Akita inu (japoneză akita) - rasă de câine

Akita-inu sau japoneză Akita (în limba engleză Akita-inu) este una dintre cele mai vechi rase japoneze care are un rol special în cultura țării. Caracterul și tipul extern al acestor câini a fost format de milenii. Erau vânători de vânat mare, paznici ai palatelor luxoase și bodyguarzi, în unele provincii ale țării erau folosiți ca șobolani de vite și câini de luptă. Astăzi Akita este mai des născut ca prieten și însoțitor, dar ar trebui spus că acești câini nu și-au pierdut abilitățile dobândite de-a lungul secolelor. Un alt nume pentru rasă este Akita japoneză.

La începutul erei noastre, poporul ainu trăia în arhipelagul japonez, pe care extratereștrii din Asia (Coreea de Nord și estul Chinei) l-au condus mai întâi spre nordul insulei Honshu, apoi mai departe spre insula Hokkaido (Sahalin). Principala ambarcațiune a rezidenților locali a fost vânătoarea și, desigur, câinii domestici i-au ajutat, prin urmare, când s-au mutat, i-au luat cu ei. Această teorie a originii explică relația care poate fi urmărită între rasele Akitainu, Ainu și Sakhalin Husky. În plus, a existat un amestec natural constant al sângelui câinilor din diferite zone.

Din secolele al IX-lea până în al XVII-lea, în nordul țării au existat dispute teritoriale și de clasă continue, deci practic nu au existat înregistrări ale câinilor și ale creșterii lor. Puteți găsi doar câteva mențiuni în folclor, de exemplu, despre câinele Shiro (1604), un vânător excelent și un prieten devotat. Experții cred că formarea Akita ca rasă a fost finalizată până în secolul al XVIII-lea, a fost recunoscută ca o comoară națională și au fost organizate numeroase cluburi de rase. Dezvoltarea ulterioară a mers în trei direcții, care a fost asociată cu utilizarea inegală a Akitas în diferite orașe ale prefecturii.

  • Matagi-Inu - câini cu instincte de vânătoare mai pronunțate;
  • Akita Inu - santinele;
  • Adate-inu - luptă.

Ulterior, toate aceste linii s-au amestecat și s-au contopit într-o singură rasă - Akita Inu.

În secolul al XIX-lea, viața japoneză Akitas a fost influențată de importul activ al câinilor din Europa și de moda luptei cu câini. Au fost sângerați cu sângele multor rase, inclusiv mastin englez, mastin danez, St. Bernard, buldog. Fără asta, Akitas de dimensiuni mari a dobândit un fizic mai masiv, unele caracteristici externe s-au schimbat..

Câine Akita Inu

Prima jumătate a secolului al XX-lea a devenit, de asemenea, o perioadă dificilă. Introducerea unei taxe pe câini și exterminarea animalelor din cauza epidemiei de rabie a redus dramatic numărul de animale. În timpul celui de-al doilea război mondial, bărbații frumoși cu patru picioare au fost confiscate de dragul blănii, din care erau cusute hainele soldaților. Legea nu se aplica numai ciobanilor germani, așa că mulți proprietari au traversat Akitas cu ei, dorind să-și salveze animalele de companie. Până la sfârșitul războiului, au rămas doar câțiva reprezentanți de rasă pură. Doar adoptarea de către guvern a măsurilor de conservare a raselor naționale a contribuit la îmbunătățirea ușoară a situației. Mai mulți câini au fost duși în America, ceea ce a contribuit la apariția unei rase noi - Akita american (câine japonez mare), apropo, încă nu este acceptat de japonezi.

Astăzi rasa este din nou în căutare și devine din ce în ce mai populară în fiecare zi. Un remake american al filmului japonez The Story of Hachiko, un film dramatic despre adevărata devoțiune, a jucat un rol semnificativ în acest sens. Adevărat, în viață Hachiko avea o culoare albă pură, animalul său de pluș este expus la Muzeul de Științe din Tokyo.

Aspect și standarde

Akito Inu este un câine mare, bine construit, de tip Spitz. Dimorfismul sexual este bine exprimat. Înălțimea masculilor - 64-70 cm, cățelele - 55-64 cm. Greutatea - 35-40 kg.

Cap

Capul este proporțional cu corpul. O caracteristică de pedigree importantă este șanțul longitudinal de pe frunte, precum și prezența obrajilor plini clar vizibili. Buzele sunt ferme, strânse. Nasul poate fi de culoare neagră, roz sau nisipos. Ochii sunt de dimensiuni medii, cu colțurile exterioare ridicate care le conferă o formă aproape triunghiulară și o atingere orientală. Ochii sunt așezați moderat de mari, întotdeauna de culoare maro închis. Urechile sunt medii, erecte, de formă triunghiulară, cu capete rotunjite, înclinate ușor înainte.

Corp

Gâtul este muscular, gros, fără pălărie. Spatele este puternic și drept. Lomul este lat. Pieptul este adânc. Pântecul este bine ascuns. Coada este înălțată, groasă și purtată pe spate într-o formă ovală. Membrele lui Akita sunt puternice, cu oase puternice, drepte. Mișcările sunt puternice și ferme, foarte încrezătoare.

Culoare

Paltonul formează trei straturi: un păr lung, mediu, dur, drept și un strat gros moale. Haina este puțin mai lungă pe pantaloni și pe coadă. Culoarea poate fi alb pur, șaten (părul roșu cu vârfuri negre), iar cea mai comună culoare este roșu. Un detaliu important în culoarea Akita este prezența urazhiro, păr alb pe piept, membre și bot. Urazhiro trebuie să fie clar și simetric. Este permisă aprinderea albă pe frunte.

Instruire și educație

Doar un proprietar cu experiență se poate angaja într-un antrenament independent al lui Akita, iar un crescător de câini fără experiență va pierde în urma unei creații viclene și independente. Akita sunt foarte deștepți, dar au propria lor părere despre toate și sunt, de asemenea, foarte încăpățânați.

Este necesar să educăm și să antrenăm Akita de la o vârstă fragedă, dar o fac cu atenție, dând dovadă de răbdare și încredere. Animalul de companie este pedepsit doar cu o privire amenințătoare sau cu o mustrare, în niciun caz cu un strigăt și chiar mai puțin fizic. Acești câini își amintesc de insultă toată viața și persoana care i-a lovit vreodată poate rămâne pentru totdeauna un dușman. Akitelor nu le place antrenamentul monoton și repetarea frecventă a unor comenzi. Obligatoriu pentru această rasă este un curs general de formare, care începe să fie studiat de la vârsta de 3 luni. După aceea, este recomandabil să urmați cursuri care să întărească ascultarea și să antreneze câinele pentru a proteja.

Akita Inu se remarcă prin construcția atletică și, pentru a-și menține o formă bună, are nevoie de o activitate fizică adecvată, de mers pe jos regulat și lung. Cel puțin o dată pe săptămână, animalul de companie ar trebui să aibă posibilitatea să alerge în libertate fără lesă. Jocurile Akita de același tip se pot plictisi rapid, așa că proprietarul va trebui să fie creativ, să schimbe cochiliile, intensitatea și locațiile.

Personaj și portret psihologic

Una dintre caracteristicile rasei este caracterul său complex de autosuficiență. Când cresc un catel, încearcă să-și păstreze individualitatea cât mai mult posibil și să ajute la dezvoltarea unor trăsături înnăscute utile. Calitățile deosebit de valoroase ale lui Akita sunt combinația de echilibru și putere cu ascultare și devotament maxim. Câinii din această rasă sunt întotdeauna atenți la străini, dar nu agresivi. Nu este predispus să latre prea mult. Sunt capabili să evalueze independent situația și să ia decizii. Au înclinațiile înnăscute ale unui paznic, dar sunt în primul rând orientate spre om. Akita Inu este predispus la dominare, iar unii reprezentanți ai rasei sunt răzbunători și atingători.

Întreținere și îngrijire

Akita japoneză nu este cea mai bună opțiune pentru întreținerea apartamentelor. Acești câini au nevoie de o incintă spațioasă sau de o curte întreagă.

Akitas rareori se înțeleg cu alți câini și pisici, cu excepția cazului în care au crescut cu ei. Problemele apar din cauza dorinței irepresibile a Akitei de a domina „pachetul” pestriț. Din același motiv, manifestă agresivitate față de alți câini de pe stradă și sunt deranjați în special de cei mici și vociferi. Un vânător nativ poate considera rozătoare în miniatură sau o pasăre drept pradă. Nu este recomandat să lăsați un Akita cu un copil foarte mic, iar pentru un bebeluș mai mare va deveni cea mai bună prietenă, o companie excelentă pentru jocuri și un protector de încredere..

Îngrijirea japoneză Akita nu este dificilă, implică pieptănarea și îngrijirea în timp util a substratului moale. Acești câini năvălesc de două ori pe an timp de câteva săptămâni. În această perioadă, animalul de companie va trebui să fie pieptănat în fiecare zi folosind diferite piepteni și piepteni. Scăldatul nu mai mult de 1-2 ori pe an.

Dieta și sănătatea

Avem o cultură alimentară deosebită pentru câini: se recomandă hrănirea animalelor de companie în același timp, un tip de mâncare cu un conținut ridicat de carne în dietă. Dar japonezii nu au acest lucru, fructele de mare predomină în dieta câinilor lor. Prin urmare, poate fi dificil pentru Akitas să găsească alimente uscate, soia conținută în ele este slab absorbită de organism, iar alte alimente necaracteristice cauzează adesea alergii (pui, carne de vită, produse lactate, cereale). Hrănirea cu alimente naturale este considerată optimă, uneori alternând cu mâncare uscată și trebuie să includă suplimente de vitamine și minerale în dietă..

Cu o activitate fizică insuficientă, Akita poate refuza complet să mănânce și să postească timp de 1-2 zile, dar acest lucru este rar și în majoritatea cazurilor este norma.

Akita japonezi sunt câini sănătoși puternici, dar au și o serie de boli caracteristice rasei. La fel ca multe rase mari, acestea sunt predispuse la displazie de șold și volvulus. Există, de asemenea, boli oculare (volvulus și eversie a pleoapelor, glaucom, atrofie progresivă a retinei, cataractă și altele). La bătrânețe, există boli endocrine asociate cu activitatea glandelor tiroide sau suprarenale. Speranța de viață în medie 12-14 ani.

Alegerea unui cățeluș și prețul Akita Inu

Japoneza de rasă pură Akita Inu este o rasă destul de rară, spre deosebire de Akita americană, care diferă atât din punct de vedere extern, cât și prin caracter, dar nu va fi dificil pentru o persoană neexperimentată să le confunde la o vârstă de pui. Prin urmare, este mai bine să cumpărați un cățeluș într-o creșă specializată. Ajutorul unui expert independent în rasă nu va strica.

Un cățeluș Akita Inu de două luni ar trebui să fie viguros și jucăuș, cu un apetit excelent, nu laș sau amărât, cântărind aproximativ 6-10 kg. În acest moment, la unii pui, masca de pe față poate avea o culoare închisă, cu 5-6 luni va deveni albă. Acest lucru se datorează faptului că cățelușul poartă un substrat gri închis sau gri deschis. Urechile pot fi ridicate sau deja deasupra capului. Coada - rulată peste spate în formă de inel sau seceră, și atunci când se desfășoară ar trebui să ajungă la articulațiile hock.

Costul unui cățeluș din rasa Akita Inu depinde de valoarea și perspectivele de reproducere. Câinii cu date excelente, care, probabil, așteaptă o victorie la expoziții și participarea activă la reproducere sunt date de la 1500 USD. Și puii de clasă pentru animale de companie sunt, fără îndoială, pur-sânge, dar cu defecte evidente sau nu pronunțate (defecte de culoare, malocluzie, criptorhidie etc.) pot fi cumpărați de la 600 USD.

Cățeluș Akita InuFotografii

akita inu close up

black akita inu

Temperamentul Akita Inu

akita inu puppy

activitatea fizică a lui Akita Inu

Standardele Akita Inu

japoneză akita

Akita Inu

Akita Inu (japoneză Akita)

Cățeluș alb Akita Inu

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Akita inu (japoneză akita) - rasă de câine