutinare și precipitații difuze).

Notă! În evaluarea istoricului, prezența sau absența vaccinării împotriva adenovirusului joacă un rol important.

Dacă este necesar, medicul veterinar poate prescrie teste suplimentare.

Regimul de tratament pentru adenovirus la câini

Acasă, animalul trebuie izolat de alte animale de companie, plasându-l într-o cameră separată, fără curenți de aer. Dacă este posibil, preveniți intrarea luminii puternice și a sunetelor puternice..

Pentru perioada de tratament și reabilitare, dieta se schimbă. Multiplicitatea meselor crește, iar volumul porțiilor scade. Meniul se bazează pe alimente ușor digerabile, care ar trebui hrănite calde și tocate.

Regimul de tratament depinde de simptomele bolii și este dezvoltat numai de un medic veterinar pe baza rezultatelor cercetării.
Include:

 • interferon;
 • imunostimulante, ca imunoglobuline anti-gripale și rujeolice produse pentru oameni sunt utilizate pe scară largă;
 • complexe de vitamine și minerale;
 • adsorbanți;
 • medicamente mucolitice;
 • antihistaminice;
 • antispastice.

Pasajele nazale și ochii trebuie eliberați imediat de exsudatul acumulat prin spălarea lor cu soluții antiseptice slabe sau infuzii de plante medicinale (mușețel, ceai negru și verde).

Dacă boala este complicată de dezvoltarea microflorei bacteriene, medicul veterinar prescrie antibioterapie. Doza și durata cursului tratamentului sunt determinate de medic în mod individual..

În cazul vărsăturilor și diareei frecvente, pentru a preveni deshidratarea și intoxicația severă, sunt prescrise injecții intravenoase de ser fiziologic cu glucoză și vitamina C. coliere ".

În paralel cu aceasta, este necesar să se injecteze medicamente cardiace (cofeină, cordiamină) intramuscular în zona gâtului sau a coapsei. Atacurile de vărsături pot fi oprite prin injectarea intramusculară de Cerucal.

Puiilor care suferă de diaree li se administrează clisme cu infuzii de plante care conțin taninuri și au proprietăți antiinflamatorii. Acestea includ scoarță de stejar, ceai negru, mușețel.

În medie, cursul terapiei este de 10 zile. Într-o formă ușoară, perioada de recuperare durează încă 2 săptămâni, iar într-o formă severă, până la 5 săptămâni.

Important! Concluzia despre recuperarea completă poate fi făcută numai pe baza unui rezultat negativ cu raze X, luate la 10-14 zile după dispariția semnelor clinice ale adenovirusului..

Mersul în comun al unui animal de companie recuperat cu alte animale este posibil doar la 3 luni de la recuperare, deoarece în această perioadă virusul este încă depozitat în corpul câinelui și se poate răspândi la alte persoane.

Posibile complicații

Cea mai gravă complicație posibilă a adenovirusului este pneumonia. Se dezvoltă în special rapid la câinii cu vârsta de până la 3 luni, câinii mai în vârstă, precum și la persoanele al căror corp este slăbit de alte infecții sau patologii cronice..

Important! Pneumonia transportată de animalele tinere în perioada de creștere și schimbarea dinților poate duce la întârzieri în dezvoltare.

Dacă tratamentul nu este început la timp, rata mortalității este mai mare de 50%. Formular lansat conjunctivită poate duce la o scădere a acuității vizuale, iar pentru câinii de rase de serviciu acesta este un dezavantaj semnificativ.

Vaccinarea și prevenirea adenovirusului la câini

Singura modalitate de a minimiza riscul de infecție este prin anual vaccinări și prevenirea adenovirusului la câini.

În prezent, vaccinurile complexe inactivate și vii împotriva adenovirusului sunt utilizate împreună cu ciuma carnivorelor și a hepatitei virale. Formarea imunității are loc în a șaptea zi și durează un an, după care este necesară revaccinarea.

Important! Până la vârsta de o lună și jumătate, corpul puilor conține anticorpi obținuți din laptele matern, care reduc semnificativ eficacitatea vaccinului. Prin urmare, nu este recomandabil să vă vaccinați în această perioadă..

Măsurile preventive împotriva adenovirusului includ:

 • condiții satisfăcătoare de detenție (curățenie, fără curenți de aer, atitudine bună din partea proprietarilor, minimizarea factorilor de stres);
 • exercițiu suficient;
 • dietă echilibrată nutrițional, vitamine si minerale.

Combinarea acestor factori duce la formarea unei imunități puternice capabile să reziste la introducerea agenților străini patogeni.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Adenoviroza la câini: simptome și tratamente