Simptomele otitei medii la câini și cum se tratează

Simptomele otitei medii la câini și cum se tratează

În acest articol, voi vorbi despre otita medie la câini. Voi enumera motivele dezvoltării și voi indica cine este expus riscului. Vă voi spune despre tipurile de boală și simptomele lor. Cum să identificați boala, semnele și simptomele și cum să tratați cu medicamente acasă. Voi da metode de diagnostic și tratament al otitei medii la câini și voi enumera regulile de prevenire.

Cauzele dezvoltării bolii la un câine cu risc

Otita medie este un proces inflamator care afectează urechile câinelui..

Motivele dezvoltării sunt următoarele:

 • Acarienii urechii. Paraziții care suge sânge își roagă pasajele din epidermă, se hrănesc cu sânge și celule moarte. Acest lucru duce la dezvoltarea inflamației severe a urechii..
 • Alergii și Dermatita atopica. Adesea, otita medie însoțește o reacție alergică care se manifestă după ce un animal de companie intră în contact cu un alergen (alimente, unele insecte, medicamente etc.).
 • Leziuni ale urechii sau corp străin care intră în canalul auditiv. Mușcătura, vânătăile sau rănile severe ale urechii pot duce la dezvoltarea otitei medii. De asemenea, inflamația se dezvoltă dacă o crenguță mică, insectă, nisip, pietricele etc., intră în canalul urechii..
 • Infecții cauzate de bacterii sau ciuperci. Astfel de microorganisme se înmulțesc activ în canalul urechii animalului de companie, ceea ce duce la dezvoltarea inflamației sau a otitei medii bacteriene..
 • Boli ereditare și neoplasme. Otita medie poate fi cauzată de o boală autoimună sau de o tumoare (malignă sau benignă) în canalul urechii.
Următoarele rase sunt expuse riscului: Ciobanesc german, Spaniel, Shar Pei, Pudel.

Factorul predispozant include scăldarea frecventă sau scăldatul animalului în corpuri de apă (în special cu apă stagnantă). Dacă nu este tratată, complicația va duce la otită medie cronică.

Simptomele otitei medii la câini și cum se tratează
Acarianul urechii

Soiuri de otită medie și simptomele acestora

Otita medie la animale este de trei tipuri:

 1. Exterior. Această formă este cea mai ușoară, afectând doar auriculele. Este însoțit de mâncărime, apariția de descărcare (transparentă, purulentă) cu un miros neplăcut.
 2. In medie. Osiculele urechii sunt afectate. De obicei se dezvoltă datorită multiplicării active a bacteriilor și ciupercilor. Auzul câinelui se deteriorează, înclină constant capul spre urechea dureroasă. De asemenea, pot apărea simptome precum paralizia nervului facial..
 3. Interior. Cu acest tip sunt afectate straturile mai adânci ale urechii: timpanul, cohleea etc. Otita medie este cel mai adesea o complicație a formelor externe și mijlocii ale bolii. Câinele clătină din cap, nu aude cu urechea afectată. Câinele are o squelch în ureche. De asemenea, poate exista o lipsă de coordonare. Cu o formă avansată, scurgerea cu miros neplăcut curge din ureche. Deseori internul este însoțit de cheratită, conjunctivită, prolaps al celei de-a treia pleoape.
În primul rând, câinii dezvoltă otită externă, care, fără tratament, se răspândește din ce în ce mai profund și afectează în cele din urmă structura interioară a urechii..
Simptomele otitei medii la câini și cum se tratează
Otita medie alergică

Diagnosticul și metodele de tratament la domiciliu

Dacă suspectați o formă acută, trebuie să vă arătați animalul de companie unui medic veterinar. Medicul va examina urechile câinelui cu un otoscop, va evalua starea timpanului, va detecta corpuri străine, dacă există.

Un tampon sau răzuire se ia de pe urechea afectată și se examinează la microscop.

Poate detecta acarienii urechii. De asemenea, biomaterialul rezultat este studiat pentru prezența bacteriilor și a ciupercilor..

Cu o neoplasmă, histologia se face (ciupiți o bucată mică din tumoare și trimiteți-o pentru cercetare).

Terapia bolii depinde de tipul bolii și de cauza principală:

 1. Curățarea auriculei de puroi, descărcare, sulf. Pentru a face acest lucru, o loțiune uleioasă este instilată în fiecare ureche, apoi masează ușor și îndepărtează exsudatul cu un tampon de bumbac sau un șervețel de tifon curat. În loc de loțiune, puteți utiliza soluție salină sau furatsilină (comprimat pe litru de apă). Este foarte important să preîncălziți lichidul de curățare a urechilor la 37 de grade.
 2. Eliminarea simptomelor alergice. Dacă boala se dezvoltă pe fondul unei reacții alergice, câinelui i se administrează antihistaminice. De asemenea, excludeți contactul animalului de companie cu o substanță care a provocat o reacție a sistemului imunitar. Urechile sunt spălate cu dezinfectanți.
 3. Tratamentul leziunilor și îndepărtarea corpurilor străine. Pentru tratamentul rănilor, vânătăilor și altor leziuni, levomekol, clorhexidină sunt utilizate pentru tratament. Procesul inflamator poate fi îndepărtat cu picături de otonazol, aurican etc. Dacă apare urechea cu descărcare purulentă, animalului i se administrează antibiotice..
 4. Tratamentul acarienilor. Cu otodectoză, se utilizează medicamente a căror acțiune vizează distrugerea paraziților care suge sânge. Pentru a vindeca, urechile sunt mai întâi curățate de plăci și cruste. Apoi, picături acaricide sunt aplicate pe suprafața interioară: linia frontală, acaromectina, anandin și așa mai departe, unguent de levomekol sau ulei de camfor. Ambele urechi sunt tratate.
 5. Eliminarea neoplasmelor. Dacă otita medie a fost cauzată de o tumoare, aceasta este îndepărtată chirurgical și trimisă la examinare. Pentru cancer, câinelui i se administrează chimioterapie. Dacă tumora este benignă, nu este necesar, de obicei, un tratament suplimentar.
Simptomele otitei medii la câini și cum se tratează
Fiecare tip de otită medie necesită o abordare individuală.

În plus față de medicamentele locale, sunt prescrise antibiotice sistemice (injecții sau tablete).
Din remedii populare pentru tratarea urechilor, o soluție de calendula este potrivită. Pentru a face acest lucru, adăugați o linguriță de tinctură de la farmacie la jumătate de pahar de apă caldă. Soluția rezultată este tratată cu urechile câinelui de 2-3 ori pe zi..

Tratamentul cu remedii populare nu poate fi principalul, el poate fi folosit doar ca adjuvant al terapiei principale.

Prevenirea

Urechile câinelui sunt curățate o dată la 1-2 săptămâni cu un tampon de bumbac sau tifon înmuiat într-o loțiune specială. Prelucrarea se efectuează mai des dacă animalul de companie se scaldă adesea într-un iaz sau alt corp de apă stagnantă. La câinii cu păr lung, se recomandă tăierea cu atenție a părului în interiorul și în jurul auriculei..

Otita medie este un fenomen destul de comun care însoțește adesea alergiile, dermatita atopică și alte boli.

Răspunde bine la tratament, în special pentru forma externă și mijlocie. Dacă câinele începe să-și zgârie urechile și să-și încline capul, consultați medicul veterinar..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Simptomele otitei medii la câini și cum se tratează